Sramotno je da građani obavljaju posao veterinarske inspekcije!

| More

Slučaj pothranjene i bolesne bernardinke u Zagrebu koju su, nakon oglušivanja veterinarske inspekcije na prijave udruge SUZA, građani oduzeli vlasnicima, izazvao je reakcije brojnih građana.

Pasa poput nesretne bernardinke, koji su cijeli život zavezani za lanac, nedostatno hranjeni, izloženi svim vremenskim (ne)prilikama, zdravstveno zapušteni i zanemareni na svaki način, ima nebrojeno u svakom hrvatskome gradu i selu. O tome svjedoče prijave i zahtjevi za pomoć koji svakodnevno dolaze na adrese udruga za zaštitu životinja. Inicijativa svakog pojedinca u spašavanju konkretne životinje od neprocjenjive je važnosti i za svaku je pohvalu jer se time često doslovno životinji spašava život. No, jasno je da pojedinci niti udruge ne mogu osloboditi iz dvorišta i oduzeti vlasniku svaku zanemarenu i zlostavljanu životinju u Hrvatskoj. Zato postoje Zakon o zaštiti životinja i Kazneni zakon koji propisuju kazne za zanemarivanje, napuštanje, mučenje i ubijanje životinja, a te zakonske odredbe ovlašteni su provoditi veterinarska inspekcija i policija na temelju prijava građana.

Samoinicijativno oduzimanje pasa koji su čipirani i cijepljeni, čime automatski imaju vlasnika, predstavlja kazneno djelo krađe jer se pas pravno tretira kao vlasništvo. To znači i dodatne komplikacije za osobe koje ne mogu više gledati inertnost institucija i odluče same pomoći životinji. Kao udruga smatramo da građani ne bi trebali biti dovedeni u situaciju da su prisiljeni činiti kaznena djela i sami riskirati sudski progon zato što su, ponukani suosjećanjem, odlučili pomoći drugom živom biću. Korijen problema i dalje ostaje nedjelovanje veterinarske inspekcije koja u najvećem broju slučajeva na prijave građana i udruga reagira pomaganjem zlostavljaču umjesto životinji te ostavljanjem zanemarene i bolesne životinje u istoj situaciji, iako jedina ima zakonom propisanu mogućnost da prekine zanemarivanje i mučenje životinje, pomogne životinji i kazni vlasnika. Apsurdno je i što veterinarska inspekcija ne uočava zanemarivanje životinje čak i kada je svakom laiku vidljivo loše stanje životinje, čak i kada udruge za zaštitu životinja nude pomoć u preuzimanju i udomljavanju, a policija čeka njihov poziv da pomogne oduzeti životinju.

U slučaju bernardinke građani koji su se sami organizirali i oduzeli psa, pri čemu je zbog prijetnji od agresivnih vlasnika morala intervenirati policija, obavili su posao za koji je zadužena veterinarska inspekcija. Sramotno je da se Ministarstvo poljoprivrede oglušuje na kontinuirane pritužbe građana i na zahtjev da se osnuje specijalizirana inspekcija za zaštitu životinja koja bi djelotvorno štitila životinje, a ne prepuštala građanima da uzimaju pravdu u svoje ruke. Dokle god veterinarska inspekcija legalnim putem ne oduzme zlostavljanu životinju i zabrani vlasnicima nabavljanje nove životinje, na lancu ili užetu za rublje (kao u slučaju bernardinke) pojavit će se nakon kratkoga vremena novi pas, novi patnik koji će čekati pomoć. Neprihvatljivo je da građani moraju oduzimati psa umjesto veterinarske inspekcije, što dokazuje da sustav zaštite životinja ne funkcionira i da se zakoni ne provode. Zakonski propisi postoje kako ne bi građani i udruge morali ulaziti u tuđa dvorišta i kršiti zakone da bi spasili životinje, što je u nadležnosti veterinarske inspekcije. Važno je utjecati na promjenu sustava – da ljudi znaju da će ako krše zakonske propise dobiti kazne, da moraju slušati naredbe veterinarske inspekcije i da znaju da će dobiti sankcije ako drže životinje u neprimjerenim uvjetima.

Koliko god to snažno željeli, pojedinci i udruge koje se bave pravima životinja ne mogu spasiti sve životinje koje se koriste za testiranja u laboratorijima, kao niti životinje zatočene u zoološkim vrtovima, krave na doživotnom vezu u mliječnoj industriji, pse na lancu... Sve te životinje svakodnevno pate, ispred nas ili skrivene od naših pogleda. Životinjama možemo pomoći prvenstveno podizanjem osvještenosti o zaštiti životinja i promjeni vlastitih navika povezanih s iskorištavanjem i ubijanjem životinja te provedbom zakona.

Apeliramo na građane koji vide držanje životinja u lošim uvjetima da upute prijavu (po mogućnosti s fotografijom životinje) nadležnoj veterinarskoj inspekciji prema mjestu stanovanja ili putem e-mail adrese prijava@mps.hr. Mučenje i usmrćivanje životinja prijavljuje se policiji koja po službenoj dužnosti pokreće kaznenu prijavu Općinskom državnom odvjetništvu, a prijavu mogu poslati i građani.

Sve pritužbe i primjedbe zbog izostanka djelovanja nadležnih institucija i neprovođenja zakonskih propisa iz domene zaštite životinja, kao i prijedlozi za bolju zakonsku zaštitu životinja, mogu se slati na sljedeće e-mail adrese:

Vezane teme

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Web reference

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting