25.01.19. Podrška zabrani petardi

| More

Prijatelji životinja poslali zahtjev za hitnu izmjenu Zakona o eksplozivnim tvarima

- Ministarstvo znanosti i obrazovanja te Ministarstvo turizma daju podršku izmjeni zakonske odredbe

Mnogi su se nedavno zapitali kada su glasne pucnjave petardi, baš kao one nastale od vatrenog oružja i bombi, simbola nasilja i opasnosti, postale dio obilježavanja prelaska jedne godine u drugu.

Kako teroriziranje petardama za vrijeme blagdana ne bi otišlo u zaborav Prijatelji životinja uputili su novi zahtjev Ministarstvu unutarnjih poslova za hitnu izmjenu Zakona o eksplozivnim tvarima kako bi se napravile promjene koje će ispraviti nelogičnosti i zaštiti ljude i životinje od uznemiravanja, ozljeda i pogibelji uzrokovanih dozvolom uporabe petardi.

„Ministarstvo znanosti i obrazovanja podržava inicijativu udruge Prijatelji životinja za zabranu korištenja pirotehničkih sredstava F2 i F3 kategorije”, navelo je Ministarstvo znanosti i obrazovanja izražavajući podršku izmjeni Zakona o eksplozivnim tvarima.

Podršku je dalo i Ministarstvo turizma: „Svjesni smo otvorenog pitanja i posljedica o kojima se redovito upozorava šira javnost. U tom smislu pozdravljamo zakonske odredbe koje ograničavaju vrijeme u kojemu je dopuštena upotreba pirotehničkih sredstava te vjerujemo da će se ovo pitanje riješiti na zadovoljstvo građana i kućnih ljubimaca i svih drugih životinja.”

Stela Cota, koordinatorica Mreže za zaštitu životinja koju čini 45 udruga za zaštitu životinja, ističe: „Nelogično je da je uporaba petardi, odnosno pirotehničkih sredstava F2 i F3 kategorije, zabranjena s razlogom tijekom cijele godine, a onda ta zabrana ne vrijedi nekoliko dana zato što prelazimo iz jedne godine u drugu. Još veća nelogičnost je što je zabrana ukinuta i za 27., 28., 29. i 30 prosinac, iako ti dani nemaju nikakve veze ni s jednom proslavom. No glavni razlozi da se vrati zabrana uporabe petardi trebaju biti djeca i životinje, odnosno sigurnost i mir.”

Virovitički veterinari dali su jedan od prijedloga da se gradovima i općinama zakonski omogući da za područje svoje lokalne zajednice donesu odluku o zabrani uporabe opasnih pirotehničkih sredstava kako bi mogli ostvariti zaštitu svojih građana.

Petarde nisu nužne za proslave niti se njima mogu opravdati, a naročito je neopravdana atmosfera ratnoga stanja koju svi doživimo svake godine prilikom ulaska u sljedeću ostavljajući za sobom ljude bez prstiju i očiju te životinje bez sluha i svojih života. Nije nimalo rijetko da u tim danima članovi neke obitelji oplakuju smrt svojega četveronožnog člana obitelji kojemu je otkazalo srce ili je od panike podletio pod automobil ili čekaju u bolnici amputaciju prstiju nekog od ukućana.

Prijatelji životinja apeliraju na Ministarstvo unutarnjih poslova da što prije pokrene izmjenu Zakona o eksplozivnim tvarima s ciljem zabrane uporabe petardi tijekom cijele godine, kako je to prije i bilo, i pozivaju na potpisivanje peticije za zabranu petardi.

Pas u strahu od buke petardi [ 399.47 Kb ]

Vezane teme

Također pogledajte

Akcije

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting