Program predavanja i radionica 9. ZeGeVege festivala održivog življenja
Četvrtu godinu za redom ZeGeVege festival obogaćen je cjelodnevnim besplatnim programom koji će se sastojati od radionica kuhanja i pripremanja hrane te degustacija, stručnih savjetovanja, atraktivnih predavanja, praktičnih radionica i sličnih edukativnih sadržaja. Zanimljivi predavači, nutricionisti i stručnjaci iz određenih područja učinit će i ovaj ZeGeVege festival nezaboravnim iskustvom.
Program će se odvijati stalno za vrijeme Festivala koji traje od petka, 2. rujna 2016. (9-21 sat) do subote, 3. rujna 2016. (9-19 sati), na Trgu bana Jelačića u Zagrebu.
petak, 2. rujna 2016.
9:00 Videoprojekcija ''Bomba otkucava''
10:00 Nikolina Plenar – Palačinke bez jaja (radionica)
11:00 mag. nutr. Ivana Šimić – Biljna prehrana u trudnoći
12:00 Vesna Sirovina (Melli Aromatica) – Prirodna maska za lice i piling za tijelo (radionica)
13:00 Vladimira Vlatka Frketić (Makronova) – Lagana jela od bezglutenskih žitarica (radionica)
14:00 Tatjana Zajec – Od napuštenih pasa do veganstva i alpinizma
15:00 Jelena Tomašević – Zeleni sokovi i superhrana kao zdrav obrok za sve (radionica)
16:00 Snežana Milovanović (Sloboda za životinje) – Veganstvo u Srbiji i BeGeVege pokret
17:00 Gordana Dragičević (Parkticipacija & Hrvatska permakultura) – Permakultura – put u održivo društvo
18:00 Kolektiv Sjemenčice – Reciklažna kužina (radionica)
19:00 Ivana Rukavina i Mislav Skrepnik – Snaga bilja
20:00 Ksenija V. Kutlačić – Utočište Koki – Životinje iz druge perspektive
subota, 3. rujna 2016.
9:00 Videoprojekcija ''Meso istine''
10:00 Anita Euschen – Spremi klopu: Popečci od tikvica, kukuruza i metvice (radionica)
11:00 dr. sc. Lada Čale Feldman – Palunkova večera: o veganizmu, feminizmu i književnoj ekokritici
12:00 Mihaela Devescovi – Zdrave sirove slastice (radionica)
13:00 Tamara Dabić (Makronova) – Makrobiotička načela u veganstvu
14:00 Irena Mikšić – Sejtan: ukusna zamjena za meso (radionica)
15:00 Marina Milković – Zašto je veganstvo (i) feminističko pitanje
16:00 Irina Jurinac (Zdravljak) – Vege tapas – ljubav na prvi zalogaj (radionica)
17:00 Vedran Romac – Ekološka cijena mesa
18:00 Udruga Pobjede – Volontiranje. Aktivizam. Solidarnost. Nenasilje.
Sadržaj predavanja i radionica
Petak:
Nikolina Plenar – Palačinke bez jaja (radionica)
Sve koji vole palačinke razveselit će radionica na kojoj će Nikolina Plenar pokazati kako jednostavno i brzo napraviti ukusne palačinke bez jaja i životinjskog mlijeka. Iako se jaja tradicionalno koriste u izradi palačinki, naučit ćemo da uopće nisu potrebna ni u palačinkama ni u drugim jelima u koja ih uobičajeno stavljamo te čime ih sve možemo zamijeniti. Palačinke napunjene slasnim slanim i slatkim nadjevima posjetitelji radionice moći će i degustirati.
mag. nutr. Ivana Šimić – Biljna prehrana u trudnoći
Planirate ili već čekate bebu i želite joj pružiti najbolji početak za odrastanje i razvoj? Mnogi budući roditelji, kao i oni koji to tek planiraju postati, imaju brojna pitanja o tome kakva je prehrana najbolja u trudnoći, i za dijete i za majku. Kako biti veganka u trudnoći? U kojoj se hrani nalaze folna kiselina, željezo i kalcij? Što konkretno jesti u trudnoći? Kako spriječiti ili olakšati jutarnje mučnine? Što treba moja beba da bi rasla zdravo? Koliko vitamina B12 trebam uzimati? Mag. nutricionizma Ivana Šimić dat će odgovore na ta i mnoga druga najčešća pitanja, kao i korisne savjete o veganskoj trudnoći, odnosno o prehrani namirnicama biljnog podrijetla.
Vesna Sirovina (Melli Aromatica) – Prirodna maska za lice i piling za tijelo (radionica)
Melli Aromatica proizvodi prirodne sapune, soli za kupanje, pilinge za tijelo i meleme za usne na bazi sojinog voska, koji ne sadrže sastojke životinjskog podrijetla i nisu testirani na životinjama. Posjetitelje ZeGeVegea obradovat će sapunima od glicerina na biljnoj bazi s mirisom lavande i logom ZeGeVege festivala, a na radionici pokazati izradu maske za lice i pilinga za tijelo kako bi koža poslije sunčanja ostala svježa i njegovana. Svatko će dobiti i mali sapun od gline.
Vladimira Vlatka Frketić (Makronova) – Lagana jela od bezglutenskih žitarica (radionica)
U različitim situacijama, pa tako i u onima vezanim za prehranu i zdravlje, skloni smo tražiti krivca koji je uzrok ''svih naših problema''. Pšenica i gluten danas su među najčešće prozivanim namirnicama, zbog sve češće intolerancije i različitih zdravstvenih tegoba do kojih dovode. Učiteljica kuhanja Vladimira Vlatka Frketić, kroz demonstraciju recepata od bezglutenskih žitarica, pokazat će nam kako se hraniti raznoliko, koristeći namirnice koje u sebi prirodno ne sadrže gluten. Naučit ćemo više o tome je li zaista potrebno izbjegavati gluten i u kojim slučajevima te kako kreativno pripremati bezglutenske obroke.
Tatjana Zajec – Od napuštenih pasa do veganstva i alpinizma
Dr. med. vet. Tatjana Zajec voditeljica je no kill Skloništa za nezbrinute životinje grada Zagreba u Dumovcu, najvećeg skloništa za životinje u Hrvatskoj. No ona ne pomaže samo napuštenim i bolesnim psima i mačkama da pronađu trajni dom, već kao veganka svakodnevno spašava i brojne druge životinje. Saznajte kako je jednu veterinarku ljubav prema psima dovela do poštovanja života svih životinja te kako je vegansku prehranu spojila s ostalim svojim velikim ljubavima – trčanjem, sportskim penjanjem, planinarenjem i alpinizmom.
Jelena Tomašević – Zeleni sokovi i superhrana kao zdrav obrok za sve (radionica)
Jelena Tomašević već pet godina kroz radionice i savjetovanja dijeli svoje iskustvo onima koji su poželjeli zelene sokove i superhranu učiniti dijelom svoje svakodnevice, a to čini i u restoranu Green hut vegan & raw cuisine. Mnogi koji su svaki dan ili barem nekoliko puta tjedno uvrstili ovakav obrok u prehranu doživjeli su pozitivne promjene i izgubili umor, lošu probavu, probleme s krvnim tlakom i kolesterolom, probleme s kožom i PMS-om, a imaju mnogo više energije te se osjećaju sretnima, zdravim i poletnima. Hrana više nije težina i ovisnost, već priroda koja pomaže da budem u spoju sa sobom, zdravljem i planetom na kojem živimo. Svi napitci na radionici moći će se degustirati.
Snežana Milovanović (Sloboda za životinje) – Veganstvo u Srbiji i BeGeVege pokret
Udruga Sloboda za životinje organizirala je prošle godine u Beogradu jednodnevni BeGeVege festival koji je posjetilo oko 5000 ljudi, čime je veganstvo u Srbiji dobilo praktičnu dimenziju. Prihod od Festivala išao je za hranu i njegu spašene krave Alme koja je, nakon korištenja za vježbe na beogradskom Veterinarskom fakultetu, trebala biti poslana u klaonicu. Snežana Milovanović, predsjednica Udruge, govorit će o tome kako se povezivanje ideje veganstva s praktičnim životom nastavilo aktivizmom članova Udruge, konkretnim akcijama za životinje i prirodu te veganskim večerima uz stalnu podršku BeGe Vege proizvodnje. Toj aktivnosti pridonose vrlo žive interakcije na Facebook-stranicama Sloboda za životinje koja ima više od 86.000 lajkova i BeGe Vege s više od 7000 lajkera, kao i na stranicama Nemojte nas jesti, Zeleni ponedeljak i BeGeVege festival. Najavit će i ovogodišnji trodnevni BeGeVege Festival 7., 8. i 9. 10. 2016.
Gordana Dragičević (Parkticipacija & Hrvatska permakultura) – Permakultura – put u održivo društvo
Permakultura je praktičan dizajn održivih sustava, a dizajnirati možemo imanje, kućanstvo, kvart, grad ili čak organizaciju. Gordana Dragičević, permakulturna dizajnerica i aktivistica, pokazat će da je permakultura puno više od spiralnih gredica pokrivenih slamom te da se može jednako dobro primjenjivati u gradu i na selu. Moguće je organizirati društvo u kojem namirujemo svoje potrebe bez stvaranja otpada, poboljšavamo stanje okoliša i gradimo zdrave međuljudske odnose. Permakultura je nova, održiva kultura!
Kolektiv Sjemenčice – Reciklažna kužina (radionica)
Promišljamo o hrani i svom odnosu spram nje prilikom (i nakon!) radionice reciklažnog kuhanja (čuda činimo sa ostacima jučerašnjeg ručka i odbačenim plodovima!). Teme razgovora bit će itekako ozbiljne (bacanje hrane, siromaštvo, klimatske promjene i svekolika (ne)pravda), ali u svrhu optimistične aktivacije: vlastitim primjerom iz svakodnevnog života želimo pokazati zahvalnost, solidarnost i bivanje što više fer, kao i otkloniti predrasudu o veganskoj prehrani kao skupoj i zahtjevnoj.
Ivana Rukavina i Mislav Skrepnik – "Snaga bilja"
Mislav Skrepnik, certificirani instruktor fitnessa i Ivana Rukavina, socijalna pedagoginja, nutricionistica i polaznica programa Plant-Based Nutrition na Sveučilištu Cornell, veganski su par koji dijeli ljubav prema bodibildingu, nutricionizmu i kreiranju pomno osmišljenih biljnih recepata kojima svakodnevno obogaćuju svoju Facebook-zajednicu "Snaga bilja". Na svojem predavanju pokušat će predočiti sva stečena znanja i znanstveno dokazane činjenice o važnosti biljne prehrane i njezinu utjecaju na izgradnju tijela. Kroz vlastiti životni vremeplov prikazat će što je sve potrebno da se postane Vegan Walking Billboard, kako Ivana zove Mislava od milja.
Ksenija V. Kutlačić – Utočište Koki – Životinje iz druge perspektive
Da bismo zaista upoznali kakve su u svojoj biti najviše iskorištavane životinje na Zemlji, moramo se susresti s njima na mjestima koja predstavljaju siguran prirodni okoliš, primjeren njihovoj vrsti, u jednakovrijednom međusobnom odnosu i odnosu s ljudima. Takva mjesta zovu se utočišta. Udruga Koki u Sloveniji napravila je prvo maleno utočište koje je dom spašenim životinjama s farma. Kulturologinja Ksenija V. Kutlačić, koja živi sa njima u malom selu, predstavit će nam priče pojedinih životinja – svinjice Dore, krave Miše, kokice Fride, patke Tačke, pure Aleksandra, janjeta Marija i, uz mnogo fotografija i filmova, pričati o njihovu karakteru, životu i međusobnim odnosima. Saznat ćemo kako su životinje promijenile svijet pojedincima koji dolaze u posjet, kako su ga promijenile Kseniji i zašto je toliko važno i za veganstvo da ne izgubimo prisni kontakt sa životinjama za koje se borimo.
Subota:
Anita Euschen – Spremi klopu: Popečci od tikvica, kukuruza i metvice (radionica)
Anita Euschen, cjeloživotna aktivistica za prava životinja, majka dvoje odrasle djece koji su vegetarijanci od rođenja i voditeljica radionica kuhanja zdravih biljnih obroka za djecu, pripremit će ukusne veganske popečke. Popečci su izvrsni uz razna variva, krumpire, proso, rižu i sl. Osim što se brzo pripremaju, napravljeni su od svima dostupnih i vrlo jeftinih sastojaka. U pripremi istog recepta okušala su se i djeca zagrebačkih osnovnih škola u sklopu projekta ''Spremi klopu'' koji će biti predstavljen na radionici, uz objašnjenje zašto je važno djeci od malih nogu usaditi zdrave prehrambene navike.
dr. sc. Lada Čale Feldman – Palunkova večera: o veganizmu, feminizmu i književnoj ekokritici
Popularna profesorica s Odsjeka za komparativnu književnost zagrebačkog Filozofskog fakulteta govorit će o svakodnevnim, teorijskim i književnim susretištima veganizma, feminizma i ekokritike. Pritom će snage udružiti osobno iskustvo veganske prehrane, kritika ''spolne politike mesa'' (C. Adams) i književnost, točnije, bajka Ivane Brlić Mažuranić – Ribar Palunko i njegova žena.
Može li se književnost razumijevati kao svojevrsna ekološka niša kulture? Kako je u slučaju žanra bajke ujedno riječ o štivu ponajprije namijenjenom djeci, važnom za razvoj njihova etičkog i estetskog senzibiliteta, predavanje će razmotriti kakve veze u Ribaru Palunku i njegovoj ženi ostvaruju ljudskost, spolnost, životinje i umjetnost, te pokazati zašto je važno da bajka počinje i završava govorom o – večeri.
Mihaela Devescovi – Zdrave sirove slastice (radionica)
''Najzdravije torte i kolači moraju biti ukusni i slatki, ali prirodno slatki'', kaže Mihaela Devescovi, autorica hit-kuharica i urednica portala www.sirovahrana.hr. Na radionici će pripremiti kremastu i ukusnu tortu iz svoje nove kuharice ''Slatke strasti'', bez šećera, brašna, jaja i margarina ili maslaca. Slatkoljupci će uživati degustirajući ovu zdravu slasticu.
Tamara Dabić (Makronova) – Makrobiotička načela u veganstvu
Tamara Dabić, prof. psihologije i ravnateljica edukacijske ustanove Makronova, naučit će nas više o načelima makrobiotike u veganskoj prehrani. Saznat ćemo kako se hraniti korištenjem isključivo namirnica biljnog porijekla, a uravnoteženo i raznoliko, naučiti što su jin i jang (osnovni principi makrobiotike) te zašto je važno bazirati prehranu na sezonskim, cjelovitim i ekološkim namirnicama. Otkrit ćemo više o osnovama makrobiotičkog načina življenja te saznati koji su sve pozitivni utjecaji koje makrobiotika ima na naše fizičko, psihičko i duhovno zdravlje te vitalnost.
Irena Mikšić – Sejtan: ukusna zamjena za meso (radionica)
Što je sejtan i kako ga napraviti? To će nam reći omiljena učiteljica mnogih osnovnoškolaca, koja ne jede meso već više od 20 godina i obožava kuhati. Pokazat će kako sejtan iskoristiti kao sirovinu za razna ukusna, jeftina, brza i hranjiva jela, a to je upravo ono što nam treba u prehrani u našem ubrzanom stilu života. Objasnit će pripremu nekoliko jela od sejtana koje će posjetitelji moći degustirati. Osvrnut će se i na nove trendove u prehrani koji se temelje na bezglutenskoj hrani.
Marina Milković – Zašto je veganstvo (i) feminističko pitanje
Među feministkinjama se značajno razlikuju pogledi na specizam. Dok brojne inicijative ističu neraskidivu vezu feminizma i veganstva, druge uopće ne percipiraju iskorištavanje životinja kao problem, a treće čak iskorištavanje životinja koriste u svrhu pokušaja vlastite emancipacije i demonstracije moći. Koja je veza između rečenica ''žene su stvorene da budu majke'' i ''životinje su stvorene da služe čovjeku''? Zašto jezik koji objektivizira i/ili vrijeđa žene često uključuje fraze poput ''komad mesa'', ''glupa kokoš'', ''debela krava''... Što u umjetnoj oplodnji krava znači termin rape rack? Zašto je feministički živjeti veganski? O ovima i drugim pitanjima govorit će Marina Milković, psihologinja, veganka i feministkinja.
Irina Jurinac (Zdravljak) – Vege tapas – ljubav na prvi zalogaj (radionica)
Legenda kaže da su tapasi nastali tako što je španjolski kralj nametnuo zakon da se pivo mora služiti s tapasima kako bi povećao vjerojatnost da građevinari, skloni ispijanju piva, dočekaju kraj smjene na nogama. Istina ili ne, tapasi su u zadnjih nekoliko stotina godina izrasli iz jednostavnog jela u zasebnu granu kuhinje, kao popularan fingerfood. Irina Jurinac iz udruge Zdravljak pokazat će kako kreativno pripremiti zalogajčiće od kvalitetnih sezonskih namirnica, kako ih kombinirati s ostalim namirnicama, kako ih ukomponirati u dio cjelovitog obroka za proslave, druženja ili, jednostavno, sebi za gušt te kako ih ukrasiti i prezentirati kako bi i najizbirljiviji putnici namjernici ostali bez riječi.
Vedran Romac – Ekološka cijena mesa
Uzgoj hrane za ljudsku prehranu izravno je povezan s brojnim ekološkim problemima. Posljedice mesne industrije na tlo, vodu, zrak, porast emisije stakleničkih plinova i klimatske promjene skrivaju se iza gotovih proizvoda koji, lijepo posluženi na tanjuru, odvraćaju pozornost s ružne istine koja sve češće izlazi na vidjelo. Najizravniji, najučinkovitiji, ali ujedno i najlakši način na koji svaki pojedinac može pridonijeti očuvanju okoliša jest edukacija i prelazak na vegansku prehranu, o čijim će prednostima, uz informacije iz brošure ''Hrana i ekologija'' govoriti Vedran Romac, socijalni radnik i dugogodišnji aktivist za prava životinja.
Udruga Pobjede – Volontiranje. Aktivizam. Solidarnost. Nenasilje.
Volontiranje i provođenje vremena s napuštenim psima proširilo je vidike volonterima osječke Udruge Pobjede, koja vodi no kill azil u Nemetinu, i povelo ih u nepoznato – u aktivizam. Osim što svakodnevno senzibiliziraju i svoju malu zajednicu i širu javnost o važnosti odgovornog postupanja prema psima, aktivisti Udruge predano su se brinuli i o Arčiju i Ljilji, dvjema najpoznatijim i najvoljenijim svinjama u Hrvatskoj. Buđenje nenasilja događa se kada postanemo svjesni nasilja kao naše stvarnosti. Na emotivnom predavanju poslušajte kako volontiranjem, aktivizmom i solidarnošću stvarati nenasilni i bolji svijet za sve.