Zdravlje i veganstvo - razgovor s Colinom Campbellom

| More

Prehrambeni znanstvenik sa Sveučilišta Cornell, dr.sc. T. Colin Campbell, autor knjige Kineska studija, govori o vezi zdravlja i veganske prehrane, osnosno načina života koji je dobar za tijelo, ali i za Zemlju.

Zašto je veganska prehrana zdravija od neveganske prehrane?
Ja uopće ni ne koristim riječ vegan. Vegani mogu jesti prerađenu hranu dokle god ne sadrži životinjske elemente. Ja to zovem prehranom temeljenom na biljkama i cjelovitoj hrani. U mojim istraživanjima dokaz je nadmoćno pozitivan. U samo dva tjedna uvidjeli smo da razine kolesterola opadaju i bolovi nestaju. Dogode se mnoge promjene. Ne radi se samo o sprečavanju bolesti, već i liječenju postojećih.

Ali nisu li životinjske bjelančevine važne za zdravlje i preživljavanje?
Ljude se tako savjetovalo jako dugo vremena. Prehrana temeljena na biljkama i cjelovita hrana opskrbljuju nas sa svim bjelančevinama koje trebamo i to do idealne razine, oko 10 posto našeg unosa kalorija. To je dovoljno. Životinjske bjelančevine pak čine 70 do 80 posto. Ranije studije pokazale su da životinjske bjelančevine ubrzavaju rast, pa su nazvane visoko kvalitetnim bjelančevinama, ali one također ubrzavaju i rast stanica raka. Biljne bjelančevine su sporije.

Ako želite prijeći na tu prehranu, postoje li male stvari koje možete početi mijenjati odmah?
Izbacite mliječne proizvode. 1925. godine pronađeni su dokazi da bjelančevina iz mliječnih proizvoda, kazein, povećava razine kolesterola. Bjelančevina iz mliječnih proizvoda je istaknutiji problem od životinjskih masnoća.

Rekli ste da je niskomasno mlijeko opasnije od običnog mlijeka. To se čini suprotnim našim pretpostavkama.
U 1940-ima i 1950-ima mliječna mast smatrana je krivcem i ljudima je rečeno da se prebace na niskomasno mlijeko. Ali u niskomasnom mlijeku razina bjelančevina povećana je tako da su ljudi koji su konzumirali više mliječnih proizvoda još povećavali problem.

Što je sa sojom? Postoje li dokazi da se povezuje s rakom dojke?
Soja sadrži estrogen, a estrogen je povezan s rakom dojke. Međutim, istraživanja pokazuju da su problem velike razine estrogena. Soja sadrži estrogen u tako niskoj razini da ona postaje anti-estrogena. Ona je zapravo korisna u prevenciji raka dojke.

Rekli ste da se neke bolesti odmah izliječe ako izbacite proizvode životinjskog podrijetla. Kako se to dogodi?
Naše tijelo uvijek pokušava ozdraviti. Kada se primjenjuje prehrana temeljena na biljkama i cjelovitoj hrani, onda se tijelo brzo prilagodi u smjeru zdravlja. Dokle god nema trajnih oštećenja od bolesti, prava hrana može preokrenuti bolesti.


Krenite malim koracima

The Mondays Campaign, organizacija koja stoji iza Bezmesnog ponedjeljka (u Hrvatskoj je pandan Zeleni ponedjeljak), nudi sljedeće statistike o tome zašto prehrana temeljena na biljkama ima koristi čak i ako se primjenjuje samo jednom tjedno.

Ograničava rizik od raka: Stotine istraživanja sugeriraju da prehrana s puno voća i povrća može smanjiti rizik od raka i da se konzumacija crvenog i prerađenog mesa povezuje s rakom debeloga crijeva.

Smanjuje rizik od srčanih bolesti: Studija s Harvarda ustanovila je da zamjena hrane bogate zasićenim mastima (npr. meso i punomasni mliječni proizvodi) s hranom koja je bogata poli-nezasićenim mastima (npr. biljna ulja, orašasto voće i sjemenke) smanjuje rizik od srčanih bolesti za 19 posto.

Pomaže u borbi protiv dijabetesa: Istraživanja pokazuju da veća konzumacija crvenog i prerađenog mesa povećava rizik za dijabetes tip2.

Obuzdava pretilost: Ljudi na vegetarijanskoj prehrani ili prehrani s malo mesa imaju manju tjelesnu težinu i indeks tjelesne mase.

Što s tjelovježbom?

Ako tek postajete ili ako ste već vegan, trebate imati plan tjelovježbe koji nadopunjuje vašu prehranu temeljenu na biljkama. Savjete i recepte za sportaše možete naći OVDJE.

(izvor: www.metro.us)

Vezane teme

Dr. T. Colin Campbell, B.S., M.S., Ph.D

Također pogledajte

Akcije

Facebook preporuke