Zaustavimo iskorištavanje konja u šumama

| More

Životinjska snaga u šumarstvu kao potpuno nepotrebna ukinuta je u prošlom stoljeću kada se razvila šumska mehanizacija koja može raditi na svakom terenu, pa čak i na vrlo strmom, i to puno učinkovitije nego bilo koja životinja. Stručnjaci smatraju da korištenje konja kao radnih životinja nema nikakve svrhe u 21. stoljeću, kada su teški fizički poslovi prebačeni s čovjeka i životinja na modernizirane strojeve.

U Hrvatskoj je tijekom godina pak zabilježeno više slučajeva iskorištavanja konja, čak i do njihove iznemoglosti. S ciljem prestanka korištenja konja za izvlačenje drva u šumama, pokrenuta je peticija 2014. godine, potaknuta šokantnim prizorima konja s Velebita.

Vlasnik konja s Velebita bešćutno je izjavio medijima da su ti konji ionako radne životinje pa im se događa da padaju, lome noge i vratove, a onda su za klaonicu. Raniji slučaj iz 2006. godine kada su konji s otvorenim ranama svakodnevno vukli drva iz šume u Bregani i slučaj iz 2014. pokazuju nužnost zaštite konja od prisiljavanja na težak tjelesni rad koji rezultira padovima, ozljedama i lomovima.

Za zaštitu konja koji se iskorištavaju za nošenje drva nisu dovoljne općenite odredbe Zakona o zaštiti životinja kojima se zabranjuje nanošenje životinjama boli, patnja i ozljeda te namjernog izlaganja strahu; izlaganje životinja nepovoljnim temperaturama i vremenskim uvjetima te zanemarivanje životinja s obzirom na njihovo zdravlje, smještaj, ishranu i njegu. Te odredbe ne pomažu konjima jer se oni i dalje nemilice iskorištavaju i muče prisiljavanjem na rad, i to na rad koji je iznad njihovih fizičkih mogućnosti.

Zakonom o zaštiti životinja iz 2017. godine, zabranjeno je "korištenje kopitara za izvlačenje trupaca iz šuma i iznošenje ogrjevnog drva", međutim dodana je i iznimka zabrane koja glasi "osim u teško pristupačnim područjima gdje to nije moguće bez korištenja kopitara".

Peticija pokrenuta 2014. godine je zatvorena slijedom nove zakonske odredbe, no važno je i dalje pratiti praksu u Hrvatskoj te educirati javnost o ovom problemu, uz nadu da je pitanje vremena kada će iskorištavanje konja u šumama postati zabranjeno bez iznimki.

Više informacija o ovoj temi:

Peticija za zabranu korištenja konja za izvlačenje drva (sada zatvorena)

Izmučeni konji na Velebitu padaju pod teretom drva

Životinjski rad na poslovima u šumi

Konji s otvorenim ranama tegle drva u Bregani

Fotogalerija konja u Bregani

Konjima život, a ne nove rane i smrt

Zahtjev Šumariji Samobor da prekine suradnju s obrtom koji iskorištava konje i njihov odgovor

Zlostavljani konji na Velebitu kod Gračaca 2Zlostavljani konji na Velebitu kod Gračaca 3 [ 117.83 Kb ]

Vezane teme

Download

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting