Vijesti

| More

Broj pronađenih vijesti: 30.

31.03.2010. Prijatelji životinja u akciji protiv jedenja jaja!

Prijatelji životinja će sutra, na Veliki četvrtak, 1. travnja 2010., u 12 sati na Trgu bana Josipa Jelačića u Zagrebu izvesti prikaz baterijskog uzgoja kokoši, potrpavši se 'izranjavani', 'odrezanih ustiju' i 'puni gnojnih čireva' u kavez, apelirajući na građane da se zauzmu za hitnu zabranu baterijskog uzgoja kokoši te da ne kupuju jaja. Upravo se za blagdane kupuju ogromne količine jaja koje uzrokuju patnju kokošima nesilicama koje, natrpane zajedno u malim kavezima, nikad ne vide danje svjetlo, a kratak život završe u klaonicama, dok muški pilići predstavljaju višak i bivaju samljeveni ili ugušeni plinom. Stoga se u uskršnje vrijeme građani pozivaju na odbacivanje okrutnosti  i prestanak jedenja mesa i jaja.

30.03.2010. Učenici se otrovali ribljim štapićima u OŠ Bisag

Nedavno su za užinu konzumirali panirane riblje štapiće, a simptomi trovanja, poput bolova u trbuhu, mučnine, povraćanja, kod nekih i proljeva, počeli su dva do četiri sata nakon užine. Prema epidemiološkoj obradi, riječ je o trovanju hranom i tom je epidemijom zahvaćen 21 učenik viših razreda. Obaviješteni su županijski Zavod za javno zdravstvo i sanitarna inspekcija. (Večernji.hr)

29.03.2010. 1,54 minute tučnjave i mučenja životinje

Na popularni YouTube je korisnik pod nadimkom kristijan1220 postavio prilog pod nazivom Welcome to Križevci, u kojem je, u svega 1.22 minute trajanja uvrstio čak četiri prizora tučnjave. Kristijan1220 na videoservisu ima i svoj filmić 'Zeko puši', na kojem zečića primaju za uši i u usta mu stavljaju goruću cigaretu, a potom iscrpljenoj životinji mašu šapama dok masa psuje i odobrava zlostavljanje nevinog zeca. (Večernji.hr)

28.03.2010. Program uživo - novinarka šamponom ubila 12 zlatnih ribica

Novinarka danske državne televizije DR oslobođena je u petak optužbi za okrutnost nad životinjama jer je u akvarij s 13 zlatnih ribica ulila šampon protiv peruti. Novinarka i voditeljica Lisbeth Kølster, inače po struci veterinarka, za vrijeme jedne televizijske live emisije ulila je u akvarij s trinaest zlatnih ribica šampon protiv peruti kako bi dokazala kakve opasne kemikalije sadrži. Sporna emisija emitirana je u kolovozu 2004. godine. U akvarij s 13 ribica ulila je manju količinu šampona, te zabilježila da ih je nekoliko umrlo nakon pet dana. Ostale su umrle kroz tjedan dana, a samo je jedna ribica preživjela 'eksperiment'. Slučaj je tek sad stigao na sud, a sudac ga je odbacio nakon kratkog saslušanja.

27.03.2010. Druženje u SublinK-u!

Dragi prijatelji životinja, još jednom vas podsjećamo i pozivamo na četvrto druženje koje će se održati danas u 19:00 sati u prostorijama Internet kluba SublinK, Teslina 12. Očekujemo vas u što većem broju kako bismo se zabavili i upoznali u opuštenoj atmosferi. Bit će ponuđena razna ukusna veganska jela uz minimalnu donaciju od 10 kn. Svi su dobrodošli!

26.03.2010. Štand udruge Glas životinja!

Udruga Glas životinja poziva Vas da posjetite njihov štand koji će biti postavljen na Trgu kralja Tomislava (Gl. kolodvor, Zagreb) još danas i sutra od 9 do 19 sati. Glas životinja je udruga za širenje svijesti o jedinstvu čovjeka, životinja i prirode, o pravom biću životinja i naravi prirode te o njihovoj svrsi. Na štandu možete pronaći mnoštvo zanimljivih brošura, knjiga i letaka, te se informirati o daljnjem radu Udruge kao i o pravima životinja.

25.03.2010. 'Krila koja nikada neće biti raširena'

Ne propustite novo predavanje iz ciklusa 'Priče iz tanjura' koje će se održati danas u 19 sati u zagrebačkom Kulturno informativnom centru, Preradovićeva 5. Treće predavanje pod naslovom 'Krila koja nikada neće biti raširena' dolazi s razlogom u vrijeme Uskrsa, pozivajući na suosjećanje. Stoga povedite svoje prijatelje i provedite dio svog vremena s onima koji ni svoja krila ne mogu raširiti. Oni vas trebaju!

24.03.2010. Za zdravije kosti jedi soju!

Uz bogatstvo proteina, soja sadrži mali udio masti i mnoštvo fitokemikalija. Smatra se da soja smanjuje opasnost pojave bolesti srca, osteoporoze i karcinoma, te ublažava simptome menopauze. U usporedbi s izvorima proteina životinjskog porijekla, soja sadrži manje masti, posebice onih zasićenih, a ne sadrži kolesterol. Osobe kojima se umjesto proteina životinjskog porijekla davao sojin protein, bilježile su sniženje razine LDL kolesterola (lošeg kolesterola), te porast HDL kolesterola (dobrog kolesterola). (Zdravakrava.hr)

23.03.2010. 'Ne razumijem one koji paradiraju u bundama'

Sportska novinarka Mirna Zidarić protiv nošenja i promoviranja krzna: 'Ne znam što bi se trebalo dogoditi da na sebe stavim pravo krzno. Svaki put protrnem kada se sjetim kako izgleda proces nastajanja krznene odjeće. Stoga ne razumijem ljude koji to ignoriraju i Špicom paradiraju u bundama. Smatram da u 21. stoljeću ne moramo derati životinje kao krapinski pračovjek da bismo se zaštitili od hladnoće', kaže Mirna koja se drži zlatnog pravila: Čizma glavu čuva, šubara ju kvari. (Net.hr)

22.03.2010. Prijatelji životinja protiv lovaca koji ubijaju napuštene životinje

Tridesetak članova vinkovačkih i osječkih udruga za zaštitu životinja danas je u Mirkovcima prosvjedovalo zbog najave mjesnog lovačkog društva 'Jelen' da će svake nedjelje u ožujku ubijati životinje koje zateknu u lovištu. Ovim se prosvjedima želi spriječiti ubijanje napuštenih životinja i inicirati izmjena zakona koji omogućava lovcima ubijanje životinja koje su proglasili 'štetočinama'. Ujedno se zalažu za otvaranje azila za napuštene životinje kojega u Vinkovcima nema, a prema procjeni prijatelja životinja u Vukovarsko-srijemskoj županiji je možda i 2000 napuštenih životinja i pasa lutalica. (Večernji.hr)

21.03.2010. Proljetni veganski ručak

Veseli Vegani (politička stranka u osnivanju) i Udruga Umjetnost davanja vas pozivaju na Proljetni veganski ručak 21.03.2010. u 11 sati, u Hotelu 'I', Remetinečka 106, Zagreb (kod Arene). Na Ručku će sa svojim štandovima sudjelovati i tvrtke koje proizvode etički i ekološki prihvatljive proizvode te aktivno djeluju na području zaštite i promicanja prava životinja.

20.03.2010. Obilježite Svjetski dan bez mesa!

Prijatelji životinja danas obilježavaju Svjetski dan bez mesa kako bi ukazali na patnju milijuna životinja koje se ubijaju radi mesa. Svjetski dan bez mesa obilježava se svake godine diljem svijeta na prvi dan proljeća, pa će tako i danas na Trgu kralja Tomislava od 12 do 16 biti postavljen štand s veganskim jelima kako bi se što više građana potaknulo na mijenjanje prehrambenih navika- pridružite se, kušajte nešto novo, raspitajte se o vegetarijanstvu i veganstvu i odlučite se za novi etičniji način života!

19.03.2010. Orangutani izumiru zbog čokolade KitKat

Nestle u Kit-Katu i mnogim drugim proizvodima koristi palmino ulje kupljeno od dobavljača koji uništavaju kišne šume u Indoneziji kako bi proširili svoje plantaže. Kao rezultat, ugroženim vrstama poput organutana prijeti izumiranje. Nestle je dosad odbijao prestanak kupnje palminog ulja od najgorih dobavljača, stoga je vrijeme da ih natjeramo da promjene mišljenje. Pišite upravi Nestlea i zahtijevajte odgovorno ponašanje te prestanak trgovine s kompanijama koje uništavaju indonezijske kišne šume. (Naglasite kako ćete se suzdržati od kupnje Nestleovih proizvoda sve dok ne promijene svoju politiku prema ugroženim životinjama i uništavanju prirodnih bogatstava). (greenpeace.org.uk)

18.03.2010. Modna ikona Twiggy je protiv krzna!

Modna ikona Twiggy obećala je, zajedno sa nekim britanskim dizajnerima, da će prestati koristiti krzno na Londonskom tjednu mode. Iako je u Velikoj Britaniji uzgoj životinja za krzno zabranjen, potražnja za krznom i dalje raste i to sa čak 40% krzna koje se uvozi iz Finske - stoji u izvješći Animal Defenders International. 'Vrlo sam tužna da neki dizajneri još koriste pravo krzno kad ima toliko dobrih alternativa. Nadam se da će ovo izvješće probuditi modnu industriju kako bi shvatili u kakvim se uvjetima životinje drže i koliko pate. Je li ta patnja vrijedna mode? Ja smatram da ne', izjavila je Twiggy. (Furstop.com)

17.03.2010. Krvoločne borbe pasa postavili na Facebook!

Četvorica sarajevskih momaka, Kemal Karović, Adnan Nikšić, Aner Karović i Haris Šljivo odlučili su se malo 'zabaviti' i zatim 'pohvaliti' svojim Facebook prijateljima postaveći video sa snimkom borbe pasa. Na spornom video snimku mladići su na iznemoglog psa pustili pit bulla koji ga doslovno izgriza i kida svojim snažnim čeljustima. Jadni pas se pokušava obraniti, ali je nemoćan u borbi sa znatno snažnijim protivnikom. Snimka obiluje krvlju, a zbog kratkog trajanja klipa, ne vidi se kraj krvoločne i nepoštene borbe, ali se ishod nažalost može pretpostaviti. Ovo nažalost nije jedini primjer borba pasa koje su, iako tajne, vrlo aktivne kako u Hrvatskoj, tako i izvan nje.

16.03.2010. Gole i krvave aktivistice u Španjolskoj protiv borbi s bikovima

Potpuno gole aktivistice legle su nasred jednog madridskog trga i po sebi razmazale lažnu krv. Njihov cilj je potpuno zabraniti tradicionalnu španjolsku koridu koja već godinama izaziva kontroverze u toj zemlji. Javna debata o tom nacionalnom sportu postala je aktualna početkom ovog mjeseca kad je Madrid najavio da će tražiti od UNESCO-a da borbe s bikovima proglasi kulturnim naslijeđem. U isto vrijeme pokrajina Katalonija razmatrala je zabranu koride.(Index.hr)

15.03.2010. Prijatelji životinja i mediji spasili pse i mačke iz Mirkovaca

Zahvaljujući medijskim natpisima i apelima Prijatelja životinja lovci iz Mirkovaca ove su nedjelje poštedjeli živote pasa i mačaka koje su se spremali ubiti! Lovačko društvo 'Jelen' iz Mirkovaca najavilo je za svaku nedjelju u ožujku 'skupni lov na štetočine - pse lutalice i mačke' te pozvalo skrbnike pasa i mačaka da ih u navedene dane sklone kako ih slučajno ne bi ubili. U proglasu lovaca stoji kako će svi psi i sve mačke koje budu zatekli bez skrbnika biti ustrijeljeni na licu mjesta. Skupilo se 50-ak prosvjednika iz Vinkovaca, Vukovara i Osijeka. 'Lovce nismo uspjeli susresti jer su krenuli na teren već oko pola 9, ali bit ćemo ovdje i sljedeće dvije nedjelje. Ono što smo čuli je da su danas bez pušaka krenuli samo u prebrojavanje životinja'. (Index.hr)

13.03.2010. Karl Lagerfeld o umjetnom krznu

U nedavnom intervjuu, ozloglašeni svodnik u krznu Karl Lagerfeld - glavni dizajner i kreativni direktor Chanela, komentirao je upotrebu umjetnog krzna. Iz njegovih izjava poput one kako 'ne možemo biti umjetno chic, ali možemo biti chic u umjetnom krznu', ostaje nam nadati se da će zauvijek izbaciti pravo krzno iz svojih kolekcija i okrenuti se odjeći za koju nije potrebno brutalno ubijati milijune životinja. (PETA.org)

12.03.2010. Bez mesa za preživljavanje karcinoma jajnika

Zdrave prehrambene navike su povezane s dužim trajanjem života žena kojima je dijagnosticiran rak jajnika, objavili su američki znanstvenici s University of Illinois. Podaci prikupljeni od 351 ispitanice oboljele od raka jajnika sugeriraju kako je veći unos voća i povrća povezan s dužim preživljavanjem nakon dijagnoze, dok je česta konzumacija mesa imala suprotan učinak. Procjenjuje se kako je prošle godine u toj zemlji dijagnosticirano 21550 novih slučajeva raka jajnika, te da je od ove bolesti umrlo 14600 žena. (Vitamini.hr)

11.03.2010. Šest mjeseci zatvora uzgajivaču kunića!

Uzgajivač iz provincije Trevisa koji je ostavio 6000 kunića namijenjenih za ljudsku prehranu da umru polaganom smrću od gladi, osuđen je na 6 mjeseci zatvora zbog zlostavljanja i usmrćivanja životinja, nakon prijave organizacije LAV. Ova presuda je vrlo važan presedan i nešto novo iz više razloga. Po prvi puta se stavlja u pitanje rad jednog uzgajivača koji nije osigurao dobrobit životinja i tako uzrokovao njihovu smrt, i time se potvrdio princip da su životinje svijesna bića koja osjećaju patnju. Ali, iznad svega smrt tih životinja su smatrali tako strašnom da su uzgajivaču negirali ne samo priznavanje olakotnih okolnosti nego čak i mogućnost oslobođenja od kazne plaćanjem štete.

10.03.2010. Informaciju o iživljavanju nad Žućom platit će 5500 kuna!

Zahvaljujući sponzorima koji su se odazvali nakon što su doznali za zlostavljanje psa u središtu Vinkovaca, nagrada za korisne informacije o monstrumima povećana je sa 3000 na 5500 kuna. Mješanca starog oko devet mjeseci nepoznati su vandali prošli četvrtak vezali debelom žicom oko vrata, polili benzinom i zapalili ga. Nesretna je životinja s teškim opeklinama leđa, glave i njuške pronađena u žbunju u Nazorovoj ulici.Glasnogovornik PU vukovarsko-srijemske Krunoslav Žgela kratko nam je rekao da policija radi na slučaju.Kontakt brojevi na koje građani mogu dojaviti saznanja o zlostavljačima su 098/165-3045 i 032/369-388. (Večernji.hr)

09.03.2010. Fani Stipković i Daniel Delale za pomoć Prijateljima životinja

Internetska stranica ULOVI.HR pokreće neobičnu društveno-humanitarnu akciju! Naime, svi zainteresirani moći će putem aukcijske internet stranice ULOVI.HR licitirati za intimnu večeru s modelom i tv voditeljicom Fani Stipković i Danielom Delaleom – urednikom najgledanije domaće showbiz emisije Red Carpet. Profit ostvaren aukcijom u cijelosti će biti doniran udruzi Prijatelji životinja. Aukcija počinje u srijedu 10. ožujka točno u ponoć na internetskoj adresi ULOVI.HR. U aukciji mogu sudjelovati svi zainteresirani koji se registriraju na stranicama ULOVI.HR .na istoj internetskoj adresi dostupne su i sve informacije o aukciji te uvjeti licitacije. Ususret početku humanitarne licitacije za Prijatelje životinja istu će se večer – u srijedu 10. ožujka, u popularnom baru FLY!Bar od 21:00 sat održati ULOVI.HR koktel povodom predstavljanja i pokretanja projekta. Ulaz je slobodan.

08.03.2010. 'The Cove' osvojio Oscara za najbolji dokumentarac!

Na jučerašnjim dodjelama Oscara film 'The Cove', osvojio je Oscara u kategoriji 'Najbolji dokumentarni film'. 'The Cove' je dokumentarni film Louie Psihoyos koji priča o elitnom timu aktivista, filmaša i ronioca koji idu u misiju u jednu specifičnu uvalu u Taiji, Japan, gdje se godišnje ubije preko 23.000 dupina. Bivši trener dupina Ric O 'Barry, čovjek koji je zarobio i prvi trenirao pet dupina koji su igrali u filmu 'Flipper', također je dio ovog dokumentarca.

07.03.2010. Do 3.000 kuna za ime zlostavljača psa!

Kako saznajemo iz Vinkovačke udruge prijatelja životinja, nakon nemilog događaja u kojem je ovog tjedna zasad još uvijek nepoznati počinitelj ili više njih zapalio živog psa, u udruzi pripremaju opsežan dopis o zlostavljanju životinja, koji će uputiti PU vukovarsko-srijemskoj. Također su se odlučili ponuditi bogatu nagradu onome tko im bude javio informacije o počinitelju tog nedjela. 'Zbog slučaja psa kojeg je netko živog zapalio, naša Udruga nudi novčanu nagradu za informacije o vlasniku psa i svaku informaciju o počinitelju ili počiniteljima ovog zakonom kažnjivog nedjela. Ne možemo dopustiti da i ovaj slučaj prođe nekažnjeno i nadamo se da ćemo uskoro doći do informacija o osobama koje su sudjelovale u ovome, kako bi zakonski bile sankcionirane', naglasila je predsjednica Udruge Danica Dečev. (Glas Slavonije)

06.03.2010. Palili živog psa, mačkama vadili oči i sjekli repove!

Slučajevi zlostavljanja životinja svaki put iznova šokiraju brutalnošću. Tako su i Vinkovčani ostali zgroženi kada je u srijedu pronađen pas s teškim opeklinama po njušci, glavi i leđima, dok mu je vrat stezao debeli obruč od žice. Veterinar je potvrdio da je pas unatoč teškim ozljedama i stanju šoka uspio pobjeći. Pas nije čipiran, smješten je kod volontera i dobit će zdravstvenu njegu, a Udruga dr. Ivan Rostaš objavila je fotografije nesretne životinje i apelirala na Vinkovčane da im dojave ukoliko imaju bilo kakvih saznanja o skrbniku ili pak mučiteljima psa. Objavili su i fotografije mačke kojoj je izvađeno oko i druge mačke kojoj je odrezan rep, a nesretne životinje izložene su i gađanju praćkama i kamenjem. (Jutarnji.hr)

05.03.2010. Prijave zbog ubijanja pasa u sisačkoj Veterinarskoj stanici!

Prijatelji životinja podnijeli su prekršajnu i kaznenu prijavu protiv Đure Bugarina, vlasnika Veterinarske stanice u Sisku, zbog višestrukog kršenja relevantnih zakona i pravilnika. Problem napuštenih životinja u Sisku Bugarin rješava njihovim usmrćivanjem hicima iz puške, neposredno nakon hvatanja, bez poštivanja roka od 60 dana za njihovo udomljavanje, propisanog Zakonom o zaštiti životinja. Građanima i volonterima iz udruga za zaštitu životinja ne dozvoljava pristup i pružanje pomoći bolesnim i maltretiranim psima, ostavljenima bez hrane i vode te veterinarske skrbi. Grad Sisak za svakog eutanaziranog psa daje 200 kuna, pa u Veterinarskoj stanici Sisak profitiraju ubijajući pse metkom od dvije kune.

04.03.2010. Zbog psa pod autom mora platiti 9971 kn

Slučaj Cvijete Madunić, 70-godišnjakinje iz Vukovara koja mora platiti 9971,83 kune štete jer je njezin mješanac Miki pobjegao iz dvorišta i podletio pod automobil, izazvao je reakcije brojnih čitatelja. Vukovarki koja strahuje od prosjačkog štapa, jer živi sama od 1460 kuna mirovine i ne zna odakle će platiti taj za nju nevjerojatan iznos, mnogi su ponudili podršku i konkretnu pomoć. Svi koji žele pomoći, žiroračun u Privrednoj banci je 2340009-3103237769. Vukovarka je zahvalna svim čitateljima. (Jutarnji.hr)

03.03.2010. Pas djevojčicu grijao i držao budnom da se ne smrzne!

Izgubljena i gladna trogodišnja djevojčica iz Arizone preživjela je zahvaljujući psu koji ju je cijele noći grijao i držao budnom. 'Kada smo došli do nje, nije se pomicala. Samo je gledala prema dolje’, kazao je pilot helikoptera koji ju je prvi uočio te dodao kako je pas bio sumnjičav prema spasiocima kada su prišli djevojčici, ali kada se ona nasmiješila, pas se opustio. 'Pas ju je držao budnom, toplom i pravio joj je društvo tijekom hladne noći’, rekao je glasnogovornik ureda šerifa. (Dnevnik.hr)

02.03.2010. Kitovi u zatočeništvu i dalje prisiljeni nastupati!

Iako je kit ubojica u srijedu u SeaWorldu na Floridi ubio trenericu Dawn Brancheau (40), vodeni park već je u subotu otvorio vrata i nastavio s predstavama. Međutim, osoblje je odbilo ući u vodu s kitovima dok stručnjaci ne ispitaju način ophođenja uprave parka prema kitovima. Uprava pak stoji iza svojih životinja te je šef parka Jim Atchison rekao kako se neće ispričati što ljudima godinama pružaju 'osobno iskustvo' s kitovima. Kit Tilikum koji je ubio Dawn, 30 je godina u zarobljeništvu i već je 1992. s druga dva kita u Kanadi ubio trenericu koja je slučajno pala u bazen. (24sata)

01.03.2010. Sharon Osbourne poziva na bojkot krzna!

Sharon Osbourne, supruga poznatog rokera Ozzyja, ljuta je na Louis Vuitton i njihove torbice s dodatkom od lisičjeg krzna. Ova zaljubljenica u životinje napisala je na svoj Twitter: 'Torbice Louis Vuittona s lisičjim krznom mi se gade. Molim sve da bojkotiraju taj proizvod. Nemojte to kupiti, jer je to sve skupa bolesno', izjavila je Susan. Obožavatelji revoltirane Sharon slažu se s njom te tvrde da samo glupi ljudi nose krzno. (Index.hr)

Broj pronađenih vijesti: 30.

<< Prethodni mjesecSljedeći mjesec >>

Info

Izaberi vijesti

<< 2010 >>
01 02 03 04
05 06 07 08
09 10 11 12

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting