Prikaz knjige Potraži me ispod duge

| More

Izdavač Nakladnik SLON, Zagreb, 1993.

MINIJATURA ČISTA POPUT KRAJOBRAZA

Bijeli slon iz pjesme daje kišu i obilne žetve, promiče stihovima kao metafora, blista u gomili neznatnih, zemaljskih stvari. Slon je moćnik, na glavi nosi dragi kamen koji je bljesak munje. Slon je otac božanstva, počelo i svršetak, postojanost i mir. To je kraljevska životinja. Buddhin otac, prosjak u zoološkom vrtu, tegleća marva, radnik negdje u Indiji, biće koje izumire, glavna atrakcija u cirkusu, pa i ime izdavačkog poduzeća koje je objavilo knjižicu Potraži me ispod duge.

Uvod o slonu učinio mi se prikladnim za priču što slijedi: o tuljanovom mladunčetu koje želi živjeti, ali ne uspijeva u svijetu sve više okrutnom i sklonom samouništenju. Ubijanje i pustošenje prirode na kraju će uništiti i samoga čovjeka. Odavno je to naslutio stari indijanski poglavica u svom glasovitom govoru odaslanom prije stotinu i pedeset godina u buduću budućnost koja je naša sadašnjost. Njegove misli citiraju se svake godine uz Svjetski dan zaštite čovjekova okoliša, 5. lipnja. Citiraju se i nažalost, ubrzo zaboravljaju. Ali, eto, srećom, ipak postoje duhovni sljedbenici koji misle i osjećaju na sličan način, a među njima je i autor knjižice Potraži me ispod duge. Na jednoj od uvodnih stranica o njemu samo piše: 'Bernard Jan pseudonim je našeg mladog autora koji živi i radi u Zagrebu.' Uostalom, i ne treba više. Sve je drugo u knjizi, a ja sam, priznajem, oduvijek voljela pomalo tajnovite pisce.

'Što je čovjek, mama?' pita mali tuljan osuđen na neminovnu propast u našoj nemilosrdnoj civilizaciji. Dio odgovora glasi: 'Čovjek je velika tajna. Ne znamo odakle dolazi niti kamo ide. Neuhvatljiv je poput sjene, a kuda god prođe za sobom ostavlja pustoš.'

Pripovijest Bernarda Jana jednostavna je i skladna, lišena suvišnosti i traljavog obilja riječi. Oblikovana poput minijature, doimlje se stilski čisto, poput krajobraza u kojem se zbiva. Bijela boja i iznad nje duga. Čitat će je rado osjetljivi i zahtjevniji. (...) Duhovnost i plemenitost njezine su odlike.

Sunčana Škrinjarić

HSUS - Zalazak sunca i tuljan [ 26.49 Kb ]

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting