09.06.21. Kaznena prijava - mučenje kokoši

| More

Općinsko državno odvjetništvo u Zadru
Dr. Franje Tuđmana 35
23 000 Zadar

KAZNENA PRIJAVA

Prijavljujemo događaj od 30./31. svibnja 2021. godine u općini Polača, kada su za vrijeme slavlja u prostorijama vijećnice Općine Polača sudionici na zabavu donijeli živu kokoš koju su tijekom događaja opijali alkoholom, udarali i šutirali s namjerom da ju muče. Nemamo informaciju tko je sve bio na proslavi, ali na snimci se vide (i) neki nogometaši NK Polača.

Kao što se jasno vidi iz snimke objavljene u medijima (uz druge materijale, može se vidjeti na https://bit.ly/34Dspnb), jedan od sudionika primio je kokoš u ruke te nalijevao pivo nemoćnoj životinji u grlo. Kokoš su potom spustili na pod kako bi ju udarali rukama i nogama, plašili i šutirali.

Kokoš su zatim primili za vrat i dobacivali se njome kao loptom, ponovno ju zastrašivali dok je bježala od njih, da bi ju potom primili za noge i iznijeli van.

Budući da su sudionici kokoš prethodno donijeli u vijećnicu, a ne slučajno na nju naišli, proizlazi da su ju tamo donijeli s namjerom da ju muče, a moguće i ubiju. Nijedan od sudionika nije pokazao bilo kakvo žaljenje zbog svojeg čina niti je pokušao spriječiti iživljavanje, već su svi kontinuirano sudjelovali u mučenju životinje uz povike, bodrenja i smijeh.

Iz svega navedenog proizlazi da su sudionici na proslavi u vijećnici Općine Polača ostvarili sva bitna obilježja kaznenog djela iz čl. 205. st. 1. Kaznenog zakona (NN 125/11, 144/12, 56/15, 61/15, 101/17, 118/18) kojim je propisano: „Tko usmrti životinju bez opravdanog razloga ili je teško zlostavlja, nanosi joj nepotrebne boli ili je izlaže nepotrebnim patnjama, kaznit će se kaznom zatvora do jedne godine.”

Stoga predlažemo da Državno odvjetništvo poduzme sve zakonom predviđene radnje protiv osumnjičenika te pokrene kazneni postupak kako bi osumnjičeni bili proglašeni krivima.

S poštovanjem,

Luka Oman
predsjednik Udruge

U Zagrebu 9. lipnja 2021.

Vezane teme

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting