25.10.23. Cirkus Candy u Hrvatskoj - uporno ignoriranje prijava

| More

- Poslano Državnom inspektoratu

Poštovani,

želimo vam ponovno skrenuti pozornost na e-mailove kakve redovito dobivamo od građana, a odnose se na nastupe cirkusa Candy po cijeloj Hrvatskoj.

Cirkus smo vam prijavili 24. travnja i 22.svibnja 2023., a 21. kolovoza 2023. poslali smo i požurnicu, no vi ignorirate naše prijave i traženje da nas izvijestite jeste li postupali po njima i koji su nalazi inspekcijskog nadzora. U međuvremenu, građani nam pišu iz svakog novog grada gdje nastupa cirkus Candy, koji drži životinje i koristi ih za nastupe, te su zgroženi zato što veterinarska inspekcija dopušta cirkusu da već pola godine nastupa po Hrvatskoj i profitira na protuzakonitom korištenju životinja.

Prosljeđujemo materijale koje su nam poslali građani s nastupa cirkusa Candy u Zaprešiću, gdje je tijekom protekloga vikenda održana zadnja predstava u tom gradu nakon više tjedana korištenja životinja u predstavama. Kao što je vidljivo, tijekom nastupa koristi se bič, a konj se na zamah biča propinje na stražnje noge i izvodi druge trikove koji su isključivo rezultat dresure i biča, a ne prikazivanja „vrsti svojstvenog ponašanja koje je istovjetno ponašanju životinja u prirodnom okolišu”, što je jedina dopuštena iznimka za držanje i korištenje u cirkuskim predstavama, i to samo domaćih životinja, prema odredbama Zakona o zaštiti životinja (NN 102/2017, 32/2019). U prirodi, propinjanje konja je snažan komunikacijski signal koji označava intenzivnu upozoravajuću situaciju nakon koje može slijediti napad, a uz ritanje je nagonska reakcija za obranu teritorija. Tjeranje konja na takvu reakciju u okviru cirkuske predstave, uvjetovanu mahanjem biča, izaziva u životinji stres i strah. Na videosnimkama može se vidjeti da se deve spuštaju na prednje noge, a poniji dižu prednje noge na leđa ponija koji stoji ispred, i sve to uz zapovijedi dane mahanjem ili podizanjem biča. Ništa od navedenoga nije vrsti svojstveno ponašanje kakvo izražavaju u svojem prirodnom okolišu.

Nadalje, deve koje cirkus Candy također drži i koristi u predstavama nisu domaće, nego divlje životinje i kao takve ne smiju se niti držati, a kamoli nastupati u cirkusima. Da bi se životinju smatralo domaćom, prema pozitivnopravnim propisima naše zemlje, potrebno je da kumulativno budu ispunjene tri pretpostavke: da ih je čovjek pripitomio, udomaćio i da ih uzgaja radi proizvodnje hrane, hrane za životinje i nusproizvoda. Sama činjenica da je životinja pripitomljena ili udomaćena ne čini ju domaćom životinjom jer bi po toj logici cijelu vrstu trebalo smatrati domaćim životinjama samo zato što je netko uspio određenu jedinku, primjerice medvjeda, pripitomiti. Osim toga, međunarodna organizacija Eurogroup for Animals u svojem izvještaju „Wild Animals in EU Circuses” iz 2021. godine navodi: „… we consider that species belonging to the Camelidae family should be included in the category ‘wild animal’„. Sukladno zakonskoj definiciji, deve i ljame nisu u Hrvatskoj domaće, nego divlje životinje i ne smiju se u Hrvatskoj držati u cirkusima i koristiti u cirkuskim predstavama.

Osim svega navedenoga, životinje koje koristi cirkus Candy moraju podnositi i stalna naporna putovanja i transport kamionima od grada do grada. Život izvan kamiona i predstava svodi im se na gradske travnjake, pri čemu su građani u više navrata javljali da su se deve zbog neoprezna držanja „šetale” gradom.

Na temelju svega navedenoga, ukazujemo na nužnost da veterinarska inspekcija zabrani cirkusu Candy daljnje nastupe sa životinjama. Molimo vas da nam javite urudžbeni broj ove naše prijave.

U očekivanju vašeg postupanja,
srdačan pozdrav,

Snježana Klopotan Kačavenda
Koordinatorica projekata

Odgovor Državnog inspektorata od 6. prosinca 2023.:

cirkus Candy odgovor DIRH-a [ 100.61 Kb ]cirkus Candy odgovor DIRH-a [ 124.00 Kb ]

Vezane teme

Cirkus Candy u Zaprešiću - deve - listopad 2023. [ 234.94 Kb ]Cirkus Candy u Zaprešiću - konj - listopad 2023. [ 43.91 Kb ]Cirkus Candy u Zaprešiću - konj - listopad 2023. [ 252.46 Kb ]

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting