Vijesti

| More

Broj pronađenih vijesti: 31.

31.07.2014. Podignuta optužnica protiv ubojice štenca iz Splita!

Protiv 37-godišnjeg Splićanina koji je početkom lipnja kamenom od 25 kilograma po glavi izudarao i ubio svojega psa, štenca od nekoliko mjeseci, splitsko Općinsko državno odvjetništvo podiglo je optužnicu zbog ubijanja životinje. Policija ga je pronašla zahvaljujući prijavi građanina koji ga je vidio kako štene snažno vuče na lancu pa je životinja cvilila. Nekoliko trenutaka kasnije vlasnik se vratio niz ulicu, ali bez psa, pa je taj građanin otišao provjeriti gdje je i našao ga je zgnječene glave. Kazneni zakon propisuje da će se onaj tko usmrti životinju bez opravdanog razloga ili ju teško zlostavlja, nanosi joj nepotrebne boli ili je izlaže nepotrebnim patnjama, kazniti kaznom zatvora do jedne godine. Za mučenje i ubijanje životinja iz koristoljublja predviđena je zatvorska kazna do dvije godine. (jutarnji.hr)

30.07.2014. Kastrirajte pse, odbačeni štenci jedva prežive!

Volonteri udruge Prijatelji Čakovec, preopterećeni brojem bolesnih i napuštenih štenaca, uputili su poziv da skrbnici pasa kastriraju svoje pse. Aleksandra Hampamer, predsjednica Udruge, kaže: 'Postali smo servis za neodgovorne građane, a s druge strane stalno nas optužuju da zarađujemo na psima i da im uzimamo njihova prava jer ih steriliziramo. Normalnije im je baciti štenad u jarak pa kako im bude.' Uputila je apel građanima da im pomognu kako bi se izborili za živote bolesnih životinja. Premalo je volontera i privremenih udomitelja koji su spremni primiti psiće u svoj dom dok se ne oporave. Trebaju im i kavezi kako bi razdvojili štenad, serum canglob, dezinficijensi, novinski papir i novac za plaćanje veterinarskih troškova, pa je dobrodošla svaka financijska pomoć. Dodatne informacije možete dobiti na telefonu 091/8988004. (vecernji.hr)

29.07.2014. Oglasnik Pseci.net protiv prodaje životinja

Autor oglasnika za udomljavanje Pseci.net, mladi Čakovčanin Nikola Pervan, donio je poslovnu odluku i preokret u kojem ima podršku većine azila u Hrvatskoj, kao i udruga za zaštitu životinja, a to je potpuno odustajanje od podržavanja kupovine te fokusiranje na isključivo udomljavanje i pomoć psima. U oglasniku Pseci.net objavljuju se oglasi za udomljavanje pasa koji su smješteni kod pojedinaca, udruga i u skloništima za nezbrinute životinje, dok se više ne oglašavaju psi za prodaju. Time se potiče udomljavanje pasa umjesto njihove kupnje, čime psi kojima je potreban dom dobivaju novu priliku za život s odgovornim skrbnicima. Svatko tko želi udomiti psa ili ostaviti oglas za udomljavanje napuštene životinje može to učiniti na web-stranici www.pseci.net.

28.07.2014. Zaklao dva psa i pokušao ubiti još dva!

Prošle subote u Donjim Andrijevcima mještanin, za kojeg susjedi tvrde da je sklon alkoholu, a navodno je i psihički nestabilna osoba, nožem je zaklao dva psa i pokušao zaklati još dva, od kojih je jedan za dlaku izbjegao smrt, a drugi je lakše ozlijeđen. Mješanac lutalica i pekinezer koji ima skrbnika imali su nesreću da su se u tom trenutku nalazili u blizini kuće čovjeka koji nije mogao spavati od njihova lajanja. Zbog toga su i ubijeni. Drugi mješanac i njemački ovčar preživjeli su. Policija je po zaprimljenoj dojavi o počinjenom masakru nad psima obavila razgovor s osumnjičenim muškarcem. Navodno je pred policijom prijetio kako će drugi put ubiti i djecu. Bit će prijavljen za kazneno djelo zlostavljanja životinja. (vecernji.hr)

27.07.2014. Vrane na testovima bolje od prvašića

Novo istraživanje provedeno na Sveučilištu u Aucklandu na Novom Zelandu pokazalo je zanimljive intelektualne sposobnosti vrane. Naime prema rezultatima predstavljenim u časopisu Plos One, vrane su savršeno sposobne razumjeti uzročno-posljedičnu vezu između porasta razina vode, različitih oblika posuda te zapremine i broja kamenčića. 'Pokazali smo da vrane mogu razlikovati različite zapremine vode te da mogu proći modificirani test kakav su do sada uspijevala riješiti samo djeca u dobi između sedam i 10 godina. Predstavili smo najsnažniji dokaz da ptice vode računa o odnosima uzroka i posljedica tako što odabiru opcije koje više podižu razine vode', objasnila je voditeljica studije Corina Logan sa Sveučilišta u Kaliforniji. (tportal.hr)

26.07.2014. Koja životinja ima najosjetljiviji nos?

Slonov nos nije samo vrlo dug, on je i najosjetljiviji u životinjskom svijetu, tvrdi studija japanskih znanstvenika objavljena u listu Genome Research. Genom afričkog slona ima najveći broj gena koji se odnose na olfaktivne (mirisne) receptore, gotovo 2.000, tvrde znanstvenici. To znači da je u slona osjetilo mirisa pet puta razvijenije nego u čovjeka i dva puta jače nego u psa. Konačno, prema studiji, slon je pretekao i dosadašnjeg šampiona u životinjskom svijetu - štakora. Način funkcioniranja olfaktivnih gena slona nije još dobro shvaćen, no očito im je pomogao da prežive kroz evoluciju. Osjetilo njuha omogućuje životinjama da pronađu hranu i partnera te izbjegnu predatore. Primati i ljudi imaju najslabije gene za miris, otkriva studija, a Niiumura objašnjava da je to možda posljedica jakog razvoja osjetila vida. (index.hr)

25.07.2014. Masovno ubijanje pasa na Baliju

Stravična snimka ubijanja pasa na Baliju šokirala je svijet. Snimka prikazuje masovno ubijanje pasa koji uz krike umiru nakon što im se daju smrtonosne injekcije. Pse se prije ubijanja uz osmijehe na licu fotografira. Ovo stravično ubijanje dio je programa lokalnih vlasti za suzbijanje bjesnoće i kuge. Tako je prošlog mjeseca balijski guverner Made Mangku Pastika poručio: 'Svakog psa lutalicu kojeg pronađete slobodno eliminirajte. Skrbnici pasa svoje životinje moraju ograničiti kod kuće'. Na Baliju ne postoje prihvatilišta za životinje već se svakog psa u roku od 24 sata ubija. Udruga za zaštitu životinja PETA proziva vlasti ove popularne turističke destinacije i postavlja pitanje zašto se umjesto masovnog ubijanja ne provodi masovno cijepljenje pasa. Šokantne odredbe na snazi su od 2009. godine. (index.hr)

24.07.2014. Morrissey ima novu himnu za prava životinja

Britanski glazbenik Morrissey, vegan poznat po svojoj borbi za prava životinja, dao je intervju PETA-i povodom svog novog albuma koji je nadavno pušten u prodaju. '2014. označava 30 godina mog prijateljstva s PETA-om koja mi je dala priliku da prigovorim mrziteljima životinja.' Nova himna nosi naziv 'The Bullfighter Dies' i svojevrstan je nastavak na 'Meat is Murder' koju je napisao i izveo sa svojim bendom The Smiths 1985. godine. 'Nasilje je duboko u našem društvu, a ubijanje životinja za hranu smatra se normalnim', objasnio je pjevač koji odbija raditi i razgovarati s ljudima koji konzumiraju meso. Album u cijelosti možete preslušati na PETA-inoj stranici.

23.07.2014. Još jedna živa maskota u Americi

Nakon orla, konja i gavrana još se jedan klub američkog nogometa odlučio za živu maskotu. Iako je dosad maskota bio čovjek obučen u psa, Cleveland Browns iz Ohioa sad su odlučili kao maskotu dovesti živo biće: psa pasmine bullmastiff imena Swagger. Postavlja se pitanje kako će to utjecati na psa, budući da životinje ne pripadaju na stadione zbog velike buke, gužve i osvjetljenja koji ih mogu uplašiti i traumatizirati. Nije poznato zašto su se odlučili na ovaj korak, budući da je Champs (čovjek u maskoti psa) bio vrlo popularan među igračima i publikom. (ecorazzi.com)

22.07.2014. Australija protiv testiranja na životinjama

Prošle godine je Europska unija zabranila uvoz i prodaju kozmetike koja je testirana na životinjama, a sad je došao red i na Australiju koja testiranje zabranjuje samo unutar svoje zemlje. Iako su Australci posebno osjetljivi na okrutnost testiranja na životinjama, većina nije svjesna da dosta proizvođača čije proizvode kupuju testira kozmetiku ili proizvode izvan Australije pa su laburisti pokrenuli on-line peticiju kojom se navedeno želi spriječiti. (animalsaustralia.org)

21.07.2014. Kina bliže prestanku testiranja

Povodom obilježavanja Dana borbe protiv pokusa na životinjama 21. srpnja, obljetnice oslobođenja biglova od pokusa na Veterinarskom fakultetu, udruga Prijatelji životinja pozdravlja prvi korak Kine prema potpunom prekidu testiranja na životinjama. Dosad je u Kini svake godine testiranjima bilo podvrgnuto između 100.000 i 300.000 kunića i drugih životinja. Naime, od ovoga mjeseca više nije zakonski obavezno testiranje na životinjama šminke, parfema te proizvoda za njegu kože, kose i noktiju koji se proizvode i prodaju u Kini. Ako će nakon izmjene ove odluke svaka kozmetička tvrtka iskoristiti mogućnost testiranja kozmetičkih proizvoda metodama koje ne uključuju životinje, godišnje bi se moglo spasiti do oko 10.000 životinja, a proizvodi bi bili sigurniji za ljude. Podržite samo one tvrtke koje su na bijeloj listi, a čiji proizvodi i njihovi sastojci nisu testirani na životinjama.

20.07.2014. Priča o napuštenom psu Woodyju

Woody je bio sretan pas s domom sve do smrti skrbnika. Nakon što je kuća u kojoj je Woody živio prodana, a on ostao napušten, odlučio se skloniti ispod te iste kuće i čekati skrbnika. Čekao je godinu dana, a preživljavao od milosti susjeda koji su mu ponekad ostavljali hranu i vodu. Woody se nalazio u lošem stanju. Izgubljena vida na jednom oku, slijepljene dlake i izgladnjelog tijela, jedva je dočekao spas organizacije "Nada za šape", smještene u Los Angelesu. Spasioci su ga ošišali, oprali i dali na udomljavanje. Woody je sada zdraviji i sretniji pas u društvu svojih novih prijatelja iz azila, ali i podsjetnik ljudima da uključe životinje u svoje posmrtne oporuke kako bi im osigurali sigurnost i nakon smrti. (ecorazzi.com)

19.07.2014. Polarni medvjed izluđen životom u zoološkom vrtu

Arturo, dvadesetdevetogodišnji polarni medvjed iz zoološkoga vrta Mendoza u Argentini, prozvan je "najtužnijom životinjom na svijetu". Dane provodi depresivan i pregrijan u zatočeništvu koje traje već 20 godina, gdje ljetne temperature mogu doseći 40°C. Jedinu priliku za hlađenje ima u bazenu dubokom svega 50 cm. U očaju Arturo odmahuje glavom, pokazuje zube i poput zombija hoda naprijed-nazad. Premještaj Artura u Međunarodni konzervatorij polarnih medvjeda u Kanadi zaustavio je u veljači argentinski zoološki vrt. Borba za Artura nastavlja se, a podršku njegovu preseljenju u Kanadu možete dati potpisivanjem peticije. (ecorazzi.com)

 
18.07.2014. Dobio 23 godine zatvora jer je pucao na psa

Sedamnaestogodišnji Ivins Rosier osuđen je na 23 godine zatvora zbog okrutnosti nad životinjama tijekom pljačke koja se dogodila 2012. godine u Palm Beachu na Floridi. Zajedno s dvojicom mladića Rosier je provalio u kuću policajca Roberta Boodyja koji u trenutku pljačke nije bio kod kuće. Međutim, provalnike je dočekao njegov umirovljeni policijski pas star pet godina kojeg je Rosier upucao. Nekoliko dana nakon pljačke pas je uspavan. Rosieru se sudilo kao odrasloj osobi, a nakon što je odbio nagodbu kojom mu je ponuđena zatvorska kazna od 20 godina osuđen je na tri više - 23godine. (ljubimci.24sata.hr)

17.07.2014. Ostavite vodu pticama i napuštenim životinjama!

Ljetni mjeseci obilježeni su visokim temperaturama i sušnim razdobljima zbog čega život gradskih ptica i napuštenih životinja postaje još teži, a sudbina neizvjesna zbog teške dostupnosti vode i hrane. Molimo sve građane da za svoje životinjske prijatelje osiguraju posude s vodom i hranom te ih postave na mjesta koja su dostupna životinjama, a ne ometaju druge građane. Neka ljetni dani budu ugodni i životinjama i ljudima.

16.07.2014. Stiže revolucija oko otpada?

Puno previše otpada završava na deponijama. To bi se uskoro trebalo promijeniti jer Europska komisija predlaže drastično povećanje kvote recikliranja. Europska komisija je predložila nove ciljeve za budućnost zbrinjavanja otpada u Europskoj uniji. Kvote recikliranog otpada bi se trebale značajno povećati. Do 2030. građani Europske unije bi trebali reciklirati 70 posto kućnog otpada i 80 posto otpada koji potječe od pakiranja proizvoda. Od 2025. bi deponiranje otpada koji je moguće reciklirati bilo zabranjeno. (danas.net.hr)

15.07.2014. Greenpeaceov brod u Hrvatskoj

Prošlo je 29 godina od kada je francuska tajna služba minirala Greenpeaceov brod Rainbow Warrior da spriječi njegovo sudjelovanje u kampanji protiv nuklearnih pokusa na Pacifiku. U eksploziji je poginuo Fernando Pereira, Greenpeaceov fotograf. U vrijeme miniranja najveći svjetski problem bila je mogućnost nuklearnog rata, dok je danas to mogućnost katastrofalnih klimatskih promjena. Nasljednik miniranog broda, 60-metarski Rainbow Warrior 3, stiže u utorak u Hrvatsku u sklopu mediteranske turneje u kojoj promovira obnovljive izvore energije i borbu protiv klimatskih promjena. Rainbow Warrior 3 će biti otvoren za javnost u četiri hrvatske luke - Splitu, Zadru, Rijeci i Puli - od 15. do 23.7. (biologija.com.hr)

14.07.2014. Sredozemno more bilježi znatni prelov ribe

U sjeveroistočnom Atlantskom oceanu zabilježen oporavak ribljih fondova, a u Sredozemnom moru znatni prelov ribe: Europska komisija utvrđuje planove za ribolovnu sezonu 2015. Iako je na sjeveru i zapadu Europe prelov opao sa 86 % u 2009. na 41 % u 2014., još uvijek postoje ozbiljni problemi u vezi s prelovom u Sredozemnom moru u kojem se 96% ili više ribljih vrsta koje žive na dnu Sredozemnog mora prekomjerno izlovljava. To je ključna poruka koju je europska povjerenica za pomorstvo i ribarstvo Maria Damanaki prenjela u ovogodišnjem izvješću o stanju ribljih fondova i pripremi za utvrđivanje ribljih kvota za iduću godinu. Dokument je sada otvoren za mišljenja dionika prije nego što će Komisija tijekom jeseni donijeti svoje prijedloge o mogućnostima ribolova u 2015. (biologija.com.hr)

13.07.2014. Indija zabranila uvoz guščje jetre!

Indija je zabranila uvoz guščje jetre (foie gras) nakon što su udruge za zaštitu životinja istaknule kako je metoda proizvodnje te 'delikatese' vrlo okrutna. Indijska vlada nije mogla iznijeti podatak o količini uvezene guščje jetre. Međutim, udruge za zaštitu životinja tvrde kako se broj konstantno povećavao, dijelom zbog luksuznih restorana koji su ju sve više promovirali. Udruge za zaštitu životinja protive se guščjoj jetri jer ona nastaje šopanjem ptica, što im uzrokuje veliku bol. Indija nije jedina država koja je zabranila uvoz i proizvodnju guščje jetre. Danska, Finska i Njemačka također su zabranile tu okrutnu praksu. (ndtv.com)

12.07.2014. Rijeka dobila prvi park za pse

Rijeka je dobila prvi park za pse koji se nalazi u Ulici Petra Kobeka u Škurinjskoj dragi. Park je ograđen, postavljene su klupe, košarice za otpatke i kutije s vrećicama za pseći izmet. Troškovi uređenja iznose 80 tisuća kuna. Na ulazu su postavljena dvostruka vrata s pretprostorom u kojem se psu skida povodnik te ga se pušta u park. Na ulaznim vratima je postavljena tabla s pravilima ponašanja namijenjena vlasnicima pasa. Kako najavljuju u gradu Rijeci, u izradi je projekt rekreacijske zone na Podvežici u okviru koje će se urediti još jedan park za pse. Na plaži za pse na Pećinama, 17. lipnja postavljena je ograda koja osigurava da psi s plaže ne istrče na obližnju cestu iznad nje. (vecernji.hr)

11.07.2014. IFEEL priprema novi album o životinjama!

Prije dvije godine, jedinstven glas stupio je na hip-hop scenu - reper IFEEL koji progovara u ime životinja. Njegovo ranije iskustvo hip-hop glazbenog terapijskog programa za djecu te ljubav prema životinjama doveli su ga do snimanja ​​prvog studijskog albuma 'Životinja u meni', koji je još uvijek dostupan na njegovoj web-stranici www.MusicIFEEL.com. Sada, IFEEL poziva ljude da mu pomognu realizirati njegov ​​najnoviji projekt kroz Indiegogo. One koji podrže njegovu kampanju očekuju posebne pogodnosti, od dobivanja albuma prije nego što bude objavljen do potpisanog CD-a, ekskluzivnih videosnimki 'behind-the-scenes', razgovora preko Skypea, kuhanja zajedničke veganske večere, personaliziranih videoperformansa i mnogih drugih povlastica.

10.07.2014. Na današnji dan rođen je veliki Nikola Tesla

Na današnji dan, prije 158 godina, rođen je jedan od najvećih istraživača i izumitelja, Nikola Tesla. Iza sebe je ostavio nemjerljiv doprinos znanosti i tehnici te patentirao više od 700 izuma, od kojih je nekoliko desetaka našlo široku primjenu. Ostao je poznat i po filantropiji i poštovanju svih bića. Bio je zagovornik vegetarijanstva kao etički, ekološki, ekonomski i zdravstveno opravdane prehrane. 'Smatram da je vegetarijanstvo preporučljiva polazna točka za odricanje od uvriježenih barbarskih navika. Treba učiniti sve napore da bi se zaustavilo obijesno i okrutno klanje životinja koje može biti pogubno i za ljudski moral', izjavio je Tesla.

09.07.2014. Slon Raju konačno slobodan

Slona Raju, dok je bio mladunče, ulovio je narkoman i stavio u okove sa šiljcima. Raju je živio 50 godina u takvom užasnom ropstvu prije nego što ga je grupa hrabrih i suosjećajnih pripadnika grupe Wildlife SOS spasila. Slona njegov okrutni skrbnik povremeno uopće nije hranio pa je jeo papir i plastiku kako bi zatomio glad. Dok su ga članovi dobrotvorne udruge oslobađali, Raju je zaplakao. Pooja Binepal koji je sudjelovao u oslobađanju slona zna da je za dio suza sigurno zaslužna bol zbog šiljaka koje su mu vadili iz nogu, no također pretpostavlja kako su djelomično u pitanju bile i suze radosnice. Oslobađanje slona događalo se u ponoć, nakon čega su ga prevezli u Agru na sjeveru Indije. Tamo je azil za slonove koji je Wildlife SOS organizirao. Udruga trenutačno prikuplja 10.000 funti kako bi slonu pružila novi bolji život. (tportal.hr)

08.07.2014. Zoološki vrt ubio zanemarenog medvjedića

Zoološki vrt u Švicarskoj nedavno je izazvao kontroverzu nakon što je odlučio ubiti sasvim zdravog medvjedića te ga preparirati i izložiti kako bi djeci poslao poruku da 'priroda može biti okrutna'. Sudbina jadne životinje, zvane Medvjedić 4, bila je slična sudbini žirafe i četiri lava u zoološkom vrtu u Kopenhagenu koji su isto ubijeni. Zoološki vrt u Švicarskoj izjavio je kako je medvjedić ubijen jer je njegov otac Misha napao i ubio svoje drugo mladunče te je bio prijetnja Medvjediću 4. Prvotni plan, navodno, nije bio ubiti medvjedića. No, nakon što su uvidjeli da ga majka zanemaruje a otac mu je prijetnja, odlučili su ga uspavati. Nakon toga zoološki vrt odlučio je preparirati medvjedića. (myfox8.com)

07.07.2014. Pingvini se prilagođavaju klimi

Znanstvenici koji proučavaju pingvine već su dugo zabrinuti da će klimatske promjene i topljenje leda imati negativan utjecaj na život pingvina. Međutim, nedavna istraživanja koje je objavio Ecography ukazuju na činjenicu kako se pingvini prilagođavaju klimatskim promjenama puno bolje nego što smo mislili. Znanstvenici su do sada bili uvjereni da se pingvini svake godine vraćaju na isto mjesto tijekom sezone parenja. No, satelitske slike sa Sveučilišta Minnesote pokazuju skupinu pingvina koji su promijenili čak šest različitih staništa tijekom parenja. Nakon UN-ovog izvješća o klimatskim promjenama koje zahtijeva žurno djelovanje, lijepo je čuti i pozitivnu vijest. (ecorazzi.com)

06.07.2014. Darijo Brzoja protiv napuštanja životinja

Stotine kućnih životinja, posebno pasa, bude napušteno tokom godine. Razlozi su različiti, no najčešće je razlog odlazak na godišnji odmor. Darijo Brzoja, voditelj i meteorolog uključio se u kampanju 'Obitelj na more, pas na ulicu?!' koja započinje 7. srpnja. Darijo je pristao na fotografiranje s psima iz azila Dumovec koji traže dom. Indie i Darijo Brzoja u kampanji protive se napuštanju životinja te pozivaju na udomljavanje. Indie svojim dolaskom i svojim zaraznim osmijehom donosi puno sreće svojim budućim udomiteljima.

05.07.2014. Pierce Brosnan protiv vojnih testiranja

Irski glumac Pierce Brosnan nedavno je izjavio kako se protivi planu sonarnog testiranja u morima koje želi provesti američka mornarica. Takvo testiranje ugrozit će tisuće kitova i drugih morskih životinja. Glumac se udružio s Vijećem obrane prirodnih resursa u kampanji 'Save Whales Now' (Spasite kitove sad). Cilj kampanje je uputiti ljude u opasnosti testiranja te ih potaknuti da se udruže u sprječavanju istog. Vijeće se nada kako će time potaknuti mornaricu da pronađe drugi način na koji će moći provesti svoj plan. Brosnan je snimio i video u kojem objašnjava koliko testiranje može oštetiti životinje, njihov sluh, a u nekim slučajevima i život. Kitovi naročito ovise o svojem sluhu jer bez njega ne mogu tražiti hranu, migrirati i međusobno komunicirati. Brosnan izjavljuje: ''... gluhi kit je mrtvi kit.'' Mornarica predviđa da bi čak 1000 morskih životinja moglo izgubiti život zbog testiranja, a još ih više može ostati bez sluha. (ecorazzi.com)

04.07.2014. Povezanost crvenog mesa s rakom dojki

Konzumacija crvenog mesa je odavno povezana s karcinomom debelog crijeva i gušterače, ali novo istraživanje povezuje prehranu bogatu crvenim mesom s rakom dojki kod žena. Istraživači sa Sveučilišta Harvard analizirali su podatke od 88.000 žena u dobi između 26 i 45 godina. Žene su ispunile upitnik o svojim prehrambenim navikama u 1991, a rezultati studije pokazali su preliminarnu vezu između konzumacije crvenog mesa i raka dojke nakon 12 godina. Znanstvenici sumnjaju kako proteini iz crvenog mesa ubrzavaju diobu stanica i uzrokuju rast tumora. (ecorazzi.com)

03.07.2014. Ribe pamte danima, ne sekundama

Novo je znanstveno istraživanje pokazalo da vrsta tropskih riba znatno dulje pamti nego što se dosad pretpostavljalo. Smatra se kako ribe pamte od tri do 30 sekundi, međutim, znanstvenici s kanadskog sveučilišta MacEwan dokazali su suprotno. Za testiranje su izabrali istočnoafričke ciklide za koje se pretpostavljalo da imaju određenu inteligenciju jer pokazuju agresivno ponašanje. Znanstvenici se trenirali ciklide da uđu u zonu akvarija u koju su im spuštali hranu. Obuka je trajala tri dana, a nakon toga su ribice 12 dana puštene na miru. Kada im je ponovno otvorena zona akvarija u kojoj je bila hrana, ribice su je pronašle što sugerira da su zapamtile gdje se nalazi. (narod.hr)

02.07.2014. Drukčija knjiga o prehrani i zdravlju

Moein Ghahremani Nejad 21-godišnji je student, autor, aktivist i vegan. Za vegansku sirovu prehranu odlučio se prije tri godine. Bolne glavobolje i probavne smetnje, od kojih je godinama bolovao, navele su ga na potragu za prirodnim načinima prevencije bolesti. Pritom se upoznao s veganskom filozofijom, pravima životinja, te promišljao o miru i skladnosti. Dvije godine proveo je pišući knjigu sa željom da pomogne ljudima da poboljšaju svoju prehranu uz par jednostavnih promjena. Knjiga progovara o odnosu hrane koju jedemo i utjecaju koju ona ima na svijet oko nas. Glavni cilj knjige jest objasniti ljudima osnove zdrave prirodne prehrane te kako mogu poboljšati svoje zdravlje. U knjizi se osvrće na mnogobrojna znanstvena istraživanja, ali i vlastito iskustvo. Moein želi donijeti zdravlje, sreću i mir u ljudske živote, stoga njegova knjiga ima i humanitarnu svrhu. Ukoliko želite pomoći Moeinu u objavljivanju uistinu posebne knjige, molimo kliknite ovdje.

01.07.2014. Kina ukida testiranje kao uvjet prodaje kozmetike

Kina je uspješno ukinula zahtjev za testiranjem dijela kozmetike na životinjama kao uvjet njene prodaje. Dok to ne znači kraj patnje za laboratorijske štakore i kuniće diljem svijeta, aktivisti se nadaju kako je ovo ipak početak nove i bolje ere. Humane Society International je jedna od najvećih organizacija koja stoji iza kampanje 'Bez okrutnosti' u Kini. Zagovarali su izmjenu odluke o testiranju na životinjama donesenu 2012. godine. Zbog te odluke tvrtke poput Avona i Estee Lauder su se okrenule testiranju svoje kozmetike na životinjama kako bi mogli prodavati proizvode na velikom kineskom tržištu. Stručnjaci upozoravaju kako izmjena zakona ne znači da će svi brandovi odmah prestati testirati na životinjama. Srećom, malim koracima bližimo se tržištima bez okrutnosti. (ecorazzi.com)

Broj pronađenih vijesti: 31.

<< Prethodni mjesecSljedeći mjesec >>

Info

Izaberi vijesti

<< 2014 >>
01 02 03 04
05 06 07 08
09 10 11 12

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting