Javna rasprava o Prijedlogu pravilnika o ambalaži i otpadnoj ambalaži, plastičnim proizvodima za jednokratnu uporabu i ribolovnom alatu koji sadržava plastiku

| More

Udruga Prijatelji životinja uključila se u savjetovanje sa zainteresiranom javnošću o Prijedlogu pravilnika o ambalaži i otpadnoj ambalaži, plastičnim proizvodima za jednokratnu uporabu i ribolovnom alatu koji sadržava plastiku, koje je trajalo do 10. prosinca 2022., kako bi predložila i zabranu vrlo laganih plastičnih vrećica za nošenje.

Članak 20. (Smanjenje potrošnje plastičnih vrećica za nošenje) Prijedloga pravilnika glasi:

(a) Na tržište na području Republike Hrvatske dozvoljeno je stavljanje vrlo laganih plastičnih vrećica za nošenje i plastičnih vrećica za nošenje s debljinom stjenke 50 i više mikrona.

(b) Korištenje vrlo laganih plastičnih vrećica za nošenje dozvoljeno je isključivo u svrhu utvrđenoj u definiciji iz članka 4. stavka 1. točke 85. Zakona.

(c) Prodavatelj mora sve vrlo lagane plastične vrećice za nošenje naplatiti krajnjem korisniku na prodajnom mjestu robe ili proizvoda.

(d) Prodavatelj je obvezan na mjestima na kojima krajnji korisnik uzima vrlo lagane plastične vrećice za nošenje istaknuti vidljivu obavijest krajnjim korisnicima o njihovoj cijeni, kao i uputu o štedljivom i racionalnom korištenju ovih vrećica oznakom sadržaja »VREĆICE KORISTITE ŠTEDLJIVO«.

(e) Prodavatelj ne smije izlagati vrlo lagane plastične vrećice za nošenje na blagajnama i samoposlužnim blagajnama u svrhu njihove prodaje.

Ostavili smo sljedeći komentar na javnoj raspravi:

Pohvaljujemo propisivanje naplate vrlo laganih plastičnih vrećica za nošenje kao mali, iako nedovoljan korak prema potpunoj zabrani plastičnih vrećica. Naime, već se ranije utvrdilo da naplata laganih plastičnih vrećica za nošenje, s debljinom stijenke između 15 i 50 mikrona, nije utjecala na smanjenje njihove potrošnje, zbog čega je jedino rješenje bilo njihova potpuna zabrana. I besplatne vrlo lagane plastične vrećice, tanje od 15 mikrona, potrošači i dalje koriste rasipno, ne razmišljajući o posljedicama, i to čak potpuno nepotrebno, npr. kada kupuju samo jedan komad voća ili povrća, iako cijenu u trgovini mogu nalijepiti na pojedinačni proizvod, a koriste ih i za nošenje stvari iz trgovine. Te vrećice upotrebljavaju se samo jednom, nisu prikladne za reciklažu i gomila njih završava u otpadu i u prirodi, dok se istodobno u trgovinama mogu kupiti praktične višekratno upotrebljive mrežaste vrećice za voće i povrće, i koristiti iznova pri svakoj kupovini. Dakle, dosad se već pokazalo da je besplatna dostupnost najtanjih vrećica na odjelima za voće i povrće rezultirala njihovom neumjerenom potrošnjom jer su se koristile za spremanje svih namirnica kako bi se izbjeglo plaćanje debljih plastičnih vrećica, koje bi također trebalo potpuno zabraniti. Samo se zakonskim zabranama i ograničenjima može djelotvorno zaustaviti nepotrebna proizvodnja i daljnje onečišćenje okoliša plastikom.

Stoga, iako je naplata najtanjih jednokratnih plastičnih vrećica za robu u rinfuzi pozitivan pomak prema osvještavanju građana o štetnosti plastike za okoliš, smatramo da se simboličnom naplatom vrlo laganih plastičnih vrećica neće postići značajno smanjenje korištenja plastičnih vrećica. Kupovina nove plastične vrećice pri svakom odlasku u trgovinu izravno utječe na okoliš jer te vrećice završit će vrlo vjerojatno na odlagalištu otpada gdje će se godinama razgrađivati ili u spalionici otpada gdje će se spaliti s ostalom plastikom i povećati količinu stakleničkih plinova u atmosferi.

Udruga Prijatelji životinja još od 2008. godine zalaže se za potpunu zabranu plastičnih vrećica, a slične napore ulažu i druge ekološke organizacije ukazujući na katastrofalne posljedice zagađenja plastikom. Plastične vrećice uzrokuju velike ekološke probleme jer se desetljećima raspadaju na manje dijelove te se na kraju raspadnu u plastičnu prašinu, vrlo nepoželjnu u okolišu jer kontaminira ekosustave i završava u našoj hrani i vodi. Alarmantna je činjenica da samo toksični dim koji nastaje pri paljenju plastike ubija stotine ljudi svake godine, a plastika na poljima zaustavlja prolaz kisika i uzrokuje neplodnost tla. Manje plastičnih vrećica znači i manju ovisnost o nafti i sigurniji svijet za životinje, već i ovako pogođene zagađenjem drugim industrijama, oduzimanjem prirodnih staništa i nemilosrdnim iskorištavanjem od strane ljudi. Zbog proizvodnje plastičnih vrećica troše se prirodni resursi i energija, a kasnije pridonose gomilanju smeća, guše životinje u morima i nagrđuju plaže. Osim što se iznimno sporo razgrađuju i predstavljaju ozbiljan ekološki problem, goleme količine plastičnih vrećica i ostalih predmeta od plastike završavaju u svjetskim morima, oceanima i kopnenom okolišu.

Pravi utjecaj plastičnih vrećica osjeti se upravo u životinjskome svijetu, kako u podmorju tako i u ruralnim područjima, gdje ubijaju stotine tisuća kitova, dupina, ptica, tuljana i kornjača koji ih zamijene za hranu ili se u njih zapetljaju. Znamo i za primjere gdje su plastične vrećice progutale koze i druge životinje, što je završilo smrtnim ishodom. Kada jednom proguta plastičnu vrećicu, životinja ju ne može probaviti tako da vrećica ostaje u crijevima. Tamo sprječava probavu hrane i uzrokuje vrlo sporu i bolnu smrt. Procjenjuje se da oceanima pluta četiri milijuna tona plastike. Kako se plastične vrećice dugo raspadaju, kada životinja umre nakon gutanja plastike, a njezino tijelo se raspadne, plastika ponovno dospije u more i nastavlja ubijati ostale životinje. Zabranom plastičnih vrećica spasile bi se stotine tisuća životinja, sačuvali prirodni resursi i očuvali ekosustavi. Zato je nužno donijeti zakonski okvir koji će u što većoj mjeri osigurati odmak od plastičnih vrećica i drugih jednokratnih plastičnih proizvoda koji preplavljuju planet te da materijali i sustavi za višekratnu uporabu postanu standard u potrošačkim navikama građana i njihovu odnosu prema okolišu.

Vezane teme

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting