Odluka o uvjetima i naèinu dr¾anja kuænih ljubimaca i naèinu postupanja s napu¹tenim i izgubljenim ¾ivotinjama grada Zagreba (2015) - proèi¹æeni tekst

| More

Slu¾beni glasnik Grada Zagreba, godina 2015, Broj 22 od od 26. listopada 2015.

Na temelju èlanka 57. toèke 8. Poslovnika Gradske skup¹tine Grada Zagreba (Slu¾beni glasnik Grada Zagreba 17/09, 6/13 i 7/14), Odbor za Statut, Poslovnik i propise, na 51. sjednici, 19. listopada 2015., utvrdio je proèi¹æeni tekst Odluke o uvjetima i naèinu dr¾anja kuænih ljubimaca i naèinu postupanja s napu¹tenim i izgubljenim ¾ivotinjama (Slu¾beni glasnik Grada Zagreba 21/08), Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o uvjetima i naèinu dr¾anja kuænih ljubimaca i naèinu postupanja s napu¹tenim i izgubljenim ¾ivotinjama (Slu¾beni glasnik Grada Zagreba 6/12), Odluke o izmjeni Odluke o uvjetima i naèinu dr¾anja kuænih ljubimaca i naèinu postupanja s napu¹tenim i izgubljenim ¾ivotinjama (Slu¾beni glasnik Grada Zagreba 4/13), Odluke o izmjeni Odluke o uvjetima i naèinu dr¾anja kuænih ljubimaca i naèinu postupanja s napu¹tenim i izgubljenim ¾ivotinjama (Slu¾beni glasnik Grada Zagreba 20/13), Odluke o izmjeni i dopuni Odluke o uvjetima i naèinu dr¾anja kuænih ljubimaca i naèinu postupanja s napu¹tenim i izgubljenim ¾ivotinjama (Slu¾beni glasnik Grada Zagreba 21/14) i Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o uvjetima i naèinu dr¾anja kuænih ljubimaca i naèinu postupanja s napu¹tenim i izgubljenim ¾ivotinjama (Slu¾beni glasnik Grada Zagreba 7/15) u kojima je utvrðeno vrijeme njihova stupanja na snagu.

ODLUKA

o uvjetima i naèinu dr¾anja kuænih ljubimaca i naèinu postupanja s napu¹tenim i izgubljenim ¾ivotinjama

(proèi¹æeni tekst)

I. OPÆE ODREDBE

Èlanak 1.

Ovom se odlukom propisuju uvjeti i naèin dr¾anja kuænih ljubimaca, naèin kontrole njihova razmno¾avanja, uvjeti i naèin dr¾anja vezanih pasa, te naèin postupanja s napu¹tenim i izgubljenim ¾ivotinjama na podruèju Grada Zagreba.

Èlanak 2.

Pojedini pojmovi u ovoj odluci imaju znaèenje kako je to utvrðeno propisima o za¹titi ¾ivotinja i komunalnom redu.

Odredbom èlanka 1. Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o uvjetima i naèinu dr¾anja kuænih ljubimaca i naèinu postupanja s napu¹tenim i izgubljenim ¾ivotinjama (Slu¾beni glasnik Grada Zagreba 6/12) u stavku 1. iza rijeèi: "¾ivotinja" dodane su rijeèi: "i komunalnom redu".

Na kuæne ljubimce koji pripadaju za¹tiæenim vrstama primjenjuju se i propisi o za¹titi prirode.

Opasni psi kao kuæni ljubimci dr¾e se pod uvjetima i na naèin utvrðen posebnim propisima.

II. UVJETI I NAÈIN DR®ANJA KUÆNIH LJUBIMACA

Èlanak 3.

Posjednik kuænog ljubimca du¾an je ¾ivotinju dr¾ati sukladno propisima o za¹titi ¾ivotinja, veterinarstvu, za¹titi prirode, javnom redu i miru, te odredbama ove odluke.

Èlanak 4.

Na podruèju Grada Zagreba zabranjeno je dr¾ati kao kuæne ljubimce opasne i potencijalno opasne ¾ivotinjske vrste utvrðene u Popisu opasnih i potencijalno opasnih ¾ivotinjskih vrsta (prilog 1.) koji je sastavni dio ove odluke.

Èlanak 5.

Dr¾anje kuænih ljubimaca u zajednièkim prostorijama zgrada i dvori¹tima zgrada, kretanje kuænih ljubimaca zajednièkim dijelovima zgrada i dvori¹tima zgrada, te èi¹æenje tih prostorija i prostora od oneèi¹æenja koje napravi kuæni ljubimac zajednièki utvrðuju suvlasnici zgrade, odnosno korisnici stanova uz suglasnost vlasnika.

Odredbom èlanka 2. Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o uvjetima i naèinu dr¾anja kuænih ljubimaca i naèinu postupanja s napu¹tenim i izgubljenim ¾ivotinjama (Slu¾beni glasnik Grada Zagreba 6/12) u stavku 1. rijeèi: "fekalija kuænih ljubimaca" zamijenjene su rijeèima: "oneèi¹æenja koje napravi kuæni ljubimac".

U sluèaju sumnje od izbijanja zaraznih bolesti koje se mogu prenijeti sa ¾ivotinja na ljude, za¹titu osoba iz stavka 1. ovog èlanka provode pravne osobe koje obavljaju zdravstvenu djelatnost i privatni zdravstveni radnici u suradnji s nadle¾nim tijelima utvrðenim propisima o veterinarskoj djelatnosti.

Èlanak 6.

Posjednik je du¾an kontrolirati razmno¾avanje kuænih ljubimaca i osigurati im odgovarajuæe odnosno propisane uvjete dr¾anja.

Naèini kontrole razmno¾avanja kuænih ljubimaca mogu biti: preventivno djelovanje, sterilizacija ili kastracija ¾ivotinja.

Posjednik mora zbrinjavati mladunèad vlastitih kuænih ljubimaca, a u sluèaju nekontroliranog razmno¾avanja, kada ne ¾eli sam zbrinuti mladunèad, snosi tro¹kove njihova zbrinjavanja.

Odredbom èlanka 1. Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o uvjetima i naèinu dr¾anja kuænih ljubimaca i naèinu postupanja s napu¹tenim i izgubljenim ¾ivotinjama (Slu¾beni glasnik Grada Zagreba 7/15) iza stavka 2. dodan je stavak 3.

Èlanak 7.

Kretanje kuænih ljubimaca dopu¹teno je na javnim povr¹inama, te u prostorima i prostorijama javne namjene uz dopu¹tenje vlasnika, odnosno korisnika prostora, i uz odgovarajuæe uvjete, osim ako ovom odlukom nije drugaèije odreðeno.

Èlanak 8.

Kuænim ljubimcima koji se kreæu slobodno ili na povodcu zabranjeno je kretanje na djeèjim igrali¹tima, cvjetnjacima, neograðenim ¹portskim terenima, neograðenim dvori¹tima ¹kola i vrtiæa te na drugim mjestima gdje postoji opasnost ugro¾avanja zdravstveno-higijenske sigurnosti i zdravlja ljudi.

Odredbom èlanka 3. Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o uvjetima i naèinu dr¾anja kuænih ljubimaca i naèinu postupanja s napu¹tenim i izgubljenim ¾ivotinjama (Slu¾beni glasnik Grada Zagreba 6/12) u stavku 1. iza rijeèi: "vrtiæa" stavljena je toèka, a rijeèi: "i na drugim javnim povr¹inama ¹to æe se oznaèiti znakom s prekri¾enim likom psa" su brisane.

Odredbom èlanka 3. Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o uvjetima i naèinu dr¾anja kuænih ljubimaca i naèinu postupanja s napu¹tenim i izgubljenim ¾ivotinjama (Slu¾beni glasnik Grada Zagreba 6/12) stavak 2. je brisan.

Odredbom èlanka 1. Odluke o izmjeni Odluke o uvjetima i naèinu dr¾anja kuænih ljubimaca i naèinu postupanja s napu¹tenim i izgubljenim ¾ivotinjama (Slu¾beni glasnik Grada Zagreba 20/13) èlanak 8. je izmijenjen.

Èlanak 9.

Kuæne ljubimce mo¾e se uvoditi u sredstvo javnoga gradskog prijevoza uz uvjete utvrðene posebnom gradskom odlukom.

Èlanak 10.

Ogranièenje kretanja kuænih ljubimaca iz ove odluke ne primjenjuje se na pse osposobljene za pomoæ osobama s invaliditetom.

Odredbom èlanka 1. Odluke o izmjeni i dopuni Odluke o uvjetima i naèinu dr¾anja kuænih ljubimaca i naèinu postupanja s napu¹tenim i izgubljenim ¾ivotinjama (Slu¾beni glasnik Grada Zagreba 21/14) rijeèi: "posebnim potrebama" zamijenjene su rijeèju: "invaliditetom".

Èlanak 11.

Posjednik kuænog ljubimca du¾an je odmah ukloniti fekalije kojima njegov kuæni ljubimac oneèisti javne povr¹ine.

Odredbom èlanka 4. Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o uvjetima i naèinu dr¾anja kuænih ljubimaca i naèinu postupanja s napu¹tenim i izgubljenim ¾ivotinjama (Slu¾beni glasnik Grada Zagreba 6/12) èlanak 11. je izmijenjen.

Dr¾anje pasa

Èlanak 12.

Pas se ne smije dr¾ati tako da je trajno vezan ili trajno smje¹ten u ograðenom prostoru za pse.

Pas se smije vezati samo ako ne postoji moguænost smje¹tanja u ograðeni prostor za pse.

Pas du¾ine do jednog metra ne smije se vezati na du¾inu kraæu od 3 m, a pas du¾ine veæe od jednog metra ne smije se vezati na du¾inu kraæu od trostruke du¾ine ¾ivotinje mjereno od vr¹ka repa do vrha nju¹ke.

Pas ne smije biti smje¹ten u ograðeni prostor koji je manji od minimalne povr¹ine utvrðene u prilogu 2., koji je sastavni dio ove odluke.

Odredbom èlanka 2. Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o uvjetima i naèinu dr¾anja kuænih ljubimaca i naèinu postupanja s napu¹tenim i izgubljenim ¾ivotinjama (Slu¾beni glasnik Grada Zagreba 7/15) èlanak 12. je izmijenjen.

Èlanak 13.

Pas se mora dr¾ati u dvori¹tu, vrtu, odnosno drugom ograðenom prostoru, na naèin koji æe sprijeèiti psa da izaðe na javne povr¹ine bez povodca i nadzora.

Odredbom èlanka 3. Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o uvjetima i naèinu dr¾anja kuænih ljubimaca i naèinu postupanja s napu¹tenim i izgubljenim ¾ivotinjama (Slu¾beni glasnik Grada Zagreba 7/15) stavak 1. je izmijenjen.

Posjednik koji dr¾i psa na naèin utvrðen u stavku 1. ovog èlanka mora na vidljivom mjestu, staviti oznaku koja upozorava na psa, te mora imati ispravno zvono na ulaznim dvori¹nim ili vrtnim vratima.

Èlanak 14.

Psa se smije izvoditi na javne povr¹ine gdje je to ovom odlukom dopu¹teno ako je oznaèen mikroèipom, na povodcu i pod nadzorom posjednika.

Opasnog psa se smije izvoditi na javne povr¹ine gdje je to ovom odlukom dopu¹teno ako je oznaèen mikroèipom, ima brnjicu, na povodcu je i pod nadzorom vlasnika.

Odredbom èlanka 5. Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o uvjetima i naèinu dr¾anja kuænih ljubimaca i naèinu postupanja s napu¹tenim i izgubljenim ¾ivotinjama (Slu¾beni glasnik Grada Zagreba 6/12) èlanak 14. je izmijenjen.

Èlanak 15.

Iznimno od èlanka 14. stavka 1. ove odluke, psi se mogu kretati bez povodca, uz nadzor posjednika na javnim povr¹inama, i to:

1. na Dotr¹èini,

2. na Grmo¹èici,

3. na zelenoj povr¹ini uz ulicu Oranice (sa sjevera od Ilice prema jugu do ¾eljeznièke pruge),

4. u parku za pse uz Aleju grada Bologne nasuprot Podruènom uredu Gradske uprave Susedgrad (istoèno od benzinske postaje),

Odredbom èlanka 4. Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o uvjetima i naèinu dr¾anja kuænih ljubimaca i naèinu postupanja s napu¹tenim i izgubljenim ¾ivotinjama (Slu¾beni glasnik Grada Zagreba 7/15) u stavku 1. toèki 4. rijeè: "livadi" zamijenjena je rijeèima: "u parku za pse".

5. livadi, ugao ulice Medpotoki i Sigetje,

6. u parku za pse iza zgrada u Ulici Side Ko¹utiæ i Gospodske ulice (pokraj recikla¾nog dvori¹ta),

Odredbom èlanka 4. Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o uvjetima i naèinu dr¾anja kuænih ljubimaca i naèinu postupanja s napu¹tenim i izgubljenim ¾ivotinjama (Slu¾beni glasnik Grada Zagreba 7/15). u stavku 1. toèki 6. rijeèi: "polovini parka" zamijenjene su rijeèima: "u parku za pse".

7. Medpotoki - Ulica kerestineèkih ¾rtava (kri¾anje, desni dio),

8. prostoru na uglu Malih putina i Ulice Stjepana Ladi¹a,

9. kod Ulice D. Krapeca (zelena povr¹ina kod ¹kole),

10. na zelenoj povr¹ini Podsusedski trg 3, ju¾no od Knji¾nice Vladimira Nazora,

11. na prostoru izmeðu Ulice Ivane Brliæ-Ma¾uraniæ i Trga Ivana Kukuljeviæa,

12. na prostoru izmeðu Ulice hrvatskih branitelja, te Samoborske i Stenjeveèke ulice,

13. na prostoru izmeðu ©oljanove ulice i Ulice Drage Gervaisa,

14. na prostoru ju¾no od Zagrebaèke avenije u Preèkom,

15. na prostoru izmeðu Zagrebaèke avenije i Jarunske ulice, omeðenom ©tritofovom i Ulicom braæe Domany, uz potok Èrnomerec,

16. na prostoru uz Zagrebaèku aveniju, od Petrovaradinske do Baranoviæeve ulice,

17. na prostoru tramvajskog okreti¹ta na Vrbanima III.,

18. na prostoru kod kri¾anja Zagrebaèke ceste i Ulice Roberta Frange¹a Mihanoviæa,

19. na prostoru uz Zagrebaèku aveniju iza restorana u Rude¹koj ulici 87,

20. na zelenoj povr¹ini iza zgrade u Hanamanovoj ulici od kuænog broja 20 do kuænog broja 30,

21. na prostoru zelene povr¹ine u Voltinom naselju nasuprot okreti¹ta autobusa linije 118, izmeðu Ba¹tijanove ulice i ulice Voltino,

22. u parku za pse izmeðu Krapinske, Selske i Zagorske ulice,

Odredbom èlanka 4. Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o uvjetima i naèinu dr¾anja kuænih ljubimaca i naèinu postupanja s napu¹tenim i izgubljenim ¾ivotinjama (Slu¾beni glasnik Grada Zagreba 7/1) u stavku 1. toèka 22. je izmijenjena.

23. na prostoru izmeðu Selske ceste, Ljubljanske avenije i Zadarske ulice,

24. na prostoru izmeðu Ulice Florijana Andra¹eca i ¾eljeznièke pruge,

25. na prostoru Jelenovca,

26. na prostoru park-¹ume Tu¹kanac omeðenom sa zapada ulicom Zelengaj, sa sjevera stubama koje zapoèinju kod parkirali¹ta hotela, s istoka stazom koja ide uz zapadni dio djeèjeg igrali¹ta i paviljona prema Lovaèkom muzeju, s juga stubama uz ogradu Lovaèkog muzeja prema ulici Zelengaj,

27. u parku Ribnjak, na dijelu uz Zvonarièku i Degenovu ulicu,

28. na prostoru omeðenom Ksaverskom cestom, Radiæevim ¹etali¹tem i Mirogojskom cestom,

29. na prostoru nasuprot tramvajskog okreti¹ta na Mihaljevcu,

30. na prostoru jugozapadnog djela zelene povr¹ine Trga Petra Kre¹imira IV. od kuænog broja 19. do utoka Kru¾iæeve ulice,

31. na prostoru istoèno od Kre¾mine ulice, a sjeverno od trafostanice,

32. na velikoj livadi, dijelu parka Maksimir sukladno odredbama Javne ustanove "Maksimir",

33. na zelenoj povr¹ini omeðenoj Maksimirskom cestom i Hondlovom ulicom,

34. na prostoru zapadno od Mandlove ulice na uglu s Maksimirskom cestom,

35. na prostoru ju¾no od ¾eljeznièkog nasipa i sjeverno od kuænog broja 47 do kuænog broja 67 u Ulici Ante Jak¹iæa,

Odredbom èlanka 1. Odluke o izmjeni Odluke o uvjetima i naèinu dr¾anja kuænih ljubimaca i naèinu postupanja s napu¹tenim i izgubljenim ¾ivotinjama (Slu¾beni glasnik Grada Zagreba 4/13) u stavku 1. toèka 35. je izmijenjena.

36. na prostoru Lastovske ulice uz Slavonsku aveniju (od Gru¹ke do Avenije M. Dr¾iæa),

37. na prostoru ispod petlje Slavonske avenije - Avenije Marina Dr¾iæa,

38. na prostoru Nalje¹koviæeve ulice, istoèno od O© Marina Dr¾iæa,

39. na lijevoj i desnoj obali Save (inundacija),

40. na prostoru sjeverno od Ulice Damira Tomljanoviæa Gavrana u Zapruðu,

41. na prostoru kod skretanja iz Avenije Veæeslava Holjevca u Siget,

42. na zelenoj povr¹ini ju¾no od ograde igrali¹ta za bejzbol u Sredi¹æu, zapadno do pje¹aèke staze i istoèno do parkirali¹ta uz Ulicu Savezne Republike Njemaèke,

43. u parku za pse izmeðu ulice Trnsko i Parka mladenaca,

Odredbom èlanka 4. Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o uvjetima i naèinu dr¾anja kuænih ljubimaca i naèinu postupanja s napu¹tenim i izgubljenim ¾ivotinjama (Slu¾beni glasnik Grada Zagreba 7/15) u stavku 1. toèki 43. rijeèi: "na prostoru" zamijenjene su rijeèima: "u parku za pse".

44. na prostoru izmeðu Ukrajinske ulice, Sarajevske ulice i Ulice Bo¾idara Magovca,

45. na prostoru prema naselju Brezovica u oteretnom kanalu Sava-Odra, zapadno od Brezovièke ceste,

46. na prostoru u Botincu iza zgrade u Ulici Gupèeve lipe od kuænog broja 2 do kuænog broja 20,

47. na travnatoj povr¹ini omeðenoj Ulicom Hrvatske bratske zajednice s istoka i zapada, Ulicom grada Vukovara sa sjevera i Slavonskom avenijom s juga,

48. na prostoru izmeðu "Mlinara" i Ulice kneza Branimira,

49. na prostoru izmeðu Branimirove ulice i ¾eljeznièke pruge od Osjeèke ulice do ¾eljeznièke postaje u Èulincu, te od ¾eljeznièke postaje u Èulincu do VII. Retkovca,

50. na prostoru izmeðu Ljubijske i Oporoveèke ulice,

51. na prostoru izmeðu ulica Meðugorske i Gri¾anske,

52. na prostoru iza O© dr. Ante Starèeviæa prema Meðugorskoj ulici,

53. na prostoru na kraju Deanoveèke ulice,

54. na prostoru izmeðu Risnjaèke i Oporoveèke ulice,

55. na prostoru izmeðu Ulice M. Deanoviæa i O© Mate Lovraka,

56. na prostoru izmeðu Novoselske ulice i produ¾ene Ulice Gjure Prejca,

57. prostor u nastavku ulice Klin,

58. na prostoru od O© Antuna Mihanoviæa prema Poljanicama,

59. na prostoru izmeðu O© Antuna Mihanoviæa, Dubeèke ulice i Ulice Antuna Mihanoviæa,

60. na zelenoj povr¹ini uz Branimirovu ulicu izmeðu Aleje javora i Ulice jaglaca,

61. na prostoru zapadno od trafostanice - iznad potoka u Sesvetama,

62. u Sesvetama, sjeverno od ©RC "Luka", uz potok Vuger, uzvodno do rasadnika Brestje,

63. na prostoru Sesvetske Sopnice, zapadno od potoka Vuger, izmeðu mosta na Sopnièkoj i mosta na Prelèevoj ulici,

64. na prostoru izmeðu zapadne strane Ulice Ljudevita Posavskog i potoka Vuger u predjelu izlaza zapadnog kraja Rimskog puta,

65. na prostoru ju¾no od Ulice Milana Sachsa prema Ulici Branka Gavelle,

66. u parku za pse izmeðu Ulice Slavka Kolara i Ulice Marina Getaldiæa,

67. u parku za pse izmeðu Maksimirske ceste i Hegedu¹iæeve ulice,

Odredbom èlanka 2. Odluke o izmjeni i dopuni Odluke o uvjetima i naèinu dr¾anja kuænih ljubimaca i naèinu postupanja s napu¹tenim i izgubljenim ¾ivotinjama (Slu¾beni glasnik Grada Zagreba 21/14) u stavku 1. iza toèke 66. toèka je zamijenjena zarezom i dodana je toèka 67.

Odredbom èlanka 4. Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o uvjetima i naèinu dr¾anja kuænih ljubimaca i naèinu postupanja s napu¹tenim i izgubljenim ¾ivotinjama (Slu¾beni glasnik Grada Zagreba 7/15) u stavku 1. toèkama 66. i 67. rijeèi: "na zelenoj povr¹ini" zamijenjene su rijeèima: "u parku za pse".

68. u parku za pse od Ku¹lanove do Heinzelove uz Branimirovu ulicu,

69. u parku za pse izmeðu Ul. Savezne Republike Njemaèke i Ukrajinske ulice,

70. u parku za pse istoèno od Bijenièke ceste, a zapadno od ulice Veliki dol.

Odredbom èlanka 4. Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o uvjetima i naèinu dr¾anja kuænih ljubimaca i naèinu postupanja s napu¹tenim i izgubljenim ¾ivotinjama (Slu¾beni glasnik Grada Zagreba 7/15) u stavku 1. iza toèke 67. toèka je zamijenjena zarezom i dodane su toèke 68., 69. i 70.

Javne povr¹ine iz stavka 1. ovoga èlanka mogu biti obilje¾ene znakom s likom psa i koristit æe se za kretanje pasa do privoðenja konaènoj namjeni koja je odreðena dokumentom prostornog ureðenja.

Odredbom èlanka 4. Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o uvjetima i naèinu dr¾anja kuænih ljubimaca i naèinu postupanja s napu¹tenim i izgubljenim ¾ivotinjama (Slu¾beni glasnik Grada Zagreba 7/15). u stavku 2. rijeèi: "bit æe" zamijenjene su rijeèima: "mogu biti".

Javne povr¹ine iz stavka 1. ovoga èlanka prikazane su na Hrvatskoj osnovnoj karti smanjenog mjerila 1:10.000 koju je izradio Gradski ured za strategijsko planiranje i razvoj Grada, a koja je sastavni dio ove odluke i bit æe objavljena na web stranici Grada Zagreba.

Odredbom èlanka 6. Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o uvjetima i naèinu dr¾anja kuænih ljubimaca i naèinu postupanja s napu¹tenim i izgubljenim ¾ivotinjama (Slu¾beni glasnik Grada Zagreba 6/12) èlanak 15. je izmijenjen.

Dr¾anje maèaka

Èlanak 16.

Na javnim povr¹inama mogu se postavljati hranili¹ta za maèke (u daljnjem tekstu: hranili¹ta).

Hranili¹ta se postavljaju nakon provedenog javnog poziva udrugama za za¹titu ¾ivotinja za podno¹enje zahtjeva za postavljanje hranili¹ta koji raspisuje gradonaèelnik Grada Zagreba (u daljnjem tekstu: gradonaèelnik).

Postavljanje hranili¹ta odobrava gradonaèelnik na prijedlog gradskog upravnog tijela nadle¾nog za za¹titu ¾ivotinja uz prethodno mi¹ljenje gradskog upravnog tijela nadle¾nog za komunalne poslove i vijeæa gradske èetvrti na podruèju koje se hranili¹te ¾eli postaviti.

U sluèaju da gradsko upravno tijelo nadle¾no za komunalne poslove, odnosno vijeæe gradske èetvrti daju negativno mi¹ljenje za tra¾enu lokaciju hranili¹ta, obvezni su predlo¾iti najbli¾u moguæu alternativnu lokaciju za hranili¹te.

Naèin, izgled i uvjeti postavljanja hranili¹ta propisat æe se pravilnikom ¹to ga donosi gradonaèelnik.

U sluèaju sumnje u izbijanje zaraznih bolesti koje se mogu prenijeti sa ¾ivotinja na ljude, za¹titu graðana provode pravne osobe koje obavljaju zdravstvenu djelatnost i privatni zdravstveni radnici u suradnji s nadle¾nim tijelima utvrðenim propisima o veterinarskoj djelatnosti.

Ako udruga za za¹titu ¾ivotinja kojoj je odobreno postavljanje hranili¹ta ne odr¾ava higijenu i èistoæu javne povr¹ine na kojoj se nalazi hranili¹te, odnosno ako se ne skrbi o maèkama, komunalno redarstvo æe ukloniti hranili¹te na tro¹ak te udruge, a temeljem obavijesti gradskog upravnog tijela nadle¾nog za za¹titu ¾ivotinja.

Odredbom èlanka 5. Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o uvjetima i naèinu dr¾anja kuænih ljubimaca i naèinu postupanja s napu¹tenim i izgubljenim ¾ivotinjama (Slu¾beni glasnik Grada Zagreba 7/15) èlanak 16. je izmijenjen.

III. POSTUPANJE S NAPU©TENIM I IZGUBLJENIM ®IVOTINJAMA

Èlanak 17.

Skupljanje, prevo¾enje i smje¹taj napu¹tenih i izgubljenih ¾ivotinja, te ¾ivotinja koje se kreæu javnom povr¹inom bez nadzora posjednika, osigurava Ustanova Zoolo¹ki vrt Grada Zagreba (dalje u tekstu: Ustanova), sukladno propisima o za¹titi ¾ivotinja i veterinarstvu, te uz primjenu odgovarajuæe opreme.

Odredbom èlanka 7. Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o uvjetima i naèinu dr¾anja kuænih ljubimaca i naèinu postupanja s napu¹tenim i izgubljenim ¾ivotinjama (Slu¾beni glasnik Grada Zagreba 6/12) u stavku 1. iza rijeèi: "izgubljenih ¾ivotinja" dodan je zarez i rijeèi: "te ¾ivotinja koje se kreæu javnom povr¹inom bez nadzora posjednika,"

Posjednik izgubljene ¾ivotinje du¾an je obavijestiti Ustanovu o nestanku ¾ivotinje u roku od 3 dana, a nestanak psa i osobi ovla¹tenoj za voðenje upisnika pasa.

Nalaznik napu¹tene ili izgubljene ¾ivotinje du¾an je o nalasku obavijestiti Ustanovu i Informacijski centar i pru¾iti ¾ivotinji odgovarajuæu skrb do vraæanja posjedniku ili do smje¹tanja u Ustanovu.

Èlanak 18.

Posjednik napu¹tene i izgubljene ¾ivotinje du¾an je nadoknaditi svaku ¹tetu koju poèini ¾ivotinja od trenutka nestanka ili napu¹tanja do trenutka njezina vraæanja posjedniku ili smje¹tanja u Ustanovu.

Posjednik napu¹tenog i izgubljenog psa du¾an je nadoknaditi svaku ¹tetu koju poèini pas od trenutka nestanka ili napu¹tanja do trenutka vraæanja posjedniku, odnosno do odjave iz upisnika pasa.

Èlanak 19.

U Ustanovu se smje¹taju ¾ivotinje sukladno propisima o za¹titi ¾ivotinja i veterinarstvu, i to:

- izgubljene ¾ivotinje do vraæanja posjedniku,

- napu¹tene ¾ivotinje kojima se ne mo¾e utvrditi posjednik u roku od 15 dana od dana smje¹tanja u Ustanovu,

- ¾ivotinje koje se kreæu javnim povr¹inama bez nadzora posjednika do vraæanja posjedniku,

Odredbom èlanka 8. Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o uvjetima i naèinu dr¾anja kuænih ljubimaca i naèinu postupanja s napu¹tenim i izgubljenim ¾ivotinjama (Slu¾beni glasnik Grada Zagreba 6/12) u stavku 1. iza alineje 2. dodana je nova alineja 3.

- ¾ivotinje kojima posjednik ne mo¾e osigurati uvjete dr¾anja u skladu s njihovim potrebama na neogranièeno vrijeme.

Odredbom èlanka 8. Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o uvjetima i naèinu dr¾anja kuænih ljubimaca i naèinu postupanja s napu¹tenim i izgubljenim ¾ivotinjama (Slu¾beni glasnik Grada Zagreba 6/12) u stavku 1. dosada¹nja alineja 3. postala je alineja 4.

Tro¹kove hvatanja i smje¹tanja ¾ivotinja iz stavka 1. alineja 1., 3. i 4. ovoga èlanka snosi posjednik ¾ivotinje, a tro¹kovi hvatanja i smje¹tanja ¾ivotinja iz stavka 1. alineje 2. ovoga èlanka podmiruju se iz proraèuna Grada Zagreba, osim ako se posjednik naknadno ne utvrdi.

Odredbom èlanka 8. Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o uvjetima i naèinu dr¾anja kuænih ljubimaca i naèinu postupanja s napu¹tenim i izgubljenim ¾ivotinjama (Slu¾beni glasnik Grada Zagreba 6/12) stavak 2. je izmijenjen.

Odredbom èlanka 6. Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o uvjetima i naèinu dr¾anja kuænih ljubimaca i naèinu postupanja s napu¹tenim i izgubljenim ¾ivotinjama (Slu¾beni glasnik Grada Zagreba 7/15) u stavku 2. iza rijeèi: "Tro¹kove" i "tro¹kovi" dodane su rijeèi: "hvatanja i".

Visinu naknade za smje¹tanje ¾ivotinja u Ustanovi koje snosi posjednik ¾ivotinje utvrðuje Ustanova.

Èlanak 20.

S divljim ¾ivotinjama i za¹tiæenim divljim vrstama koje se zateknu na javnim povr¹inama postupat æe se sukladno propisima o za¹titi ¾ivotinja, za¹titi prirode, veterinarstvu i lovstvu.

Odredbom èlanka 7. Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o uvjetima i naèinu dr¾anja kuænih ljubimaca i naèinu postupanja s napu¹tenim i izgubljenim ¾ivotinjama (Slu¾beni glasnik Grada Zagreba 7/15) èlanak 20. je izmijenjen.

IV. NADZOR

Èlanak 21.

Nadzor nad provedbom ove odluke provodi komunalno redarstvo Grada Zagreba, osim ako je zakonom ili posebnim propisima odreðeno postupanje veterinarskog odnosno stoèarskog inspektora.

U sluèaju kada komunalni redar nije ovla¹ten postupati, obavijestit æe nadle¾nu inspekciju i druga ovla¹tena tijela o saznanjima koja ima, a koja bi bila povod za primjenu propisa o veterinarstvu, za¹titi ¾ivotinja, posebice njihovih kaznenih odredbi i odredbi koje se odnose na za¹titu zdravlja ljudi i ¾ivotinja.

Odredbom èlanka 9. Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o uvjetima i naèinu dr¾anja kuænih ljubimaca i naèinu postupanja s napu¹tenim i izgubljenim ¾ivotinjama (Slu¾beni glasnik Grada Zagreba 6/12) u èlanku 21. iza rijeèi: "povodcu" dodane su rijeèi: "i pod nadzorom posjednika".

Odredbom èlanka 8. Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o uvjetima i naèinu dr¾anja kuænih ljubimaca i naèinu postupanja s napu¹tenim i izgubljenim ¾ivotinjama (Slu¾beni glasnik Grada Zagreba 7/15) èlanak 21. je izmijenjen.

V. NOVÈANE KAZNE

Èlanak 22.

Novèanom kaznom u iznosu od 600,00 do 1.000,00 kuna kaznit æe se za prekr¹aj fizièka osoba posjednik kuænog ljubimca ako:

1. izvede kuænog ljubimca na javne povr¹ine i prostore gdje je to zabranjeno (èlanak 8. odluke)

2. odmah ne ukloni fekalije kojima njegov kuæni ljubimac oneèisti javne povr¹ine (èlanak 11. odluke),

3. postupa suprotno èlanku 12. odluke,

4. dr¾i psa u dvori¹tu, vrtu, odnosno na drugom ograðenom prostoru, na naèin koji ne spreèava psa da izaðe na javne povr¹ine bez povodca i nadzora (èlanak 13. odluke),

5. izvede psa na javne povr¹ine bez povodca i nadzora (èlanak 14. stavak 1. odluke).

Odredbom èlanka 10. Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o uvjetima i naèinu dr¾anja kuænih ljubimaca i naèinu postupanja s napu¹tenim i izgubljenim ¾ivotinjama (Slu¾beni glasnik Grada Zagreba 6/12) stavak 1. je izmijenjen.

Odredbom èlanka 9. Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o uvjetima i naèinu dr¾anja kuænih ljubimaca i naèinu postupanja s napu¹tenim i izgubljenim ¾ivotinjama (Slu¾beni glasnik Grada Zagreba 7/15) stavak 1. je izmijenjen.

Novèanom kaznom od 600,00 do 1.000,00 kuna kaznit æe se za prekr¹aj roditelj ili skrbnik osobe koja u vrijeme poèinjenja prekr¹aja iz stavka 1. ovog èlanka nije navr¹ila èetrnaest godina ¾ivota, ako je taj prekr¹aj u izravnoj vezi s propu¹tenim nadzorom roditelja ili skrbnika.

Èlanak 23.

Komunalni redar mo¾e naplaæivati novèanu kaznu na mjestu poèinjenja prekr¹aja, bez prekr¹ajnog naloga, uz izdavanje potvrde, sukladno zakonu i ovoj odluci.

Ako poèinitelj prekr¹aja ne pristane platiti novèanu kaznu na mjestu poèinjenja prekr¹aja, izdat æe mu se obavezni prekr¹ajni nalog, s uputom da novèanu kaznu mora platiti u roku od osam dana od dana uruèenja, odnosno dostave prekr¹ajnog naloga.

VI. PRIJELAZNE I ZAVR©NE ODREDBE

Èlanak 24.

Kuæne ljubimce koji se nalaze na Popisu opasnih i potencijalno opasnih ¾ivotinjskih vrsta, a koji pripadaju za¹tiæenim vrstama te koji su do dana stupanja na snagu ove odluke evidentirani u tijelu nadle¾nom za za¹titu prirode, posjednik mo¾e nastaviti dr¾ati do njihovog uginuæa.

Kuæne ljubimce koji se nalaze na Popisu opasnih i potencijalno opasnih ¾ivotinjskih vrsta, a koji ne pripadaju za¹tiæenim vrstama i koje se u roku od 90 dana od dana stupanja na snagu ove odluke prijavi, radi evidentiranja gradskom upravnom tijelu nadle¾nom za za¹titu ¾ivotinja, posjednik mo¾e nastaviti dr¾ati do njihovog uginuæa.

Èlanak 25.

Ova odluka stupa na snagu 1. sijeènja 2009. i bit æe objavljena u Slu¾benom glasniku Grada Zagreba.

PRIJELAZNE I ZAVR©NE ODREDBE

Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o uvjetima i naèinu dr¾anja kuænih ljubimaca i naèinu postupanja s napu¹tenim i izgubljenim ¾ivotinjama (Slu¾beni glasnik Grada Zagreba 6/12)

Èlanak 11.

Ova odluka stupa na snagu osmog dana nakon objave u Slu¾benom glasniku Grada Zagreba.

PRIJELAZNE I ZAVR©NE ODREDBE

Odluke o izmjeni Odluke o uvjetima i naèinu dr¾anja kuænih ljubimaca i naèinu postupanja s napu¹tenim i izgubljenim ¾ivotinjama (Slu¾beni glasnik Grada Zagreba 4/13)

Èlanak 2.

Ova odluka stupa na snagu osmog dana nakon objave u Slu¾benom glasniku Grada Zagreba.

PRIJELAZNE I ZAVR©NE ODREDBE

Odluke o izmjeni Odluke o uvjetima i naèinu dr¾anja kuænih ljubimaca i naèinu postupanja s napu¹tenim i izgubljenim ¾ivotinjama (Slu¾beni glasnik Grada Zagreba 20/13)

Èlanak 2.

Ova odluka stupa na snagu osmoga dana od dana objave u Slu¾benom glasniku Grada Zagreba.

PRIJELAZNE I ZAVR©NE ODREDBE

Odluke o izmjeni i dopuni Odluke o uvjetima i naèinu dr¾anja kuænih ljubimaca i naèinu postupanja s napu¹tenim i izgubljenim ¾ivotinjama (Slu¾beni glasnik Grada Zagreba 21/14)

Èlanak 3.

Ova odluka stupa na snagu osmoga dana od dana objave u Slu¾benom glasniku Grada Zagreba.

PRIJELAZNE I ZAVR©NE ODREDBE

Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o uvjetima i naèinu dr¾anja kuænih ljubimaca i naèinu postupanja s napu¹tenim i izgubljenim ¾ivotinjama (Slu¾beni glasnik Grada Zagreba 7/15)

Èlanak 10.

Ova odluka stupa na snagu osmoga dana od dana objave u Slu¾benom glasniku Grada Zagreba.

PRILOG 1.

POPIS OPASNIH I POTECIJALNO OPASNIH ®IVOTINJSKIH VRSTA

1. SISAVCI (Mammalia)

1. 1. OPOSUMI (Didelphiomorphia)

- sjevernoamerièki oposum (Didelphis virginiana)

1. 2. ZVJEROLIKI TOBOLÈARI (Dasyuromorphia)

- porodica: tobolèarske maèake (Dasyuridae)

1. 3. DVOSJEKUTIÆNJACI (Diprotodontia)

- veliki crveni klokan (Macropus rufus)

- istoèni sivi klokan (Macropus giganteus)

- zapadni sivi klokan (Macropus fuliginosus)

- Macropus robustus

1. 4. KREZUBICE (Xenarthra)

- porodica: ljenivci (Bradypodidae)

- porodica: mravojedi (Myrmecophagidae)

1. 5. MAJMUNI (Primates)

- potporodica: majmuni urlikavci (Alouattinae)

- potporodica: majmuni hvata¹i i vunasti majmuni (Atelinae)

- rod: kapucini (Cebidae)

- porodica: psoglavi majmuni (Cercopithecidae)

- porodica: giboni (Hylobatidae)

- porodica: èovjekoliki majmuni (Hominidae ili Pongidae)

1. 6. ZVIJERI (Carnivora)

- porodica: psi (Canidae) - izuzev domaæeg psa

- porodica: maèke (Felidae) - ne ukljuèuje domaæu maèku

- gepard (Acinonyx jubatus)

- pustinjski ris (Caracal caracal)

- serval (Leptailurus serval)

- rod: risevi (Lynx)

- zlatna maèka (Profelis aurata)

- puma (Puma concolor)

- oblaèasti leopard (Neofelis nebulosa)

- rod: Panthera

- snje¾ni leopard (Uncia uncia)

- porodica: hijene (Hyaenidae)

- porodica: kune (Mustelidae)

- medojed (Mellivora capensis)

- potporodica: smrdljivci (Mephitinae)

- ¾deronja ili divovska kuna (Gulo gulo)

- porodica: rakuni (Procyonidae)

- porodica: medvjedi (Ursidae)

1. 7. SLONOVI (Proboscidea)

- sve vrste

1. 8. NEPARNOPRSTA©I (Perissodactyla)

- sve vrste osim domaæih konja, domaæih magaraca i njihovih kri¾anaca

1.9. PARNOPRSTA©I (Artiodactyla)

- porodica: svinje (Suidae) - osim patuljastih pasmina svinje

- porodica: pekariji (Tayassuidae)

- porodica: vodenkonji (Hippopotamidae)

- porodica: deve (Camelidae)

- porodica: ¾irafe (Giraffidae)

- porodica: jeleni (Cervidae)

- porodica: ¹upljoro¹ci (Bovidae) - izuzev domaæih ovaca, domaæih koza i domaæih goveda)

2. PTICE (Aves)

2. 1. Struthioniformes

- noj (Struthio camelus)

- emu (Dromaius novaehollandiae)

- rod: nandui (Rhea)

- rod: kazuari (Casuarius)

2. 2. RODARICE (Ciconiiformes)

- divovska èaplja (Ardea goliath)

- rod: Ephippiorhynchus

- rod: marabui (Leptoptilos)

2. 3. ®DRALOVKE (Gruiformes)

- sve vrste

2. 4. SOKOLOVKE ili GRABLJIVICE (Falconiformes)

- porodica: Cathartidae

- porodica: kostoberine (Pandionidae)

- porodica: orlovi i jastrebovi (Accipitridae) - izuzev treniranih ptica koje se koriste za sokolarenje

2. 5. SOVE (Strigiformes)

- rod: u¹are (Bubo)

- rod: Ketupa

- snje¾na sova (Nyctea scandiaca)

- rod: Scotopelia

- rod: Strix

- rod: Ninox

2. 6. SMRDOVRANE (Coraciiformes)

- rod: pozemni kljunoro¹ci (Bucorvus)

3. GMAZOVI (Reptilia)

3. 1. TUATARE ili PILASTI PREMOSNICI (Rhynchocephalia)

- sve vrste

3. 2. KROKODILI (Crocodylia)

- sve vrste

3. 3. KORNJAÈE (Chelonia ili Testudines)

- papagajska kornjaèa (Macrochelys ili Macroclemmys temmincki)

- nasrtljiva kornjaèa (Chelydra serpentina)

3. 4. LJUSKAVCI (Squamata)

- ZMIJE (Serpentes ili Ophidia)

- porodica: boe i pitoni (Boidae) - sve vrste koje mogu narasti dulje od 1,5 m

- porodica: gu¾evi (Colubridae) - samo otrovne vrste

- porodica: otrovni gu¾evi ili guje (Elapidae)

- porodica: ljutice (Viperidae)

- porodica: morske zmije (Hydrophiidae)

- porodica: jamièarke (Crotalidae)

- GU©TERI (Sauria ili Lacertilia)

- porodica: otrovni bradavièari (Helodermatidae)

- porodica: varani (Varanidae) - samo vrste koje mogu narasti du¾e od 100 cm

4. VODOZEMCI (Amphibia)

4. 1. REPA©I (Urodela ili Caudata)

- porodica: divovski da¾devnjaci (Cryptobranchidae)

4. 2. ®ABE I GUBAVICE (Anura)

- porodica: otrovne ¾abe (Dendrobatidae)

- afrièka bikovska ¾aba (Pyxicephalus adspersus)

- porodica: gubavice (Bufonidae), divovska gubavica (Bufo marinus)

5. BESKRALJE©NJACI

- MEKU©CI (Mollusca)

- plavoprstenasta hobotnica (Hapalochlaena maculosa)

- KUKCI (Insecta)

- sve vrste mrava i termita

- STONOGE (Chilopoda)

- porodica: Scolopendridae

- PAUÈNJACI (Arachnida)

- sve otrovne vrste

PRILOG 2.

Minimalna povr¹ina ograðenih prostora za pse

MASA PASA (kg) MINIMALNA POVR©INA (m²) MINIMALNA VISINA (natkriveni, m) MINIMALNA ©IRINA (m)
do 24 kg 6,0 1,8 2,0
25-28 kg 7,0 1,8 2,0
29-32 kg 8,0 1,8 2,0
od 32 kg i vi¹e 8,5 1,8 2,0

Minimalna povr¹ina ograðenih prostora (m²) u kojim boravi veæi broj pasa

Broj pasa u prostoru Min. povr¹ina - psi te¾ine do 16 kg Min. povr¹ina - psi te¾ine od 17 do 28 kg Min. povr¹ina - psi te¾i od 28 kg
2 7,5 10 13
3 10,0 13 17
4 12,0 15 20
5 14,0 18 24
6 16,0 20 27
7 17,5 22 29
8 19,5 24 32
9 21 26 35
10 23 28 37

U sluèaju da je u ograðenom prostoru veæi broj pasa razlièitih masa, velièina mo¾e biti manja za 15% od propisane uzev¹i da je velièina vezana uz ¾ivotinju najveæe mase.

Velièina pseæe kuæice (¹irina x dubina x visina) u cm

Velièina psa - visina pleæa u cm Velièina kuæice
do 55 cm 100 x 60 x 55
od 56 do 65 cm 150 x 100 x 70
od 65 cm i vi¹e 170-180 x 120 x 85

Vezane teme

Takoðer pogledajte

Reakcije, zahtjevi i prijave

Web reference

Facebook preporuke

Preporuèujemo AVALON web hosting