24.04.23. Cirkus sa životinjama u Međimurju

| More

- Poslano Državnom inspektoratu

Poštovani,

prema informacijama iz medija, u Međimurju trenutačno nastupa inozemni cirkus Candy, koji u svojim nastupima koristi i životinje.

Mediji navode da je 22. travnja 2023. u gradu Prelogu cirkus Candy podigao šator, pokraj kojega su torovi sa životinjama, najviše devama. Cirkus je na svojim profilima na Facebooku i Instagramu objavio i fotografije nastupa konja koji se na zapovijed djelatnika cirkusa, koji u ruci drži bičeve za dresuru, propinje na stražnje noge, kao i fotografije deva, od kojih manja izgleda pothranjeno i bolesno.

Zakon o zaštiti životinja (102/17, 32/19) nedvosmisleno zabranjuje držanje životinja u cirkusima i njihovo korištenje u cirkuskim predstavama, osim u svrhu prikazivanja njihova prirodna ponašanja:

Članak 59.

(1) Zabranjeno je držanje životinja u cirkusima te njihovo korištenje u cirkuskim predstavama.

(2) Iznimno od stavka 1. ovoga članka, dopušta se držanje i nastupanje domaćih životinja u cirkusima i cirkuskim predstavama u svrhu prikazivanja vrsti svojstvenog ponašanja koje je istovjetno ponašanju životinja u prirodnom okolišu.

Dakle, Zakon zabranjuje u cirkusima nastupe svih životinja, i divljih i domaćih, a dopušta držanje i nastupanje domaćih životinja u cirkusima samo u svrhu prikazivanja onih ponašanja koja bi te životinje prirodno iskazivale, bez treniranja. To znači da se npr. u cirkusu mogu držati domaće životinje tako da stoje, hodaju ili trče kako bi se prikazalo njima svojstveno ponašanje koje je istovjetno njihovu ponašanju u prirodnom okolišu, no ne smije ih se koristiti za izvođenje trikova. Propinjanje konja na stražnje noge, skakanje kroz obruč i prepreke, penjanje na povišena postolja i sl. nisu prirodna ponašanja svojstvena ni divljim ni domaćim životinjama, već su rezultat dresure. Kada bi cirkusi željeli isključivo prikazati „vrsti svojstveno ponašanje„, tada bi svaka dresura bila suvišna i nepotrebna.

Osim toga, deve nisu domaće životinje u Hrvatskoj. Naime, Zakonom o zaštiti životinja zabranjene su ne samo predstave nego i držanje divljih životinja u cirkusu. Stoga deve, ljame i druge divlje životinje, bez obzira na to što ne sudjeluju u predstavama, ne smiju biti držane u cirkusu, odnosno nisu ih niti smjeli dovesti u Hrvatsku s cirkusom.

Da bi se životinju smatralo domaćom, prema pozitivnopravnim propisima naše zemlje, potrebno je da kumulativno budu ispunjene tri pretpostavke: da ih je čovjek pripitomio, udomaćio i da ih uzgaja radi proizvodnje hrane, hrane za životinje i nusproizvoda. Sama činjenica da je životinja pripitomljena ili udomaćena ne čini ju domaćom životinjom jer bi po toj logici cijelu vrstu trebalo smatrati domaćim životinjama samo zato što je netko uspio određenu jedinku, primjerice medvjeda, pripitomiti.

Međunarodna organizacija Eurogroup for Animals u svojem izvještaju „Wild Animals in EU Circuses” iz 2021. godine navodi: „… we consider that species belonging to the Camelidae family should be included in the category “wild animal”.„

Sukladno zakonskoj definiciji, deve i ljame nisu u Hrvatskoj domaće, nego divlje životinje i ne smiju se u Hrvatskoj držati u cirkusima i koristiti u cirkuskim predstavama.

Životinje cirkusa Candy trpe teške uvjete dugih napornih putovanja i transporta kamionima od grada do grada. Život izvan kamiona i predstava svodi im se na gradske travnjake i stalne promjene vremenskih i klimatskih uvjeta. Možemo pretpostaviti da je, kao što je to slučaj i s drugim cirkusima koji koriste životinje, životinjama uskraćivana hrana i pri samom smještaju, ali i u svrhu dresure i poticanja na izvedbu točke, kao i „čistog nastupa”, pri čemu dobivaju batine raznim pomagalima (bičevima, šokerima i sl.) kako bi izvodile cirkuske točke.

Deve, konji i druge domaće životinje iznimno teško podnose teške uvjete u cirkusima, što uključuje bolne treninge i kažnjavanja pri učenju trikova. Zato često u cirkusima pokazuju znakove stresa, psihoze i repetitivnog ponašanja (ponavljajući besmisleni pokreti, ljuljanje tijela, hodanje naprijed-natrag), odnosno psihoze.

S obzirom na navedena evidentna kršenja Zakona o zaštiti životinja, molimo Vas za inspekcijski nadzor zdravstvenog stanja životinja u cirkusu Candy, hitnu zabranu daljnjih nastupa životinja u cirkusu ne samo u Prelogu nego u cijeloj Hrvatskoj i sankcioniranje službenih osoba koje su dale cirkusu Candy dopuštenje za nastupe.

Smatramo iznimno važnim da Državni inspektorat promptno reagira, spriječi daljnja kršenja Zakona o zaštiti životinja i zabrani djelovanje cirkusa sa životinjama u Hrvatskoj.

Molimo Vas za žurno postupanje i odgovor u skladu s člankom 101. Zakona o općem upravnom postupku (NN 47/09, 110/21) kako bismo o svemu mogli izvijestiti zainteresiranu javnost i medije.

S poštovanjem,

Snježana Klopotan Kačavenda
Koordinatorica projekata

Prilozi:

- Članak s portala https://www.vecernji.hr/vijesti/odobravate-li-u-medimurje-opet-stigao-cirkus-s-devama-i-konjima-cijena-do-15-eura-po-predstavi-1674329 od 22. 4. 2023.

- Fotografije korištenja životinja s Facebook i Instagram profila cirkusa Candy

Vezane teme

cirkus Candy [ 702.40 Kb ]cirkus Candy [ 315.97 Kb ]

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting