09.12.04. Mučenje i ubojstvo psa

| More

Javni prosvjed Prijatelja životinja zbog monstruoznog ubojstva psa

TRAŽIMO KAŽNJAVANJE ZLOČINA NAD ŽIVOTINJAMA!

U subotu oko 11:30 19-godišnjak je javio policiji da njegov susjed tuče psa u dvorištu kuće na Pešćenici. Po dolasku policajci su utvrdili da je 66-godišnji Ostoja Babić naizmjenično željeznom šipkom dužine oko pola metra, vilama i sjekirom oko sat vremena mlatio i probadao svojega psa mješanca po glavi i tijelu. Jedan od policajaca je smrtno ozlijeđenom psu koji se, prema riječima susjeda, 'derao' od boli, skratio muke hicem iz pištolja, a 'vlasnik' ga je potom zakopao na svojoj livadi iza kuće.

Ogorčeni i užasnuti zločinačkim mučenjem i ubojstvom nesretnoga psa Prijatelji životinja održat će prosvjed ispred kuće Ostoje Babića u Črnkovečkoj ulici br. 3 na Pešćenici, u četvrtak 9. prosinca 2004. s početkom u 11:30 sati, gdje će aktivisti transparentima, uzvikivanjem parola i megafonom dići svoj glas protiv okrutnosti nad životinjama i osuditi počinjeni barbarski čin.

Dok su u susjednoj Italiji samo za napuštanje kućnih životinja zakonom predviđene kazne od 10.000 eura i godinu dana zatvora, a u Italiji i Njemačkoj su životinje ušle i u Ustav, u Hrvatskoj se zlostavljanje i ubijanje životinja rijetko procesuira, a ono malo dokazanih zlostavljanja se ne kažnjava, jer zbog nezainteresiranosti sudova slučajevi padaju u zastaru, dok se zlostavljanje životinja relativizira kao manje važno u odnosu na društveno 'važnije' probleme. U Hrvatskoj stoga gotovo nitko nije kažnjen zbog okrutnosti prema životinjama.

Povodom krvničkog mučenja psa do smrti, poslali smo prijavu Veterinarskoj inspekciji gdje tražimo dosljedno provođenje kazne predviđene kršenjem postojećeg Zakona o dobrobiti životinja. Također, pozivamo javnost da osudi počinjeno zlodjelo te tražimo da se taj zločin ne kazni samo maksimalnim predviđenim kaznama za kaznenu prijavu (do 150 dnevnih dohodaka ili šest mjeseci zatvora) i za kršenje Zakona o dobrobiti životinja, već da se Ostoji Babiću doživotno zabrani posjedovanje bilo koje životinje. Zahtijevamo i hitnu promjenu katastrofalno lošeg Zakona o dobrobiti životinja, kojim bi se zlostavljanje i ubijanje životinja kažnjavalo primjereno težini zločina, a ne smiješno malim novčanim kaznama.

Ostoja Babić je, ne pokazujući nikakvo žaljenje ili kajanje zbog počinjenog zločina, kao razlog brutalnog premlaćivanja nedužne jednoipolgodišnje mješanke, naveo da mu 'nije dobro čuvala kuću', jer nije lajala na prolaznike već je mahala veselo repom kada bi netko došao: 'Vidio sam da mi nije od koristi pa sam ga zatukao. Što će mi takav?'.

Mnogo je studija koje pokazuju povezanost između nasilja nad životinjama i nasilja nad ljudima. Svi masovni ubojice kao djeca su mučili životinje. Djeca koja odrastaju u normalnoj okolini i koju se odgaja zdravo i s osjećajima nikada nisu nanosila bol životinjama, a niti ljudima. Nasilje prema životinjama ukazuje na duboku psihopatologiju i ozbiljne mentalne poremećaje. Ljudi koji su nasilni prema životinjama rijetko se zaustavljaju na tome.

Prijatelji životinja su, zbog manjkavosti postojećeg Zakona o dobrobiti životinja i simboličnih predviđenih novčanih kazni za zlostavljače, izradili nacrt novog Zakona o dobrobiti životinja koji je u saborskoj proceduri odbijen s napomenom da je pisan odviše 'futuristički'. Kako su u prijedlogu Zakona Prijatelji životinja tražili, između ostaloga, bolji monitoring zlostavljanja životinja i puno veće novčane kazne uz mogućnost krivičnog gonjenja počinitelja, pitamo se je li i stravično ubojstvo nesretnoga psa nešto 'futurističko'? Pripadaju li futurizmu i zločini kao što su iživljavanje na psu do smrti vrtnjom na dizalici ovoga ljeta u Šibeniku, mrcvarenje kokoši od strane maturanata u Zagrebu prije dvije godine, rezanje noževima zavezanoga psa u Splitu ili iživljavanje srednjoškolaca do smrti nad leglom mačića i njihovom majkom na Krku? Svjesni smo kako za zlostavljanu, mučenu i ubijenu životinju svaka kazna dolazi prekasno, no visoke novčane kazne i procesuiranje zločina služili bi kao upozorenje bolesnim neuravnoteženim pojedincima kako neće proći nekažnjeno.

ostoja1ostoja2

Download

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting