02.11.02. Zaustavimo torturu

| More

Nastavak kampanje protiv testiranja na životinjama

Udruga Prijatelji životinja nastavlja sa kampanjom protiv testiranja na životinjama, promoviranjem etičke liste proizvođača koji ne testiraju na životinjama kao i obavještavanju javnosti o strahovitim patnjama koje životinje bespotrebno prolaze.

Svake godine milijuni životinja diljem svijeta, izloženi su intenzivnoj patnji diskutabilnih testova kozmetičkih proizvoda ili njihovih sastojaka.

Zečevi, zamorci, štakori i ostale manje životinje koriste se za ispitivanje sigurnosti proizvoda, truje ih se kozmetikom i preparatima za čišćenje i sličnim proizvodima. Najčešće reakcije su trzavica, povraćanje, paraliza i razne vrste krvarenja - iz nosa, očiju i usne šupljine. Npr. Angora zečevi koriste se za isprobavanje kiselina (Draize test): kiselina im se ulije u oči, iz užasnog bola razvijaju se krici, a sljedeći rezultat pokusa je krvarenje, razjedena rožnica i sljepoća. Kod testa kožne nadražljivosti, koncentrirana kemikalija se nanosi na izbrijana leđa životinje i nekoliko dana se prate učinci.

Tvrtke ispitivanjem na životinjama dobivaju 'potvrde' o sigurnosti, što im garantira sigurnost pri eventualnim tužbama zbog indikacija proizvoda. Tako mogu testirati bilo koji proizvod na štakoru, zecu, psu ili konju, dobiti potvrdu o 'sigurnosti', a kada potrošači kao vrsta drugačija od onih na kojima je proizvod testiran stradaju tvrtka hladno maše svojom 'potvrdom'.

Upravo zato pozivamo sve da zajedno zaustavimo torturu, jer najvažniji i najuspješniji je utjecaj potrošača na proizvođače bojkotiranjem nepoželjnih proizvoda i biranjem etičkih proizvoda.

Testiranja bazirana na životinjama pripadaju prošlosti, mračnom dobu nauke i danas je podržano od manjine inertnih znanstvenika.

Etičke tvrtke koje ne testiraju svoje proizvode na životinjama iz dana u dan potiskuju tvrtke koje ne žele preuzeti punu odgovornost za kvalitetu proizvoda pritom zadajući strahovitu patnju životinjama.

Na svijetu postoji nekoliko stotina tvrtki koje proizvode kozmetiku bez korištenja životinja. Ovakav proizvođač mora preuzeti punu pravnu odgovornost za eventualne štete kod kupaca. Zato će se temeljito obavijestiti o rizicima - što je moguće samo bez korištenja životinja.

Ovaj vikend aktivisti udruge su u posjetu Dubrovniku i Splitu, odnosno u Dubrovniku 2. studenog, a u Splitu 3. U sklopu posjeta bit će organizirane javna predavanja i projekcije, kao i sastanak svih zainteresiranih za rad udruge te osnivanje podružnica kako bi udruga što efikasnije radila za dobrobit životinja na području cijele hrvatske.

Program u Dubrovniku počinje u subotu, 2. studeni u 20:30 sati u klubu Otok, u ulici Pobijana 8, a u Splitu program počinje u nedjelju, 3. studeni u 16 sati, u prostorijama zgrade Ekonomskog fakulteta, u Ulici Matice hrvatske 31.

Radit ćemo i na promociji Liste proizvođača, koju smo sastavili u tijeku kampanje protiv testiranja proizvoda na životinjama. Dakle, na našim internet stranicama možete pronaći popis hrvatskih i svjetskih proizvođača koji svoje proizvode testiraju, odnosno ne testiraju na životinjama. Također možete vidjeti i novi jumbo plakat vezan uz ovu kampanju.

vivi_jumbo

Također pogledajte

Akcije

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting