Sastanak povodom prijedloga izmjena Kaznenog zakona

| More

Ministarstvo pravosuđa i uprave
n. r. g. Ivan Malenica, dr. sc., ministar
Ulica grada Vukovara 49
10 000 Zagreb

Poštovani ministre Malenica,

zahvaljujemo Vama i vrijednoj radnoj skupini Ministarstva koja je prihvatila prijedloge naše udruge da se kroz aktualne izmjene Kaznenog zakona ojača pravna zaštita životinja u Hrvatskoj.

Osobito nas raduje uvažavanje prijedloga da se napuštanje životinja sankcionira kao kazneno djelo, povisivanje kazni za kazneno djelo mučenje i ubijanje životinja te spremnost razmatranja prijedloga da se uvede nova sigurnosna mjera – mjera zabrane držanja i nabavljanja životinja.

Drago nam je što je ova najava Ministarstva naišla na iznimno velik i pozitivan odjek u medijima i javnosti. U javnim anketama, prijedlog da se zbog napuštanja životinje ide u zatvor podržava čak 89 % ljudi!

U medijima se navodi da Ministarstvo predlaže da odredba glasi:

„‘Tko neopravdano i kroz dulje vrijeme napusti domaću životinju, kućnog ljubimca ili uzgojenu divlju životinju i druge životinje držane pod nadzorom čovjeka, kaznit će se kaznom zatvora do jedne godine‘,

stoji u 1. stavku novog članka 205.a kojim se uvodi kazneno djelo ‘napuštanje životinja’.

U 2. stavku, pak, piše da će, ako bi kaznenim djelom iz 1. stavka bila prouzročena smrt životinje ili je napušten veći broj životinja, počinitelj biti kažnjen zatvorom do dvije godine.”

Zabrinuti smo da bi se ovako formulirana odredba mogla zloupotrebljavati pa predlažemo da se iz navedene formulacije izostavi dio „neopravdano i kroz dulje vrijeme”. Naime, članak 4. stavak 1. točka 15. Zakona o zaštiti životinja (NN 102/17, 32/19) navodi da je napuštena životinju ona „koju je vlasnik svjesno napustio, kao i životinja koju je napustio zbog više sile kao što su bolest, smrt ili gubitak slobode te životinja koje se vlasnik svjesno odrekao”.

Nadalje, članak 67. Zakona o zaštiti životinja propisuje:

„(1) Vlasnik kućnog ljubimca mora u roku od tri dana od dana gubitka kućnog ljubimca prijaviti njegov nestanak skloništu za životinje, a u roku od 14 dana od dana gubitka psa veterinarskoj organizaciji ili ambulanti veterinarske prakse koja je ovlaštena za vođenje Upisnika kućnih ljubimaca.

(2) Nalaznik napuštene ili izgubljene životinje mora u roku od tri dana od nalaska životinje obavijestiti sklonište, osim ako je životinju u tom roku vratio vlasniku.

(3) Životinja se ne smješta u sklonište ako se po nalasku životinje može utvrditi njezin vlasnik te se životinja odmah vraća vlasniku, osim ako vlasnik odmah ne može doći po životinju.

(4) Iznimno od stavka 1. ovoga članka, životinja se ne vraća vlasniku ako se vlasnik očitovao da se odriče životinje ili se može nedvojbeno utvrditi da je napustio životinju.”

Iz svega navedenoga jasno proizlazi da ne postoji napuštanje životinja koje je neopravdano i kroz dulje vrijeme, već je jasno definirano što je napuštena životinja, a vlasnik ima konkretan zakonski rok do najkasnije 14 dana za prijavu gubitka kućnog ljubimca, odnosno psa, što čini izlišnim dodatak da se radi o napuštanju „kroz dulje vrijeme”.

Primjerice, iz iskustva rada u Povjerenstvu za izmjene Zakona o zaštiti životinja možemo svjedočiti da postoje veliki problemi u provedbi zakonske zabrane držanja pasa na lancu upravo zbog nespretno formulirane i u praksi neprovedive odredbe da je zabranjeno držati pse stalno vezane. Ta jedna riječ, „stalno”, onemogućava kontrolu i provedbu zabrane, s obzirom na to da prijavljeni vlasnik psa uvijek može tvrditi da pas nije stalno na lancu, već da ga povremeno pušta. U praksi, to se zloupotrebljava za doživotno neprekidno držanje psa na lancu. Zato je naša udruga inicirala izmjene Zakona o zaštiti životinja kako bi se brisanjem riječi „stalno” potpuno zabranilo držanje pasa na lancu, a osnovano je i Povjerenstvo (čiji smo članovi), koje bi uskoro trebalo početi s radom na izmjenama toga Zakona.

Gospođa Vedrana Šimundža - Nikolić, državna tajnica Ministarstva, u nedavnoj radijskoj emisiji odlično je predstavila spomenute izmjene Kaznenog zakona i najavila da ćete pozvati predstavnike naše udruge na sastanak na kojemu bismo zajedno razmotrili sve prijedloge. Stoga smo na raspolaganju za sve dodatne informacije i suradnju, kao i za sastanak u terminu koji predložite.

U očekivanju Vašeg javljanja,
srdačan pozdrav,

Snježana Klopotan Kačavenda
koordinatorica projekata

U Zagrebu, 22. rujna 2023.

Vezane teme

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting