Vijesti

| More

Broj pronađenih vijesti: 8.

28.11.2023. Svjetski dan kućnih ljubimaca

Udruga Prijatelji životinja će na Svjetski dan kućnih ljubimaca, 30. studenoga u 18 sati u svojem prostoru u Jurišićevoj 25 u Zagrebu održati besplatnu projekciju dojmljivog filma „Dom za zauvijek”. Dokumentarni film, u režiji Mirte Mataije i Gorana Zaborca, prati tri volonterke, Aleksandru Pleša, Dianu Primožić i Ninu Rosić, koje su svoje živote posvetile zbrinjavanju i udomljavanju napuštenih pasa. Svjetski dan kućnih ljubimaca obilježava se diljem svijeta i podsjeća na nužnost odgovorne skrbi za pse, mačke, kuniće i druge životinje koje su ljudi izabrali za suživot. No, upozoravaju Prijatelji životinja, velika većina njih nema sreće da budu voljeni članovi obitelji, već završavaju odbačeni na skrbi uvijek pretrpanih skloništa ili udruga za zaštitu životinja.

24.11.2023. Studenti gladni i nezadovoljni zbog birokracije

Udruga prijatelji životinja provela je anketu među studentima te se prema rezultatima vidi veliko nezadovoljstvo i konkretan zahtjev za uvođenjem veganskih obroka u studentske restorane. Prijatelji životinja uputili su nekoliko dopisa u kojima su molili da ih se uključi u rad izmjene Pravilnika o studentskoj prehrani te su nudili pomoć nutricionista i kuhara, ali nikad nisu dobili odgovor. Sada su zahtjev za uključenje u povjerenstvo uputili direktno Ministru znanosti i obrazovanja Radovanu Fuchsu kao i rezultate provedene ankete zajedno sa komentarima studenata koji nedvosmisleno govore da je krajnje vrijeme za dugo traženu promjenu.

20.11.2023. Bajadera odsad nosi V-Label

Nadaleko poznata Bajadera svoju recepturu njeguje već skoro 70 godina, a za njenu su neodoljivu teksturu i kremasti ukus oduvijek zaslužni isključivo biljni sastojci. To odnedavno potvrđuje i certifikat V-Label, oznaka koju kupci već primjećuju i dodatno cijene. Upravo će V-Label dodatno privući potrošače te će svi uživati u njezinu bogatom okusu. Prednost proizvoda koji nose V-Label isticanje je i prepoznatljivost na tržištu. Upečatljivi žuto-zeleni znak već se više od 20 godina nalazi na proizvodima diljem svijeta, pa domaće proizvode s V-Labelom dodatno prepoznaju i turisti, a proizvodi koji nose V-Label lakše se probiju na inozemnom tržištu.

15.11.2023. Predstavljeni rezultati ankete o opcijama veganskih obroka

Udruga Prijatelji životinja provela je anketu o opcijama veganskih obroka u studentskim menzama i domovima. Sudjelovalo je nešto više od 1000 studenata sa svih Sveučilišta u Hrvatskoj kao i studenti s pet Veleučilišta. Dobiveni podaci potvrđuju iskustva Udruge u komunikaciji sa studentima koji se javljaju i žale na nepostojanje veganskih opcija te nerazumijevanje i neznanje osoblja. Čak 92 % ispitanika podržava uvođenje veganskih opcija, od kojih bi njih 68 % veganska jela konzumirali redovito ili povremeno. Slični podaci su dobiveni što se tiče isprobavanja veganskih obroka; 85 % bi ih isprobalo. Zanimljivo je i da bi 57 % studenata uzelo veganski obrok svaki dan ili više puta tjedno.

09.11.2023. Godinama potpisuju unosne ugovore za zatvoreno sklonište

Udruga Prijatelji životinja prijavila je Državnom inspektoratu Republike Hrvatske Veterinarsku ambulantu Crikvenica d.o.o. koja, kao pravna osoba, obavlja i djelatnost skloništa za nezbrinute životinje. Psi i mačke već se više od četiri godine smještaju u neregistrirano sklonište na adresi različitoj od one prijavljene u Upisnik kućnih ljubimaca, za koje je Veterinarska ambulanta Crikvenica d.o.o. dobila dozvolu za rad, a koje je zatvoreno. Time Ambulanta krši Zakon o zaštiti životinja i Pravilnik o uvjetima kojima moraju udovoljavati skloništa za životinje. Prijatelji životinja se pitaju kako je uopće moguće da si nadležne institucije dopuštaju da i same čine prekršaje jer više od četiri godine ne reagiraju na očite nelegalne radnje i smještanje pasa u neregistrirano sklonište.

08.11.2023. Posjednici svinja ne pretjeruju kada ukazuju da se one zlostavljaju

Nakon što su Prijatelji životinja dopisom upozorili ministricu poljoprivrede Mariju Vučković na dojave o zlostavljanju svinja koje se trpaju u kamione i odvoze na klanje prilikom provođenja mjera za suzbijanje afričke svinjske kuge, primili su odgovor Uprave za veterinarstvo i sigurnost hrane Ministarstva poljoprivrede. U njemu se navodi da posjednici svinja reagiraju negativno, s otporom i izrazito emocionalno pri tumačenju mjera koje se provode na terenu, što je sasvim razumljivo. Tvrde i da se „pošiljke svinja koje se otpremaju na klanje u odobrene klaonice radi usmrćivanja odvijaju na način koji se u potpunosti pridržava odredbi Zakona o zaštiti životinja i Uredbe Vijeća (EZ) 1/2005”. Prijatelji životinja u svojem odgovoru ističu da, iako posjednici emotivno reagiraju u situaciji kada se svinje otpremaju na klanje, autentični su njihovi opisi koji se odnose na natrpavanje različitih kategorija svinja u isto vozilo te stres i patnju koju životinje proživljavaju dok se međusobno grizu i gaze jedna po drugoj. Smatraju važnim da Ministarstvo poljoprivrede upozori na to djelatnike na terenu i da se ne prikrivaju takvi slučajevi, zbog čega su uputili i prijavu DIRH-u i zatražili sankcioniranje počinitelja. Zaključuju da, iako apsolutno ne podržavaju klanje životinja, u ovako užasnim okolnostima treba se maksimalno i bez izuzetka poštovati njihova dobrobit na putu u stravu koja ih čeka u klaonicama.

06.11.2023. Nužno je educirati mlade o povezanosti hrane i ekologije

U tijeku je projekt „Food Wave – empowering urban youth for climate change”, koji su pokrenuli veganski restoran OAZA Joyful Kitchen i Grad Zagreb s ciljem educiranja mladih o važnosti svijesti o klimatskim promjenama i povezanosti odgovornog ponašanja i prehrane. Projekt se provodi u dvorani restorana OAZA Joyful Kitchen kroz niz interaktivnih predavanja o raznim temama iz područja prehrane i ekologije. U utorak 7. 11. 2023. od 17:30 sati predstavnica Prijatelja životinja Dominica Firšt održat će predavanje pod nazivom „Usporedba različitih vrsta prehrane i njihovi utjecaji na klimu”. Sva predavanja su besplatna, a posjetitelje čeka ukusna zakuska. Prijavnica za predavanje nalazi se na Facebook-eventu Usporedba različitih vrsta prehrane i njihovi utjecaji na klimu”.

02.11.2023. Natrpane svinje gaze se i tuku, bravci jedu prasad, bude ih polomljenih

Nakon nedavnog dopisa ministrici poljoprivrede Mariji Vučković u kojemu ukazuju da se na svinje kućne ljubimce i one u utočištima ne bi smjele primjenjivati mjere za suzbijanje afričke svinjske kuge, Prijatelji životinja ponovno su pisali ministrici. U dopisu navode da su im se obratili mještani slavonskih sela zgroženi grubim postupanjem prema svinjama koje se otpremaju u klaonice zbog Naredbe o mjerama kontrole za suzbijanje afričke svinjske kuge u Republici Hrvatskoj. Unatoč tome što se te svinje odvoze na klanje, traže od ministrice da predstavnike veterinarske struke i ostale koji na terenu provode Naredbu upozori na nužnost uvažavanja minimalne dobrobiti svinja koje se prevoze u klaonice, sukladno zakonskim propisima. Naime, Udruga je primila dojave svjedoka koji navode da se u kamione „trpaju zajedno krmače, bravci i prasad”, pri čemu se uspaničene svinje međusobno gaze i tuku, „bude ih polomljenih, a bravci grizu i jedu krmačama prasce”. To se događa pri svakom utovaru svinja u kamione i svjesni su da svinje idu na klanje, no „strahota je gledati kako se s njima nehumano postupa”.

Broj pronađenih vijesti: 8.

<< Prethodni mjesecSljedeći mjesec >>

Info

Izaberi vijesti

<< 2023 >>
01 02 03 04
05 06 07 08
09 10 11 12

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting