16.07.20. Morska kuharica Zelena jela za plavo more
- Poslano ugostiteljskim srednjim školama
Poštovani,
obraćamo Vam se povodom naše kampanje „Poštujmo naše more“ koju smo prije dvije godine pokrenuli u suradnji s europskom krovnom organizacijom za dobrobit životinja Eurogroup for Animals. Ovom kampanjom želimo educirati građane Hrvatske i turiste o poštovanju našeg mora i života u njemu.
U sklopu kampanje „Poštujmo naše more“ objavili smo i morsku kuharicu Zelena jela za plavo more koju Vam ovim putem dostavljamo na dar.
Ana Mihalić, autorica jela i fotografija, u predgovoru navodi da je ova kuharica nastala u želji da nadahne da mnoga jela možemo jednostavno prilagoditi tako da ne uključuju ribe i ostale živuće stanovnike voda i tako budu prilagođena onima koji ih iz bilo kojeg razloga ne mogu ili ne žele jesti, a opet jednako primamljiva i prikladna za sve.
U svijetu je u posljednjih 50 godina istrijebljeno čak 90 % velikih ribljih populacija te je i naše Jadransko more u velikoj opasnosti od izlovljavanja, zagađenja i klimatskih promjena. Industrija proizvodnje riba u brojkama je najmasovnija po broju ubijenih jedinki svake godine. Tako je u Hrvatskoj 2017. godine ulovljeno i uzgojeno 83 318 tona ribe.
Kuharica Zelena jela za plavo more pokazuje da odabirom gurmanskih veganskih specijaliteta možemo konkretno i najučinkovitije utjecati na spašavanje života u morima i bolju budućnost za sva živa bića. Sigurni smo da će recepti morska pašteta, tjestenina s tofuom i povrćem à la tuna, riblji paprikaš bez riba, gljive à la brodet, krumpir à la bakalar, mrkva kao dimljeni losos, tikvica u morskom plaštu, tofu i čips, morski štapići od artičoka, morski burgeri od jackfruita s grahom, sendvič od hladne slanutkove salate à la tuna, pesto, veganski suši i morska pogača à la Komiža svima pobuditi tek, a svim ugostiteljima obogatiti ponudu, a time i potražnju.
Voljeli bismo i vjerujemo da ćete cijeniti ovu kuharicu, a recepte koristiti i pripremati i tijekom obrazovanja Vaših učenika kako bi kao budući kuhari, ugostitelji i turistički djelatnici bili upoznati s veganskom prehranom. Uz zanimljive recepte kuharice objavili smo i savjete za kuhare o zamjenskim sastojcima za veganske obroke, što ju čini dodatno praktičnom i korisnom.
Na kraju predstavljanja naše kuharice zamolili bismo Vas da se zauzmete da u svojim programima imate i vegansku kuhinju, odnosno pripremu veganskih jela.
Stojimo Vam na raspolaganju za bilo kakve dodatne informacije ostajući otvoreni i za druge oblike suradnje s obzirom na to da smo ujedno i predstavnici V-znake za Hrvatsku te provodimo razne projekte vezane za održivo življenje i njegovu promociju.
Srdačno i s poštovanjem,
Emanuela Poturica
Koordinatorica projekata
Zagreb, 16. srpnja 2020.