Europski fondovi za izgradnju skloništa

| More
Korištenje sredstava europskih fondova za izgradnju skloništa za životinje

Poštovani,

Ministarstvo poljoprivrede objavilo je krajem 2022. Strateški plan Zajedničke poljoprivredne politike Republike Hrvatske 2023. – 2027. (dalje u tekstu „SP ZPP RH”), koji možete vidjeti OVDJE.

SP ZPP RH temeljni je dokument za korištenje sredstava europskih poljoprivrednih fondova (EFJP – Europski fond za jamstva u poljoprivredi i EPFRR – Europski poljoprivredni fond za ruralni razvoj). Ukupni iznos sredstava koji će biti na raspolaganju, između ostalih, i jedinicama lokalne i regionalne samouprave, iznosi gotovo 3,8 milijarda eura za petogodišnje razdoblje.

Ono što je važno za vas je da se u dokumentu navodi da će EPFRR putem intervencije
„Potpora javnoj infrastrukturi u ruralnim područjima” financirati i „javna skloništa za napuštene i izgubljene životinje”, i to najviše ukupne vrijednosti projekta do 2.500.000 EUR i potpore po projektu do 2.000.000 EUR.

Sukladno tome, nastavljamo vas upućivati na izgradnju vlastita skloništa, u suradnji s drugim lokalnim zajednicama i udrugama za zaštitu životinja ili samostalno, kao najpovoljnijeg i najučinkovitijeg rješenja za zakonski propisano zbrinjavanje napuštenih životinja na vašem području.

Pravilnik o uvjetima kojima moraju udovoljavati skloništa za životinje (99/2019) te njegove izmjene i dopune (NN 8/2021) imaju znatno manje zahtjeve što se tiče izgradnje skloništa, a više je naglasak na dobrobiti životinja u skloništu. Stoga je to, u kombinaciji s financijskom potporom koju možete dobiti kroz navedena sredstva EPFRR-a, odličan poticaj da lakše osnujete sklonište.

Zajedno s iznimno važnim preventivnim djelovanjem kroz redovitu i sustavnu kontrolu provedbe mikročipiranosti pasa i financiranje kastracije skrbničkih (vlasničkih) pasa i mačaka te slobodnoživućih mačaka, vaša lokalna zajednica može u konačnici smanjiti sredstva koja izdvaja zbog neodgovornih skrbnika životinja.

Na raspolaganju smo za dodatne informacije i dobre primjere iz prakse. Korisne materijale vezane za provedbu Zakona o zaštiti životinja možete pronaći na www.prijatelji-zivotinja.hr/zakon2017.

Srdačan pozdrav,

Snježana Klopotan Kačavenda
Koordinatorica projekata

U Zagrebu 24. veljače 2023.

Vezane teme

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting