29.12.18. Veliki presjek veganskog pokreta u 2018. godini

| More

Prijatelji životinja pozivaju sve da im novogodišnja odluka za 2019. bude prelazak na biljnu prehranu:

Veganstvo je budućnost – uđite u nju već sada

- Godišnji pregled za 2018. pokazuje da veganska prehrana postaje mainstream, a vegani cool

Prošla godina donijela je rekordan broj potrošača veganskih namirnica, smanjenje prodaje proizvoda životinjskoga podrijetla i niz oborenih rekorda vezanih za veganstvo. U 2018. veganstvo proživljava daljnji procvat i jasno se profilira kao prehrana budućnosti koja je već počela. O tome svjedoči i godišnji pregled globalnih zbivanja na popularizaciji veganstva, koji donosi itekako poticajne razloge da u 2019. provedemo barem jednu novogodišnju odluku – prelazak na vegansku prehranu.

10 razloga za 10 godina ZeGeVege festivala [ 449.36 Kb ]

Smanjenje potrošnje mesa, porast potražnje za veganskim proizvodima

Krajem prošle godine, Foodnavigator USA, vodeća internetska publikacija za prehrambenu industriju, najavila je inovativne tehnologije kao što su uzgoj mesa u laboratoriju i bjelančevine na biljnoj osnovi kao glavne trendove koje treba pratiti u 2018., a za koje se očekuje daljnji rast zanimanja potrošača. Najavili su porast broja veganskih opcija u supermarketima i restoranima, što se nastavlja na izvještaj GlobalDate koja je 2016. utvrdila da 70 posto svjetske populacije aktivno smanjuje potrošnju mesa, dok je Mintelovo izvješće Global Food & Drink Trend za 2017. otkrilo da se lansiranje novih veganskih proizvoda povećalo za 257 posto u svijetu od 2010. godine.

Isto predviđanje objavile su tvrtke Eurostar Commodities i Bite UK navodeći da će potražnja za bjelančevinama na biljnoj osnovi u Velikoj Britaniji nadmašiti potražnju za tzv. organskim mesom. Samo u Ujedinjenome Kraljevstvu broj vegana u razdoblju od deset godina, između 2006. i 2016., povećao se za 360 %, a ovogodišnja anketa pokazala je da jedan od 12 roditelja u Velikoj Britaniji odgaja djecu vegane. Novo ispitivanje javnoga mnijenja otkriva da je unazad 12 mjeseci 56 posto mladih Britanaca u dobi od 16 do 29 godina iskušalo vegansku prehranu.

Novi podaci pokazuju značajan pad konzumacije mesa u Ujedinjenome Kraljevstvu i Njemačkoj, kao i na Novom Zelandu gdje se po stanovniku jede približno 20 kilograma manje mesa nego prije deset godina. Tvrtka za istraživanje tržišta Mintel Consulting utvrdila je da 39 posto stanovnika Kine aktivno smanjuje potrošnju mesa. Savezni program Kanade, u kojoj 53 posto Kanađana konzumira alternative mesu, ulaže oko 150 milijuna dolara u svoju industriju hrane na biljnoj osnovi.

Istraživanje tržišta u SAD-u u prvom tromjesečju godine utvrdilo je da 43 milijuna potrošača, od kojih većina nisu vegani ni vegetarijanci, redovito kupuje veganske izvore bjelančevina kao što su bademovo mlijeko, tofu i vegeburgeri, a potražnja za hranom biljnoga podrijetla raste svugdje u svijetu. Istraživanje tržišta sredinom godine, koje je provela nizozemska tvrtka Innova Market Insights, utvrdilo je da je između 2013. i 2017. godine potražnja za proizvodima biljnoga podrijetla u svijetu porasla za 62 posto. Krajem srpnja, tvrtka za istraživanje tržišta Mintel proglasila je Njemačku za najboljeg proizvođača veganske hrane u svijetu ove godine napominjući da ta hrana nije više samo izbor vegetarijanaca i vegana, već zauzima svoje mjesto u sveukupnoj zdravoj prehrani.

Novo istraživanje neprofitne organizacije Good Food Institute (GFI) pokazalo je da gotovo 60 milijuna Brazilaca, što je oko 30 % građana, aktivno smanjuje potrošnju životinjskih proizvoda ili se već identificira kao vegetarijanci. Iako ima jednu od najvećih mesnih industrija, Brazil je trenutačno peto najveće svjetsko tržište zdrave hrane, s velikim potencijalom razvoja industrije namirnica biljnoga podrijetla. Nizozemski neovisni savjetodavni odbor Vijeća za okoliš i infrastrukturu pozvao je građane da se do 2030. godine okrenu nacionalnoj prehrani od 60 posto biljnih bjelančevina. Nizozemska želi u sljedećih pet do deset godina postati globalni lider zdrave i održive hrane.

I kao šlag na kraju godine, Međunarodni servis za dostavu hrane Uber Eats u svojemu godišnjem izvještaju proglasio je vegansku hranu vrhunskim trendom 2018. godine!

ZeGeVege festival 2018, foto: M^3/Matej Čelar [ 207.82 Kb ]

Novi veganski poduzetnici koriste inovativne tehnologije kako bi mijenjali svijet

Sve osvješteniji potrošači paze kojim tvrtkama daju svoj novac, a novi poduzetnici, koji često dolaze iz generacije milenijalaca, svjesni su da je budućnost svijeta u njihovim rukama i zato nastoje popraviti štetu koju su napravile prethodne generacije. Usmjereni su na smanjenje patnje životinja i ljudi, održivost, recikliranje i razvoj novih tehnologija u proizvodnji ekološke i zdrave hrane.

Good Food Institute, neprofitna organizacija koja potiče inovacije u proizvodnji hrane koje nemaju negativan utjecaj na ljude, životinje i okoliš, objavila je u rujnu natječaj za financiranje istraživačkih projekata u području razvoja zamjena za meso na biljnoj osnovi, kao i laboratorijski uzgojena mesa. Takve inicijative razvijaju se već godinama i donose rezultate, a sukladno tome i nagrade i financijske poticaje. Tako je Program Ujedinjenih naroda za okoliš (UNEP) ove jeseni nagradio američke tvrtke Impossible Foods i Beyond Meat, koje se bave razvojem alternativa životinjskome mesu iz biljnih izvora, nagradom „Šampioni Zemlje” (Champions of the Earth) u kategoriji „Znanost i inovacija”.

Ove godine nagrađeni kalifornijski veganski brend Beyond Meat svojim poznatim burgerom proširio se u više od 50 zemalja svijeta na šest kontinenata. Zanimljivost je i da je osnovana američka tvrtka BlueNalu koja je osigurala 4,5 milijuna dolara za razvoj u laboratoriju tzv. stanične akvakulture kojom će se mala količina ribljih stanica koristiti za izradu „ribljega mesa” bez uzgoja i ubijanja životinja.

Pad prodaje objavila je američka tvrtka za proizvodnju jaja Cal-Maine Foods (CMF) navodeći da je prošle godine imala veliki gubitak od 74,3 milijuna dolara zbog povećanja ponude veganskih zamjena za jaja, a istodobno je zabilježen golem uspjeh brenda Just Mayo koji proizvodi majonezu bez jaja.

I mliječna industrija bilježi gubitke zbog utjecaja biljnih alternativa na profit mliječne industrije, o čemu se intenzivno raspravljalo na konferenciji o mljekarstvu u Glasgowu. Zaključeno je da će biljna mlijeka potpuno nadmašiti proizvode od kravljega mlijeka i učiniti ih zanemarivima za manje od 10 godina!

Novost je i novi američki veganski klimatski indeks dionica koji podržava veganske i ekološki prihvatljive tvrtke. Pušten je u rad u svibnju pod oznakom „vegan” tvrtke Bloomberg. Osnovali su ga financijski stručnjaci iz platforme veganskog ulaganja Beyond Investing u Europi, koja koristi indeks kao alat za usmjeravanje svojih klijenata prema većim etičnim ulaganjima.

Kanada pak najavljuje dominaciju svjetskim tržištem bjelančevina biljnoga podrijetla, s ulaganjem od 153 milijuna dolara iz superklastera Protein Industries Canada koji je ove godine osnovala savezna vlada. Tri pokrajine u zemlji, Alberta, Saskatchewan i Manitoba, već su među najvećim svjetskim proizvođačima visokoproteinskih mahunarki kao što su grašak i leća. Superklaster je namijenjen financiranju inovacija u kanadskome prehrambenom sektoru na osnovi biljaka, a želi stvoriti 4500 novih radnih mjesta i pridonijeti BDP-u zemlje od 4,5 milijarda dolara u roku od deset godina.

VegeSajam 2017 [ 215.42 Kb ]

Svjetske institucije pozivaju na smanjenje konzumacije mesa

Na temelju izvještaja Zaklade za podršku ruralnim ulaganjima za Europu (RISE) o ekološkoj neodrživosti uzgoja stoke u EU-u, organizacija Greenpeace pozvala je da se do 2050. godine prepolovi proizvodnja mesa i mliječnih proizvoda za 50 % kako bi se izbjegle neizbježne klimatske promjene koje uzrokuju mesna i mliječna industrija. Prema istraživačima sa Sveučilišta u Oxfordu, globalni prelazak na prehranu koja se manje oslanja na meso, a više na voće i povrće, do 2050. može spasiti do osam milijuna života, smanjiti emisije stakleničkih plinova za 67 % i dovesti do ušteda do 31 trilijuna američkih dolara od izbjegnutih šteta zbog klimatskih promjena i troškova javnoga zdravstva.

Na te ciljeve nadovezuje se novo istraživanje objavljeno u znanstvenom časopisu „Plos One”, koje je pokazalo da bi se uvođenjem poreza na crveno i prerađeno meso, koje je Svjetska zdravstvena organizacija još 2015. klasificirala kao kancerogeno, godišnje uštedjelo oko 170 milijarda dolara bolničkih troškova te bi se spasilo oko 220 000 ljudskih života. O uštedi govori i istraživanje koje su proveli istraživači sa Sveučilišta u Gentu ukazujući da bi Ujedinjeno Kraljevstvo uštedjelo 7,35 milijarda dolara u sljedećih dvadeset godina kada bi deset posto populacije prešlo na biljnu prehranu.

Vrtići i škole uvode vegansku ponudu

Vrtići i škole važna su mjesta edukacije o zdravoj prehrani pa su se u sustavu obrazovanja i u 2018. nastavile pozitivne promjene.

U Frankfurtu je otvoren prvi veganski vrtić u Njemačkoj, a dobre stvari događaju se i u školama. Organizacija ProVeg International pokrenula je program „Aktion Pflanzen-Power” kojim je više od 23 000 učenika u 36 škola diljem Njemačke educirala o prednostima prehrane biljnim namirnicama, u suradnji s programom KEEKS koji je u 120 škola predstavio mjere za smanjenje stakleničkih plinova i potrošnje energije. U rujnu se je, u inicijativi organizacije ProVeg UK, 110 engleskih škola uključilo u program posluživanja 3,1 milijuna bezmesnih obroka kroz sljedećih 12 mjeseci. Inače, više od 50 školskih četvrti u Velikoj Britaniji prakticira Zeleni ponedjeljak, a svih 1800 javnih škola u gradskom okrugu New Yorka nudi barem jednu vegansku opciju. Dobra vijest za studente – u jesenskom semestru Sveučilište Rice u američkome Houstonu krenulo je s ponudom veganskih gotovih jela.

No unatoč tim pomacima, i dalje je važno osigurati veću dostupnost veganskih jela. Zato engleska organizacija Vegan Society, osnovana još 1944. godine, kao dio svoje kampanje „Catering for everyone” potpisivanjem peticije traži od engleske, škotske i velške vlade da sve institucije javnoga sektora (bolnice, škole, vijeća, zatvori…) na svojemu dnevnom jelovniku osiguraju barem jednu vegansku opciju. Udruga Prijatelji životinja u Hrvatskoj također prikuplja potpise na peticiji za uvođenje veganskih obroka u javne institucije. 2018. Senat Kalifornije usvojio je zakon koji zahtijeva da domovi za starije osobe, zatvori, bolnice i druge državne institucije poslužuju barem jednu vegansku opciju.

Liječnici preporučuju biljnu prehranu i uklanjanje životinjskih namirnica s jelovnika

Znanstvenici novim istraživanjima i dalje dokazuju da je biljna prehrana najbolja za zdravlje te povezuju konzumaciju životinjskih proizvoda s povećanim rizikom za razvoj bolesti poput dijabetesa tipa 2, srčanih bolesti i određenih vrsta raka. 2018. godine istraživanje s Harvarda utvrdilo je da se barem trećina smrti može izbjeći ako se iz prehrane izbaci meso, dok je istraživanje sa Sveučilišta Toronto utvrdilo da prehrana bez mesa može smanjiti određene zdravstvene probleme u istim granicama kao i statini, lijekovi koji se inače za to piju. Istraživanja pokazuju da povećanje namirnica biljnoga podrijetla u prehrani smanjuje troškove bolničkoga liječenja i liječničke skrbi te vodi do povećanja „zdravih godina” u ljudskome životu i mogućnosti nastavka aktivnog života.

Na godišnjoj konferenciji u Chicagu kojoj prisustvuju vodeći svjetski liječnici, u organizaciji Američkog medicinskog udruženja, zaključeno je da bi, temeljem brojnih znanstvenih istraživanja, sve bolnice i medicinske ustanove trebale nuditi biljne obroke, ali i ukloniti meso, mliječne proizvode i jaja iz svojih jelovnika. U gradu New Yorku od jeseni započeo je novi medicinski program koji kritično bolesnim pacijentima propisuje cjelovitu biljnu prehranu u svrhu liječenja i zaustavljanja napredovanja dijabetesa tipa 2, visokoga krvnog tlaka, srčanih bolesti, pretilosti, povišenog kolesterola itd. Isti cilj ima liječnik vegan dr. Neal Barnard koji je objavio vegansku kuharicu za sve kojima je potrebna pomoć u liječenju ili prevenciji od dijabetesa.

Da američki liječnici predvode u promicanju veganske prehrane potvrđuje i okupljanje stotine medicinskih stručnjaka u kolovozu ispred Bijele kuće u znak prosvjeda protiv odluke američkog Ministarstva poljoprivrede o kupnji mlijeka u vrijednosti od 50 milijuna dolara, koje planira distribuirati školama i bankama hrane. Pozvali su na nekonzumiranje mliječnih proizvoda zbog štetnih učinaka mlijeka na zdravlje, a ranije u kolovozu okupili su se ispred Bijele kuće držeći natpis „Go Vegan”.

Pozornost je izazvala i odluka američke savezne države Kalifornije, pod vodstvom senatora Ricarda Lare, da se na mesne prerađevine mora staviti upozorenje potrošačima da ti proizvodi mogu uzrokovati rak.

Sportaši postižu najbolje rezultate na veganskoj prehrani

Sportaši rado prihvaćaju vegansku prehranu jer tako postižu najbolje rezultate! Već u veljači, na ovogodišnjim Zimskim olimpijskim igrama u južnokorejskome gradu Pjongčangu, klizači veganka Meagan Duhamel i njezin partner Eric Radford iz kanadskoga tima osvojili su zlatnu medalju. Zanimljivo je da je cijeli kanadski tim nosio na Olimpijadi vegansku sportsku odjeću.

Škotski nacionalni nogometni stadion u Hampden parku u Glasgowu uveo je trajno veganski jelovnik nakon što je u srpnju ugostio Škotski veganski festival. Odjeknula je i vijest da su Ujedinjeni narodi dodijelili priznanje engleskom veganskom nogometnom timu Forest Green Rovers (FGR), što je prvi put da je međunarodna organizacija dodijelila priznanje profesionalnom sportskom timu zato što je njihovo neto ispuštanje ugljičnog dioksida u atmosferu jednako nuli. To su postigli uklanjanjem svih životinjskih proizvoda 2015. godine iz stadionskog jelovnika i nizom ekoloških inicijativa kao što su: instaliranje solarnih panela, travnjak bez kemikalija i kosilica za travu na solarni pogon.

Četverostruki svjetski prvak Formule 1, vegan Lewis Hamilton, pozvao je svojih sedam milijuna pratitelja na društvenim mrežama da postanu vegani i da ne podržavaju „tu užasnu okrutnost”.

Prvi međunarodni veganski filmski festival i zapaženi veganski dokumentarci

2018. u kanadskome gradu Ottawi održan je prvi međunarodni veganski filmski festival na kojemu su prikazani kratki i dugometražni filmovi iz kategorija: Zdravlje i prehrana, Zaštita okoliša, Zaštita životinja i Životni stil. I ovu godinu obilježili su dokumentarni filmovi koji tematiziraju veganstvo. Među njima treba izdvojiti dugometražni dokumentarac „The Yoyo Effect” u kojemu nagrađivani producent i redatelj Michal Siewierski, kroz intervjue sa slavnim osobama, autorima, liječnicima i zdravstvenim stručnjacima, promiče cjelovitu vegansku prehranu kao dugoročnu strategiju održiva mršavljenja i poboljšanja zdravlja. Također, veganski dokumentarac „Eating You Alive” uključuje mnoge liječnike i poznate osobe, kao što su glumac Samuel L. Jackson i redatelj James Cameron, i promovira zdravstvene dobrobiti cjelovite prehrane na biljnoj osnovi. I hrvatska filmska produkcija iznjedrila je zapažen dokumentarni film „Nevidljive” dviju autorica, redateljice Andree Ćakić i montažerke Ive Blašković, u kojemu protagonisti govore kako uspijevaju bez konzumiranja životinjskih proizvoda biti vrhunski sportaši, putovati po svijetu te uživati u hrani i svojem životu poštujući tuđi.

nevidljive film [ 510.70 Kb ]

Što povezuje Leonarda DiCaprija, Serenu Williams, Billa Gatesa i Matu Rimca?

Svjetski prvak u surfanju Kelly Slater, nogometaš Hector Bellerin koji igra za engleski klub Arsenal i španjolsku reprezentaciju, glumac Benedict Cumberbatch, glumica Thandie Newton i Jared Followill iz benda Kings of Leon samo su neke od poznatih osoba koje su 2018. objavile da su postale vegani.

Na snimanju novih nastavaka filmske uspješnice „Avatar” filmskoj ekipi poslužuju se isključivo veganska jela, na inicijativu redatelja vegana Jamesa Camerona i producenta Jona Landaua koji time žele podržati ekološke teme i vrijednosti prisutne u filmu. Na katastrofalne posljedice konzumiranja mesa na okoliš upozorio je osnivač Microsofta Bill Gates, poznat po podržavanju održivih alternativa tradicionalnim proizvodima životinjskoga podrijetla i ulaganju u tvrtke koje se time bave. On je prije dva mjeseca napisao da ako bi se sva stoka svijeta ujedinila u svoju državu, ta država, koju je nazvao Stočna republika, bila bi treća po veličini na svijetu po emisiji stakleničkih plinova.

Nakon što je prošle godine glumac i aktivist Leonardo DiCaprio obznanio da je zbog negativnog utjecaja uzgoja životinja na okoliš uložio u veganski brend Beyond Meat, u 2018. uložio je i u veganski brend Califia Farms, poznat po veganskim mliječnim napicima i probiotičkim jogurtima.

Glumica veganka Rooney Mara pokrenula je visokokvalitetnu vegansku modnu liniju odjeće i obuće Hiraeth, dok je Serena Williams, najuspješnija igračica u povijesti tenisa, lansirala vegansku liniju odjeće Serena. Tvrtka Gant iz Stockholma, tvrtka Adidas i modna dizajnerica Stella McCartney proizvode odjeću i obuću nastalu reciklažom plastike skupljene iz oceana. Hugo Boss pokrenuo je novu liniju veganskih tenisica napravljenih od Piñatexa, biorazgradive veganske alternative koži napravljene od vlakana lišća koje je otpadni proizvod industrije ananasa.

U Hrvatskoj, ove godine osobito aktivno promovirali su veganstvo poznati glazbenik Darko Rundek, kao i poduzetnik Mate Rimac koji ukazuje na činjenicu da svi automobili, brodovi, avioni, kamioni i motocikli zajedno na svijetu imaju manje emisija štetnih plinova od proizvodnje mesa.

Mate Rimac poziva na Mars [ 125.60 Kb ]

Veganstvo u Hrvatskoj ne zaostaje za svjetskim trendovima

U promicanju veganstva u Hrvatskoj već 17 godina prednjači udruga Prijatelji životinja. I ove godine udruga je nizom aktivnosti ukazala na etičke, ekološke i zdravstvene prednosti veganske prehrane. Velik broj posjetitelja privukla je organiziranjem na zagrebačkome Trgu bana Jelačića najprije u svibnju VegeSajma s bogatom ponudom veganske hrane, a zatim u rujnu i 11. ZeGeVege festivala na kojemu je, uz više od 100 izlagača veganske hrane i kozmetike, degustacije i aktivističke sadržaje, u sklopu čak 22 atraktivne radionice kuhanja i predavanja, gostovao britanski glumac i producent, vegan Dan Richardson. Osim sudjelovanja na Maršu za životinje u Ljubljani, Prijatelji životinja organizirali su, zajedno s osječkom Udrugom Pobjede, u prosincu u Zagrebu drugi po redu Marš za životinje na kojemu se okupilo više od 350 ljudi. Priredili su besplatno internetsko izdanje kuharice „Mljac” s više od 50 ukusnih recepata bez mesa, jaja i mlijeka, u suradnji s vodećim dnevnim novinama objavili su četiri veganske kuharice koje su se darovale čitateljima, a u suradnji s nutricionisticom Ivanom Šimić i knjigu „Biljna prehrana djece vrtićke dobi”, prvo štivo takve vrste na hrvatskome jeziku, i poslali svim vrtićima.

Dan Richardson: Kad kažem dobrota mislim na veganstvo [ 1.39 Mb ]

Osim toga, Prijatelji životinja obilježili su 2018. godinu i brojnim drugim aktivnostima: založili su se na javnoj raspravi za potpunu zabranu korištenja mreža potegača; obilježili su, u suradnji s građanskom inicijativom Vegan Thugz, Svjetski dan bez mesa nudeći prolaznicima degustaciju veganske hrane; prikazali su građanima na zagrebačkome Trgu bana Jelačića kroz virtualnu stvarnost kako je životinjama u klaonicama; podignuli su kaznenu i prekršajnu prijavu protiv PIK-a Vinkovci zbog smrti 10 000 svinja; više od stotinu priobalnih gradova i općina besplatno su ustupili pripreme za tisak kako bi postavili edukativne natpisne ploče na svojemu području s porukom o zabrani pecanja na plažama; kontaktirali su trgovačke lance kako bi im uputili apel da ne prodaju žive ribe i rakove namijenjene za ljudsku prehranu; postavili su 30 plakata u 15-ak hrvatskih gradova s porukama na hrvatskom i engleskom jeziku „Ribe u moru, povrće na tanjuru. Morske životinje osjećaju bol kao i mi. Poštujmo njihov život i slobodu.”; zajedno s organizacijom Eurogroup for Animals upozorili su na užase prijevoza živih životinja i zatražili da se ta praksa ukine; povodom proslave Međunarodnog dana zaštite životinja, održali su na Bundeku Vege piknik na kojemu su, uz štandove udruga koje su predstavile svoj rad, osigurali sudjelovanje restorana i štandova sa zanimljivom i ukusnom veganskom ponudom; organizirali su u Zagrebu i Splitu predavanja o veganstvu dr. Willa Tuttlea, nagrađivanog američkog autora knjige „Hrana za mir”; u suradnji s organizacijom PETA, preveli su i titlirali na hrvatski jezik dirljiv video „Reci zbogom kravljem mlijeku” o boli rastanka majke i djeteta u mliječnoj industriji itd.

Vege piknik Bundek 2017. [ 152.63 Kb ]

Osim Prijatelja životinja, građanska inicijativa VEGAN THUGZ vizualima na plakatima u Zagrebu i serijom videa na web-stranici www.zastosmovegani.com pokrenula je kampanju „Zašto smo vegani?” kojom kroz osobne priče vegana pokazuje zašto se sve više ljudi i u Hrvatskoj i u svijetu odlučuje za suosjećajni način života. U 2018. Hrvatskom se intenzivno proširio ulični aktivizam kojim se prolaznike educira o pravima životinja, a predstavlja širenje inozemnih inicijativa kao što su Direct Action Everywhere i Anonymous for the Voiceless, u organizaciji Zagreb Animal Save-a, hrvatske grupe The Save Movement-a. Aktivisti redovito organiziraju tzv. Kocku istine koja je vrlo učinkovit način osvještavanja slučajnih prolaznika o svim oblicima okrutnosti prema životinjama. Zagreb Animal Save organizirao je dolazak aktivista za prava životinja iz međunarodnih skupina za zagovaranje veganstva Vegan Outreach, The Save Movement, Amazing Vegan Outreach i organizacije The Humane League, koji su održali su besplatne radionice i predavanje u Osijeku i Zagrebu, a petero međunarodnih aktivista za prava životinja održalo je u studenome tri radionice u Zagrebu i dva bdijenja u Vrbovcu i luki Raši, u sklopu Tjedna veganskog aktivizma organiziranom od strane Zagreb Animal Save-a. Uz to su organizirali i dolazak Joey Carbstronga, poznatog aktivista za prava životinja iz Australije, koji je održao aktivističku radionicu i pridružio se Kocki istine.

ZeGeVege festival 2018, foto: Ana Mihalić [ 251.86 Kb ]

Vegane je razveselilo i što su odsad na hrvatskome tržištu dostupne veganske čizme Dr. Martens.

Veganstvo postaje diljem svijeta dio svakodnevice

U koji god dio svijeta da smo u 2018. bacili pogled, veganstvo je bilo tamo!

Poznati engleski pub The Blacksmith and The Toffeemaker utrostručio je prodaju nakon prebacivanja na vegansku ponudu. Izraelski trgovački lanac Victory Supermarket Chain otvara veganske odjele u 60 do 70 posto svojih trgovina. Američki zabavni tematski filmski park i produkcijski studio Universal Studios Florida dodao je nove veganske opcije za svojih sedam restorana u Orlandu. Pet sinagoga u SAD-u odlučilo je sredinom godine da će sljedećih godinu dana biti veganske.

Međunarodni lanac namještaja IKEA, nakon veganskih mesnih okruglica, ove godine uveo je i veganski hot-dog, dok je Valio, najveći finski proizvođač mliječnih proizvoda, uveo u svoju ponudu zobena veganska mlijeka i obične i voćne jogurte. Osim toga, tvrtka Bun2Bun sa sjedištem u Finskoj nedavno je uklonila sve proizvode životinjskoga podrijetla sa svoje tri lokacije u Helsinkiju i postala prvi nacionalni veganski lanac burgera. Saudijski princ, vegan Khaled Alwaleed bin Talal Al Saud, najavio je diljem Bliskog istoka otvaranje najmanje deset veganskih restorana do 2020. godine.

Zrakoplovna tvrtka Air New Zealand uvela je na svoje letove brend The Impossible Burger, a veganske obroke na međunarodne letove uvela je i američka zrakoplovna tvrtka Hawaiian Airlines.

Jacob Frey, gradonačelnik američkoga grada Minneapolisa, potpisao je u srpnju proglas kojim poziva građane da jedu hranu na biljnoj osnovi kako bi promicali prehrambene navike koje pomažu okolišu. Mary Robinson, bivša predsjednica Irske, u listopadu na samitu „One Young World” u Haagu pozvala je mlade talentirane ljude iz cijeloga svijeta da pređu na veganstvo kako bi se spasio planet.

Internetska trgovina Amazon UK pokrenula je online vegansku trgovinu i objavila rezultate novog istraživanja kojim je utvrđeno da se prodaja veganskih pekarskih proizvoda povećala za sto posto i da je 41 posto ispitanika kušalo veganske kolače u posljednjih godinu dana.

Prošli mjesec u Sheffieldu je otvoren veganski društveni centar HeartCure Collective, prvi takve vrste u Ujedinjenome Kraljevstvu, i nudi različite veganske sadržaje – od kafića i prodavaonica hrane do prodavaonica odjeće, parfema i galanterije, knjižare, igraonice za djecu, a u sklopu Centra održavat će se radionice, prikazivanja filmova, seminari i humanitarna događanja.

2018. očito je bila godina daljnjeg širenja veganske ponude i poruke. Kao što su utvrdili australski istraživači društvenih znanosti Michelle Philipov i Katherine Kirkwood, mediji i popularni dokumentarni filmovi promijenili su percepciju javnosti o veganstvu i povećali svjesnost ljudi o utjecajima njihovih prehrambenih izbora. Veganstvo je iz marginalnog prešlo u mainstream i biti vegan sada je cool!

Veganska hrana je hrana za sve. Recepti i više informacija mogu se naći OVDJE.

Vezane teme

Također pogledajte

Akcije

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting