Dio govora Joaquina Phoenixa na dodjeli Oscara

| More

Dio govora Joaquina Phoenixa na dodjeli Oscara 10. veljače 2020., povodom primanja Oscara za glavnu mušku ulogu

"SMATRAMO DA IMAMO PRAVO UMJETNO OPLODITI KRAVU I ZATIM JOJ OTETI DIJETE"

„… smatram da je najveći dar ovog zanimanja, za mene i druge ljude u ovoj branši, prilika da iskoristimo svoj glas u ime onih čiji se glas ne čuje. Razmišljao sam o nekim problematičnim pitanjima s kojima se suočavamo kao društvo.

Mislim da s vremenom osjećamo ili se natjeramo da osjećamo kako težimo različitim ciljevima. Ali ja, ja vidim zajedništvo. Mislim da, bilo da govorimo o neravnopravnosti spolova, rasizmu, pravima LGBTIQ+ zajednice ili pravima životinja, zapravo govorimo o borbi protiv nepravde. Govorimo o borbi protiv uvjerenja da jedna nacija, jedan narod, jedna rasa, jedan spol, jedna vrsta ima pravo dominirati, kontrolirati i eksploatirati druge nekažnjeno.

Smatram da smo postali jako odvojeni od svijeta prirode. Mnogi od nas krivci su za egocentričan pogled na svijet i vjerovanje da smo središte svemira. Odlazimo u prirodu i pljačkamo ju zbog resursa. Imamo osjećaj da imamo pravo umjetno oploditi kravu i zatim joj oteti dijete, unatoč tome što je njezin bolni plač očigledan. Zatim joj uzmemo mlijeko koje je namijenjeno njezinu teletu i stavljamo ga u kavu ili jedemo uz pahuljice.

Plaši nas ideja osobne promjene jer imamo osjećaj da ćemo nešto morati žrtvovati, nečega se odreći. Ali ljudska bića u svojem najboljem izdanju nevjerojatno su kreativna i inovativna i vjerujem da ako pustimo da nas vode ljubav i suosjećanje, možemo stvoriti, razviti i implementirati sustave promjene na korist svih osjećajnih bića i našeg okoliša.”

Također pogledajte

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting