'Dame u salati' odgovaraju

| More

Kada se na putovanju zaustavimo u nekom restoranu uz cestu i naručimo okrepljujuću juhu od graha ili neku finu tjesteninu s povrćem, često nas pitaju zbog čega smo vegetarijanci. Evo nekih odgovora:

  1. Pazimo na svoje srce i ne želimo dobiti rak. Manje od četvrtine vegetarijanki će dobiti rak dojke u odnosu na žene koje jedu meso, dok će vegetarijanci s 46 % manje vjerojatnosti dobiti srčani udar. Osim toga, vegetarijanska ishrana pomaže u sprečavanju moždanog udara, osteoporoze, bubrežnih kamenaca, više vrsta raka, šećerne bolesti, hipoglikemije, bolesti bubrega, čira na želucu, kile, pretjerane debljine, žučnih kamenaca, hipertenzije, astme i mnogi drugih bolesti.
  2. Na suvremenim farmama krave, telad, svinje, perad i druge životinje drže se u skučenim i prenatrpanim stajama, kavezima i gajbama, u kojima se ne mogu čak ni okrenuti. Te pametne i društvene životinje lišene su veterinarske skrbi, gibanja i sunčane svjetlosti, pa čak i osjećaja trave pod nogama. Izbor onoga što jedemo zapravo je izbor između strahota tvorničkog stočarstva i poštivanja prava životinja.
  3. Želimo očuvati kvalitetan seksualni život. Vegetarijanska ishrana održava naše tijelo vitkim, našu kožu svježom, a naš libido u punoj formi. U tome biljnoj hrani nema premca! Ako je već ne biste jeli zbog mame, jedite je zbog ljubavnice ili ljubavnika!
  4. Vegetarijanci žive duže i zdravije. Jedno je istraživanje, koje je trajalo 21 godinu i koje je uspoređivalo mesojede i vegetarijance, pokazalo da s potrošnjom mesa raste i smrtnost od raznih bolesti.
  5. Vegetarijanstvo automatski smanjuje kolesterol. Jedina hrana koja sadrži kolesterol je ona životinjskog porijekla, kao što su meso i mliječni proizvodi. Budući da je jedno tridesetogodišnje istraživanje pokazalo da nijedan pojedinac s razinom kolesterola ispod 150 nije obolio od srčanih bolesti, taj podatak itekako zaslužuje pozornost!
  6. Vegetarijanci svake godine spase hektar šume. U Sjevernoj Americi, Velikoj Britaniji i širom svijeta uništavaju se šume da bi se stvorili pašnjaci za prehranu stoke. Samo u razdoblju od 1960. do 1985. godine uništeno je gotovo 40 % svih šuma u Srednjoj Americi kako bi se stvorili jeftini pašnjaci za goveda koja su završila na sjevernoameričkim i europskim tanjurima.
  7. Želimo pomoći očuvanju prirodnih resursa. Za proizvodnju jednog jedinog hamburgera potrebna je jednaka količina fosilnog goriva koju bi omanji automobil potrošio za tridesetak kilometara i vode koja bi bila dovoljna za 17 tuširanja. Štoviše, više od polovice cjelokupne količine vode koja se troši samo u SAD-u odlazi na uzgoj i ubijanje životinja za ljudsku ishranu.
  8. Vegetarijanci daju odličan primjer prijateljima i obitelji. Kada netko iz naše okoline otkrije da smo vegetarijanci, to je prava prilika da ih poučimo o tome kako oni mogu pomoći životinjama, Zemlji i sebi samima vegetarijanskom ishranom.
  9. Vegetarijanci uživaju potporu velikih ljudi. Kada se odlučimo za biljnu umjesto mesnu kobasicu ili za pšenično meso umjesto piletine, krenuli smo stopama velikih ljudi kao što su bili Albert Schweitzer, Lav Tolstoj, Pitagora, Albert Einstein i Gandhi, kao i deseci drugih velikih mislilaca tijekom povijesti.
  10. Vegetarijanska hrana je izuzetno ukusna! Pečene tikvice, lazanje sa špinatom, zapečeni grah, tjestenine i umaci od gljiva, palačinke punjene graškom, pite i štrudle, povrtne juhe, sorbet od malina, nadjeveni patlidžan, sojini odresci, gratinirani kukuruz - što više treba reći?

Vezane teme

Pamela - okrenite novi list

Također pogledajte

Akcije

Web reference

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting