Razlozi pokretanja peticije za zabranu korištenja konja za štraparijade

| More

Potaknuti dojavama o zlostavljanju konja prije i tijekom natjecanja u kojemu konji vuku teške trupce, tzv. štraparijada ili šlajsa, a posebno slučajem batinanja konja u štali kod Karlovca, što su zlostavljači prenosili uživo na Facebooku, udruga Prijatelji životinja i više od 50 udruga članica Mreže za zaštitu životinja traži da se izmjenama Zakona o zaštiti životinja izričito zabrane takva natjecanja.

Štraparijade se održavaju u Liču u Gorskom kotaru, u Baškim Oštarijama i drugim dijelovima Ličko-senjske županije, u Turopolju kod Velike Gorice, Bateru kod Novog Vinodolskog, Virovitičko-podravskoj županiji, Popovači i drugdje u Hrvatskoj.

Dio redovite „pripreme” i „kondicijskog treninga” za štraparijade je udaranje konja u štalama drvenim batinama, skriveno od očiju javnosti. Zlostavljanje traje iz dana u dan, i to godinama. Cilj udaranja konja je da na samom natjecanju konj refleksno, iz straha od batinanja, reagira već na podizanje ruke ili udarac rukom po leđima pa da naglo povuče trupce teške i dvije tone, što je često više nego dvostruko veća težina od težine samoga konja.

Osim zlostavljanja koje prethodi tzv. natjecanjima, vlasnici i prije natjecanja tuku svoje konje i po sat vremena kako bi ih „nabrijali”. Tijekom natjecanja udaraju ih rukom, ubadaju štapovima s metalnim šiljcima ili čak bičuju do krvi. Konji su izloženi teškom fizičkom naporu, koji premašuje njihove snage, povicima i urlanju gomile ljudi, buci automobila, vrućinama i nezaštićenosti od jakog sunca prije i tijekom natjecanja. Kako imaju jako osjetljiv sluh, izlaganje buci izaziva u konjima paniku i strah. Osim toga, konji pate i u transportu, s obzirom na to da se često prevoze na velike udaljenosti i u susjedne države, i to tijekom ljetnih vrućina, pri čemu se ne poštuju propisi koji se odnose na prijevoz životinja. Zlostavljanje je motivirano stjecanjem ilegalne zarade – pobjedniku poraste cijena na do 10 tisuća eura, a zlostavljači na takva dva-tri konja godišnje, koje jeftino kupe i skupo prodaju, zarade godišnju ili dvogodišnju plaću. Zaradu donosi i ilegalno klađenje na iznose od nekoliko desetaka tisuća eura.

Zbog svega navedenoga, štraparijade su već i sada nezakonite i krše niz odredaba iz područja veterinarstva i zaštite životinja. Osim što je batinanje konja kazneno djelo iz članka 205. Kaznenog zakona, što se sankcionira kaznom zatvora i oduzimanjem životinje, predstavlja i kršenje Zakona o zaštiti životinja. Naime, njime je propisano da je životinje zabranjeno koristiti za natjecanja „ako ih se pri tome prisiljava na ponašanje koje kod životinja izaziva bol, patnju, ozljede ili smrt”. Za natjecanja se mogu koristiti nakon što nadležni veterinarski inspektor izda suglasnost, a tome prethodi obaveza podnošenja zahtjeva za izdavanje suglasnosti nadležnom veterinarskom inspektoru najmanje sedam dana prije korištenja životinja, koji mora sadržavati popis svih životinja koje će se koristiti, podatak o dosadašnjem načinu držanja i korištenja životinja, svrsi korištenja, uvjetima držanja životinja tijekom korištenja i mjestu održavanja natjecanja.

S obzirom na to da Hrvatska nema dovoljno financijskih sredstava ni veterinarskih inspektora koji bi mogli nadzirati i kontrolirati svaku štalu u kojoj se odvija batinanje konja, nelegalno je da veterinarska inspekcija izdaje suglasnost za korištenje konja za svaku štraparijadu. Štraparijade nisu u skladu sa Zakonom o zaštiti životinja, propisima iz područja veterinarstva i saznanjima da je zlostavljanje konja sastavni dio treninga za štraparijade. Stoga se zlostavljanje konja za štraparijade može zaustaviti samo zakonskom zabranom štraparijada.

zlostavljani konj [ 1.03 Mb ]konji vuku trupce [ 98.38 Kb ]

Vezane teme

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting