04.10.21. Psi i mačke u lovištima

| More

- Poslano svim lovačkim savezima i društvima

Poštovani,

obraćamo vam se slijedom više slučajeva ubojstava pasa od strane lovaca koji su tvrdili da nisu upoznati s odredbama Zakona o lovstvu prema kojima je zabranjeno ubijati pse u lovištu, kao ni odredbama Kaznenog zakona koje zabranjuju usmrćivanje životinje bez opravdanog razloga, što se sankcionira kaznom zatvora. Iako neznanje ne otklanja zakonsku odgovornost ni sankcioniranje, smatramo važnim informiranje kako bi se ovakvi slučajevi izbjegli. Stoga vas molimo da među svojim članovima proširite informaciju o zakonskoj zabrani ubijanja pasa i mačaka i u lovištu i izvan lovišta.

Važeći Zakon o lovstvu (NN 99/2018) usklađen je sa Zakonom o zaštiti životinja pa je izbacio loše formuliranu odredbu koja je davala lovcima mogućnost „uklanjanja” pasa i mačaka iz lovišta, odnosno alibi da nekažnjeno pucaju u pse i mačke, čak i ako su njihovi skrbnici bili u blizini.
Stoga lovci prema psima i mačkama zatečenima u lovištima moraju postupati kao s napuštenim ili izgubljenim životinjama. To podrazumijeva dužnost lovca da obavijesti sklonište s kojim lokalna zajednica ima potpisan ugovor, gdje će se obaviti provjera je li pas mikročipiran i zbrinuti ga. Ako je pas mikročipiran, vratit će ga skrbniku i prijaviti komunalnom redarstvu kako bi skrbnik bio sankcioniran zbog ostavljanja psa bez nadzora. Ako pas nije mikročipiran i ne može se utvrditi skrbnik, dakle, ako se radi o napuštenoj životinji, svaka lokalna zajednica ima zakonsku obvezu zbrinjavanja tih životinja u sklonište. Jedinice lokalne samouprave ujedno su zakonski obavezne provesti na svojem području kontrolu provedbe mikročipiranja pasa, pri čemu je kazna za osobe koje nisu mikročiprale psa 6000 kuna.

To znači i da svi lovački psi moraju biti mikročipirani te vas upućujemo da upozorite na to sve vaše članove, odnosno da prijavite nadležnoj instituciji sve one koji krše zakon i nisu mikročipirali svoje pse.

Također, molimo vas da informirate sve članove vašeg lovačkog saveza da je i u lovištu i izvan lovišta zabranjeno pucanje u pse i mačke, kao i ubijanje pasa i mačaka, bez obzira na to jesu li životinje pod nadzorom skrbnika ili ne. Naime, iako Zakon o lovstvu iz 2018. godine propisuje da je zabranjeno puštati pse i mačke da se slobodno kreću lovištem bez nadzora na udaljenosti većoj od 200 metara od naselja, u njih se ne smije pucati! Zakon propisuje da lovci nemaju pravo koristiti lovačku pušku ni u koju svrhu osim isključivo za lov, i to prema točnom određenim pravilima, gdje, za koga i kada. U slučaju pucanja u psa ili mačku ili njihova usmrćivanja, zakonski propisi i kazne primjenjuju se jednako za lovce kao i za sve druge građane.

Vjerujemo da dijelite s nama razmišljanje da je nedopustivo da pojedini članovi lovačkih društava krše zakon i svojim neetičnim i protuzakonitim postupanjem dovode do smrti kućnih ljubimaca ili napuštenih životinja. Ljudi se nikako ne bi smjeli bojati lovaca, niti bi lovci smjeli zastrašivati ljude.

Molimo da ovim obavijestima i informacijama pristupite s najvećom pažnjom i odgovornošću te apeliramo da pripazite da aktivnosti svih vaših članova budu strogo unutar zakonskih okvira.

Zahvaljujemo unaprijed na dijeljenju navedenih informacijama vašim članovima te na razumijevanju i suradnji.

S poštovanjem,

Lorena Herceg

U Zagrebu 4. listopada 2021.

Vezane teme

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting