24.04.12. Sljepoća zbog 'ljepote'

| More

Prijatelji životinja pozivaju na obilježavanje Svjetskog dana zaštite životinja u laboratorijima

- Performans o pokusima na životinjama, projekcija filma 'Sigurniji lijekovi', bijela lista proizvoda

Mnogi potrošači nisu svjesni da svakodnevno koriste kozmetiku i sredstva za čišćenje koji su testirani zastarjelim bolnim pokusima na životinjama. Među njima je najpoznatiji tzv. The Draize Eye Test, izmišljen prije gotovo 70 godina, koji se koristi za mjerenje štetnosti kemikalija promatrajući oštećenja nastala na očima životinja. U Draize testu u oči sputanih kunića kapaju se kemikalije, a zatim se u razdoblju do dva tjedna promatraju znakovi iritacije, crvenila, oteklina, iscjetka, krvarenja ili sljepoće oka na životinji koja trpi užasnu bol. Životinje s trajnim oštećenjima oka ubijaju nakon testiranja, a ako nemaju veća oštećenja, koriste ih višekratno u sljedećim pokusima, dok ih na kraju ne usmrte.

Prijatelji životinja će na Svjetski dan zaštite životinja u laboratorijima, u utorak, 24.4.2012. u 12 sati na zagrebačkom Trgu bana Jelačića, održati performans u kojem će na fiksiranoj glavi aktivistice u sputavajućoj pozi uvjerljivo prikazati strahote Draize testa. Bijeli 'zec' informirat će građane o etičkom izboru dijeleći letke s tzv. bijelom listom, pozivajući da se koriste samo proizvodi tvrtki koje ne testiraju na životinjama. Bijela lista nalazi se i na www.prijatelji-zivotinja.hr.

Isti dan u 18 sati u Europskom domu Zagreb (Jurišićeva 1/I), u organizaciji Europskog pokreta Hrvatska i Europskog doma Zagreb i Prijatelja životinja, građani mogu pogledati promociju filma 'Sigurniji lijekovi' (Safer Medicines), koji je ovom prigodom preveden na hrvatski jezik. Film govori o razvoju ekološke i etičke svijesti te propituje tradicionalne metode istraživanja i uspoređuje ih s najnovijim progresivnim dosezima u razvoju biomedicine, koja ne koristi životinje iz opravdanih razloga. Nakon filma bit će otvorena rasprava o nužnosti uvođenja vjerodostojnih i etički prihvatljivih metoda istraživanja. Film se može vidjeti i na www.youtube.com/afcroatia.

Osim Draize testa, kemikalije koje se koriste u kozmetičkim proizvodima testiraju se na izbrijanoj i oguljenoj koži životinja koje do dva tjedna trpe bolove od crvenila, oteklina i upala na ranama. Od svojeg pojavljivanja ovi testovi strogo su kritizirani zbog velike okrutnosti i nemogućnosti da pruže pouzdane podatke koji mogu koristiti ljudima.

Tržište kozmetičkih proizvoda zbog utrke za profitom neprestano izbacuje nove proizvode, obećavajući ljepotu i mladost onima koji ih koriste. Više od 12 milijuna životinja godišnje koristi se u raznim pokusima u Europskoj uniji, što znači da svake minute više od deset životinja pati u bolnim i okrutnim pokusima.

S druge strane, sve više tvrtki odbacuje testiranja svojih sastojaka i finalnih proizvoda na životinjama, koristeći jedine potpuno sigurne i moderne ne-životinjske metode testiranja, a daljnji pritisak javnosti i savjesnost kupaca trebali bi dovesti do potpune zabrane prodaje kozmetike koja je testirana na životinjama.

Potrošači imaju moć zaustaviti zastarjele pokuse na životinjama korištenjem kozmetike koja nije testirana na životinjama i potpisivanjem peticija protiv pokusa na životinjama.

Peticija za zabranu prodaje u EU kozmetičkih proizvoda testiranih na životinjama.

Peticija za zabranu testiranja botoksa na životinjama.

Peticija za zabranu testiranja na primatima.

Bijela lista

Film 'Sigurniji lijekovi'

Svjetski dan zaštite životinja u laboratorijama - Photo by Krume IvanovskiSvjetski dan zaštite životinja u laboratorijama - Photo by Krume Ivanovski [ 46.81 Kb ]Svjetski dan zaštite životinja u laboratorijama - Photo by Krume IvanovskiSvjetski dan zaštite životinja u laboratorijama - Photo by Krume Ivanovski [ 81.89 Kb ]Svjetski dan zaštite životinja u laboratorijama - Photo by Krume Ivanovski [ 80.20 Kb ]Svjetski dan zaštite životinja u laboratorijama - Photo by Krume Ivanovski [ 84.06 Kb ]Svjetski dan zaštite životinja u laboratorijama - Photo by Krume Ivanovski [ 67.37 Kb ]Svjetski dan zaštite životinja u laboratorijama - Photo by Krume Ivanovski [ 88.24 Kb ]

Vezane teme

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Web reference

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting