14.03.19. Medvjediću Matiji nije mjesto u zoološkom vrtu, nego u prirodi ili utočištu!

| More

Prijatelji životinja uputili apel Ministarstvu poljoprivrede da se simpatični medvjedić ne pripitomljava

- Zoološki vrt najgore rješenje; maženje i fotografiranje smanjuju mu šansu za povratak u prirodu

Udruga Prijatelji životinja uputila je dopis Ministarstvu poljoprivrede potaknuta zanimanjem građana za budućnost medvjedića Matije koji je prošli mjesec, nakon što je pronađen nasred ceste bez majke, premješten u zagrebački zoološki vrt. Nemoćni mališan odmah je zadobio velike simpatije javnosti koja očekuje njegov sretan povratak u prirodu, a nikako ne trajni ostanak u zoo-vrtu. Udruga smatra iznimno važnim da se tijekom boravka u zoološkom vrtu u što većoj mjeri spriječi njegovo pripitomljavanje kroz držanje na rukama, maženje, fotografiranje s njim ili izlaganje posjetiteljima.

„Medvjedić nije slatka igračka i nije mu mjesto u zatočeništvu zoološkoga vrta, što bi dugoročno bilo najgore rješenje za njega. I stručnjaci za medvjede i građani smatraju da bi se trebalo pokušati osigurati njegovo vraćanje u prirodu, a, ako to neće biti moguće, smještanje u utočište za medvjede u Kuterevu ili u neko inozemno utočište. Medvjedi nisu kućni ljubimci, nego divlje životinje koje bi trebale živjeti u svojim prirodnim staništima”, izjavila je Snježana Klopotan, koordinatorica projekata u Udruzi.

Prijatelji životinja u dopisu apeliraju na Ministarstvo da se medvjedić nastavi umjetno othranjivati u zoološkom vrtu kako bi se pokušao omogućiti njegov skori povratak u prirodu, no bez diranja i navikavanja na ljude ili njegova izlaganja javnosti kao atrakcije zoološkoga vrta. Za razliku od zoološkoga vrta, utočišta za medvjede mjesta su koja oponašaju njihovo prirodno stanište, u kojima oni mogu imati društvo drugih pripadnika svoje vrste i proživjeti život bez ljudskog uznemiravanja.

Zakon o zaštiti životinja zabranjuje držanje medvjeda u zatočeništvu, osim u zoološkim vrtovima i skloništima. Hrvatskoj javnosti ova odredba zanimljiva je zbog dugogodišnjih prijava nezakonita držanja medvjeda iza restorana Macola u Korenici i sličnih držanja zatočenih medvjeda u privatnih osoba. Kako bi se zabrana uspješno provodila, međunarodna organizacija FOUR PAWS potpisala je prošle godine s Ministarstvom poljoprivrede Memorandum sporazum o suradnji u kojemu se navodi da će Ministarstvo u prosincu 2018. identificirati sve medvjede koji žive u nezakonitom zatočeništvu u Hrvatskoj te će nakon inspekcije njihova držanja zaplijeniti sve nezakonito držane medvjede i preseliti ih u licencirana utočišta i centre za rehabilitaciju medvjeda. Ministarstvo je zajamčilo i da se privatnim osobama neće dopustiti novo držanje medvjeda.

Prijatelji životinja podržavaju suradnju organizacije FOUR PAWS i Ministarstva i smatraju ju učinkovitim načinom rješavanja problema držanja medvjeda u zatočeništvu i provedbe Zakona. FOUR PAWS obavezali su se pomoći Ministarstvu u pronalaženju prikladnih stalnih smještaja za medvjede, organiziranju njihova prijevoza i pokrivanju svih troškova vezanih uz njihov prijevoz i premještanje.

U slučaju Matije, ova suradnja izvrsna je prilika za njegovu sretnu budućnost, što priželjkuju mnogi kojima je ovaj šarmantni medvjedić ugrijao srce. „Ako ne uspije njegovo privikavanje npr. u NP Risnjak, gdje je već bilo slučajeva uspješne pripreme životinja za divljinu, i povratak u prirodu, a što se može pratiti nakon označavanja medvjeda satelitskom ogrlicom, nužno je u suradnji sa stručnjacima za medvjede omogućiti Matiji nastavak života ili u utočištu za medvjede u Kuterevu ili, uz pomoć organizacije FOUR PAWS, u nekom inozemnom utočištu. Bilo bi sramotno da Matija trajno završi u zoološkom vrtu i za to nema nikakva opravdanja”, zaključuje Snježana Klopotan.

Prijatelji životinja vjeruju da Ministarstvo poljoprivrede neće donositi nikakve odluke o sudbini medvjedića bez konzultiranja s udrugama za zaštitu životinja i prof. Đure Hubera s Veterinarskog fakulteta u Zagrebu, međunarodno priznatog stručnjaka za medvjede, i njegovih suradnika.

Smeđi medvjedić, [ 389.31 Kb ]Medvjedići s majkom [ 335.43 Kb ]

Vezane teme

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting