Vijesti

| More

Broj pronađenih vijesti: 48.

31.12.2007. Brutalno ubijali srne jer su se silno zaželjeli paprikaša!

Četvorica krivolovaca iz potkalničkog kraja moraju odležati u zatvoru od sedam do 12 mjeseci jer su za lovostaja na brutalan način ubijali čak i trudne srne,  pošto su se, kako su trojica od njih sami izjavili u svojoj obrani, 'zaželjeli srnećeg  paprikaša'. Županijski sud u Koprivnici u drugostupanjskoj presudi  protiv  M. K. iz Kalničkog Ljublja, V. B. iz Možđenca i F. B. iz Kostanjevca, obrazložio je kako su počinili 'bezobziran masakr bređih srna i time ugrozili njihovu reprodukciju'. Županijski sud je prihvatio žalbu državnog odvjetnika i kaznio krivolovce iz Kalničkog Ljublja i Možđenca na 11 mjeseci, a F. B. iz Kostanjevca na sedam mjeseci zatvora. U drugom postupku protiv J. Ž. iz Koprivničke Reke, inače članu lovačkog društva, Županijski sud je  izrekao godinu dana zatvora jer je zatečen u ponovnom krivolovu, za što je već osuđivan, i to u lovištu  LD Sveti Hubert iz Križevaca. Svjedoci su rekli kako je malokalibarskom puškom ranio srnu, brutalno joj slomio vrat i odvukao desetak metara te prekrio lišćem.

31.12.2007. Svirepo ubili macu i objesili iznad bunara!

U jeku božićnog slavlja, Sveti Kuzam pokraj Rijeke šokiralo je okrutno zlostavljanje i ubojstvo nejake životinje. Anonimni je građanin, naime, 21. prosinca prijavio je Udruzi za dobrobit i zaštitu mačaka Mijau, da sa šterne visi mrtva mlada mačka omotana ljepljivom trakom. Volonteri Udruge iz svog džepa nude nagradu od 1000 kuna osobi koja je spremna prijaviti inicijatora tog, najblaže rečeno, neljudskog čina te svjedočiti na sudu. Apeliraju i na sve Riječane da ne okreću glavu ako vide zlostavljanje životinja te da se ne boje pozvati najbližu policijsku postaju za pomoć.

30.12.2007. Vlak usmrtio medvjeda!

Na pruzi Rijeka-Zagreb, kod željezničke postaje Ljubošina blizu Broda Moravice, u četvrtak oko 18:20 sati nastradao je medvjed. Medu, koji se našao na pruzi, usmrtio je putnički vlak. Stradala životinja brzo je uklonjena s tračnica, a preuzeli su ga lovci lovišta Dobra VIII/28. (vl)

29.12.2007. Natalie Portman dizajnirala cipele za vegane!

Mlada glumačka diva Natalie Portman u suradnji s proizvođačem obuće Te Casan dizajnirala je liniju cipela posebno namijenjenih - veganima. Vegani su, za razliku od vegetarijanaca, osobe koje ne samo da ne konzumiraju meso, ribu i jaja, također ne koriste nikakve proizvode dobivene patnjom životinja. Ne konzumiraju ni mlijeko i mliječne proizvode, med, ne koriste vunu, kožu, krzno ni kozmetiku koja sadrži životinjske sastojke. U liniji cipela Natalie Portman tako neće biti korišteni nikakvi životinjski materijali, a pet posto prihoda od prodaje cipela glumica će donirati u humanitarne svrhe.

28.12.2007. U minskom polju stradalo 60 ovaca!

U četvrtak, 20. prosinca, u podnožju brda Gradine nedaleko od Dragišića stado ovaca ušlo je u minsko polje. Nagazna odskočna mina eksplodirala je u sredini stada od 420 ovaca i trenutno usmrtila oko 60 životinja. Geleri su ranili još dvadesetak ovaca, većinom spremnih za janjenje. 'Oznake da je livada minski sumnjivo područje nema već godinama, jer su pirotehničari ta područja pročešljali tri puta. Stoku na ta polja vodimo već četiri godine i nikad se nije dogodila nesreća', izjavio je pastir Slobodan Lalić. (vl)

28.12.2007. Odbjegla tigrica ubila gosta kafića!

Sibirska tigrica Tatjana pobjegla je u utorak iz kaveza te ubila jednog, a teško ranila dvojicu posjetitelja zoološkog vrta u San Franciscu, prije nego što ju je ubila policija. Tigrica teška 135 kg na još nerazjašnjen način uspjela je pobjeći iz prostora koji je bio ograđen šest metara visokom ogradom te je napela trojicu mladića na terasi kafića. Kad je policija stigla, tigrica je stajala nad beživotnim tijelom 23-godišnjeg mladića, a pokušala je napasti i policajce. Zoološki vrt je evakuiran, a zbog napada na posjetitelje, uprava je kažnjena svotom od 18.000 dolara. Tatjani ovo nije bio prvi pokušaj bijega iz zatočeništva, prošle je godine također pobjegla iz kaveza, ranivši svoju hraniteljicu. (vl)

27.12.2007. Lovac ubio lovca!

Ogulinac Dražen Salopek (44) poginuo je 26. prosinca oko 11 sati u lovu u mjestu Grabrk pokraj Bosiljeva, priopćila je karlovačka Policijska uprava. PU je naveo samo inicijale stradale osobe te da je iz Lovačke udruge 'Ravno'. Na mjesto očevida radi utvrđivanja svih okolnosti nesreće izišli su policija, Državno odvjetništvo i istražni sudac Mladen Kosijer. Prema neslužbenim informacija, Salopeka je nehotice ustrijelio 42-godišnji Ogulinac, također iz Lovačke udruge 'Ravno'.

26.12.2007. Gušter macaklin bit će lošinjski hit suvenir!

Macaklin, mali kućni gušter koji se udomaćio na Lošinju, zarobio je srca djelatnika Ministarstva turizma koji odlučuju o autohtonom suvenirima. U Centar za zdravo odrastanje stigla je potvrda da podržavaju njihovu ideju o novom autohtonom malološinjskom suveniru, pa će ime Hrvatske, uz dobre dupine koji su se nastanili u vodama oko Velog Lošinja, i Apoksiomena koji je, gle slučaja, baš na području njihova staništa mirno spavao 2000 godina nakon brodoloma nekog antičkog broda, pronositi i mali gmizavac koji danju spava pod kamenjm, a noću ide u lov. Turistima je njegov lik već poznat jer ih, uz poruku 'Lošinj je dom i macaklina', već dvije godine pozdravlja s panoa uz glavnu otočnu cestu. Ovoga ljeta Centar za zdravo odrastanje okupio je u likovnoj koloniji umjetnike iz zemlje i inozemstva koji su slikali i modelirali skulpture s likom macaklina, te oslikavali majice.

25.12.2007. U božićnom lovu 70 lovaca pobilo 17 divljih svinja!

Proteklog vikenda je u organizaciji tvrtke Euromarket Vtc d.o.o. organiziran drugi po redu božićni lov. U zakupljenom lovištu Virovitička Bilogora koje se prostire na centralnom dijelu Bilogore na području županija Virovitičko - podravske i Bjelovarsko - bilogorske za sve poslovne partnere i goste omogućeno je da se okušaju u svom lovačkom umijeću. Ukupno sedamdesetak lovaca iz cijele Hrvatske, od Dubrovnika do Vukovara, među kojima su bili i Ivica Kirin i Josip Đakić, ubilo je 17 divljih svinja.

24.12.2007. Japan neće ubijati grbave kitove!

Japanska flota kitolovaca u moru Antarktika za sada neće ubijati grbave kitove, no očetkom godine namjerava pobiti 1000 drugih kitova. Taj potez slijedi objavu Australije da će slati patrole koje će prikupljati dokaze za moguće sudske tužbe Međunarodnom sudu u svrhu zaustavljanja japanskog pokolja. Plan Japana da uključi 50 ugroženih grbavih kitova u svoj godišnji lov izazvao je bijes aktivista. Popularni među promatračima kitova po svojoj prepoznatljivoj silueti i akrobatskim skokovima, grbavi su kitovi lovljeni gotovo do istrijebljenja dok Međunarodna komisija za kitolov nije naredila njihovu zaštitu 1966. Državni glasnogovornik izjavio je da je odlučeno ne loviti grbave kitove 'godinu ili dvije'. Australija, Britanija, Francuska i Njemačka bile su među 30 zemalja koje su uložile zajedničku prosvjednu notu japanskom ministarstvu vanjskih poslova zbog kitolova.

23.12.2007. I makakiji zbrajaju bolje od studenata!

Majmuni male brojeve zbrajaju gotovo jednako uspješno kao i studenti fakulteta, nakon japanskog, potvrdilo je i američko istraživanje. No, za razliku od Japanaca, koji su testirali čimpanze, istraživači s Dukea u Sjevernoj Karolini testirali su rhezus makaki majmune, koji su jednostavne račune rješavali čak brže i bolje od studenata. (vl)

22.12.2007. V. Britanija smanjuje broj životinja korištenih u istraživanjima!

Vlada Velike Britanije obvezala se udvostručiti davanja za ukidanje i zamjenu korištenja životinja u istraživanjima. Davanja će u razdoblju 2010.-11. porasti na više od 5 milijuna funti. Novac će biti dodijeljen Nacionalnom centru za zamjenu, reviziju i smanjenje životinja u istraživanjima (NC3Rs). Centar, osnovan 2004. godine, osigurava u Britaniji promociju i razvoj alternativa pokusima na životinjama i prima 2 milijuna funti godišnje od vlade. Vlada izjavljuje kako će dodatni novac rezultirati novim otkrićima kao što je bila tehnologija uzgoja tkiva.

21.12.2007. Kina zatvara farme za uzgoj medvjeda!

Kina je zatvorila više od 400 farmi za uzgoj medvjeda, kako bi unaprijedila prava životinja, izjavila je kineska vlada. Broj farmi, koje uzgajaju medvjede zbog prikupljanja njihove žuči koja se koristi za medikamente, opao je s 480 u 1990. godini na 68, izjavio je Zhu Lieke, zamjenik ministra
šumarstva. Nove kirurške metode usvojene su da se medvjedima smanji bol prilikom uzimanja žuči, kao zamjena za tradicionalne metode zatvaranja medvjeda u male željezne kaveze ili čelične košulje, izjavio je Lieke.

21.12.2007. Potvrđeno globalno zagrijavanje!

Da od 1985. temperatura kontinuirano raste, potvrdila je nova studija iz Velike Britanije. Najtoplija je pak bila 1998., a 2007. je 'spasila' La Nina, ohladivši na tren atmosferu. Svih jedanaest najtoplijih godina zabilježeno je od 1994. godine, a 2007. bi trebala biti sedma najtoplija godina od 1950. otkad se provode redovita mjerenja, navodi se u studiji koju je objavio Britanski meteorološki ured Sveučilišta East Anglia. Osam najtoplijih godina zabilježeno je u ovom stoljeću - s iznimkom najtoplije od svih, 1998. - a u njima je prosječna temperatura bila 0,52 stupnja Celzija viša od prosjeka za razdoblje od 1961. do 1990. Posljednja godina u kojoj je prosječna temperatura na Zemlji bila ispod dugogodišnjeg prosjeka bila je 1985., a od tada temperatura kontinuirano raste, navodi se u studiji. Prema podacima od siječnja do studenoga ove godine, 2007. će biti 0,41 stupanj Celzija toplija od dugogodišnjeg prosjeka, a vjerojatno bi bila i toplija da nije bilo meteorološkog fenomena La Nine, koji je zaslužan za djelomično hlađenje atmosfere, navode stručnjaci Meteorološkog ureda.

20.12.2007. Brown Thomas odustaje od krzna!

Jedna od najpestižnijih irskih trgovina odjećom prestaje prodavati proizvode od životinjskoga krzna. Tvrtka Brown Thomas će pokrenuti novu politiku bez krzna od veljače 2008., a uprava naglašava kako to čini zbog dobrobiti životinja. Potez je pozdravljen od aktivista za prava životinja koji su proteklih mjeseci vodili kampanju pred izlozima trgovine u najprometnijim satima.
Trgovine Brown Thomas u Dublinu, Corku, Limericku and Galwayu prodavat će samo sintetičko krzno, kožu i antilop. Aktivističke grupe AFAR, ARAN, ALiberation and CAFT Ireland izjavile su kako su prikupile tisuće potpisa za peticiju koja je pozivala na bojkot Brown Thomasa dok ne prestanu prodavati krzno. Ovaj lanac trgovina pridružio se rastućem popisu utjecajnih dizajnera i trgovina koje su se povukle iz trgovine krznom kao što su Marks & Spencer, Dunnes Stores, Debenhams, Next, Top Shop i Karen Millen.

20.12.2007. Lovac umjesto kune ustrijelio Zagrepčanina!

U šumi u mjestu Sušobreg Bistrički u utorak oko 14 sati lovočuvar Ivan K. (52) slučajno je umjesto kune nastrijelio Zagrepčanina Franju V. (56). Kako navodi policija, lovac je pripadnik lovačkog društva Fazan iz Konjščine, prilikom obilaska lovišta pucao je u krošnju drveća misleći da je riječ o predatoru - kuni. Lakše je ozlijedio muškarca koji je na drveću brao bršljan. Ranjenom Franji pomoć su pružili u Općoj bolnici Zabok. Lakše je ozlijeđen i pušten je kući.

19.12.2007. VW-ovi okrutni pokusi na pticama!

Europske ptice pjevice obezglavljene su u okrutnim pokusima koje sponzorira Volkswagen. Zaklada Volkswagen plaća pokuse na njemačkim i američkim sveučilištima koja zarobljavaju i zlouporablju ptice pjevice u bezvrijednim pokusima koji prestravljuju i muče ptice prije nego što ih
koštaju života zbog puke znatiželje. Ovi se pokusi odvijaju na sveučilištima Oldenburg u Njemačkoj i Duke University u Sjevernoj Karolini. Pjevice iz divljine i kanarinci uzgojeni u zatočeništvu izloženi su različitim ciklusima osvijetljenja ili su im na glavu zalijepljene prekrivke koje blokiraju svjetlo. Istraživači tada pticama odrežu glavu kako bi im narezali očne jabučice na listiće ili kako bi proučavali njihov mozak u potrazi za tajnom migracije.

19.12.2007. Svinjogojstvo u kolapsu zbog prevelikih viškova!

Iako je rijetko koja stočarska proizvodnja u Hrvatskoj na tako tankim 'nogama' kao što je svinjogojska, viškovi svinjskog mesa na tržištu Europske unije mogli bi je baciti na koljena. Zbog izvoznih poticaja koje EU daje tamošnjim proizvođačima da bi 'očistili' svoja tovilišta, sasvim će sigurno dio jeftinog europskog svinjskog mesa završiti na hrvatskim stolovima, što domaće uzgajivače baca u očaj. 'Naša su tovilišta puna, cijena domaće svinjetine potpuno je obezvrijeđena iako su troškovi proizvodnje enormni. Godišnji mi je ciklus oko tisuću tovljenika (...) koje sada pred Božić nemam komu prodati. Problema s plasmanom i cijenom bilo je i prije, ali ove je zime "voda došla do grla" i bez pomoći države i interventnog otkupa nećemo preživjeti', kaže Ivica Krip iz Trenkova, čija se obitelj uzgojem svinja bavi naraštajima. Problem je dodatno otežala činjenica da je zbog suše koja je doslovce poharala slavonska polja, osobito kukuruza, stočna hrana vrtoglavo poskupjela. (Glas Slavonije)

18.12.2007. Promocija knjige 'Večna Treblinka' u Novom Sadu!

Udruga za zaštitu i prava životinja 'Sloboda za životinje' organizira promociju srpskog izdanja knjige Vječna Treblinka - naše postupanje prema životinjama i holokaust uz projekciju filmova 'Neoplakana stvorenja' i 'Ljudi i životinje na Zemlji Mira'. Promocija će se održati danas, 18. prosinca 2007. godine u 20 h u Muzej suvremene umjetnosti, Dunavska 37 u Novom Sadu. Knjiga Vječna Treblinka – naše postupanje prema životinjama i holokaust Charlesa Pattersona na vrlo jednostavan način predočava čitatelju vezu između nastanka masovnog uzgoja životinja i klaonica, eksperimentiranja na njima u istraživačke svrhe i logora smrti nastalih za vrijeme Hitlerove Njemačke.

18.12.2007. Mačka cijeli dan hodala sa zmijom oko vrata!

Domaća mačka koja živi u jednoj australskoj obitelji u surferskom raju, morskom zaljevu Sorellu ima devet godina i spada među najsretnije mačke na svijetu. Jelly je prošlog utorka hodala oko kuće sa zmijom otrovnicom omotanom oko vrata. Skrbnica Wendy Wallis kaže da je Jelly lutala oko dvorišta kuće noseći zmiju sa sobom. Brzo je pozvala udrugu za zaštitu divljih životinja da uklone zmiju. 'I zmija i mačka su izgledale prilično zadovoljno. Jelly po noći nije pokazivala nikakve posljedice ugriza, ali sljedeće jutro je bila skoro paralizirana', priča skrbnica. Dodala je kako joj kod veterinara ispumpavaju ostatak otrova. Vjeruje da će se skroz oporaviti od neobičnog 'nametnika'.

17.12.2007. Pingvini izumiru kao žrtve zatopljenja!

Globalno zatopljenje prijeti pingvinima na Antarktici gdje se broj četiriju vrsta u posljednjih 25 godina smanjio za 66 posto, objavila je udruga Svjetski fond za zaštitu prirode. U izvješću se navodi kako zbog globalnog zatopljenja nestaje dragocjeno kopno na kojemu neke vrste pingvina podižu svoje mlade, a imaju i sve manje hrane. (H)

17.12.2007. Princu Charlesu ukradeno 350 tovljenih gusaka!

Britanski prijestolonasljednik ostao je bez 20.000 funti vrijednih gusaka koje su bile tovljene za neku od ekskluzivnih britanskih organskih tržnica. Princ Charles ima svoju prehrambenu tvrtku koja posluje s proizvođačima organske hrane te sada neće imati guske za tržište jer svaki proizvod te tvrtke ima samo jednog proizvođača. S farme Higher Fingle u Devonu odneseno je 350 bijelih Wessex gusaka, i to samo nekoliko dana uoči Božića kada ih se tradicionalno priprema za ručak. Nakon što su ukrali guske, nepoznati su lopovi zapalili zgradu i time na smrt osudili 800 mladih pataka koje su izgorjele. Princ Charles poslao je pismo vlasnicima farme, ali su Rona i Nevil Amiss toliko uzrujani zbog noćnog napada da su se zakleli da više nikad neće držati guske.

16.12.2007. Lijek Prexige zabranjen u Velikoj Britaniji!

Agencija za lijekove u Britaniji naredila je da se povuče lijek za artritis, nakon dokaza da može prouzročiti oštećenje jetre. Lijek Prexige tvrtke Novartis, povezan je s 20 slučajeva ozbiljnog oštećenja jetre širom svijeta otkad je na pušten na tržište 2005., uključujući dvije smrti i tri slučaja u kojima su pacijenti trebali transplantaciju jetre. Prema britanskoj Agencji za lijekove i medicinske preparate, u Britaniji su zabilježena 23 slučaja negativnih reakcija jetre od ožujka prošle godine. Niti jedno nije bilo ozbiljno i nije bilo smrtnih slučajeva ili potrebe za transplantacijom. Međutim, potaknuta rastućim dokazima širom svijeta, Agencija je obustavila
distribuciju lijeka. Novartis je kontaktirao oko 5000 britanskih pacijenata koji uzimaju Prexige da kontaktiraju svoje liječnike i dobiju alternativne lijekove. Prije odobrenja za uporabu, Prexige je testiran na životinjama.

15.12.2007. 3o/4tet nastupa u Bačkoj Palanci!

Nakon uspješnih gostovanja u Zagrebu, Vinkovcima, Vukovaru i Županji, 3o/4tet, sutra, u nedjelju 16.12.2007. u 17:00 sati u organizaciji Prijatelja životinja iz Zagreba, nastupa u Omladinskom centru Bačka Palanka. Projekcijom filma 'Zemljani' režisera Shauna Monsona u trajanju od 90 min, veganskom degustacijom, te koncertom 3o/4tet-a (Ana Kralj, prof. - flauta i Robert Međugorac, prof. - gitara) za vrijeme kojeg u pozadini idu Misli poznatih o nenasilju nad životinjama i ekologiji u trajanju od cca 80 min, javnost će biti informirana o problematici prava životinja i vegetarijanstvu, te imati priliku potpisati jednu od najsveobuhvatnijih peticija 'Glas humanosti - 21 zahtjev za 21. stoljeće'.

15.12.2007. Michael Vick osuđen na 23 mjeseci zatvora!

Sudac je u Richmondu, Virginija, osudio Michaela Vicka, igrača američkog nogometa iz kluba Atlanta Falcons za organiziranje borbi pasa. Michael Vick je na svom imanju u Surry Countyju organizirao borbe pasa, uzgajao i trenirao pit bulle za borbe i izvodio svoje operacije i preko državnih granica unutar SAD. U rujnu je Michael Vick pohađao tečaj 'Razvijanje suosjećanja za životinje' u uredu PETA-e, cjelodnevni seminar 'Tko su životinje', učio o alternativama okrutnosti, filozofiji zaštite životinja i humanoj edukaciji.

14.12.2007. Spriječeno još jedno krijumčarenje ubijenih zaštićenih ptica!

Suradnjom Carine i Inspekcije zaštite prirode Ministarstva kulture, 11./12. prosinca spriječen je još jedan pokušaj krijumčarenja ubijenih zaštićenih vrsta ptica preko naše granice. Naime, na GP 'Ilok-most' u pokušaju 78 ubijenih ptica pjevica spriječen je bugarski državljanin, koji je ptice iz Bugarske za Italiju krijumčario u mini-hladnjaku za hranu. Determinacijom ptica od strane višeg inspektora zaštite prirode Željka Vukovića, utvrđeno je kako je riječ o 46 poljskih ševa, 21 prugastoj trepteljki, 7 velikih strnadica, 3 zebe i 1 zelenduru. S obzirom na to da su ptice bile krijumčarene i bez ikakve popratne dokumentacije, inspektor je bugarskom državljaninu izdao prekršajni nalog u visini 7.000 kn, a isti je prekršajno kažnjen i od strane Carine, dok je policija podnijela kaznenu prijavu. U posljednjih desetak dana, ovo je treća zapljena ubijenih zaštićenih ptica na području istočne Hrvatske, kojeg pokriva Ured Inspekcije zaštite prirode u Đakovu, a druga na GP 'Ilok-most'. Osim navedenih vrsta, Inspekcija je na ovom graničnom prijelazu otkrila i krijumčarenje gugutkama, grlicama i prepelicama, dok je na GP 'Stara Gradiška' spriječen pokušaj krijumčarenja 16 šljuka.

13.12.2007. Pilad puštena u parkove nakon propalog transporta!

Tisuće piladi koja su trebala biti otpremljena u Etiopiju da postanu 'nesilice', uslijed nepredviđenih okolnosti puštena su u javne parkove oko Bruxellesa. Prema tvrtki De Morgen, 5000 piladi trebalo je otići za Etiopiju. Međutim, avion je već bio pun i pilot je odbio utovariti sanduke pune piladi
pa su aerodromski službenici dobili naređenje da pobiju ptice plinom. Umjesto toga, radnici su odnijeli stotine piladi u grad i pustili ih u javne parkove. Deseci piladi smješteno je u azile u belgijskoj prijestolnici, no još ih mnogo trčkara parkovima.

13.12.2007. Psi također mogu apstraktno razmišljati!

Psi su sposobni mentalno sortirati objekte u kategorije, što pokazuje sposobnost apstraktnog razmišljanja dosad poznatu, uz primate, jedino kod ptica, objavili su znanstvenici bečkog sveučilišta. Do toga su zaključka istraživači došli eksperimentom u kojemu se na kompjutorskom ekranu simultano pojavljuju dvije različite fotografije. Jedna je prikazivala psa, a na drugoj je bio krajolik. Ako bi psi izabrali krajolik, onda su morali pričekati nekoliko sekundi prije nego što se slike ponovno pokažu, dok su za odabir fotografije sa psom odmah bili nagrađeni hranom. Bečki tim je potom u posljednjoj fazi eksperimenta psima prikazao slike pasa zajedno s okolišem i okoliš posebno. Odabir slika na kojima je uz okoliš i pas rezultat je koji pokazuje da su psi sposobni razviti 'koncept psa'. Četiri testirana psa, tvrdi se u istraživanju objavljenom u magazinu New Scientist, uspjela su shvatiti da je 'pas' posebna kategorija.

12.12.2007. Vraždinska promocija knjige 'Ta ravnopravna stvorenja'!

Građani se pozivaju na promociju knjige Ta ravnopravna stvorenja – 100 odgovora na 100 pitanja o pravima životinja u srijedu 12. prosinca 2007. s početkom u 18:30 sati u novouređenom prostoru Odjela za mlade varaždinske knjižnice, ispred II. osnovne škole u vili Bedeković, na drugom katu. Knjiga Ta ravnopravna stvorenja izašla je u izdanju Dvostruke duge iz Čakovca i sunakladništvu udruge Prijatelji životinja. Na promociji će govoriti Aleksandra Hampamer, direktorica izdavačke kuće Dvostruka duga i Luka Oman, predsjednik udruge Prijatelji životinja. Ulaz je slobodan, a uz promociju knjige održat će se i projekcija kratkog filma o pravima životinja 'Njihova budućnost je u vašim rukama' te potpisivanje međunarodne peticije 'Životinje su mi važne'.

12.12.2007. Lovac ostavio pse da izgore u autu!

Dva lovačka psa i Land Rover izgorjeli su u petak oko 18 sati u Zrenju u Istri. 'Policija je zaprimila dojavu da je u dvorištu ugostiteljskog objekta Seoski turizam Čabarnica u Zrenju došlo do zapaljenja Land Rovera u vlasništvu talijanskog državljanina, 51-godišnjeg N. G. iz Terecate. Automobil je u potpunosti izgorio kao i dva engleska setera koja su se nalazila u njemu', izvijestila je Nataša Rogić, glasnogovornica PU istarske. N. G. se po povratku iz lova nakratko uputio u unajmljenu sobu u Čabarnici, a pri tome je ostavio automobil upaljen kako bi se mokri psi, koji su bili s njim u lovu, osušili. U sobi se zadržao 10-ak minuta kada je kroz prozor primijetio da je u stražnjem dijelu automobila izbio požar. Požar su s nekoliko vatrogasnih aparata ugasili sami mještani i vlasnik automobila koji je pri tom zadobio lakše opekotine na desnom dlanu. Djelatnici Centra za kriminalistička vještačenja iz Zagreba utvrdili su da je požar izazvao kvar na električnim instalacijama u stražnjem dijelu vozila gdje su se nalazili nesretni psi.

11.12.2007. Eva Mendes naga protiv krzna!

Američka udruga za prava životinja People for the Ethical Treatment of Animals (PETA) nagovorila je lijepu glumicu Evu Mendes da pod geslom 'Krzno? Radije bih hodala gola' postane nova slavna i naga ljepotica na jumbo plakatu. U svom intervjuu s PETA-om, Eva je izjavila: 'Želim da ljudi znaju da postoje opcije - da ubijanje i nošenje jadne životinje nije kul... poštivanje svih životnih oblika je ono što je kul.'

10.12.2007. Plesom za spas dupina!

Pozivamo vas na multimedijalnu plesnu predstavu Histerie NOVE u koreografiji i režiji Marije Šćekić o komunikaciji morskih sisavaca pod nazivom 'MODULACIJA OBLIK 2', koja je zbog svoje angažiranosti već dobila posebno priznanje za inovativnost i umjetnički izričaj za zaštitu prirode (European Commission i Umis-Smea, Zagreb 2007.) Predstava će se održati u utorak, 11. prosinca u 20:00 sati u zagrebačkom Kazalištu VIDRA, Draškovićeva 80. Cijena ulaznice je 60 kn, a prihod od prodanih ulaznica donirat će se udruzi VAL u korist projekta 'Spašavanje posljednjih jadranskih dupina'. Informacije i rezervacije: 095 905 8316 ili 098 233 633 (Vlasta Katičić).

10.12.2007. Zečica udomila šestero napuštenih mačića!

Skrbnica mačke donijela je mačiće u veterinarsku stanicu u britanskom Aberdeenu nakon što ih je majka napustila. Sažalivši se, veterinarka Melanie Humble odnijela ih je kući misleći kako će ih prihvatiti njena mačka. No, umjesto mačke, mali potomci roditelja su pronašli u njenoj zečici Summer. 'Nevjerojatno ih je vidjeti zajedno. Iz nekog razloga odmah su izabrali zečicu da im bude mama. Počeli su se penjati po njoj i tražiti otkuda mogu izvući mlijeko. Ona je samo sjedila i dopustila im da se veru. Sada je svugdje slijede', ispričala je Humble.

09.12.2007. Svinjska kuga se širi, svinjokolja dopuštena!

Svinjska kuga nastavlja se širiti Zagorjem. Nakon Kuzminca, Petrove Gore, Radoboja, Žutnice i Zlatara evidentirano je u Gornjoj Podbrezovici kod Đurmanca, gdje je eutanizirano desetak životinja za koje je utvrđeno da su kupljene od Filipa Stjepana Novaka iz Kuzminca u čijem se dvorištu kuga prvo pojavila. Predsjednica Kriznog stožera za suzbijanje klasične svinjske kuge na području Krapinsko-zagorske županije Mirjana Krušelj ocijenila je stanje u županiji kritičnim. No, radi aktualne svinjokolje bez obzira na nova žarišta bolesti dopušta se klanje svinja za osobne potrebe na zaraženim i ugroženim područjima uz obavezan prethodni klinički pregled svinja koji će obavljati veterinari u dvorištima na dan klanja, poručuje Mirjana Krušelj.

09.12.2007. Klokanovi će 'vjetrovi' spasiti svijet!

Australski znanstvenici probavni sustav krava i ovaca žele preurediti kako bi postao sličan klokanovu, a cilj je tomu smanjiti emisiju plinova koji izazivaju efekt staklenika i globalno zatopljenje. Klokani u trbusima kriju bakteriju zbog koje njihovi 'vjetrovi' ne sadržavaju opasni plin metan. Četrnaest posto štetnih plinova u Australiji ispuštaju krave i ovce, a na Novom Zelandu ta brojka doseže i 50 posto.

08.12.2007. Pas brutalno ubijen u centru Osijeka!

Dana 4. prosinca u večernjim satima udruga Život zaprimila je telefonsku dojavu da se iza stambene zgrade na Trgu Slobode nalazi teško povrijeđeni pas vrste dalmatiner. Stravičnom prizoru svjedočili su u utorak navečer prolaznici na Vijencu Paje Kolarića. Brutalno i divljački još uvijek nepoznati čovjek pred očima zgroženih prolaznika išutao je nasmrt mladu ženku dalmatinera i nakon tog divljačkog čina pobjegao. Pas je još neko vrijeme ležao u mukama i patio se nekih sat vremena. Veterinari se nisu odazvali na poziv građana, a dok su stigli aktivisti udruge Život pas je umro.

07.12.2007. Muškarac u zamrzivačima čuvao gomilu mačjih lešina!

Iz stana na prvome katu zgrade u Ulici Drage Šćitara u Rijeci, koji je u vlasništvu Željka Perožića, veterinarsko-higijeničarska služba je u četiri hladnjaka i jednoj maloj škrinji do sada pronašla 150 lešina mačaka. 'Stanar je na liječenju pa nam je skrbnik otvorio vrata. Tog smo dana u smeću pronašli devet mačaka, dva mačića i sedam lešina. Naišli smo i na nekolicinu živih mačaka, ali zbog smeća jednostavno nismo mogli do njih. Higijeničari su pronašli dva hladnjaka i jednu manju škrinju u kojima bilo minimalno 50 lešina mačaka i mačića,' govori voditelj veterinarsko-higijeničarske službe Eugen Turković i dodaje kako nastavljaju s čišćenjem. Naknadno su pronašli još dvije škrinje u kojima je bilo još pedeset mrtvih mačaka i četiri žive. Zgroženi susjedi tvrde da s dotičnim stanarom imaju problema već gotovo dva desetljeća te da se boje kako će se njegove 'navike' nastaviti kad se vrati iz bolnice.

06.12.2007. Lijek protiv gripe utječe na ponašanje djece!

Američka zdravstvena administracija preporučila je primjenu upozoravajuće oznake o neurološkim problemima kod djece koja uzimaju lijek protiv gripe proizvođača Roche i GlaxoSmithKline. Agencija za hranu i lijekove (FDA) objavila je upozorenje za Rocheov lijek Tamiflu i Glaxoov lijek Relenza. Nezavisna skupina pedijatara će istražiti sigurnost mnogih drugih lijekova kada ih koriste djeca. FDA je započela kontrolu sigurnosti Tamiflua 2005. nakon više izvještaja o neurološkim problemima kod djece, uključujući haluciniranje i grčeve. Dvadeset i pet pacijenata mlađih od 21 godine umrlo je dok zu uzimali ovaj lijek, većinom u Japanu. Pet smrtnih slučajeva bilo je uzrokovano 'padom kroz prozor ili istrčavanjem pred vozilo'. Nije bilo smrti kod djece povezanih s Relenzom, međutim istaknuto je da su djeca koja su uzimala taj lijek pokazivala iste neurološke probleme. Oba lijeka testirana su na životinjama prije puštanja u promet.

06.12.2007. Čimpanza pobijedila studente u testovima pamćenja!

Japanski znanstvenici stavili su petogodišnju čimpanzu i odrasle osobe pred testove kratoročnog pamćenja i čimpanza je pobjedila! Ova čimpanza uspjela je poljuljati mišljenje svih znanstvenika i ljudi na svijetu koji smatraju da su ljudi superiornija vrsta naspram čimpanzi u svim spoznajnim funkcijama. Jedan test memorije uključivao je tri petogodišnjne čimpanze, koje su prije učile red arapskih brojeva od 1 do 9, i 12 volontera. Na ekranu su im pokazali devet brojeva, a kada bi dotakli prvi broj, drugih osam brojeva pretvorilo bi se u bijele kvadrate. Test je bio dotaknuti sve kvadrate te po redu posložiti brojeve koji su se tamo nalazili. Rezultat je pokazao da su čimpanze, koje nisu bile točnije od ljudi, test završile prije. Ukupno najbolja bila je čimpanza Ayumu koja je uključena u drugi test s još devet studenata u kojem je čimpanza također bila superiornija!

05.12.2007. Ubojstvo psa u Dubrovniku!

Jučer je u Dubrovniku nepoznati muškarac ispred Konzumove prodavaonice u Gružu, dok je čekala vlasnicu ispred vrata, izudarao nogama 13-godišnju kuju, gurnuo staricu od 72 godine, sjeo na motor i pobjegao. Unatoč brzoj intervenciji veterinara, kuja Dora umrla je od posljedica unutarnjeg krvarenja. Još uvijek traje potraga za počiniteljem ovog ubojstva, javljaju iz Društva za zaštitu životinja Dubrovnik.

05.12.2007. Nakon kolinja ostatke svinja bacili pokraj ceste!

Nakon slavonske svinjokolje u jarak pokraj ceste netko je odbacio životinjske ostatke. Koža i kosti Slavoncima očito nisu koristili kad su radili kulen i krvavice. 'Ovdje vam je to normalno da se ljudi na taj način riješe svinjskih ostataka. Stvarno ne znam tko to ne radi', ispričao je čitatelj 24 sata G.D., koji se u mjestu Cerić kraj Vinkovaca zatekao poslovno. Čitatelj je ostatke odbačene uz cestu Cerić-Nuštar slikao u ponedjeljak ujutro.

04.12.2007. Nezakonito klali stoku i prodavali meso!

Općinsko državno odvjetništvo u Koprivnici podignulo je optužnicu direktora i vlasnika Podravskog gospodarstva I. M. (43), te Z. T. (51), I. M. (49) i S. S. (40) koji se terete da su nezakonito klali stoku i meso prodavali zaposlenicima i drugima, a bez pregleda mjerodavnih službi. Meso zaklanih životinja čelnici Podravskog gospodarstva prodavali su po višoj cijeni nego što bi ga trebali prodavali za to ovlaštenim klaonicama, navodi Općinsko državno odvjetništvo u Koprivnici. Također ističe kako su tijekom 2005. godine u Koprivnici i bližoj okolici, na farmama tvrtke u blizini Hlebina i Đelekovca, 'u neadekvatnim prostorima prisilno i neopravdano zaklali 149 komada junadi, čime su postupili protivno odredbama Zakona o veterinarstvu i Pravilnika o načinu obavljanja veterinarsko-sanitarnog pregleda i kontrole životinja prije klanja i proizvoda životinjskog podrijetla'. Tereti ih se i da lešine i konfiskate nisu uništavali u za to predviđenim objektima, nego su ih nekontrolirano zakapali na tim farmama.

04.12.2007. Kuharice Planetopije u utrci za prestižnu nagradu!

Jadranka Boban Pejić, učiteljica prirodne škole kuhanja i autorica kuharica i knjiga u izdanju nakladničke kuće Planetopija, dobila je trostruko priznanje za kvalitetu i originalnost. Njezine tri kuharice, Alge, Ljeto i Za bebe i djecu u krugu natjecanja za svoje jezično područje, osvojile su priznanje u tri kategorije. Nagrađene kuharice ulaze u sljedeći krug natjecanja zajedno s pobjednicama iste kategorije drugih zemalja za priznanje The Best in the WorldGourmand World Cookbook Awards je prestižno svjetsko priznanje utemeljeno 1995. godine, a koje se dodjeljuje svake godine za najbolje kuharice svijeta u nekoliko kategorija.

03.12.2007. Umjetna ljudska koža kao nova kozmetika?

U laboratorijima u Provansi znanstvenici su počeli smišljati novu tehnologiju za uzgoj umjetne ljudske kože koja će od 2009. godine služiti za testiranje kozmetičkih proizvoda. Kozmetička industrija najozbiljnije je shvatila zabranu testiranja na životinjama koju će Europska unija uvesti u ožujku 2009., a francuski znanstvenici već su počeli tražiti alternativne opcije testiranja kozmetičkih proizvoda. Znanstvenici su dobili uzorke donatora koji su bili na kozmetičkim operacijama i ubrzano rade na ovom projektu, jer nitko ne želi izgubiti tržište u 27 zemalja Europske unije. Tako je jedna nova regulativa žestoke suparnike u kozmetičkoj industriji natjerala da sjednu za stol i zajednički pokušaju pronaći način kako će ubuduće testirati svoje proizvode. Ulozi su jako veliki s obzirom na to da je Europa vodeće kozmetičko tržište s godišnjim izvozom teškim više od 23 milijarde dolara.

02.12.2007. Pfizerov lijek povezan sa samoubojstvima!

Američka Agencija za hranu i lijekove (FDA) naložila je liječnicima da pobliže motre pacijente koji uzimaju tablete protiv pušenja Chantix, proizvođača Pfizer. Uprava Agencije izjavljuje kako su zaprimili više prijava od pacijenata i liječnika koji tvrde da je Chantix odgovoran za depresiju, ozbiljne poremećaje raspoloženja, nenormalna stanja sna i razmišljanja o samoubojstvu. Otkada je Chantix pušten u promet 10. svibnja 2006., FDA izjavljuje da su zaprimili stotinjak prijava o zloćudnim učincima na ponašanje. FDA je također zatražila od Pfizera da joj proslijedi sve informacije koje su istraživači tvrtke možda prikupili o neobičnom ponašanju korisnika Chantixa. Za sada je preko 4 milijuna pacijenata dobilo recept za Chantix. Prije puštanja u uporabu, lijek je 'uspješno' testiran na životinjama.

02.12.2007. Stvoren supermiš otporan na rak!

Znanstvenici su uspjeli uzgojiti miševe koji su otporni na rak. Ovi bi rezultati trebali omogućiti razvoj terapija bez nuspojava i bolova. Miševi, koje su američki stručnjaci uzgojili u laboratoriju, imaju pojačano djelovanje gena Par-4 koji stvara protein razoran za stanice tumora. Pokazalo se da su tako modificirani miševi otporni na mnoge bolesti, među kojima i na rak prostate i jetre. Znanstvenici vjeruju kako bi se uskoro mogla razviti ljudska verzija proteina. Prema testiranjima njime bi se bezbolno mogli liječiti i tumori gušterače, grudi, glave i vrata.

01.12.2007. Polovica farmi neće izvoziti tune u Japan!

Hrvatski uzgajivači tuna, koji su se prvi na Mediteranu počeli baviti tim profitabilnim poslom, u Zadru su se upoznali s događanjima na prošlotjednom zasjedanju Međunarodne organizacije za zaštitu atlantskih tuna (ICCAT) u turskom gradu Antaliji. Hrvatska je delegacija predvodila otpor neočekivanim prijedlozima Japana i SAD-a koji su tražili da se uvede moratorij na ulov i uzgoj tune u Mediteranu i na istočnom Atlantiku, odnosno da se uzgoj na ta dva područja prepolovi. Posljedica prošlogodišnjih mjera, usvojenih na dubrovačkom zasjedanju ICCAT-a, osjetit će se na polovici od šest hrvatskih farmi tuna, na kojima uskoro neće biti izlova tuna jer su u kaveze stavljene tek prije godinu dana. Mjerama zaštite ciklus uzgoja tuna povećan je na dvije godine tijekom kojih se tune moraju utoviti na najmanje 30 kilograma. Iako je japanski brod hladnjača već doplovio u splitsku luku da bi prihvatio tunu uzgojenu u Jadranu, izvoz će, bez tri farme, biti manji nego lani.

01.12.2007. Klonirano mlijeko uskoro na američkom tržištu!

Američki senat još se uvijek hrva sa Zakonom o farmama 2007-2012. Jedan novi amandman, prijateljski prema potrošačima, natjerat će FDA (Agencija za hranu i lijekove) da poništi svoju trenutačnu kontroverznu odluku o mlijeku kloniranih životinja. Unatoč velikom protivljenju potrošačkih grupa, FDA je odobrila komercijalizaciju mlijeka kloniranih životinja kao 'sigurnu' i odlučila da pismeno upozorenje nije potrebno. Novopredloženi amandman 'Mikulski' zahtijeva od FDA da objavi privremeni moratorij na klonirano mlijeko i prouči moguće zdravstvene rizike za životinje i ljude.

Broj pronađenih vijesti: 48.

<< Prethodni mjesecSljedeći mjesec >>

Info

Izaberi vijesti

<< 2007 >>
01 02 03 04
05 06 07 08
09 10 11 12

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting