Vijesti

| More

Broj pronađenih vijesti: 30.

31.12.2009. Akcijom u Vukovaru protiv krzna!

Prijatelji životinja u Vukovaru održali su 26.12. u centru Vukovara štand i performans protiv krzna. U sklopu štanda, građani su mogli dobiti informativne materijale, educirati se o pravima životinja, te saznati neke šokantne činjenice o industriji krzna. Građane je najviše šokirala lutka male bebe koja je na sebi imala krzneni kaput, uz poruku 'Bebe životinja ubijaju se radi krzna'. Velika podrška građana još je jednom pokazala da je sve više ljudi protiv krzna, te kako bi krzno trebalo u potpunosti zabraniti. Za daljne termine akcija i štandova u Vukovaru, posjetite kalendar aktivnosti.

30.12.2009. Na Novom Zelandu umrlo 125 bijelih dupina!

Najmanje 125 bijelih dupina umrlo je nakon što se nasukalo na dvjema novozelandskim plažama, izvijestio je u ponedjeljak dužnosnik Službe za očuvanje prirodnih resursa Hans Stoffregen. Oko 105 dupina stradalo je na plažama Farewell Spita, zapadno od turističkog mjesta i zaljeva Nelson, a 21 se nasukao na istočnom dijelu, na poluotoku Coromandel. Stoffregen je izjavio kako na žalost nisu uspjeli spasiti nijednog od nasukanih dupina. 'Kad smo stigli, dvije trećine dupina bilo je već umrlo. Ostale smo morali uspavati. To je bio najhumaniji potez', rekao je. (Metro-portal.hr)

29.12.2009. Pas upao u jamu od 40 metara!

Psa koji je upao u jamu Jamovac nedaleko Poreča u nedjelju navečer su spasili trojica GSS-ovaca i porečki veterinari. Životinju su izvukli u košari za spašavanje. Jama je duboka 40 metara i opasna jer se urušava. 'Još dok sam se spuštao prema psu lajao je na mene. Bio je preplašen. Dok sam mu prišao odmah smo se sprijateljili i nije se odvajao od mene. Kao da je znao da sam ga došao spasiti', priča Sebastijan Labinjan, tajnik Gorske službe spašavanja iz Pazina. Spasioci kažu da je pas imao sreće jer se prilikom pada zaustavio na litici na dubini od oko 18 metara. Spašenog psa križanca zbrinuli su porečki veterinari. 'Pas je preplašen ali sva je sreća da nije polomio kosti. Brinut ćemo o njemu sve dok ga netko ne udomi', kaže veterinarka Ava Vukajlović kojoj je bezimeni psić već prirastao srcu. Spasioci nisu mogli zaključiti koliko je pas dugo bio u jami. (24sata)

28.12.2009. Radi spasa vrste nosorozi pušteni na slobodu!

Četiri su od posljednjih osam bijelih nosoroga na svijetu premještena iz češkoga zoološkog vrta u Keniju i puštena u rezervat kako bi se parili na slobodi i očuvali svoju vrstu, piše britanski Guardian. Sjeverni bijeli nosorog jedna je od najrjeđih vrsta sisavaca na svijetu, a svih osam živućih životinja bilo je donedavno u zatočeništvu. Kako u posljednje 24 godine bijeli nosorozi nisu dobili mladunce u zatočeništvu, odlučeno je da ih se pusti na slobodu kako bi se izumiruća vrsta pokušala spasiti. (Večernji.hr)

27.12.2009. Korida sve bliže zabrani!

Katalonski regionalni parlament prihvatio je u prvom čitanju zakon o zabrani borbe s bikovima. Zakon je prošao sa 67 glasova za, 59 protiv i pet suzdržanih. Ako nakon mogućih modifikacija bude usvojen i u konačnom glasovanju, Katalonija će postati druga španjolska pokrajina koja će borbu s bikovima, višestoljetnu španjolsku tradiciju, staviti izvan zakona. Prvi su to učinili Kanarski otoci 1991. godine. Inicijativa za zabranu borbe s bikovima 'Prou' prikupila je za svoju namjeru 180 tisuća potpisa, gotovo četiri puta više nego što je bilo potrebno da se prijedlog stavi pred regionalni parlament. Protivnici borbe s bikovima smatraju da je korida kukavički festival. 'Patnje životinja zbog zabave ne pripadaju društvenim vrijednostima 21. stoljeća- Bikovi se ne mogu braniti', rekla je predstavnica Inicijative za zabranu Anna Mola prije nego što je parlament glasovao o prijedlogu. (Slobodna Dalmacija)

25.12.2009. Sedam tigrova i lav umrli u cirkusu!

Ruski cirkus Mecht putovao je 20 sati po Sibiru do Jakutska gdje su trebali 'zabavljati' ljude za vrijeme blagdana. Na putovanju je, u grijanom kamionu, umrlo pet bengalskih tigrova, dva sibirska i jedna lavica. Doberman, koji se vozio s njima, je preživio. Direktor cirkusa Oleg Ganičkina ne smije napustiti Jakutsk za vrijeme trajanja istrage. Policija vjeruje da su životinje umrle od gladi i trovanja plinovima. Autopsijom u želucima nisu našli doslovno ništa hrane. Prikolica se trebala prozračivati svakih sat vremena, ali čini se da se muškarac, koji je to trebao učiniti, napio i zaspao. Nesretne životinje bile su još žive u Nerjungriju, 800 kilometara od odredišta. Temperatura je tamo bila minus 36 stupnjeva Celzijusa. (24sata)

24.12.2009. Ubio i pojeo ugroženu vrstu tigra!

Kang Wannian iz sela Mengle, susreo je i ubio tigra kada je otišao po vodu u prirodni rezervat koji se nalazi u blizini kineske granice s Laosom. Na sudu je tvrdio da je tigra ubio u samoobrani. Indokineski tigar u Kini je posljednji put snimljen 2007. upravo u tom prirodnom rezervatu. Pretpostavlja se da je baš to životinja koju je Kang ubio. Osim Kanga, osuđeni i njegovi pomagači koji su mu pomogli raskomadati i pojesti tigrovo meso. Kang će morati platiti i kaznu u iznosu od oko 70.000 dolara. Indokineski tigar ugrožena je životinja. U svijetu ih je ostalo još samo oko tisuću. Žive u šumama Laosa i Kambodže, a u ostalim zemljama južne Azije su ili izumrli ili su pred izumiranjem. (Net.hr)

23.12.2009. Poezija o životinjama!

Književnica i zaštitarka životinja Ana Horvat već godinama radi na izboru građe (antologiji) hrvatske poezije nadahnute, odnosno posvećene životinjama nastale od 15. stoljeća do danas. Među njima su i, primjerice, 'Tužaljka protiv ubojice psa Mora' Marka Marulića, 'Balada o zaklanim ovcama' Dragutina Tadijanovića, te prekrasni stihovi Vesne Parun, Višnje Stahuljak i drugih. Želja nakladnika i antologičarke je da čitatelji ljubitelji životinja i oni koji samo poštuju životinjsko pravo na život bez patnji i ubijanja dobiju uvid u bogato hrvatsko animalističko pjesništvo. (Jutarnji.hr)

22.12.2009. Ukrajinska obitelj udomila slona

Usvajanje divljih životinja kao kućnih ljubimaca više i nije neka rijetkost, međutim, Ukrajinka Ljudmila Popova još je za jedan korak pomaknula granicu 'normalnog' kada je odlučila udomiti slonića kojeg majka nije htjela hraniti. Slonić je navodno toliko navikao na život u kući da sudjeluje i u pripremanju hrane, međutim, kao i svaka druga beba osobno najviše voli toplo mlijeko. Ljudmila mu svakodnevno daje da popije dvije litre. S obitelji Popov ostat će i tijekom zimskih blagdana i praznika, a potom, na proljeće vjerojatno će morati u neki od ukrajinskih zooloških vrtova. (Jutarnji List)

21.12.2009. Mačak pobjegao iz Engleske u Španjolsku!

Gospođa Austin iz Portsmoutha izgubila je svaku nadu da će pronaći svog izgubljenog mačka Toma koji je nestao iz njezine kuće u Hampshireu. Prošla su četiri dana uzaludne potrage ulicama grada, a skrbnica je već mislila da je mačak mrtav budući da nikada nije izlazio iz kuće i potpuno je nesposoban sam se nahraniti. To više ju je iznenadila vijest iz Bilbaa u Španjolskoj da je njezin ljubimac ondje. Skrbnica je otkrivena pomoću čipa koji je bio ugrađen u mačkovo tijelo. Mačak Tom je u Bilbao stigao trajektom Pride of Bilbao koji je krenuo iz Portsmoutha. Pretpostavlja se da je mačak ušao u nečiji automobil i završio na trajektu. Skrbnica će ga moći ponovno dobiti nakon karantene propisane za životinje koje dolaze iz inozemstva. (Jutarnji.hr)

20.12.2009. Dijelove tijela zaklanih svinja vješao na voćku!

Klanje svinja, najbrutalniji čin čovjeka prema životinji, u hrvatskoj je javnosti toliko uvriježeno kao 'normalno' da se informacije o tome pojavljuju i u medijima kao prilika za šalu i smijeh. U jednim dnevnim novinama objavljeno je kako je Josip Kulić iz Cerne nakon klanja četiri svinje 'okitio' stablo marelice komadima njihovih tijela Zbog nedovoljnog broja kuki koljač svake godine 'ukrašava' stablo komadima tijela nesretnih svinja. Dok bi se na vijest da je netko zaklao svojega psa i povješao dijelove njegova tijela po stablu svi zgražali, a takav je čin kažnjiv i Kaznenim zakonom i Zakonom o zaštiti životinja, masovna kolinja u ovo doba godine smatraju se u tzv. civiliziranoj Hrvatskoj društveno prihvatljivim oblikom razonode.

19.12.2009. Platnenim vrećicama za dobrobit Zemlje!

Pod motom 'Za spas naše Planete ne koristimo plastične sakete!' Eko-centar Zeleno sunce u Mokošici poziva mlade ekologe Eko-Ombliće i ekološki osviještene građane da dođu u subotu, 19.12.2009. u 10 sati u prostorije Eko-centra. Ekološki aktivisti će prigodnom prodajom platnenih vrećica obilježiti 'Međunarodni dan borbe protiv plastičnih vrećica'. Cjelokupni prihod ove eko-akcije ići će za usvajanje 34. dobrog jadranskog dupina. Eko-centar provodi ovu akciju kontinuirano već 15-u godinu.

18.12.2009. Inspektorica podnijela optužni prijedlog protiv ubojice psa!

Prijatelji životinja su 3.11.2009. poslali prijavu veterinarskoj inspekciji protiv Mate Živkovića iz sela Bošnjaci kod Županje, jer je susjedovu 14-mjesečnu belgijsku ovčarku Arisu nekoliko puta udario kosirom po leđima, pri čemu joj je slomio kralježnicu. Arisa je 's krajnjim naporom vukla noge, a kralježnica joj je iskočila', nakon čega se odvukla do obližnjeg polja, gdje je umrla od posljedica udaraca. Iako je Mato Živković svoj čin opravdavao brigom da pas ne napadne njegove kuniće, zatvorene u boksove, ništa ne opravdava njegovo krajnje okrutno postupanje prema Arisi, koju je mogao udaljiti iz svojega dvorišta bez premlaćivanja i umorstva. Za razliku od inače neučinkovitih veterinarskih inspektora u Hrvatskoj, viša državna inspektorica Nada Ćaleta izvijestila je Prijatelje životinja kako je, zbog nanošenja ozljeda i boli životinji sa smrtnim ishodom, protiv Mate Živkovića nadležnom prekršajnom sudu u Županji 30.11. podnijela optužni prijedlog zbog kršenja Zakona o zaštiti životinja. Kako je policija podnijela kaznenu prijavu zbog usmrćivanja psa, nadamo se da će Mato Živković biti procesuiran i temeljem Kaznenog zakona.

17.12.2009. Prijatelji životinja podržali Medveščakovu humanitarnu akciju

Na jučerašnjem druženju zagrebačkih Medvjeda s gostima i navijačima u Ledenoj dvorani Doma sportova sudjelovali su i Prijatelji životinja. Poduprijevši akciju 'Medvjedi i prijatelji za medvjediće hrabrog srca' darovali su Medvjedvima plišanog medvjedića, dječju majicu, bedževe, ravnala za školarce i naljepnice i dali donaciju za palicu Johna Hecimovica. Tijekom druženja Medvjedi su na razne načine prikupljali sredstva za izgradnju obiteljskog centra i savjetovališta u Zagrebu za roditelje teško bolesne djece iz cijele Hrvatske. Za ulazak u Dom sportova i druženje s Mikeom Ouelletteom, Aaronom Foxom, Johnom Hecimovicem, T. J. Guidarellijem i ostalom 'posadom' bilo je potrebno ponijeti plišanog medvjedića ili 5 kuna. Partneri kluba za svakog donesenog plišanog medvjedića izdvojit će 15 kuna za donaciju udruzi Hrabro srce, a svi prikupljeni plišani medvjedići bit će donirani dječjim domovima u Zagrebu.

17.12.2009. Koalama u Australiji prijeti izumiranje

Nastave li izumirati ovim tempom, koale bi u narednih 30 godina mogle nestati s lica zemlje. Kako su objavili iz Australske zaklade za koale, u posljednjih šest godina njihov se broj sa oko 100.000 smanjio na manje od 43.000. Zaklada je optužila državne vlasti kako ništa ne poduzimaju na području zaštite te autohtone životinjske vrste. Australija na koalama godišnje zaradi oko pet milijardi kuna. Australija bilježi sve veći broj koala zaraženih klamidijom, kao i koala koje imaju AIDS. Virus je istovjetan onome koji pogađa ljude i slabi organizam koala te ubrzo umiru od posljedica infekcija ili raka. Dr. Jon Hanger s australskog veterinarskog instituta je naveo kako se bolest kod koala razvija znatno brže nego kod ljudi. Cjepiva ili lijeka zasad nema pa znanstvenici navode kako bi se populaciju koala trenutno trebalo štititi na način da se ne uništava njihovo prirodno stanište. (Index.hr)

16.12.2009. Pametna hobotnica zna si od kokosa napraviti zaklon

Australski biolozi otkrili su vrstu hobotnice koja sa sobom 'nosi' štit u slučaju da bude napadnuta. Hobotnica veličine šake prvi je primjer jednog beskičmenjaka koji koristi alat za konkretnu namjenu, piše Reuters. Koristi se ljuskama kokosovih oraha ili drugim objektima sa dna mora i oceana kako bi se zaštitila pa čak i izradila sklonište. Biolozi Julian Finn i Mark Norman deset godina su istraživali obale indonezijskih otoka proučavajući dvadesetak vrsta i  slučajno naišli na neobično ponašanje hobotnice. Oboje su ostali impresionirani ponašanjem hobotnice koja se služi predmetima sa dna oceana za zaštitu u slučaju opasnosti jer je konkretna uporaba alata jedan od elemenata inteligencije. 'Korištenje alata je nešto što smatramo specifičnim za čovjeka, majmuna, za više vrste, ali postoji i kod vrsta za koje to nikad ne bi očekivali', zaključio je Mark Norman. (24sata)

15.12.2009. Guščja pašteta izbačena s jelovnika u Škotskoj!

Mučenje u konzervi (foie gras) izbačeno je s političkog jelovnika u Škotskoj nakon što je osigurano da gosti Prvog ministra, Alexa Salmonda, više ne budu posluživani guščjom paštetom. Ova zabrana je uslijedila nakon Viva!-inog razotkrivanja zajedno sa Sunday Timesom prošli mjesec, te nakon mnogih pisanih prigovora Viva!-inih pristaša Prvom Ministru. Foie gras je guščja i pačja pašteta koja se dobiva tako što se nakon četiri tjedna šopanja gusaka i patki njihova jetra povećaju na 6 do 12 puta normalne veličine. Ona izgledaju kao blijeda, napuhana smjesa veličine dinje, a ne kao malen, čvrst i zdrav organ. Tada se guske i patke kolju, a u daljnju obradu i, u konačnici, ljudsku konzumaciju, puštaju se bolesni organi tih izmučenih životinja. (Viva!)

14.12.2009. 'Hrvatska je najgora država na svijetu!'

Jučer navečer je Hrvatska, zajedno s Kanadom, dobila 'nagradu' globalnog civilnog društva za najgoru državu na svijetu u klimatskim pregovorima koji se trenutno odvijaju na Klimatskoj konferenciji u Kopenhagenu. Riječ je o nagradi Fossil of the day' (Fosil dana) o kojoj na kraju svakog dana Konferencije glasaju svjetske organizacije civilnog društva prisutne na konferenciji. Hrvatska je ovu nagradu dobila zbog svog inzistiranja na umjetnom povećanju emisija u baznoj godini 1990. godini kako bi uspjela ispuniti preuzete obveze iz Kyoto protokola. Nagradi je doprinio i stav Republike Hrvatske da joj se dopusti povećanje emisija od šest posto do 2020. godine, za razliku od većine država svijeta koje su najavile smanjenje od 20 posto i više, priopćili su danas iz Zelene akcije. (Tportal)

13.12.2009. Tigrovi u strahu od kokošiju!

Rijetki bijeli tigrovi u jednom kineskom zoološkom vrtu potpuno su izgubili svoj prirodni instinkt tako da glavnom bez obzira bježe i od kokošiju s kojima ih hrane. Wild Animal Park u Chongqingu u svom 'posjedu' ima rijetke bijele tigrove koji su nekad bili trenirani da izvode trikove za posjetitelje. Nakon što su ih 'umirovili' čuvari su ih pokušali natjerati da ožive svoj prirodni instinkt bacajući im žive kokoši u kavez. Ako se sve pokaže uzaludnim, čuvari kažu da će ih morati izgladnjeti kako bi ih natjerali da se bace na svoj 'plijen'. (24sata)

12.12.2009. Žirafa stradala na putu do Zoološkog!

Amali je žirafa koja je odrasla u nacionalnom parku u Ohiu, a u novi dom je stigla prošlog mjeseca. Tijekom prijevoza u zoološki vrt u Tulsi, nesretna životinja se ozlijedila tako jako da osjeća svaki od sedam izduženih kralježaka u svome dugome vratu.Sada se nalazi u karanteni, a njeguju je najbolji stručnjaci u Oklahomi. Dr. Kay Backues, veterinar u zoološkom vrtu, vjeruje da će ukočenost popustiti, a njezino stanje postupno se popraviti. Sljedeći tjedan uputit će je na rendgen, a nakon toga će veterinarski konzilij, specijaliziran za liječenje egzotičnih životinja, odlučiti o daljnjoj terapiji. (Jutarnji.hr)

11.12.2009. Najvolonterka godine pomaže psima u azilu!

33-godišnja Osječanka Ivana Crnoja, članica udruge 'Pobjede', ovogodišnja je pobjednica grada Osijeka za najvolontera godine. Ivana je ovo priznanje zaslužila odricanjem i nesebičnim radom u nemetinskom azilu za napuštene pse, kojima želi omogućiti dostojanstven život u azilu do udomljenja. Iako je po profesiji sociologinja, radi kao konobarica kako bi mogla svih sedam dana u tjednu volontirati u azilu. Poticaj za uporni rad u azilu i educiranje Osječana da se odgovorno brinu o psima dobila je prije dvije i pol godine, kada je prvi put došla u azil i ugledala krvavu kujicu, koja je ležala nasred kaveza potpuno izgrižena, a nije bilo nikoga da joj pomogne. Zahvaljujući njenom predanom radu povećao se broj volontera u azilu, bolesni psi i štenci odvojeni su u posebne boksove, svakog psa se sterilizira i mikročipira, a bolesne pse obvezno vozi k veterinaru.

09.12.2009. Slanutak za sitost

Nova studija u kojoj je sudjelovalo 42 ispitanika pokazuje da unos slanutka u obliku dodatka prehrani (104 grama dnevno) kroz period od 12 tjedana ima pozitivan učinak na peristaltiku crijeva, ali i osjećaj sitosti. U studiji su ispitanici prvo 4 tjedna pratili svoj uobičajni prehrambeni režim, nakon čega je slijedilo razdoblje od 12 tjedana uzimanja suplementa slanutka uz standardnu prehranu da bi opet slijedila uobičajna prehrana kroz idućih 4 tjedana. Na temelju rezultata autori studije smatraju da mahunarke u obliku dodatka prehrani imaju pozitivan učinak na sitost. (Vitamini.hr)

08.12.2009. Lovci ubili medvjeda te ga krvavog vozili na krovu

Nehumani lovci su šokirali Kninjane. Životinju su na užas očevidaca vozili na krovu auta. Čitateljica kaže da se medina krv cijedila na sve strane. Prizor je bio šokantan, nije mi jasno kako netko može tako postupati s jadnom životinjom, rekla nam je djevojka koja je snimila fotografiju. Ona tvrdi da je u Kninu u nedjelju navečer ispred restorana Tri lovca ugledala bijeli Fiat za koji je bio privezan ubijeni medvjed. U Ministarstvu regionalnog razvoja, šumarstva i vodnoga gospodarstva kažu kako je lovište Jelovi tavani u Gračacu imalo dozvolu za lov ovog smeđeg medvjeda. Dodaju kako Zakonom o lovstvu nije propisan način prijevoza ubijene životinje, ali da ovakav način postupanja sa životinjama ubijenim u svrhu lova nikako nije u skladu s lovačkim 'običajima i etikom'. 'Za ubijene se životinje mora osigurati poseban prijevoz kako bi se spriječile reakcije prolaznika', kažu lovci iz Lovačke udruge Dinara. (24sata)

07.12.2009. Većina Izraelaca je protiv krzna!

Internacionalna koalicija protiv krzna provela je anketu koja pokazuje da čak 86% Izraelaca smatra da je nemoralno ubijati životinje radi krzna, dok se čak 80% njih zalaže za potpunu zabranu prodaje krzna u Izraelu. Ova anketa ohrabrila je izraelske udruge za prava životinja da i dalje prosvjeduju protiv industrije krzna koja svake godine brutalno ubije više od 65 milijuna životinja. (ynetnews.com)

06.12.2009. Štand udruge Pobjede u Osijeku

Volonteri udruge 'Pobjede', koji i na ovaj način brinu o azilu za napuštene pse u Nemetinu, imat će štand u ponedjeljak 7.12. u Kapucinskoj ulici na kojemu će skupljati donacije za liječenje pasa. Od 9 ujutro do 19 navečer moći ćete ostaviti novčane donacije, hranu, igračke za napuštene pse, stvari za Posh Store, kao i dobiti informacije o radu volontera i psima u azilu. Već drugu godinu u suradnji s veterinarskom ambulantom Fury volonteri liječe i steriliziraju pse iz azila. Zaključno s 30.11. mogu se pohvaliti brojkom od 182 sterilizirana psa (kako populacija u azilu ne bi rasla) i s oko 500-tinjak medicinskih intervencija. Donirajući na štandu u ponedjeljak pomažete liječiti i sterilizirati napuštene pse. 

05.12.2009. Talibani koriste magarce kao bombaše samoubojice!

U posljednjem pokušaju da nanesu maksimalnu štetu međunarodnim snagama stacioniranima u Afganistanu, Talibani koriste magarce kao bombaše samoubojice kako bi napali britanske trupe u južnom Afganistanu. Nedavno su časnik britanske vojske i još šestero članova vojnog osoblja preživjeli napad u kojem je magarac zavezan za drvo i natovaren eksplozivom eksplodirao dok je njihovo oklopno vozilo prolazilo u južni Afganistan. Časnik je svjedočio kako se magarci natovareni eksplozivom nalaze posvuda. (Network.com)

04.12.2009. Benicio del Toro i Jane Goodall protiv uzgoja primata za 'istraživanja'!

Vlada Portorika zapanjila je svoje stanovnike odobrenjem plana za izvozom i uzgojem tisuća primata za prodaju 'istraživačima' u SAD-u. Tvrtka Bioculture, s objektima na 19 lokacija diljem svijeta, osigurala je dozvole za početak poslovanja sljedećeg ljeta u Guayami, malom planinskom području u jugoistočnom dijelu Portorika, kojeg planira pretvoriti u najvećeg dobavljača primata. Bioculture potkupljuje lokalno stanovništvo obećanjima o njihovom zapošljavanju i darivanju potrepština. Projektu su se odlučno usprotivili portorikanski glumac Benicio del Toro, koji uzgoj majmuna za 'istraživanje' smatra neetičnim te znamenita primatologinja Jane Goodall, koja naglašava da majmuni imaju um, osobnost i osjećaje te da im tzv. medicinska istraživanja predstavljaju mučenje. Prema podacima američkog Ministarstva poljoprivrede samo u Biocultureovom objektu Guayama u SAD-u 2007. iskorišteno je u pokusima 70.000 majmuna. (newsday.com)

03.12.2009. Djeca promatrala komadanje bika na turskim ulicama!

Tajanstveni 'heroj za životinje' Viktor Larkhill izvješćuje na stranicama svoje organizacije 'Let's Adopt' o godišnjoj sramoti Turske - krvavom Blagdanu žrtvovanja. Fotografije i video snimke pokazuju šokantne prizore ljudi i djece na krvavim ulicama od kojih jedan probada bika i reže mu udove, pri čemu nesretna životinja u teškoj agoniji iskrvari do smrti. Vijest je dospjela u svjetske medije zahvaljujući organizaciji za prava životinja utemeljenoj na Facebooku, 'Sahip Çıkalım'-'Let's Adopt', čiji je cilj pomoći životinjama u Turskoj udomljavanjem i na druge načine. Organizacija je postala zaštitni znak borbe za prava životinja u Turskoj, s preko 3.000 članova. Iako ima vrlo rigorozne i zahtjevne uvjete za udomljenje napuštenih pasa, prošle godine udomljeno je 600 pasa. Cilj organizacije je educirati i inspirirati ljude te mijenjati njihove stavove kako bi došlo do smanjenja patnje koju prolaze životinje u Turskoj.

02.12.2009. PETA Njemačka zahvaljuje nogometašu što je pomogao mački

Golman Ivan Banović dobio je žuti karton jer je uhvatio izgubljenu mačku i odnio je s igrališta na sigurno tijekom utakmice između Šibenika i Međimurja. Udruga za prava životinja PETA smatra da ova suosjećajna i obzirna odluka ne zaslužuje žuti karton. PETA sada nagrađuje pohvalnicom prijateljsku gestu kojom je golman pomogao životinji. Magdalena Scherk iz PETA-e izjavljuje: 'Ivan Banović je Heroj životinja – mi mu čestitamo na ovoj suosjećajnoj odluci!' Šaljući mu pohvalnicu, PETA istodobno želi ohrabriti i druge da slijede Banovićev primjer. 'Gospodin Banović je jako sretan zbog PETA-ine geste i činjenice da se ljudi zalažu kako bi pomogli životinjama', kaže Scherk. Hrvatska udruga za prava životinja Prijatelji životinja pozdravlja PETA-inu nagradu Banoviću te čak planira pozvati nogometaša da im se priključi u akciji kojom će se promicati udomljavanje napuštenih i zlostavljanih životinja. (peta.de)

01.12.2009. Eva Mendes protiv nošenja krzna!

Poznata američka glumica i model Eva Mendes nova je slavna osoba koja se pojavila u PETA-inoj kampanji protiv nošenja krzna. Vjeruje kako bi moda trebala biti zabavna, a u patnji životinja u industriji krzna ne vidi ništa zabavno. Nakon što je vidjela snimke s farmi lisica, rakuna, kuna zlatica itd., pasa i mačaka u Kini te životinja u divljini, koje traperi love i dave kako im ne bi uništili krzno, Mendes je izjavila kako nikada više neće nositi krzno. Radnici na farmama krzna ubijaju životinje analnom ili vaginalnom elektrokucijom, a često ih oderu žive ili im prerežu vratove dok su još svjesne. Stoga je Eva Mendes zaključila kako 'u vrijeme kada u svijetu postoji tako puno nasilja, ovo je vrsta nasilja koju svatko od nas može zaustaviti tako da bude informirani potrošač'. (peta.org)

Broj pronađenih vijesti: 30.

<< Prethodni mjesecSljedeći mjesec >>

Info

Izaberi vijesti

<< 2009 >>
01 02 03 04
05 06 07 08
09 10 11 12

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting