31.10.22. Prijavljeno sklonište koje krši zakon i ne kastrira životinje

| More

U Hrvatskoj je obvezna kastracija svih napuštenih životinja od 2017. godine

- U dojavama se navode parenja, maltretiranja ženki, rođeni štenci i udomljavanje nekastriranih pasa

Na temelju zaprimljenih dojava, udruga Prijatelji životinja uputila je prijavu Državnom inspektoratu i zatražila inspekcijski nadzor skloništa za napuštene životinje Sretna šapica u Slavonskom Brodu.

Naime, prema navodima iz dojava, psi u skloništu se ne kastriraju, već se godinama nekontrolirano međusobno pare, kujice su zlostavljane i maltretirane od više nekastriranih mužjaka koji se bore za ženke, zbog čega psi imaju tragove tjelesnih ozljeda, ne zna se gdje završavaju štenci, a sklonište udomljava nekastrirane životinje.

Zakon o zaštiti životinja propisuje da sva skloništa za životinje „moraju osigurati trajnu sterilizaciju pronađenih pasa i mačaka, osim ako je životinja označena pa je moguće pronaći vlasnika i vratiti životinju”. Zato su Prijatelji životinja zatražili da se hitnim inspekcijskim nadzorom utvrdi posluje li sklonište sukladno Zakonu o zaštiti životinja i Pravilniku o uvjetima kojima moraju udovoljavati skloništa za životinje te odgovaraju li podaci upisani u Jedinstveni informacijski centar za izgubljene i napuštene životinje, u koji su skloništa dužna upisivati sve evidencije o svim primljenim životinjama uključujući i podatke o kastraciji.

Prijatelji životinja su još 2020. tražeći reviziju rada svih skloništa u Hrvatsko s posebnim naglaskom na provjeru kastracija i upisa u Jedinstveni informacijski centar, no to se očito nije dogodilo. Oštro osuđuju svako loše postupanje prema životinjama u skloništu. Zalažu se za otvorenost prema volonterima i javnosti te transparentnost u radu skloništa dok je kastracija svih životinja najosnovnija obveza svakog skloništa koja se mora redovito i strogo kontrolirati.

Iz Udruge ujedno navode da u Hrvatskoj mnoga skloništa nemaju transparentnost i sljedivost niti su otvorena prema građanima i volonterima, što je poražavajuće: „Razlog postojanja skloništa su neodgovorni građani koji ne kastriraju i koji napuštaju životinje i njihovo potomstvo. Upravo zato skloništa moraju imati najviše standarde u postupanju prema životinjama jer one ionako već ispaštaju zbog ljudske neodgovornosti.”

Zakon o zaštiti životinja te pravilnik o skloništima s objašnjenjima izmjena nalazi se OVDJE kao i poveznica na Jedinstveni informacijski centar na kojem se lako može provjeriti da li sva skloništa kastriraju sve životinje o kojima skrbe.

Vezane teme

sklonište slavonski brod [ 113.62 Kb ]sklonište slavonski brod [ 113.72 Kb ]

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting