Vijesti

| More

Broj pronađenih vijesti: 27.

28.02.2014. Tigar cvili i šepa, a medo živi na betonu

Splitu je bolje da nema nikakav zoološki vrt nego ovakav u kojem se krše svi pravilnici, a životinje se drže u doista groznim uvjetima – kaže Srđan Marinić, predsjednik Društva “Marjan”, koje je ovaj tjedan Veterinarskoj inspekciji uputilo zahtjev za nadzor držanja životinja i zdravstvenog stanja u Zoološkom vrtu. Sibirski tigar već se duže vrijeme otežano kreće uz bolno cviljenje, vuk se nalazi u skučenom prostoru, medvjedu nije osigurana zemlja i bazen u kavezu. Stav Društva “Marjan”, ali i Grada Splita, jest da se u Zoološkom vrtu zadrži samo dio životinja kojima bi bili osigurani vrhunski uvjeti boravka. (slobodnadalmacija.hr)

27.02.2014. Eutanazija životinja u europskim zoološkim vrtovima

Između tri i pet tisuća životinja eutanaziraju europski zoološki vrtovi svake godine, u želji da na učinkovit način upravljaju životinjskom populacijom. Pet žirafa ubijeno je u Danskoj od listopada 2012., a otad su u Europi ubijena četiri nilska konja, kao i 22 zebre. Eutanaziraju se sve vrste, a razlog je uvijek isti - europska pravila o izbjegavanju parenja životinja u bliskom srodstvu. Oko dvije stotine su velike životinje kao što su žirafe, zebre, lavovi i medvjedi. Čelnik Eaze Simon Tonge ističe da '10 do 15 posto populacije vjeruje kako je najgora stvar koju ljudsko biće može učiniti - ubojstvo životinje'. 'S druge strane, nemaju problema s ubojstvom životinje ako služi za konzumaciju ili treba reducirati njezinu populaciju', dodaje. Libby Anderson iz udruge za zaštitu životinja OneKind ističe da je ideja ubijanja životinja u zoološkim vrtovima dio promašenog plana zaštite vrsta. 'Te životinje neće nikada nadopuniti populaciju onih u divljini. Ako žele zaštititi životinje u divljini, treba se suočiti s promjenama koje doživljavaju njihova staništa' kaže za BBC. (index.hr)

26.02.2014. Annapurna daje 20% popusta za sve članove do 20.3.!

Kako bi najavili Svjetski dan bez mesa, Annapurna prirodna hrana, poznati proizvođač ekoloških proizvoda na bazi soje i pšenice i nositelj V-oznake, odlučio je dati popust od 20% na kupnju u njihovom web shopu. Svi članovi Prijatelja životinja koji uplate članarinu za 2014. godinu do datuma održavanja Svjetskog dana bez mesa 20. ožujka 2014. ostvaruju popust upisivanjem koda PRIJATELJI ZIVOTINJA.

25.02.2014. Slonica Mila u društvu drugih slonova

Mila, 41-godišnja slonica po prvi je put nakon više od tri desetljeća ugledala nekog svoje vrste. Slonicu Mary, vođu krda u zoološkom vrtu San Diego upoznala je nakon što je tamo dovezena iz Franklin Zoo-a u Novom Zelandu gdje je bila jedini slon. Prije toga Mila je preko 30 godina provela, isto tako kao jedina članica svoje vrste, u cirkusu. - Uobičajeno je za slonove da se dodiruju surlama, tako komuniciraju. Igra surlama ima bitnu ulogu, jer se tada pomirišu i skupljaju informacije - kazao je stručnjak za slonove Tim Fullman. Mila se pridružila zoološkom vrtu u San Diegu u kojem živi šest afričkih i indijskih slonova starih od 33 do 49 godina. Čuvar Ron Ringer kazao je kako se za sada Mila vrlo dobro snašla. (jutarnji.hr)

24.02.2014. Lovački teror zgrozio stanovnike Murtera

Lovačko društvo Kamenjarka u nedjelju je na Murteru vršilo odstrel lisica. Na plakatu kojim lokalno stanovništvo obavještavaju o akciji upozorili su skrbnike pasa i mačaka da će i njihovi ljubimci, ukoliko se budu kretali 300 metara od kuća - nastradati. 'Strašno je da ja ne smijem s psom u šetnju jer će ga upucati. Ovo je lovački teror i nama je dosta', kaže jedna vlasnica psa koja živi na Murteru. 'Ljudi su digli bunu jer misle da Murter nije lovište, ali jest, i mi moramo raditi odstrel lisica. Zakon o lovu nam to nalaže. Vlasnike smo upozorili da drže životinje u kući jer po zakonu imamo pravo ustrijeliti i lutalice, čija se tijela, baš kao i lisičja, šalju na analizu', tvrdi Ante Čubrić, predsjednik lovačkog društva Kamenjarka. (jutarnji.hr)

23.02.2014. Sredozemna medvjedica u okolici Pule

Ove su zime učestala pojavljivanja sredozemne medvjedice na plažama u okolici Pule. Šetači uz šljunčanu plažu u Banjolama imali su priliku satima promatrati kako se medvjedica bezbrižno odmara ne obazirući se na njihovo prisustvo. Je li to zbog poštovanja prema ovom neobičnom morskom biću ili zbog kazne koja može doseći i do 80 000 kn, nitko ju nije uznemiravao niti joj se previše približio. Medvjedica je na ovakvo gostoprimstvo uzvratila strpljivim „poziranjem“ prolaznicima koji su je mogli do mile volje promatrati i fotografirati. (narod.hr)

22.02.2014. Googleova solarna elektrana prži ptice na 500 °C

Ljubitelji životinja nisu oduševljeni "zdravom" električnom centralom na sunčevu energiju. Prema pisanju Wall Street Journala, ovih je dana primijećeno obilje mrtvih ptica unutar prostora na kojem se nalazi polje sastavljeno od 173.500 ogledala veličine garažnih vrata, uz čiju se pomoć proizvodi 392 megawatta struje, što ukazuje da najveća solarna elektrana nije toliko korisna za okoliš kao što se priča, posebice kada su u pitanju ptice. Temperature od 538ºC koje stvaraju ogledala koja reflektiraju sunčevu svjetlost, prema izvještajima aktivista za očuvanje prirode, nerijetko dovedu do toga da se pticama koje se zadese unutar sustava, krila doslovce zapale čak i tijekom samog preleta, pa je na tom području zabilježena pojava velikog broja mrtvih ptica. (vidi.hr)

21.02.2014. Ždrijebe danima ležalo u vodi na umrloj majci

Igor Zrnc i Mario Vrančić iz Grede kraj Siska u srijedu su dulje od dva sata spašavali jednogodišnje ždrijebe iz nekoliko metara duboke vode. Zapelo je u poplavama s još tri kobile, od kojih mu je jedna bila majka. - Bili su na ispaši, a voda je nadirala sa svih strana. Neprestano su se pomicali prema uzvišenim dijelovima, no zapeli su i nekoliko dana su se borili za život - objasnili su mještani. Majka ždrebeta više nije imala snage. Umrla je. Prestrašeno, izgladnjelo i promrzlo ždrijebe oslonilo se na njezinu strvinu. Majčina smrt spasila mu je život. Sad se oporavlja. Aktivisti iz Dumovca u četvrtak su stigli kako bi pomogli ostalim kobilama. Kobile su žive, a nakon što ih uspavaju, u četvrtak navečer će ih premjestiti na sigurno. (24sata.hr)

20.02.2014. Financiranje alternativa testiranju na životinjama

Europska koalicija za prestanak pokusa na životinjama (ECEAE) izražava zabrinutost zbog 'vrlo niskih razina' nacionalnog europskog financiranja alternativnih metoda, usprkos zakonskim obvezama iz direktive 2010/63/EU. Rezultati provedene ankete od strane ECEAE pokazuju kako se samo polovica EU zemalja spremna službeno očitovati o iznosima kojima financiraju razvoj alternativnih metoda, od čega svega sedam zemalja EU je i ispoštovalo zakon o financiranju: Austrija, Belgija, Danska, Finska, Njemačka, Švedska i Ujedinjeno Kraljevstvo. Prema riječima Michelle Thew (BUAV) više od 11 milijuna životinja koristi se u svrhe testiranja diljem Europske unije svake godine i to se neće promijeniti ako države članice ne učine nešto po tom pitanju.

19.02.2014. Olimpijski skijaš spašava pse u Sočiju

Prije početka Zimskih olimpijskih igara u Sočiju, više od 2000 pasa lutalica bilo je predviđeno za uspavljivanje. Premda službenih podataka još nema, prema riječima Kelly O'Meara, jedne od voditeljica Humane Society International, pretpostavlja se da je do sada ubijeno više 5.000 pasa. Ruski volonteri, ali i ljubitelji životinja diljem svijeta, trude se spasiti čim više pasa u Sočiju, a u njihovim naporima priključio im se i američki olimpijac u slobodnom skijanju Gus Kenworthy. Kenworthy je nedavno udomio kujicu i njezinih četvero štenaca.

18.02.2014. Petrinja gradi 'no-kill' sklonište za napuštene životinje!

Na sastanku s gradonačelnikom Petrinje Darinkom Dumbovićem, zamjenicom Svjetlanom Lazić i pročelnikom Ante Marićem, predstavnicom Udruge za zaštitu životinja Patronus Sisak Melitom Madžo te predstavnicima udruge Prijatelji životinja Lukom Omanom i Anerom Škurić postignut je dogovor oko suradnje u izgradnji i funkcioniranju gradskog skloništa za napuštene životinje te edukativnog centra u sklopu tog skloništa. Sklonište neće usmrćivati životinje te će vršiti funkciju zbrinjavanja i udomljavanja životinja kao i edukaciju građana, ponajprije djece i mladih. Sklonište će funkcionirati kao ustanova, a prvotno će njime upravljati gradsko poduzeće Komunalac Petrinja u suradnji s udrugom Patronus. Prijatelji životinja javno pohvaljuju gradonačelnika Dumbovića zbog ove hvalevrijedne odluke.

17.02.2014. Majmun nepoželjan na snimanju spota

Nabavila ga je jer joj je bio sladak, ali brzo ga se riješila kad ju je zgrabio za ruku, rekli su kamermani koji su s Lady GaGom (27) snimali njezin novi spot 'G.U.Y. (Girl Under You)'. Pjevačici su na set dovezli sporog lorisa, zaštićenu vrstu majmuna koji inače živi u Aziji. Životinjicu su poslije incidenta strpali u transporter i vratili je u zoološki vrt. Lady GaGa je htjela da se u spotu pojave i mladunče klokana te egzotična koza, ali kalifornijske vlasti to nisu odobrile. Na pjevačicu su se obrušila i društva za zaštitu životinja iz cijelog svijeta. Maltretira nedužna bića kako bi bila u centru pažnje, a glumi veliku humanitarku. Licemjerna je i zla - žalili su se volonteri. (24sata.hr)

16.02.2014. Veganska prehrana za najzdraviju razinu kolesterola i tjelesnu težinu

Prema studiji objavljenoj u časopisu 'European Journal of Clinical Nutrition', osobe koje su na veganskoj prehrani imaju bolju razinu kolesterola od osoba koje jedu meso (i ribu), mliječne proizvode i jaja. Istraživači su ispitali podatke i krvne uzorke od 1694 sudionika koji su sudjelovali u studiji 'European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition-Oxford (EPIC) study'. Osobe koje su jele vegansku hranu konzumirale su najviše vlakana, najmanje masnoća i zasićenih masnoća, te su imale najzdraviju tjelesnu težinu i razinu kolesterola od svih prehrambenih grupa. Prethodna analiza 'EPIC' studije tvrdi da su veganske i vegetarijanske grupe imale 32 posto manji rizik od hospitalizacije ili smrti od srčanih bolesti. Za više informacija o prehrani i kolesterolu posjetite PCRM.org/Cholesterol. (www.pcrm.org)

15.02.2014. Dječak riskirao svoj život kako bi spasio lane iz poplavne vode

Prošle godine u Noakhali, u Bangladešu, poplave su utjecale na 25000 ljudi te isprale 11500 hektara polja riže. Fotograf Hasib Wahab tijekom ovih poplava dokumentirao je veliku hrabrost jednog mladića. Vidjevši lane kako pokušava ostati na površini u dubokoj vodi, mladi dječak Belal utrčao je u rijeku riskirajući pritom svoj život. Po riječima Huffington Post-a, Belal je nestao pod vodom, te je petero gledaoca, uključujući i fotografa bilo zabrinuto za dječakov život. No Belal se nije pokolebao te se probio kroz rijeku držeći lane visoko iznad svoje glave i vode. Nakon što su izašli iz vode, Belal je lane nježno spustio na tlo. Umorno je ležalo neko vrijeme, no nakon kratkog odmora otrčalo je prema svojoj obitelji. Fotografije ovog događaja mogu se vidjeti na www.onegreenplanet.org.

14.02.2014. Ruski milijarder spasio preko 2000 pasa u Sočiju

Nakon što su nadležne službe odlučile uspavati više od 2000 pasa zbog održavanja Zimskih olimpijski igara, ruski milijarder Oleg Deripaska osnovao je prihvatilište za pse. Prilikom gradnje Olimpijskog parka, brojni radnici hranili su pse i brinuli o njima, a nakon što su napustili Soči, psi su ostali prepušteni sami sebi. Zbog incidenta u kojem je jedan pas ometao probu za otvorenje Olimpijskih igara, a drugi je napao dijete, došlo je do odluke kako je pse lutalice nužno ukloniti jer predstavljaju opasnost za turiste. Deripaska je nakon vijesti o sudbini pasa u Sočiju odlučio pomoći, organiziravši ekipu dobrotvornih radnika koji su skupljali životinje s ceste te ih dovodili u azil.

13.02.2014. Prijatelji životinja i Green Point vas iznenađuju za Valentinovo!

Udruga Prijatelji životinja i restoran Green Point pripremili su posebno iznenađenje na Valentinovo za sve zaljubljene koji su željni ukusne i zdrave hrane. Na Dan zaljubljenih, 14. veljače, pozivamo vas da posjetite restoran Green Point i probate njihova veganska jela. Za ovu posebnu prigodu Green Point nudi popust od 20% na sljedeće proizvode: hempburger i pohano voće (banana, jabuka ili ananas) s preljevom po izboru (agavin sirup, šumsko voće, malina). Želimo vam da budete sretni, svježi, zaljubljeni i voljeni! Sretno Valentinovo!

12.02.2014. Još jedan europarlamentarac potpisuje Prisegu za životinje!

Nakon Sandre Petrović Jakovina, Tonina Picule, Marina Baldinija te Nikole Vuljanića, i Oleg Valjalo svojim potpisom iskazuje potporu načelima Prisege za dobrobit životinja. Svoj potpis na Prisegu Oleg Valjalo stavit će u srijedu, 12. veljače 2014, u 15 sati u njegovom uredu u Zagrebu. Udruga Prijatelji životinja pozdravlja interes hrvatskih eurozastupnika za ovu važnu nacionalnu i europsku temu te ovim putem poziva i preostale europarlamentarce na potpisivanje dokumenta Prisege, čime daju ne samo potporu ovoj europskoj kampanji, već iskazuju i svoju opredijeljenost i posvećenost dobrobiti životinja općenito. Kampanja organizacije Eurogroup for Animals ima za cilj da dobrobit životinja postane tema koja motivira građane na pokretanje promjena.

11.02.2014. Žirafa Marius ipak ubijena u zoološkom vrtu u Kopenhagenu

Prema riječima Bengta Holsta, voditelja znanstvenika u zoološkom vrtu u Kopenhagenu, žirafa Marius morala je biti ubijena ne bi li se izbjeglo razmnožavanje u krvnom srodstvu, te kako bi se osiguralo prenošenje najboljih gena na potomke. Iz istog razloga godišnje se u tom zoološkom vrtu ubije između 20-30 životinja. Tisuće potpisa na internetskoj peticiji te prijedlozi Nizozemskog parka za divlje životinje i Jorkširskog parka za divlje životinje da udome dvogodišnju žirafu, nisu uspjeli spriječiti njenu smrt čiji je život oduzet pištoljem za omamljivanje. Obdukcija žirafe prikazivala se na internetu, a posjetitelji zoološkog vrta, uključujući i djecu gledali su kako se žirafu Marius reže na komade i daje kao hrana lavovima. Zagovornici prava životinja osuđuju događaj te cijeli čin opisuju kao barbarski i neetičan. (bbc.co.uk)

09.02.2014. Više od 200 mučenih životinja u Labinu!

Pronađeno je dvjestotinjak životinja, koje su bile zanemarene, izgladnjele i zapuštene te veći broj umrle stoke i dijelova tijela, razbacanih po zemljištu. Policijski službenici iz Labina proveli su kriminalističko istraživanje i utvrdili sumnju da je 52-godišnjak s područja općine Kršan ubijao i mučio životinje. Na temelju saznanja da se na poljoprivrednom gospodarstvu nalazi više umrle stoke, policijski službenici u četvrtak su s veterinarskom inspekcijom i poljoprivrednim redarstvom obišli to gospodarstvo. Protiv vlasnika, 52-godišnjaka, policija će podnijeti kaznenu prijavu, a veterinarska inspekcija i poljoprivredno redarstvo poduzet će mjere iz svoje nadležnosti. (vecernji.hr)

08.02.2014. Mirni prosvjed za oslobođenje majmuna u laboratoriju UCLA-a

Organizacija Progress for Science (Napredak za znanost) održala je bdijenje za 11 majmuna zatočenih u laboratoriju Sveučilišta Kalifornija u Los Angelesu (UCLA). Ovo mirno okupljanje aktivista naišlo je na povike i psovke vivisektora Davida Jentscha, Edythe London i ostalih sa Sveučilišta Kalifornija koje su vivisektori angažirali. Sveučiliše Kalifornija podvrgava majmune, miševe, pse, mačke i ostale životinje bolnim i nepotrebnim testiranjima i to uz pomoć novca poreznih obveznika. Snimka bdijenja za majmune može se vidjeti na YouTube kanalu organizacije Progress for Science, koja poziva građane da im se pridruže u mirnom prosvjedu 15. veljače u susjedstvu Edythe London koja obavlja pokuse na životinjama na Sveučilištu Kalifornija.

07.02.2014. Albanija zabranjuje lov na dvije godine!

Albanija će na dvije godine zabraniti sav lov da bi zaštitila životinje kojima zbog krivolova prijeti izumiranje, izjavio je albanski ministar za životnu sredinu Lefter Koka. 'Prisiljeni smo primijeniti stroge mjere kako bismo zaštitili divlje vrste kojima preti izumiranje zbog krivolova', rekao je Koka. On je dodao da 'ono što se već dva desetljeća događa s faunom u Albaniji, predstavlja pravi masakr'. Prema izvještaju Ministarstva životne sredine, broj lisica, zečeva i prepelica u Albaniji smanjio se je za 30 do 50 posto, dok su mrki medvjed, fazan i orao potpuno nestali. (portalanalitika.me)

06.02.2014. Moda može bez krzna, životinje ne!

Poznata hrvatska modna dizajnerica Đurđica Vorkapić iz Hippy Gardena u ovogodišnjoj kampanji udruge Prijatelji životinja 'Za Hrvatsku bez krzna', na vizualima koji će se pojaviti u hrvatskim gradovima, poručuje svojim kolegama u modnoj industriji: 'Moda može bez krzna, životinje ne'. Uz nju, zaštitna lica na plakatima su i kunići i činčila iz utočišta udruge Mrkvica. Činčila je prije dvije godine bila napuštena, dok su kunići živjeli u lošim uvjetima te traže topli dom i odgovorne skrbnike. Đurđica je vegetarijanka i skrbnica psa Barike, a njezin brend Hippy Garden dio je projekta 'Trgovine bez krzna' kojim poznate modne marke promiču inovativnu modu bez životinjskoga krzna. Svake godine više od 75 milijuna pasa, mačaka, činčila, tuljana, lisica, kunića i drugih životinja ubija se strujnim udarom, lomljenjem vratova ili gušenjem plinom zbog modne industrije.

05.02.2014. Gradske vlasti u Sočiju naredile ubijanje pasa lutalica!

Tvrtka za kontrolu štetočina, koja već godinama ubija pse lutalice u Sočiju, priopćila je da je potpisala ugovor o istrebljenju većega broja ovih životinja tijekom održavanja Zimskih olimpijskih igara. Aleksej Sorokin, generalni direktor tvrtke za kontrolu štetočina Basja Services, rekao je da se njegova tvrtka bavi 'hvatanjem i odlaganjem' pasa. Sorokin je odbio kazati pucaju li u životinje ili ih truju i što rade s njihovima tijelima. On je dodao da njegova tvrtka ima vrlo važan zadatak jer na tisuće pasa luta ulicama Sočija, a neki od njih 'grizu djecu'. Gradske vlasti Sočija obećale su prošle godine da će izgraditi sklonište za pse lutalice. Vlasti diljem Rusije odbijaju pozive da steriliziraju pse umjesto da ih ubijaju. (tportal.hr)

04.02.2014. San Diego uključio Bezmesni ponedjeljak u škole i restorane!

Grad San Diego u Kaliforniji uključio je program Bezmesnog ponedjeljka u škole, restorane i kuće. Prošlog rujna San Diego Unified School District usvojio je Bezmesni ponedjeljak u svojim osnovnim školama, poslužujući obroke bez mesa s ciljem usađivanja djeci zdravih cijeloživotnih navika. I tvrtka Stone Brewing, koja ima hvaljen restoran u svojem sjedištu, predstavlja Bezmesni ponedjeljak još od otvorenja restorana vrlo različitoj klijenteli. Restoran nudi svježe, kvalitetne sastojke i koristi popularne veganske proizvode kao što su tempeh i tofu. Navode kako imaju mnogo gostiju koji ponovno dolaze upravo zbog jelovnika za Bezmesni ponedjeljak. Primjer San Diega dokazuje da Bezmesni ponedjeljak mogu prihvatiti potrošači svih dobi i pružatelji svih vrsta usluga. (meatlessmonday.com)

03.02.2014. Prekinut rad klaonice zbog okrutnosti prema teladi!

Prošli tjedan američko Ministarstvo poljoprivrede obustavilo je poslovanje klaonice teladi Catelli Brothers u New Jerseyju, nakon tajne istrage koju je provela organizacija Humane Society of the United States (HSUS), otkrivajući okrutnost prema teladi, uključujući i tzv. oborene životinje - one koje ne mogu stajati jer su ozlijeđene ili su preslabe ili bolesne. Na snimci iz klaonice vide se telići koji se bore dok vise naglavačke na pokretnoj traci iako bi trebali biti bez svijesti, druge su upucali više puta prije nego što su ih onesvijestili, dok su ostale teliće vukli, udarali, šokirali i prskali vodom. Upravitelji klaonice zavraćali su uši i repove oborenoj teladi koja je bila previše iscrpljena ili slaba da bi mogla stajati, podižući neke teliće cijele za rep i govoreći zaposlenicima da to nikada ne čine dok ih promatraju inspektori Ministarstva poljoprivrede. Od 2009. na snazi je zabrana klanja oborenih krava, samo nekoliko mjeseci nakon što je HSUS pokazao uznemirujuće dokaze njihove uporabe za potrošnju, što je rezultiralo najvećim povlačenjem govedine u povijesti SAD-a. (care2.com)

02.02.2014. Dobio infarkt, ali nije htio ostaviti psa!

Gotovo tisuću ljudi u dva dana 'lajkalo' je jednu od fotografija koju je na svojem Facebook profilu objavio osječki Azil za pse. Fotografija prikazuje 62-godišnjeg Osječanina Krešu Selaka i njegovog 12-godišnjega psa Mazu. Krešo je nedavno doživio infarkt, no nije dao da ga vozilo Hitne pomoći odvede u bolnicu jer je rekao kako ga pred zgradom Doma zdravlja čeka njegova kujica Maza i da je i pod cijenu vlastita života neće ostaviti na milost i nemilost prolaznicima. Volonteri azila za pse Udruge Pobjede našli su Mazi privremenu udomiteljicu Vlatku Griner koja se potom brinula o kujici sve do Krešina izlaska iz bolnice. Ujedno je posjetila Krešu u bolnici i obaviještavala ga o Mazi. Krešo je spasio Mazu od čovjeka koji je bacao štence u rijeku, gdje je i ona trebala završiti. Odnio ju je kući i othranio na špricu i bočicu. Kaže da ga je Maza spasila od samoće, a na neki način mu je, nakon svega što je prošao od Domovinskog rata do danas, spasila život, a zauzvrat ne traži ništa osim malo ljubavi i malo hrane. (glas-slavonije.hr)

01.02.2014. Svjetski dan španjolskih hrtova!

Svake godine u Španjolskoj tisuće hrtova uzgoje samo u svrhu sezone lova koji se održava dvaput godišnje. Psi su tretirani na najgori mogući način te ih veliku većinu na kraju ubiju vješanjem, utapanjem, lomljenjem nogu ili ih izbace na ulicu. 1. veljače obilježava se Svjetski dan španjolskih hrtova jer tada službeno završava sezona lova, odnosno sezona nemilosrdnog ubijanja divljih životinja. To ujedno znači da se već 2. veljače očekuju stotine napuštenih hrtova na ulicama i u šumama Španjolske. Španjolski hrtovi udomljavaju se preko organizacija za zaštitu hrtova u cijelome svijetu pa tako i u Hrvatskoj preko udruge Pomozimo hrtovima.

Broj pronađenih vijesti: 27.

<< Prethodni mjesecSljedeći mjesec >>

Info

Izaberi vijesti

<< 2014 >>
01 02 03 04
05 06 07 08
09 10 11 12

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting