Vijesti

| More

Broj pronađenih vijesti: 12.

31.05.2023. Potrebna veća proizvodnja biljnih mliječnih proizvoda!

Budući da ubrzano i kontinuirano raste zanimanje i potražnja za proizvodima biljnog podrijetla, sve više tvrtki uvodi u svoju ponudu i biljna mlijeka, a neke od njih u potpunosti su transformirale svoju proizvodnju i okrenule se proizvodnji isključivo veganskih proizvoda. Stoga su Prijatelji životinja poslali svim hrvatskim mljekarama prijedlog za uključivanje proizvodnje biljnog mlijeka i biljnih mliječnih proizvoda u poslovne planove. Kako navode, tako se mogu izdvojiti na tržištu kao ekološki osviještene i moderne tvrtke koje prepoznaju nove prehrambene potrebe i želje potrošača te se okreću budućnosti. Prijatelji životinja također pozivau sve da pogledaju novi video s reakcijama prolaznika koji su se zatekli na glavnome zagrebačkome trgu te zavirili u kamion u kojemu su se prikazivali filmovi koji dokumentiraju mukotrpan život krava.

26.05.2023. Uhvati, kastriraj i vrati: spas za ulične mačke

Povodom 27. svibnja, Međunarodnog dana kastracije slobodnoživućih mačaka, Mreža za zaštitu životinja udruge Prijatelji životinja uputila je poziv svim veterinarskim ambulantama pozivajući ih da besplatno kastriraju barem jednu (poželjno je i više) slobodnoživuću, odnosno napuštenu mačku, te tim simboličnim činom potaknu građane da se poveća broj kastracija. Uspješnost i nužnost programa „Uhvati-kastriraj-vrati” i općenito kastracije uličnih mačaka dokazuju primjeri diljem svijeta.

25.05.2023. Rashladi i sebe i klimu na VegeSajmu

Sladoled, najprimamljiviji proizvod za spas od vrućina ovih dana, bit će definitivno jedan od hitova 12. VegeSajma. Kako navode organizatori, udruga Prijatelji životinja, veganski sladoledi jednako su ukusni, zdraviji od onih napravljenih s kravljim mlijekom i jajima, najčešće manje kalorični, a dodatan bonus je to što osim nas, hlade i naš planet. Pozivamo sve da nam se pridruže 3. lipnja 2023. od 8 do 21 sati na Europskome trgu i saznaju više o povezanosti hrane i okoliša s edukativnih panoa, a zatim i isprobaju ukusnu vegansku hranu i ostale biljne proizvode kojih će biti u izobilju”, izjavljuju iz udruge.

22.05.2023. Mliječna industrija u 360 stupnjeva

Udruga Prijatelji životinja, uz pomoć organizacije Animal Equality i Legame Studija, poziva građane da besplatno iskuse svijet virtualne stvarnosti. U srijedu 24. svibnja 2023. od 11 sati, na zagrebačkome Zrinjevcu kod Glazbenog paviljona, virtualna šetnja omogućit će građanima da ušeću u farmu mliječne industrije i klaonicu. Sjedeći u sigurnosti stolaca s prigodno uređenom pozadinom informativnog štanda, gledatelji će moći vidjeti očima ono što 270 milijuna krava godišnje doživljava svakodnevno. Kroz video „Mliječna industrija u 360 stupnjeva” virtualno će ih voditi glumica Evanna Lynch, najpoznatija po ulozi Lune Lovegood u franšizi „Harry Potter”, a video će imati i hrvatsku sinkronizaciju.

19.05.2023. Lipanj zeleniji, zdraviji i suosjećajniji uz 12. VegeSajam

Koliko je veganstvo postalo mainstream i privlačno svima moći će se vidjeti i na 12. VegeSajmu na kojemu će brojni izlagači i restorani nuditi posjetiteljima bogat izbor veganskih namirnica, gotovih jela i kozmetike koja nije testirana na životinjama. Od majica sa suosjećajnim porukama do veganskih sireva i kobasica pa sve do organskih proizvoda malih ekoloških proizvođača – na VegeSajmu naći će se ponešto za svakoga. Organizatori VegeSajma, Prijatelji životinja, pozivaju sve željne novih informacija, degustacija, dobre atmosfere, zdrave hrane ili takozvanog veganskog street fooda da im se pridruže 3. lipnja 2023. od 8 do 21 sati na Europskome trgu.

18.05.2023. Potrebna pomoć psima u poplavljenim područjima

Prestrašno je što niti nakon sumraka civilizacije kojemu smo svjedočili u Gunji i okolnim mjestima 2014. godine, još uvijek ne postoji Službeni protokol za spašavanje i zbrinjavanje životinja u poplavama u Republici Hrvatskoj... Shrvani zbog videa i fotografija pasa na lancu nadomak bujice vode, poplavljenim azilom udruge Šapa u srcu Ogulin i situacijom sa svim drugim životinjama i ljudima koji su se zatekli u nevolji, molimo sve da ne dopuste da se ponovi situacija kao u Gunji kada su stotine životinja ostale u štalama i na lancima čekajući smrt. Molimo vas, sklonite kućne ljubimce i tzv. domaće životinje s mjesta gdje poplavlja voda, omogućite im da budu na suhom i čistom... Nemojte držati pse na lancima, već ih sklonite na sigurno i suho mjesto! Također, molimo sve da ako uoče smrtno ugrožene životinje kojima je voda do grla, hitno pozovu policiju! Pomoći možete i životinjama koje nisu smrtno ugrožene, ali zbog goleme količine kiše pate na hladnoći i u blatu - takve slučaje možete prijaviti komunalnom redarstvu i veterinarskoj inspekciji. Za dodatne informacije stojimo na raspolaganju na pz@prijatelji-zivotinja.hr. Svi koji mogu financijski pomoći Udruzi Šapa u srcu Ogulin budući da su im sve kućice iz prednjeg dvorišta uništene i psi koje su premjestili trenutno su na otvorenom (nemaju nikakvo sklonište), ovo je IBAN za donacije: HR67 2402006 1100675185.

16.05.2023. Nije etično uzgajati životinje koje pate i ne mogu disati

Udruga Prijatelji životinja smatra da nije etično uzgajati životinje koje pate zbog svojih tjelesnih karakteristika zbog čega će se, kao članovi Povjerenstva za izradu novog Zakona o zaštiti životinja, založiti da se u Hrvatskoj zabrani uzgoj takvih životinja. Naime, određene pasmine mačaka i pasa sustavno su uzgajane iz pogrešnih razloga. Uzgajivači su se usredotočili na njihov izgled, veličinu i temperament, ali ne i na njihovo zdravlje. Zbog svojih anatomskih karakteristika, odnosno specifičnog oblika njuške, glave i vrata, brahicefalični psi često imaju kronične zdravstvene probleme s disanjem, srcem, zglobovima i kožom, kronične glavobolje, gastrointestinalne probleme te razne očne i druge bolesti. „Životinje nisu tu kako bi ispunjavale naše želje i prohtjeve. U skloništima i u domovima volontera raznih udruga čekaju tisuće životinja svih starosnih dobi, oblika, veličina i tjelesnih karakteristika. Takve životinje zahvalne su i donose golemu radost svojim udomiteljima.”, poručuju Prijatelji životinja.

15.05.2023. Majčin dan i za majke životinje

Ususret danu kada se diljem svijeta odaje počast majčinstvu i majkama te nevjerojatnoj vezi između majki i njihove djece, Prijatelji životinja pozivaju sve da ne naprave iznimku niti kada su životinje u pitanju, te da se upravo ovih dana sjete i drugih majki. Kako navode, i majke drugih vrsta također vole svoju djecu, ulažu velike napore i žrtvuju se kako bi ih zaštitili, njegovali i podignuli na noge. No, mnogim životinjama zanemaruje se, negira i uskraćuje majčinstvo.

11.05.2023. Kazna do 1000 eura za zlostavljanje životinja u javnosti

Danas su stupile na snagu izmjene Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, kojima se povećavaju iznosi novčanih kazni za počinjene prekršaje. Ovim Zakonom osoba koja „bez nadzora i neoprezno drži životinje koje mogu povrijediti ili ugroziti građane ili tko na javnom mjestu zlostavlja životinje ili na drugi način loše s njima postupa”, kaznit će se za prekršaj novčanom kaznom u iznosu od 200 do 1000 eura umjesto dosadašnjih 20 do 100 eura. Udruga Prijatelji životinja potpuno podržava povećanje visine iznosa novčane kazne: „Već više od 20 godina svjedočimo da mali i simbolički iznosi kazni ne odvraćaju pojedince od činjenja prekršajnih djela na štetu životinja, ali i ljudi. Veće kazne svakako će djelovati preventivno, što je posebno važno jer zlostavljači životinja često postanu zlostavljači ljudi.

04.05.2023. Oduzeli su mu majku, mlijeko i na kraju život!

Nakon što je udruga Prijatelji životinja postavila jumbo plakate s prizorom razmjene nježnosti između majke krave i njezina djeteta uz poruku „Imam mlijeko ne zato što sam krava, nego zato što sam majka”, diljem Hrvatske osvanuli su novi plakati. Njima Prijatelji životinja skreću pozornost na brutalnu sudbinu neželjenih muških telića u industriji mlijeka kojima najprije oduzmu majku, potom mlijeko, a naposljetku i život. Plakati na kojima je u jednoj rečenici opisan cijeli mukotrpan život muških telića osvanuli su u Zagrebu, Vrbovcu, Samoboru, Zaprešiću, Bjelovaru, Koprivnici, Našicama, Karlovcu, Osijeku, Vinkovcima, Puli, Splitu, Zadru, Dubrovniku i drugim gradovima. Njima se prolaznici pozivaju da umjesto kravljega probaju biljno mlijeko.

 

03.05.2023. PUMA odbacuje krzno

Međunarodna organizacija za zaštitu životinja FOUR PAWS i organizacija Fur Free Alliance, čija je članica i udruga Prijatelji životinja, objavile su danas da se PUMA, jedan od vodećih svjetskih sportskih brendova, pridružila međunarodnom programu „Trgovine bez krzna”. Iako PUMA trenutačno nema krznene proizvode u svojoj ponudi, ovim pridruživanjem potvrđuje svoje odbacivanje krzna i želi pomoći u podizanju svijesti o dobrobiti životinja. I udruga Prijatelji životinja pozdravlja PUMA-inu odluku: „Raduje nas što PUMA izražava odlučan stav o ukidanju upotrebe klokanove kože i krzna u svojim kolekcijama. Uzgoj životinja za krzno iznimno je bešćutan. Sami potrošači svojim modnim odabirima traže etičku i održivu modu zbog koje nijedna životinja ne mora patiti.”

02.05.2023. Važno je da ostane zabrana urbanog pčelarstva

Udruga Prijatelji životinja reagirala je na današnji prosvjed udruge pčelara u Zagrebu, na kojemu su pčelari ponovno tražili uvođenje urbanog pčelarstva. „Apeliramo na Grad Zagreb da ostane na snazi vrlo opravdana zabrana uzgoja pčela u Zagrebu te da se u gradskim vrtovima i na drugim zelenim površinama poveća broj sadnica biljaka koje bi privukle divlje pčele i druge oprašivače, što stvara raznolikost. Također, sadnja drveća, grmlja i cvjetnog raslinja, kao i umjerena košnja livada, pomaže i suživotu s malim pticama, vranama i kukcima”, poručuju Prijatelji životinja.

Broj pronađenih vijesti: 12.

<< Prethodni mjesecSljedeći mjesec >>

Info

Izaberi vijesti

<< 2023 >>
01 02 03 04
05 06 07 08
09 10 11 12

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting