12.07.22. Svi uzgajivači moraju se registrirati i ako tobože poklanjaju životinje

| More

Nakon pet godina čekanja, danas stupio na snagu novi Pravilnik o uzgoju kućnih ljubimaca

- Uzgoji uglavnom bez kontrole i ne plaćaju porez; udomite umjesto da kupujete

uzgoj pasa [ 243.67 Kb ]

Udruga Prijatelji životinja objavila je da je danas stupio na snagu novi Pravilnik o uvjetima koje moraju ispunjavati uzgoji kućnih ljubimaca namijenjenih prodaji. Važna pozitivna novost u njemu je da se prodajom smatra ne samo komercijalna prodaja nego i bilo koji drugi oblik prijenosa vlasništva kućnog ljubimca uključujući poklanjanje bez komercijalnog učinka. „Time će se doskočiti uzgajivačima koji tobože uzgajaju životinje samo radi poklanjanja. Imamo slučajeve da npr. uzgajivač ima nekoliko ženki koje neprestano imaju mlade i u Upisniku kućnih ljubimaca na sebe je prijavio 400 pasa, no tvrdi da nije uzgajivač, a šverca pse i prodaje ih bez ikakvih cijepljenja ili mikročipiranja”, pojašnjavaju Prijatelji životinja.

Sada će se to moći i dokazati veterinarskoj inspekciji i u sudskim postupcima jer svi uzgajivači, neovisno o tome prodaju li ili „daruju” životinje, moraju raditi sukladno odredbama Pravilnika. Zakon o zaštiti životinja još je 2017. godine propisao da svi uzgajivači, bez obzira na broj ženki, moraju registrirati uzgoj kućnih ljubimaca pri Ministarstvu poljoprivrede, a ne samo uzgajivači s tri ili više rasplodnih ženki, kao što je bilo ranije. No čekalo se pet godina na novi Pravilnik, koji bi bio usklađen sa Zakonom i regulirao uzgoj i prodaju životinja.

„Neregistrirani uzgoji izvor su prodaje tzv. čistokrvnih pasa bez papira i uzročnici velike patnje životinja jer izravno pridonose povećanju problema neželjenih životinja i težem zbrinjavanju napuštenih. S obzirom na to da nisu nigdje registrirani, nitko ne kontrolira uvjete u kojima drže ženke za rasplod ni koliko ih puta godišnje pare, kao ni zdravlje štenaca koje prodaju preko oglasnika. Jedno istraživanje koje su proveli autori bloga ‘Psi laju, a karavane prolaze’ pokazalo je, promatrajući promet samo u jednom oglasniku, da se na prodaji pasa u Hrvatskoj u samo deset dana okrene novac od nevjerojatnih sedam milijuna kuna, i to bez ikakve kontrole i bez plaćanja poreza. Taj iznos, koji uzgajivači pasa mogu uprihoditi za deset dana, omogućio bi godišnje funkcioniranje nekoliko skloništa za napuštene životinje!” ističu Prijatelji životinja.

Iz Udruge pozdravljaju izlazak Pravilnika, koji propisuje barem minimum uvjeta i na kojega se čekalo čak pet godina. Tijekom rada na Pravilniku i na javnoj raspravi dali su komentare i prijedloge kako bi pokušali utjecati na smanjenje okrutnih praksi i povećati mogućnost zaštite dobrobiti životinja koje se iskorištavaju. Naglasili su i da se protive uzgoju pasa, mačaka i drugih vrsta kućnih ljubimaca!

„Psi i ostale životinje koje se iskorištavaju za uzgoj ne postoje kako bi ispunjavali naše želje i prohtjeve niti od njih smijemo stvarati primjerke koje ćemo naručivati ‘po mjeri’. Naši estetski zahtjevi prema drugim životinjama neprirodni su, neopravdani, okrutni i etički neprihvatljivi. Stoga pozivamo one koji imaju vremena, novaca i strpljenja brinuti se na pravi način i doživotno o nekoj životinji da umjesto kupnje udome, neovisno o pasmini”, kažu iz Udruge.

Pozivaju sve da razmisle i o udomljavanju dva ljubimca, jer udomljavanjem se izravno spašavaju životi, a da ih pritom obavezno kastriraju. Apeliraju na gradove i općine da prilikom kontrole mikročipiranja pasa provjere na svojem području jesu li svi uzgajivači registrirani pri Ministarstvu poljoprivrede kako Zakon o zaštiti životinja i nalaže.

Više informacija dostupno je na www.prijatelji-zivotinja.hr, kao i brošura „Kastracijom do smanjenja napuštanja pasa i mačaka” i prijavnica za kastraciju po povoljnijim cijenama.

rasna mačka [ 63.96 Kb ]

Vezane teme

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting