08.05.24. (R)evolucija mesa

| More

Predstavljanje vodiča „(R)evolucija mesa” uz biljni kebab, filet mignon, medaljone, kobasice i burger

- 10. 5. 2024., Radićeva 9, 10 h: predstavljanje vodiča o nastanku mesa bez životinja

U petak 10. svibnja 2024. od 10 sati, u dvorani OAZA Joyful place na adresi Radićeva ulica 9, Zagreb, Prijatelji životinja održat će promociju vodiča „(R)evolucija mesa”, korisnog za edukaciju o biljnom mesu. Vodič će kratko predstaviti direktor tvrtke za proizvodnju biljnoga mesa Tin Pažur, predsjednik udruge Alt Protein Project at EIT Food (inicijativa The Good Food Institutea) Tin Rudnički te predsjednik udruge Prijatelji životinja Luka Oman.

Cilj vodiča je povećati ponudu biljnoga mesa u ugostiteljskim objektima. Zato će ga Prijatelji životinja poslati besplatno na adrese više od 1000 restorana diljem Hrvatske, ali i drugim relevantnim institucijama.

Biljne zamjene za meso poput tofua, tempeha ili raznih drugih proizvoda od soje postoje već tisućama godina. Industrija mesa biljnog podrijetla u nekim državama bila je prisutna još u 19. stoljeću, a nekoliko današnjih vodećih tvrtki za proizvodnju mesa biljnog podrijetla osnovano je od sedamdesetih do devedesetih godina 20. stoljeća.

Tržište mesa biljnog podrijetla značajno se proširilo kada su tvrtke počele masovno proizvoditi hamburgere i druge proizvode koji se teksturom, okusom i mirisom gotovo ne razlikuju od životinjskoga mesa te su ih, osim vegana i vegetarijanaca, masovno počeli konzumirati svi, bez obzira na prehrambene navike. Na našem tržištu sada su dostupne veganske kobasice, salame, burgeri, paštete, medaljoni, pa čak i veganski filet mignon, a nešto od toga moći će se probati i na promociji vodiča „(R)evolucija mesa”.

Biljno meso zbog svojega je sastava zdravije od životinjskoga mesa – sadrži kvalitetne bjelančevine, puno je minerala i vitamina, a ne sadrži zasićene masne kiseline, kolesterol i nitrate. Izvori bjelančevina nisu genetički modificirani i takvo meso manje je kalorično. Pored toga, biljno meso znatno je ekološki prihvatljivije i utječe na zaustavljanje klimatskih promjena. Zbog njegova nastanka nije potreban uzgoj i ubijanje životinja, potrebno je daleko manje prirodnih resursa i štedi se pitka voda.

Osim što vodič „(R)evolucija mesa" objašnjava kako nastaje biljno meso, dotiče se i teme kultiviranoga mesa, mesa proizvedenog izravno iz životinjskih stanica. Proces uzgoja kultiviranoga mesa koristi osnovne elemente potrebne za izgradnju mišića i masti te omogućava isti biološki proces koji se događa unutar životinje, ali u tzv. kultivatorima. Takvo meso na staničnoj razini identično je konvencionalnom mesu, ali za njegovo stvaranje nisu potrebne farme i klaonice. Profesor Mark Post i njegov tim sa Sveučilišta u Maastrichtu predstavili su prvi kultivirani hamburger u kolovozu 2013. Godine 2016. javno je pokrenuta prva tvrtka za kultivirano meso, a 2020. prodan je prvi proizvod od kultiviranog mesa. Danas postoji više od 150 tvrtki koje se bave proizvodnjom i usavršavanjem kultiviranoga mesa i ubrzo će se ova spasonosna tehnologija moći naći i u trgovinama.

Razna istraživanja pokazuju da bi kultivirano meso koristilo zemlju 60 do 300 posto učinkovitije od uzgajivača peradi i čak 2000 do 4000 posto učinkovitije od uzgajivača govedine. Uz kultivirano meso izbjegava se i rizik od fekalne kontaminacije jer ne zahtijeva zatvaranje milijuna životinja. Takvo meso ne traži uporabu antibiotika te ne nosi rizik od pandemija i raznih bolesti koje nastaju i šire se uzgojem životinja.

„Bitno je već sada širiti ispravne informacije o kultiviranom mesu i promovirati velike prednosti već dostupnog biljnoga mesa. Poznavanje njihove uporabe i pripremanja ključno je za nužnu transformaciju proizvodnje hrane prema održivom življenju i zaustavljanju klimatskih promjena”, izjavila je Vlatka Balaš Cerjak, koordinatorica projekata u udruzi Prijatelji životinja.

Prijatelji životinja besplatno će objaviti i online verziju vodiča „(R)evolucija mesa” kao izvrstan izvor informacija za sve one koji se žele upoznati s proizvodnjom biljnog i kultiviranog mesa. Vodič donosi i razne korisne savjete te recepte za jela koja će rado iskušati svi, neovisno o njihovim prehrambenim navikama, poput onih za biljne kobasice, čobanac, mesnu štrucu, sarmu i pastirsku pitu.

dan biljnog mesa [ 1.18 Mb ]

Vezane teme

kultivirano meso [ 139.76 Kb ]labaratorijsko meso [ 514.20 Kb ]

Također pogledajte

Akcije

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting