06.11.23. Inspekcijski nadzor zoološkoga vrta obitelji Bizik

| More

- poslano Veternarskoj inspekciji pri Državnom inspektoratu

Poštovani,

molimo vas za inspekcijski nadzor zoološkoga vrta naziva „Privatan posjed obitelji Bizik” (Radnička 55, Markovac Našički, 31 500 Našice), upisanog u Upisnik zooloških vrtova RH pod brojem odobrenja HR-ZOO-012.

Konkretan povod našem traženju je dopis koji smo primili od međunarodne organizacije za zaštitu životinja Vier Pfoten, koja je upoznata s uvjetima držanja životinja u zoo-vrtu Bizik jer je od tamo 2019. spasila medvjedicu Suzanu. Medvjedica je u tom, tada još ilegalnom zoološkom vrtu, provela mnoge godine života u prostoru od 20 m², iskazivala je goleme psihičke probleme i izraženo stereotipno ponašanje kao što je grickanje šapa i koračanje naprijed-nazad. Predstavnici organizacije Vier Pfoten uočili su prilikom boravka tamo da su i uvjeti držanja tigrova jako loši. Također, naša udruga je tijekom prethodnih godina često dobivala pritužbe posjetitelja na uvjete držanja životinja u zoo-vrtu obitelji Bizik te smo ih upućivali da svoja saznanja prijave veterinarskoj inspekciji.

Unatoč tome, Ministarstvo poljoprivrede 2020. godine registriralo je privatni posjed obitelji Bizik u zoološki vrt. Iz organizacije Vier Pfoten navode da, prema informacijama kojima raspolažu, u ožujku 2021. Zoo Bizik imao je sedam tigrova – tri su bila smještena u jednom kavezu, a četiri u dva kaveza (dva u jednom, dva u drugom), pri čemu su ta dva kaveza bila još manja od onoga u kojemu su držali tri tigra.

Nadalje, kažu da ih je kontaktirala podržavateljica koja im je prenijela informacije da je vlasnik Zoo Bizika umro, a da je brigu o životinjama preuzeo njegov sin. Kažu da se čini da je sin preopterećen brigom za sve životinje i da je već kontaktirao nadležne institucije da preda tigrove zoološkom vrtu u Hrvatskoj, pretpostavljaju da se radi o zagrebačkom zoološkom vrtu, no da je sve zapelo zbog administrativnih razloga. Prema informacijama podržavateljice, zoološki vrt sada drži samo četiri tigra. Organizacija Vier Pfoten zabrinuta je zbog sudbine tigrova i uputila je podržavateljicu da obavijesti sadašnjeg vlasnika zoološkog vrta da nas zamoli za pomoć, no on nam se zasad nije javio.

S obzirom na sve navedeno, molimo vas za inspekcijski nadzor zoološkoga vrta obitelji Bizek, provjeru koliko tigrova se nalazi u njihovu posjedu, kakvo je njihovo zdravstveno stanje i uvjeti držanja, što se dogodilo s preostalim tigrovima koji su bili u zoo-vrtu 2021. godine te kakvi su uvjeti držanja i stanje ostalih životinja u zoološkom vrtu.

Molimo vas da nas, sukladno zakonski propisanim rokovima, obavijestite o utvrđenom stanju i rezultatima inspekcijskog nadzora.

S poštovanjem,

Snježana Klopotan Kačavenda
Koordinatorica projekata

U Zagrebu 29. rujna 2023.

Požurnica vezano za nadzor Zoo-vrta Bizik

Poštovani,

29. rujna 2023. podnijeli smo prijavu i zatražili inspekcijski nadzor Zoološkog vrta obitelji Bizik.

S obzirom na informacije organizacije Vier Pfoten koje smo naveli u prijavi, radi se o mogućem ugrožavanju zdravlja i života životinja u navedenom zoološkom vrtu, što zahtijeva žurnu provjeru i utvrđivanje svih okolnosti i uvjeta držanja životinja.

Po našoj prijavi dosad nije postupano niti smo dobili obavijest da su nastavno na našu prijavu poduzete bilo kakve radnje, proveden inspekcijski nadzor ili izrečene sankcije protiv prijavljenika. Stoga Vas molimo za postupanje u što skorijem roku u cilju zaštite zdravlja i života životinja.

S poštovanjem,

Snježana Klopotan Kačavenda
Koordinatorica projekata

U Zagrebu 2. studenoga 2023.

Odgovor Veterinarske inspekcije od 3. studenoga 2023.

Zoo Bizik odgovor inspekcije [ 96.62 Kb ]

Odgovor udruge vezano za nadzor Zoo-vrta Bizik

Poštovani gospodine Vercingetoriks Antoloviću,

hvala Vam na odgovoru.

S obzirom na konkretna pitanja iz naše prijave i zabrinutost za životinje, kao i veliko zanimanje javnosti za zdravstveno stanje i uvjete držanja životinja u Zoo-vrtu Bizik, sukladno čl. 58. st. 3. Zakona o državnom inspektoratu, molimo Vas zapisnik o provedenom nadzoru 11. listopada 2023.

Unaprijed zahvaljujemo,
uz srdačan pozdrav.

S poštovanjem,

Snježana Klopotan Kačavenda
Koordinatorica projekata

U Zagrebu 6. studenoga 2023.

Vezane teme

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting