Crveno meso i rak debelog crijeva

| More

Uporaba crvenog mesa, kao i mesnih prerađevina je doista povezana s povišenim rizikom pojavnosti raka debelog crijeva, rezultat je meta-analize objavljene u znanstvenom časopisu International Journal of Cancer.

'Mnoga dosadašnja epidemiološka ispitivanja potvrdila su povezanost česte uporabe crvenog mesa i mesnih prerađevina s nastankom kolorektalnog karcinoma, iako u većini ispitivanja ova povezanost nije bila statistički znakovita,' navode švedski znanstvenici s Karolinškog sveučilišta u Stockholmu.

U aktualnom ispitivanju znanstvenici su prikupili podatke iz prospektivnih studija objavljenih do ožujka 2006. godine, ukupno 15 prospektivnih studija uporabe crvenog mesa s 7367 ispitanika i 14 studija uporabe mesnih prerađevina (ukupno 7903 slučajeva).

Rizik pojavnosti kolorektalnog karcinoma je bio viši za 28% kod ispitanika iz kategorije s najvećim konzumiranja crvenog mesa u odnosa na ispitanike iz najniže kategorije. U slučaju mesnih prerađevina, ovaj rizik je bio za 20% veći u skupini ispitanika iz najviše kategorije.

Procijenjeni ukupni rizik je iznosio 128% pri dnevnoj uporabi 120 g crvenog mesa i 109% pri dnevnoj uporabi 30 g mesnih prerađevina.

Pozitivna korelacije je uočena između konzumiranja crvenog mesa i mesnih prerađevina s jedne strane i učestalosti kako karcinoma kolona, tako i rektalnog karcinoma. Pri tome je uočena snažnija povezanost konzumiranja crvenog mesa i raka rektuma.

Znanstvenici navode različitu etiologiju nastanka distalnog i proksimalnog raka kolona. 'Samo je u 3 istraživanja navedena i lokacija raka kolona,' objašnjavaju autori. 'U ovim istraživanjima, češća uporaba mesnih prerađevina je bila povezana s povišenim rizikom pojavnosti raka distalnog, ali ne i proksimalnog dijela kolona.'

Int J Cancer 2006;119:2657-2664.

Vezane teme

Crijevo

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Web reference

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting