30.08.23. Sve je spremno za 15. ZeGeVege festival!

| More

Venecuelanske arepe, libanonski falafel i japanski mochi u veganskoj verziji na ZeGeVegeu

- Gradonačelnik Tomašević posjetit će ZeGeVege u petak, a predsjednik Milanović u subotu

VegeSajam 2023 [ 120.02 Kb ]

Vrijedne ruke domaćih proizvođača vješto su upakirale svoje ukusne biljne proizvode i mirisnu kozmetiku, a restorani vrše završne pripreme svježih sastojke za najfinija veganska jela kojima će mamiti na Europski trg. Otisnute su majice sa suosjećajnim porukama, volonteri utočišta i udruga spremni su predstaviti svoj rad i svoje štićenike… Ukratko, sve je spremno za 15. ZeGeVege festival!

Uz poziv Gorana Višnjića, Prijatelji životinja pozivaju sve željne zabave i edukacije da se ovaj petak i subotu, 1. i 2. rujna 2023., zapute do zagrebačkog Europskog trga. Tamo će ih dočekati više od 70 izlagača i šest restorana koji će pokazati da naši i inozemni poljoprivrednici i proizvođači itekako imaju što ponuditi kada je riječ o isključivo biljnim proizvodima. Tisuće posjetitelja koji dolaze i iz raznih gradova dokazat će da je i potražnja za njima jednako velika u cijeloj Hrvatskoj.

Iz udruge Prijatelji životinja uoči najzelenijeg prvog rujanskog vikenda zovu sve na dvodnevnu proslavu suosjećanja, zaštite okoliša i zdravlja: „Pozivamo baš sve da dođu i svojim dolaskom naprave prvi korak upoznavanja s veganskom hranom i održivim načinom života. Degustirajte sve što vam se nudi, osvojite nešto na nagradnoj igri, uživajte u prigodnim popustima, popričajte s vrijednim izlagačima, poslušajte edukativni program s pozornice i uklopite se u pozitivnu vibru hrvatske Veganmanije. Mi ćemo vas dočekati s osmijehom na licu!”

Na drvenim klupama u središtu Europskog trga, u hladu suncobrana, svi će moći kušati delicije domaće, tajlandske, libanonske, japanske, indijske i venecuelanske veganske kuhinje. Od arepe i falafela do burgera i mochija – naći će se ponešto za svakoga! Pozornost će sigurno privući i veganske kobasice i sirevi, kombucha s okusom lavande, veganske mliječne čokolade, voćni jogurti i namazi od lješnjaka. Neki izlagači imat će jestive čak i žlice i slamčice.

Kako navode Prijatelji životinja, jedno je sigurno: sa ZeGeVege festivala nitko neće otići gladan, praznih platnenih vrećica, bez brošure s receptima ili bez novih saznanja o tome zašto veganska hrana može spasiti svijet. Što sve kao pojedinci možemo učiniti da smanjimo ekološki dug, zašto trebamo birati vegansko za spas mora, kako biti cruelty-free u okrutnome svijetu i još štošta korisno moći će se čuti od dugogodišnjih aktivista, kuhara, nutricionista, sportaša i drugih koji će se izmjenjivati u razgovorima s voditeljicom. Među njima bit će i Lidija Lijić, zaštitno lice 15. ZeGeVegea i Guinnessova rekorderka s najvećim zaronom na svijetu.

S informativnih panoa moći će se saznati zašto je nužno za zaustavljanje klimatskim promjena proizvodnju hrane prebaciti na biljni, odnosno zdraviji, održiviji i pravedniji sustav. Najmlađe očekuje kreativna radionica reciklaže tekstila. Gradonačelnik Grada Zagreba Tomislav Tomašević posjetit će ZeGeVege u petak, a Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović u subotu.

Posjetom ZeGeVege festivalu svima će pokazati zašto je bitno svojim životnim odlukama pridonositi smanjenju potrošnje prirodnih resursa, smanjenju zagađenja okoliša i sprječavanju klimatskih promjena jer sve navedeno kreće od tanjura.

Uz pokroviteljstvo Grada Zagreba, iskrenu podršku najpopularnijem hrvatskom festivalu održivog življenja dali su i: Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu, Hrvatska gospodarska komora, Hrvatski sabor – Odbor za zaštitu okoliša i prirode, Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja, Ministarstvo poljoprivrede, Ministarstvo turizma i sporta te Ured Predsjednika Republike Hrvatske.

Fotogaleriju pogledajte OVDJE.

ZeGeVege festival 2019, foto: Matej Čelar [ 963.38 Kb ]

Vezane teme

Također pogledajte

Akcije

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting