14.12.20. Zabranimo više barem sve ispod 50 mikrona neovisno o namjeni

| More

Prijatelji životinja pozivaju na sudjelovanje u javnoj raspravi za zabranu plastičnih vrećica

- Traže se konkretne mjere koje postiži cilj smanjenja uporabe plastičnih vrećica i jednokratne plastike

Udruga Prijatelji životinja još 2008. godine pokrenula je kampanju za zabranu plastičnih vrećica te se kroz godine raznih aktivnosti, predaju peticije i uz podršku mnogih udruga, koje su i same pokrenule iste inicijative, zalagala za konkretne zakonske odredbe.

Stoga Prijatelji životinja pozivaju sve da iskoriste zadnji dan za sudjelovanje u javnoj raspravi i daju svoj glas za zabranu svih plastičnih vrećica tanjih od 50 mikrona uključujući one tanje od 15 mikrona, neovisno o namjeni, te za ukidanje jednokratne plastike. Iz Udruge naglašavaju da je svaki komentar bitan za konkretnu promjenu i stvarnu zaštitu ljudi, okoliša i životinja koje umiru u mukama. Dodaju da je nužno ukidanje sve jednokratne plastike i da je sramotno da se danas vrećica, čaša ili žlica koriste samo jednom i nakon toga postaju opasni otpad. Stoga Prijatelji životinja mole sve da, prema kratkim uputama, sudjeluju danas u javnoj raspravi i iskoriste ovaj last minute za zaštitu okoliša i životinja.

Iz Udruge napominju da je bitno podržati zabranu korištenja plastičnih vrećica i da je nužno zabraniti i vrlo lagane plastične vrećice tanje od 15 mikrona. Goleme količine plastičnih vrećica i ostalih predmeta od plastike završavaju u svjetskim morima, oceanima i kopnenom okolišu, a tamo predstavljaju životnu opasnost za brojne životinje koje se u njih mogu zapetljati ili ih progutati. Ni biorazgradive plastične alternative nisu puno bolje jer njihovom razgradnjom nastaje mikroplastika koja završava u okolišu i vodi, a onda i u organizmima životinja i ljudi. Cilj je potaknuti korištenje višekratnih vrećica i ukinuti jednokratnu plastiku.

Kupovina ili uzimanje nove plastične vrećice pri svakom odlasku u trgovinu izravno utječe na okoliš jer te vrećice završit će vrlo vjerojatno na odlagalištu otpada gdje će se godinama razgrađivati ili u spalionici otpada gdje će se spaliti s ostalom plastikom i povećati količinu stakleničkih plinova u atmosferi. Reciklaža plastičnih vrećica odvija se u najmanjem udjelu, a i za nju su potrebni dodatna energija i resursi. Kao alternativa laganim plastičnim vrećicama mogu se koristiti platnene torbe, košare i višekratno upotrebljive mrežaste vrećice za voće i povrće i drugi višekratni materijali.

Nadalje, ističu da se pokazalo i da naplata laganih plastičnih vrećica nije značajno utjecala na smanjenje njihove uporabe, zbog čega je jedino rješenje njihova potpuna zabrana. Nužno je pritom zabraniti i prodaju bilo kakve jednokratne plastike poput jednokratnog pribora za jelo, slamki, raznih plastičnih štapića, plastičnih tanjura i čaša.

Stoga Prijatelji životinja, iznoseći svoju jasnu argumentaciju, mole sve da izdvoje malo vremena i, uz upute kako sudjelovati, ostave svoj komentar na javnoj raspravi za izmjenu Zakona o gospodarenju otpadom te se zauzmu za konkretne zakonske mjere kako bi se spriječile nepopravljive štete nastale zbog plastičnih vrećica i jednokratne plastike koja stotinama godina ostaje u prirodi i vraća se i nama u obliku plastične prašine.

otpad [ 352.67 Kb ]

Vezane teme

plastična vrećica u moru [ 53.85 Kb ]

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting