20.08.22. Biljno mlijeko okusa kao kravlje

| More

Degustacija kave s punomasnim biljnim mlijekom koje bi zavaralo i najveće „mlijekoljupce“

- Trg bana Jelačića, 22. 08., 11 sati: Prijatelji životinja pozivaju sve na obilježavanje Dana biljnih mlijeka

Svjetski dan biljnih mlijeka (World Plant Milk Day) svuda u svijetu obilježava se 22. kolovoza s ciljem isticanja prednosti biljnih mliječnih proizvoda za okoliš, vlastito zdravlje i dobrobit životinja u mliječnoj industriji. Prijatelji životinja taj će dan ove godine obilježiti podjelom besplatnih kava i uzoraka različitih biljnih mlijeka na Trgu bana Jelačića 22. kolovoza od 11 sati. Ono što je zanimljivo je da će uz kavu poslužiti punomasno biljno mlijeko okusa kao kravljeg, a svi zainteresirani moći će saznati o prednostima biljnih mlijeka s prigodnih vizuala.

O velikoj popularnosti biljnih mlijeka u Hrvatskoj svjedoči činjenica da se u većim supermarketima može naći i 50-ak različitih vrsta i to od različitih žitarica, mahunarki i orašastih plodova (npr. sojino, bademovo, zobeno, rižino), ali i različitih okusa (čokoladno ili s vanilijom) i namjena. Tako su sve dostupnija takozvana barista biljna mlijeka za kavu, a veliku pozornost među „mlijekoljupcima“ izazvalo je i novo zobeno mlijeko s različitim postotcima masnoće- punomasno i s niskim postotkom, koje ima okus kao kravlje mlijeko. Također, svakim danom vidljiv je i porast ostalih mliječnih biljnih proizvoda te se na policama trgovina i menijima ugostiteljskih objekata mogu pronaći gotovo sve zamjene za životinjske proizvode – od biljnih mlijeka, vrhnja i šlagova do sireva i sladoleda.

„Krave su životinje čije se tijelo najintenzivnije iskorištava u svrhu ljudske prehrane, a muški telići kao neželjeni nusproizvod ove industrije završavaju u proizvodnji telećega mesa. Kravlje mlijeko nije namijenjeno za ljudsku prehranu, već za teliće, kao što je i ljudsko mlijeko namijenjeno za ljudsku djecu zbog čega nije niti prirodno piti ga. Pored toga, mliječna industrija uzrokuju veliku potrošnju pitke vode i drugih resursa te je veliki zagađivač okoliša“, navode Prijatelji životinja ukazujući na činjenicu da je biljna hrana prirodan i siguran izvor kalcija i drugih potrebnih nutrijenata.

„Korištenje biljnih zamjena za mlijeko i mliječne proizvode veliki je korak koji ima značajan utjecaj na zdravlje pojedinca, ali i na smanjivanje svog ugljičnog otiska te sprječavanje okrutnosti prema životinjama” dodali su pozivajući još jednom sve na obilježavanje Svjetskog dana biljnih mlijeka kod kuće, u svom najdražem kafiću koji ima u ponudi biljno mlijeko ili u njihovom društvu na Trgu bana Jelačića.

Razna biljna mlijeka te biljne sireve, jogurt i sladolede svi će moći okusiti i na 14. ZeGeVege festivalu koji će se održat će se 23. i 24. rujna na Trgu bana Jelačića u Zagrebu.

Prijatelji životinja svima preporučuju zanimljiv video o biljnom mlijeku na YouTube-kanalu www.youtube.com/afcroatia te pozivaju sve da prouče vodič „Biljna mlijeka osvajaju svijet” koji je kao izvor korisnih informacija i savjeta dostupan svima OVDJE.

Dan biljnih mlijeka 2022 [ 76.83 Kb ]Dan biljnih mlijeka 2022 [ 55.93 Kb ]Dan biljnih mlijeka 2022 [ 88.47 Kb ]Dan biljnih mlijeka 2022 [ 85.38 Kb ]

Vezane teme

Štand biljna mlijeka [ 441.47 Kb ]Biljna mlijeka - frape [ 469.53 Kb ]

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting