Vijesti

| More

Broj pronađenih vijesti: 8.

29.09.2022. 150 000 mrtvih zbog ljudske pohlepe

Nakon što je u jajima s farme Lukač pronađena salmonela te zbog najave da će vlasnici farme morati ubiti čak 150 000 kokoši, oglasili su se i Prijatelji životinja. U svojem priopćenju navode da s farme sumnjaju da im podmeću konkurenti, a ne sumnjaju u moralnost zatočavanja svjesnih životinja u prenapučenom prostoru, ubijanje tek rođenih pilića i oduzimanje svih prirodnih potreba nevinim bićima. Kako navode, štetu broje u milijunima, a ne u životima, koje bi i bez proboja salmonele prerano ugasili. Higijenski i životni uvjeti životinja u sustavima poput onoga na drugoj najvećoj farmi jaja u Hrvatskoj izuzetno su pogodni za pojavu zaraznih bolesti koje vrlo brzo mogu prerasti u pandemije nesagledivih posljedica. Pohlepa za jajima, kako izjavljuju iz Udruge, povezana je s mnogim zaraznim bolestima, u ovome slučaju salmonelom. To utječe na klimatske promjene i uzrokuje rasipanje resursa, ubijanje životinja i veliku potencijalnu opasnost za ljude: „Masovni uzgoj životinja za prehranu i jedenje mesa samo je po sebi nepotrebno, strahovito rasipno i pogubno za okoliš i ljudsko zdravlje. Pojavom bolesti dolazi do nepotrebne patnje stotina milijuna životinja koje je čovjek namnožio zbog svoje prehrane i koje će umrijeti od uzaludnih napora za suzbijanjem zaraza.”

26.09.2022. Lovci ne smiju pucati po psima!

Arhitekt iz Zagreba tvrdi da su njegova četverogodišnjeg psa Yukija ubili lovci ili krivolovci niti stotinu metara od njegove vikendice u Bregovljanima pokraj Zaprešića. Pas je preskočio ogradu i motao se po šumici, koja je cijela lovno područje, a skrbnik je njegovo kretanje pratio GPS lokatorom, koji je pas imao oko vrata. Nakon što je čuo pucnjeve, došao je do mjesta gdje je prestalo praćenje lokatora, ali psa nije našao. Iako su iz lokalnog lovačkog društva izjavili da nitko od njihovih članova taj dan nije lovio i da Yukija nije ubio lovac, no da su ipak slučaj prijavili policiji, policija tvrdi da im nitko nije ništa prijavio. Upravo je lovac koji je 2016. ubio vlasničkoga psa prvi lovac koji je u Hrvatskoj osuđen na zatvorsku kaznu zbog ubijanja kućnog ljubimca. Prema Zakonu o lovstvu iz 2018., lovci smiju pucati, ali isključivo na divljač za koju imaju dozvolu, i to na sto metara od zadnje kuće. Ali, tvrde domaći, ne drži se svi lovci tog zakona. „Ako netko vidi da pas luta bez nadzora pa neće ići pucati po njemu, nego će prijaviti nadležnim institucijama koje će onda kazniti neodgovornog skrbnika, ali neodgovornog skrbnika, ne psa koji zaista nije kriv”, kaže predsjednik udruge Prijatelji životinja, Luka Oman. (rtl.hr)

21.09.2022. Pozdravi jesen na ZeGeVege festivalu

14. ZeGeVege festival održivog življenja održat će se u petak 23. rujna od 8 do 21 sat i subotu 24. rujna 2022. od 8 do 20 sati na zagrebačkome Trgu bana Jelačića. Organizatori ove velike manifestacije koja već godinama okuplja desetke tisuća posjetitelja, neprofitna udruga Prijatelji životinja, ponovno će ugostiti brojne restorane, izlagače biljne hrane i kozmetike koja nije testirana na životinjama, udruge za zaštitu životinja i okoliša, uz svima zanimljiv i sveobuhvatan cjelodnevni program obogaćen i degustacijama i promocijama. Jedno je sigurno: sa ZeGeVege festivala nitko neće otići praznih platnenih vrećica, kao ni praznog želuca, ali ni bez novih saznanja o prednostima veganskog načina života, koji vrednuje održivost i suosjećanje prema svim bićima s kojima dijelimo planet. Kako razumno koristiti naše ograničene prirodne resurse i smanjiti ekološki otisak svi će moći čuti od dugogodišnjih aktivista, kuhara, nutricionista, sportaša i drugih koji će se izmjenjivati na pozornici, a dijelit će se i ZeGeVege brošura s receptima i korisnim savjetima.

19.09.2022. Inspirativni razgovori i kreativne radionice na ZeGeVegeu

Govori i radionice su iznimno važan i odlično posjećen dio ZeGeVege festivala, koji se ove godine održava 14. put na zagrebačkome Trgu bana Jelačića, u petak 23. rujna i subotu 24. rujna 2022. U petak će se moći čuti koje promjene postižu okolišni i klimatski aktivisti; kakva je dostupnost gotovih veganskih proizvoda u Hrvatskoj; kako zdravo živjeti 22 dana na biljnom gorivu; kakva je budućnost oceana zbog fosilnih goriva i izlova riba; što jedu sportaši pobjednici; kakvo je iskustvo vegana u kulinarskim emisijama i o smrtonosnom otpadu u moru. U subotu s pozornice obratit će se aktivistica Dominica Firšt iz skupine Anonymous for the Voiceless, nutricionistica Maja Ljubas, food blogerica Martina Đođo, aktivistica Nina Plenar Jeličić, profesorica Lidija Bakota i nositelj kolegija „Prava životinja” na Pravnom fakultetu u Osijeku Boris Bakota, ultramaratonac Igor Drašković te treneri fitnessa i savjetnici za prehranu Ivana Martinec i Marko Samardžija.

16.09.2022. Upijajte poruke suosjećanja i probajte isključivo biljnu hranu i proizvode

ZeGeVege festival, za koji sa sigurnošću možemo reći da je kao nijedan drugi, održat će se 23. i 24. rujna 2022. na Trgu bana Jelačića na radost svih željnih upijanja novih znanja, ljubitelja dobre hrane te onih koji cijene dobru atmosferu i poticaje na pozitivne promjene. Mnoštvo izlagača i restorana na ZeGeVege festivalu nudit će isključivo biljne namirnice pokazujući da nam u brizi za opstanak prvi izbor treba biti prehrana, a da je veganska hrana – prehrana budućnosti. Posjetitelji će moći kušati štošta: od delikatesnih sušenih bukovača, ukiseljenih klica, istočnjačkih specijaliteta poput tempeha i tofua od slanutka do veganskih burgera, faširanaca, kao i salama i pašteta na bazi soje, graha, suncokreta ili gljiva. Svi će moći podržati razne udruge i inicijative za zaštitu životinja i prirode i uživati u edukativnom programu, nagradnim igrama, promocijama i degustacijama. Neće ostati zakinuti ni ljubitelji slatkoga, uz heljdine palačinke s čokoladom, savijače od jabuka ili višanja te sirove kolače i deserte poslužene u kompostabilnoj čaši. 

12.09.2022. Sa Žarkovice pod okriljem noći protupravno uklonjene lešine

"Nakon što je jučer na području nelegalnog azila na Žarkovici pronađeno više raspadajućih lešina pasa o čemu je obaviještena policija i nadležni Državni inspektorat, tijekom noćnih sati ostaci životinja su protupravno uklonjeni, što između ostalog predstavlja i opasnost od širenja zaraze", javili su iz Grada Dubrovnika. "Naime, nakon prijave Sanitata i gradskog komunalnog redarstva, nadležne institucije započele su tijekom jučerašnjeg dana očevid te su djelatnicima komunalnog društva zaduženima za zbrinjavanje pasa naložili da se pronađeni ostaci ne diraju niti ne uklanjaju s lokacije na kojoj su pronađeni kako bi se utvrdile sve okolnosti ovog slučaja. Međutim, djelatnici su danas primijetili kako je područje očišćeno te je većina lešina i ostataka nestala s lokacije pronalaska, o čemu su obavijestili krim policiju i Državni inspektorat", naveli su u priopćenju iz Grada Dubrovnika. (dubrovackidnevnik.net.hr)

07.09.2022. Educiraj se na ZeGeVegeu uz odličnu hranu

ZeGeVege festival, najveći veganski festival u ovome dijelu Europe, popularna je dvodnevna proslava života svih bića i prilika za okupljanje ljubitelja zdrave i ukusne hrane u opuštenom, pozitivnom i prijateljskom okruženju. Ljubav i suosjećanje prema životinjama, želja za boljim zdravljem te briga za okoliš i planet poticaj su sve većem broju ljudi za prelazak na veganstvo. Događaji poput ZeGeVegea dobra su odskočna daska za povezivanje s istomišljenicima, upoznavanje s ponudom hrane i educiranjem kako započeti s takvim načinom života. Prijatelji životinja pozivaju sve da bogat program 14. ZeGeVege festivala te popis izlagača i ostalih sudionika prate na web-stranici www.zegevege.com i na Facebook-stranici.

02.09.2022. Kažnjeni zbog izlaganja majmuna i sova turistima

Prijatelji životinja tijekom srpnja i kolovoza poslali su Državnom inspektoratu dvije prijave o dojavama da u središtu Zadra nepoznate osobe naplaćuju turistima fotografiranje s majmunom i sovama, vezanima užetom kako ne bi pobjegli. U prijavama su tražili da se prekršiteljima zabrani izlaganje divljih životinja u svrhu prikazivanja javnosti, da im se oduzmu životinje koje su izložene strahu, patnji i neprimjerenom držanju te da ih se spriječi u daljnjem narušavanju dobrobiti životinja. Nakon ponovljene prijave u kolovozu, primili su odgovor nadležne veterinarske inspekcije u kojemu se navodi da su veterinarska inspekcija i inspekcija zaštite prirode, u suradnji s komunalnim redarstvom i zadarskom policijom, tijekom inspekcijskog nadzora zatekli tri strana državljanina koja su javnosti predstavljala dvije sove kukuvije uzgojene u Republici Češkoj i jednu ženku zelenog majmuna uzgojenu u Ukrajini. U odgovoru se obrazlaže da je zbog korištenja životinja s ciljem predstavljanja bez suglasnosti veterinarskog inspektora optužnim prijedlogom veterinarske inspekcije proveden „žurni prekršajni postupak u suradnji s MUP-om, PU Zadarskom, u kojem je Općinski sud u Zadru počiniteljima prekršaja izrekao propisane novčane kazne”. Prijatelji životinja pozivaju sve da svako iskorištavanje divljih životinja u javnosti prijave komunalnom redarstvu i inspekcijama Državnog inspektorata. 

Broj pronađenih vijesti: 8.

<< Prethodni mjesecSljedeći mjesec >>

Info

Izaberi vijesti

<< 2022 >>
01 02 03 04
05 06 07 08
09 10 11 12

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting