Ne čudi se ako jednoga dana počnem lajati i na tebe!

| More

Sudbina pasa u ruralnim područjima nije ništa bolja. Njima će se u rijeđim slučajevima dogoditi da uslijed godišnjih odmora budu otrgnuti iz njedra svoje obitelji, odbačeni i prognani da lutaju nepoznatim ulicama, prostorima i mjestima u potrazi za komadićem hrane ili novim vlasnikom koji će ih prihvatiti prije nego ih okrutna smrt sustigne.

Ponajprije iz tog razloga što njihovi 'gazde' rijetko koriste priliku da iskoriste kratke trenutke odmora od sezonskih obveza pa se odluče opustiti u čudnovato ljekovitim i skupim vodama Jadranskoga mora. Za to vrijeme, njihovi psi čuvari radije se odlučuju da ostanu u poznatom ograničenom prostoru vlastita dvorišta, razmišljajući da im je i to bolje nego da ih zvizne neki brzi auto sa stranom registracijom koji je samo u prolazu ili ih zgnječi nesmotreni traktor.

Sve je to donekle podnošljivo ukoliko 'gazdin' pas nije ostavljen privezan na dvometarskom lancu i sputan na vrlo mali i ograničeni prostor isključivo oko svoje kućice. Teško je zamisliti kroz što prolaze te životinje dok im se lanac sve više i sve dublje zarezuje iz dana u dan u vrat stvarajući bolne rane i dovodeći ih do ludila.

U početku miroljubivi i dobrohotni psi, postupno se u agoniji pretvaraju u stroge i opasne čuvare, spremne da režu i grizu i na najmanje sumnjivi pogled. Frustracije nemogućnosti kretanja - te osnovne prirodne potrebe - dovode do toga da psi koji su nekada bili zdravi, a sada su iz 'nepoznatih razloga' poludjeli, podivljali i pobijesnili, na kraju budu usmrćeni hicem iz vatrenog oružja ili udarcem motike ili sjekire po glavi. A na njihovo mjesto dolaze novi, mladi i zdravi štenci, koji istoga trena postaju 'gazdin' ponos i dika.

Pojave, u kojima psi doživljavaju pad u ovako bijedno psihičko i fizičko stanje, događaju se bilo da su njihovi vlasnici odsutni ili ne ako vlasnici pasa zanemaruju svoje pse i ignoriraju njihove osnovne prirodne potrebe. One najčešće završavaju ubojstvom starog psa kojeg zamijenjuje novi, mladi pas. Zatočeništvo u bilo kojem obliku je okrutno, pa tako i ono na lancu koje daje samo prividan oblik slobode. Za njega nema opravdanja.

Vezane teme

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting