Vijesti

| More

Broj pronađenih vijesti: 49.

28.02.2009. Karcinom prostate i povrće

Znanstvenici su proučili sveukupno 120 studija koje su se bavile utjecajem konzumacije povrća na karcinom prostate. Pokazalo se da visok unos povrća može smanjti rizik od karcinoma prostate. Smatra se da su za blagotvorni učinak zaslužni antioksidansi iz povrća koji štite DNA i stanice od oštećenja. Najučinkoviti su pri tome likopen iz rajčice te beta-karoten iz narančastog i žutog povrća. 

27.02.2009. Emir Kusturica otvorio prihvatilište za medvjede

Srpski redatelj smilovao se medvjedima koji se koriste za zabavu tako što su mučenjem 'istrenirani' za ples. Emir Kusturica već ima jednog mrkog medvjeda Medu, ali on je samo prvi 'stanovnik' prihvatilišta koje bi trebalo dobiti još barem desetak stanovnika. Prihvatilište će biti na Mokroj gori, a prostirat će se na 17 hektara. To će biti prvo prihvatilište za medvjede u ovom dijelu Europe, a Kusturica ne želi da to bude azil već mjesto na kojem će medvjedi moći uživati u posljednjim godinama svog života.

26.02.2009. Zaštitna svojstva proizvoda od soje

Veganska prehrana karakteristična za Aziju je poznata po svojoj sposobnosti da štiti od srčanog udara. Sada laboratorijska istraživanja pokazuju da takva prehrana sprječava i nastanak grudica proteina koji se povezuju sa Alzheimerovom bolešću. Znanstvenici ističu da ljudi u Aziji učestalo konzumiraju natto – fermentiranu hranu koja se dobiva iz kuhanih zrna soje. Natto sadrži nattokinazu, enzim koji djeluje poput lijekova koji se koriste pri bolestima srca. Osim toga, pokazalo se da nattokinaza sprječava grudanje proteina pružajući tako važnu zaštitu od Alzheimerove bolesti. 

26.02.2009. Krave gladuju i žive u blatu

U Velikom Kuzincu u općini Barilović braniteljska zadruga Branitelji Barilović navodno izgladnjuje 17 krava za koje Draženko Grman, voditelj zadruge, objašnjava da se drže na otvorenom te da nisu predviđene za proizvodnju mlijeka ni tov, nego se tovi njihova telad. 'Nelogično je da se te krave šopaju hranom, ali ne izgladnjujemo ih. To što moji suseljani tamo ne vide hranu, ne znači da je nema', kaže Grman. Krave žive u blatu do koljena koje vodi do drvene staje na čijem podu nema propisane podloge od stelje, a goveda su neugledna, prljava i mršava. Vidljive su samo dvije posude s vodom. Zbog nebrige o životinjama skrbnicima je nekoliko puta prigovarao i mjesni veterinar, dr. vet. med. Ivan Trgovčić.

25.02.2009. Krivolovac ustrijelio jelena lopatara od 350 kilograma

Garešnička policija traga za nepoznatim krivolovcem koji je u gateru 'Vile Naglić' u vlasništvu tvrtke Finang iz Garešnice između nedjelje i utorka, ustrijelio jelena lopatara. Jelen je bio težak oko 350 kilograma. Točna težina nije se mogla utvrditi, jer je krivolovac jelenu odrezao obje plećke i oba buta. Vrijednost ubijene životinje procijenjena je na oko 8000 kuna.

25.02.2009. Brza hrana i moždani udar

Nova studija je pronašla vezu između konzumacije brze hrane i povećanog rizika od moždanog udara. Znanstvenici su otkrili da stanovnici jedog grada savezne američke države Teksas koji žive u područjima s najvećim brojem restorana brze hrane imaju 13% veći rizik od moždanog udara u usporedbi sa osobama koje žive u susjedstvu s malim brojem takvih restorana.

24.02.2009. Ostavka španjolskog ministra zbog lova

Mariano Fernandez Bermejo podnio je ostavku, jer je uhvaćen u lovu bez dozvole i u društvu sa sucem koji istražuje korupcijski skandal konzervativne Narodne stranke. 'Podnosim ostavku', rekao je Ministar pravosuđa Mariano Fernandez Bermejo i ogorčen napadima oporbe objasnio kako je najbolje da posao koji je počeo sada završi nova osoba s novim poticajem. Vlada je na njegovo mjesto imenovala državnog tajnika za odnose s parlamentom Francisca Camana. S Bermejom u lovu je bio španjolski 'supersudac' Baltasar Garzon, poznat kao supersudac koji je istraživao i ratne zločine počinjene izvan tla Španjolske, a sada istražuje skandal korupcije u koji su umiješani članovi konzervativne stranke PP.

24.02.2009. Čudo prirode: Krava visoka 1,98 m

Krava Chilli visoka je 1 metar i 98 centimetara, živi u utočištu za životinje Ferne Animal u Chardu, u Velikoj Britaniji, a radnici utočišta kontaktirali su odbor Guinnessove knjige rekorda koji trenutno utvrđuje je li ona zaista najveća krava u Britaniji. Chilli je teža od tone i veličine je manjeg slona, dok su, za usporedbu s njom, ostale krave iz njezina stada visoke metar i pol. Unatoč svojoj grandioznoj pojavi, Chilli samo pase travu i uživa u povremenom slatkišu. Junica koja je gotovo visoka kao što je dugačka, živi na Ferne Animal Sanctuary u Chardu nakon što su je vlasnici ostavili na pragu utočišta sa samo šest dana starosti.

23.02.2009. Psić naučio znakovni jezik

Gluhi psić naučio je komunicirati znakovnim jezikom. Skrbnica ga je predala u prihvatilište za životinje jer nije znala kako uspostaviti komunikaciju. No nakon svega tri tjedna treninga, četiri mjeseca star jack russell sada može sjesti, stajati i hodati kad mu skrbnica to naredi jer je naučio reagirati na geste rukom. Psić je naučio niz različitih naredbi kao što su sjedni, stani, legni, okreni se, vrati se i hodaj. Osoblje Dogs Trust Salisburyja u Newton Tonyju se nada da će uskoro Snowy pronaći dom. Trenerica Leslie Carley opisala je Snowy kao ''svijetlu točku'' među životinjama u centru.

23.02.2009. Izazvavši požar, svinja se spasila u kadi

Vijetnamska svinja spasila se skočivši u kadu nakon što je zapalila skrbnikovu kuću u Švedskoj. Slučajno je srušila stolnu svjetiljku koja je izazvala požar zapalivši zavjese. Nesretna životinja nije mogla izaći iz kuće. Vatrogasci su stigavši u kuću, pronašli prestravljenu svinju kako se skriva u kadi. 'Mislili smo da je netko podmetnuo požar jer nikoga nije bilo u kući, a zatim smo vidjeli spaljenu, ali, na sreću, živu svinju', rekao je vatrogasac Peter Frykman i dodao kako im je sve bilo jasno vidjevši srušenu svjetiljku.

21.02.2009. Svježe voće i povrće protiv dijabetesa

Unos samo jedne porcije zelenog lisnatog povrća ili tri porcije voća smanjuje rizik obolijevanja od dijabetesa tipa II, tvrde znanstvenici te nadodaju da jedna porcija voćnog soka dnevno povisuje rizik od dijabetesa tipa II u žena. Na temelju studije njeni autori rizičnim skupinama preporučuju svakodnevni unos zelenog lisnatog povrća poput zelene salate, kelja i špinata te svježeg voća poput jabuka, banana, naranča i lubenice radije nego konzumaciju voćnih sokova koji u tekućoj formi osiguravaju velike količine šećera. Znanstvenici također preporučuju da osobe s povišenim rizikom od dijabetesa tipa II zamijene rafinirane žitarice i krumpir voćem i zelenim lisnatim povrćem.

20.02.2009. Privatna škola nudi popust đacima vegetarijancima

Roditelji čija se djeca prijave za 'Vegetarijansku školarinu' u koledžu Wycliffe u Stonehouseu, grofovija Glocestershire, mogu godišnje uštedjeti 1.500 funti na njihovu školovanju. Uprava škole drži da će ovakva inicijativa udahnuti novi život vrijednostima koje je zagovarao osnivač tzv. progresivne škole metodistički svećenik, vegetarijanac. Školu je osnovao 1882. godine. No, glasnogovornica škole Melanie Gray priznaje da ideja nije naišla na oduševljeni prijem, jer đaci više vole odreske i kobasice od tjestenine i povrća. Kaže da je izbor vegetarijanskih jela jako velik, ali tko želi može dobiti mesna i riblja jela. Dobar dio profesora su vegetarijanci, ali đaci maturanti još se nisu odlučili za vegetarijansku školarinu.

20.02.2009. Čudovišna riba: 'Evolucija na sterodima' u Kongu

Divovska riba-tigar jedna je od prilagođenih 'čudovišnih riba' iz rijeke Kongo, koja prolazi kroz nekoliko afričkih zemalja. Nedavna ekspedicija na rijeci Kongo, prva te vrste, rezultirala je mnogim novim otkrićima, uključujući razne vrste, od kojih su neke možda sasvim nove, u gotovo svakom kutku te rijeke, objavili su znanstvenici ovaj tjedan. Također je otkriveno da je Kongo možda najdublja rijeka na svijetu, a začuđujuće razlike u njezinoj dubini i riječnim strujama objašnjavaju zašto je takvo vrelo riblje raznolikosti. 'Ono što ovdje vidimo je svojevrsna evolucija na steroidima', izjavila je voditeljica tima Melanie Stiassny, riblja biologinja u Američkom prirodoslovnom muzeju. Stiassny, članica Zaklade za očuvanje National Geographica, bila je među morskim i evolucijskim biolozima, hidrolozima i kajakašima koji su u ljeto 2008. godine proveli iscrpno istraživanje.

19.02.2009. Ženka dupina spasila život 'dečku' i dovela ga ljudima

Dupin Nari 12 je godina bio 'zvijezda' u australskom rezervatu morskih životinja Tangalooma. Aktivisti su ga hranili i brinuli se za njega, a nikada nije izostao niti jedan dan. Ljubitelji dupina zabrinuli su se da nije umro jer tri dana nije dolazio s jatom na hranjenje. Osim njega nedostajala je i njegova dugogodišnja partnerica Echo. U utorak navečer vratili su se u rezervat. Narija je napao morski pas i teško ga ozlijedio. Echo je ostala s njim tri dana u oceanu te ga dopratila u rezervat. Veterinari su ozlijeđenog Narija prevezli u park Sea World, gdje će ga operirati. Prema riječima veterinara, nije mu stradao niti jedan vitalni organ. Dupini su inače vrlo društvene životinje. Pomažu si međusobno u lovu, kod poroda i bolesti. Prijateljsko i lojalno ponašanje za njih je od životne važnosti.

19.02.2009. Neobične istovjetne vrste pronađene na oba pola

Kotrljajući 'sluzavu mrežu' niz svoja nožna krila nalik veslima kako bi ulovio alge i ostalu hranu, plivajući puž vrste Limacina helicinia nije veći od zrna graha. No otkriće da taj puž i barem 234 druge vrste žive i u vodama Arktika i Antarktika jest velika vijest za znanstvenike. Otkriće tako velikog broja vrsta koje žive na oba Zemljina pola 'prenerazilo' je znanstvenike, prema izjavi Census of Marine Life, međunarodnog projekta koji procjenjuje sav život u moru, u prošlosti, sadsašnjosti i budućnosti, do 2010. Između ostalog, to uključuje i vrste koje se pojavljuju na oba pola: kitove, morske crve i školjkaše. Ostaje tajna točno otkuda te vrste dolaze i kako su završile na suprotnim krajevima Zemlje, razdvojene relativno toplim oceanima, kažu znanstvenici.

18.02.2009. Ljudski anđeo spasio kokoši od klanja

Gotovo 6000 kokoši imaju anđela u ljudskom obliku. Jo Eglen, 29-godišnja učiteljica, zajedno s volonterom Davidom Dayom osnovala je centar za pomoć kokošima u Norwichu. Jedan od lokalnih farmera velikodušno joj je ponudio zemlju. Udomila je čak 5750 kokoši koje su farmeri odbacili. Britanka im je ponudila dom, ali je zbog hladne zime bila zabrinuta za njihovo zdravlje. Potražila je pomoć od ljudi u nadi da će biti spremni štrikati male pulovere kako se kokoši ne bi smrzle. Odaziv je bio iznad očekivanja i Jo je sakupila čak 1500 pulovera u svim bojama.

18.02.2009. Mačak ga grebao po prsima pa otkrio da ima rak pluća

Oporavljajući se od operacije raka na plućima, Lionel Adams iz kanadskog Calgaryja zahvalan je svom osmogodišnjem mačku Tigeru jer ga je upozorio da ima tumor. Tiger bi se popeo na krevet, stavio šapu na Adamsa i vukao je po lijevoj strani. Bio je uvjeren da je nešto tamo. Adams je imao bronhitis, astmu i emfizem. Ali, prije bizarnog mačjeg pregleda, nije imao simptome raka. Prije sedam mjeseci spomenuo je obiteljskom liječniku Tigerovo neobično ponašanje. Poslao ga je specijalistu, koji je odmah našao rak na lijevom plućnom krilu. Odstranili su mu komad pluća veličine limenke soka koji je bio potpuno uništen od bolesti.

17.02.2009. Susjedi ustrijelio dva psa

U petak na području Dvora 26-godišnjak je ustrijelio dva psa svoje susjede pucajući iz lovačke puške. Nakon što je ubio pse, smrću je prijetio i 43-godišnjoj susjedi, priopćila je PU sisačko-moslavačka. Mladić je uhićen, te mu je oduzeto oružje i streljivo za koje posjeduje valjani oružni list. Policija je protiv 26-godišnjaka podnijela kaznenu prijavu zbog prijetnje i optužni prijedlog zbog neovlaštenog pucanja iz vatrenog oružja. 

16.02.2009. Vegetarijanac 'Spiderman' će uzgajati voće i povrće

Tobey Maguire (33) i supruga Jennifer Meyer u potrazi su za kućom u cvijeću na Pacific Palisadesu, mirnom kvartu izvan Los Angelesa. Tobey je prije 14 godina postao vegetarijanac i sam želi uzgajati povrće. 'Ne jedem jaja, nikakve životinjske proizvode, pa ni mlijeko ni sir', rekao je glumac.

16.02.2009. Jaguar uočen u Meksiku prvi put od 1900. g.

Najveća mačka na američkom kontinentu opstala je u srcu Meksika, kažu znanstvenici. Tri fotografije mužjaka jaguara i točno 132 uzorka izmeta prvi su poznati dokazi prisutnosti oe životinje od početka stoljeća. Veliku mačku je 'uhvatila' kamera postavljena u šumi u rezervatu prirode Sierra Nanchititla. Jaguari su nestali iz većine Meksika jer su ljudi uništili njihovo prirodno stanište, a ponekad i ubijali životinje zbog ilegalne trgovine. Zbog zabrinutosti da je velika mačka na tom području izumrla, ekspedicijski tim se uputio u rezervat površine od 674 km2 od 2002. do 2004. godine. Tim je razgovarao s mještanima sela unutar proučavanog područja, ali nitko nije izjavio da je tajnovita životinja viđena. Jaguari su dosad primjećivani na 1,800 m nadmorske visine, no zbog nestajanja prirodnog staništa bili su prisiljeni preseliti se u viša područja.

16.02.2009. Veganstvo za zdravlje

Nova studija otkriva da veganska prehrana može biti vrlo učinkovita u gubitku suvišnih kilograma, ali i poboljšanju zdravstvenog stanja u osoba s dijabetesom i hipertenzijom, i to sve bez brojanja kalorija. Veganstva prehrana je posve lišena namirnica životinjskog porijekla pa osigurava vrlo malo zasićenih masnih kiselina i ništa kolesterola. Biljne namirnice se sporije probavljaju i stoga ne uzrokuju nagli porast razine šećera u krvi, što može biti opasno za dijabetičare. Osim toga, znanstvenici vjeruju da prehrana temeljenja na biljnim namirnicama poboljšava odgovor organizma na inzulin.

15.02.2009. Ozlijeđeni 'Bambi' sam pronašao put do veterinara

Ozlijeđeni jelen ležao je ispred veterinarske klinike u Toledu, SAD. Primjetio ga je vlasnik trgovine PetSmart, koja je u sklopu veterinarske klinike i otvorio vrata. Životinja se ustala i pohitala unutra. Srušila se na pod. Vlasnik trgovine pozvao je veterinarku Augustin Cuesta, koja radi u istoj zgradi. 'Od svih mjesta u svijetu jelen je baš uletio u veterinarsku kliniku. To je zaista pomalo neobično', izjavila je veterinarka. Izliječila je jelena i isti dan ga pustila u divljinu.

15.02.2009. Nastrijelio psa jer nije htio ispustiti ukradenu pancetu

Mještanin iz Barotula na Pašmanu u četvrtak poslijepodne je zbog komada pancete iz pištolja pucao na psa koji mu je ušetao u dvorište i zgrabio meso koje se sušilo na buri. Policajcima je rekao kako je na istarskog goniča morao pucati jer životinja nije htjela iz čeljusti ispustiti njegovu pancetu. Iako legalno posjeduje pištolj, policija je protiv njega podnijela prekršajnu prijavu zbog neovlaštene upotrebe oružja, a još se utvrđuje i moguća kaznena odgovornost. Skrbnik ranjenog psa također je zaradio prekršajnu prijavu.

14.02.2009. Opečena koala pronašla ljubav u paklu Australije

Opečenu, dezorijentiranu i žednu ženku Sam vatrogasci su u nedjelju pronašli usred spaljene šume 90 km jugoistočno od Melbournea. Napojili su je i odveli u sklonište za divlje životinje u Rawson. Tamo je upoznala mužjaka Boba, koji je od vatrene stihije spašen dva dana ranije. Među njima je odmah planula ljubav. Sam i Bob dijele kavez i tješe se zagrljajima, a njihova ljubavna priča utješila je unesrećene Australce u borbi s velikim požarima. Zaljubljene koale, koje su dirnule cijeli svijet, od opeklina će se oporavljati oko osam mjeseci. Procjenjuje se da je u požarima poginulo najmanje 180 ljudi, izgorjelo 900 domova i 450.000 hektara zemljišta. Australci traže piromane, a premijer Kevin Rudd rekao je da će svi povezani s požarima biti osuđeni za masovna ubojstva i prijete im najstrože kazne. Vlada će proglasiti dan žalosti.

14.02.2009. U Portugalu djevojka umrla od kravljeg ludila

Ljudska inačica bolesti kravljeg ludila odnijela je i drugu žrtvu u Portugalu, djevojku (16), priopćila je u četvrtak Glavna uprava za zdravstvo. 'U veljači 2007. dijagnosticirana je mogućnost Creutzfeldt-Jakobove bolesti kod (tada) 14-godišnje djevojčice. Danas javljamo da je ona umrla', piše u priopćenju. Pacijenticu je tijekom te dvije godine pratila medicinska ekipa iz Nacionalne zdravstvene službe. DGS dodaje da se 'trenutačno provode svi domaći i europski sigurnosni propisi predviđeni u takvim slučajevima'. Riječ je o drugoj portugalskoj žrtvi ljudske inačice spongiformne encefalopatije u goveda (ESB), poznatije pod nazivom 'kravlje ludilo'.

13.02.2009. Leonardo DiCaprio primio nagradu za mir

U ponedjeljak, 9. veljače, Mihail Gorbačov uručio je osmu po redu godišnju Gala nagradu za mir Cinema for Peace u Berlinu. Gorbačov je Leonardu uručio International Green Award zbog njegovog velikog angažmana na polju ekologije, te za njegov nedavni dokumentarac "Jedanaesti sat". Od 2002. godine Cinema for Peace označava globalnu inicijativu, promovirajući čovječnost kroz film, te pritom pozivajući članove međunarodne filmske zajednice na godišnji skup Gala nagrade na Međunarodnom filmskom festivalu u Berlinu.

13.02.2009. Preplašeni jelen probo se na šiljcima ograde groblja

Preplašeni jelen probo se na šiljcima ograde groblja. Životinja je krenula preko ograde na groblje u Kloštru Podravskom. Sa strane su je probola dva šiljka i jedan kroz sredinu. Jako je krvarila i bila teško ozlijeđena pa su je morali usmrtiti pištoljem.

12.02.2009. Odsukali male kitove

Više od 200 dupinima sličnih kitova toliko se približilo Manili da su stručnjaci zatražili pomoć što većeg broja volontera koji će ih izvesti u dubinu. Nakon što su se stručnjaci i vlasti pobojali da će doći do masovnog pomora dupinima sličnih kitova poznatih pod imenom melon-headed whales, veterinari, članovi lučke policije i obalne straže, ribari i volonteri odlučili su spasiti jato koje se 10. veljače nasukalo uz obalu Balange sjeverno od Manile. Mnoštvo pomagača uspjelo je voditi više od 200 nasukanih sisavaca u dublje vode što dalje od zaljeva. Nažalost, tri su kita umrla prije nego je akcija započela. 

12.02.2009. Dvospolni praščić već osuđen na smrt?

Maleni bezimeni praščić, koji je na svijet došao u svinjcu Marka Marića u Donjim Andrijevcima kraj Slavonskog Broda, rođen je kao dvospolac. Marko nije imao pojma o tome što to znači, niti kako to izgleda, dok mu veterinar, prilikom pregleda prasadi, nije zadignuo praščićev rep i pokazao grešku 'majke prirode'. Čini se da je praščić više muško nego žensko, ali za svaki slučaj, Marko mu neće još dati ime. Nekako mu i nije baš drag. Praščiće je namijenio prodaji, a ovoga će izgleda morati staviti 'pod nož' kad naraste.

11.02.2009. Koala iz Viktorije preživjela požar i postala globalna zvijezda!

Sam je postala najpoznatija koala na svijetu nakon što se vatrogasac David Tree zaustavio kako bi joj dao vode usred opustošenja. Fotografije Sam, ženke koale, obišle su svijet i pojavile se u najprestižnijim novinama uključujući The New York Times, Londonski The Sun i na CNN-u. Ova je vijest bila toliko potrebna slika nade u tjednu ispunjenom vijestima o očaju. Jučer se Sam oporavljala u Utočištu za divlje životinje Mountain Ash. Tree je rekao da je bio usred jenjavajućeg požara u Mirboo North kad je spazio onemoćalu koalu. 'Imala je ranjena stopala i bila je u opasnosti, stoga sam zaustavio vozilo. Jednostavno se prevalila kao da je rekla "svladana sam"', izjavio je. 'Ponudio sam joj vode i ispila je tri boce. Najčudesniji trenutak bio je kad me uhvatila za ruku. To nikada neću zaboraviti.'

10.02.2009. Ashley Judd proziva Palinovu zbog ubijanje vukova iz zraka

Ashley Judd udružila se s Defenders of Wildlife Action Fund kako bi zajedno pokrenuli kampanju na internetu usmjerenu protiv guvernerke Aljaske, Sarah Palin, i njezinog napada na vukove, medvjede i njihovo stanište. Video pokazuje glumicu Ashley Judd kako optužuje Palinovu za navodno promoviranje ubijanja vukova iz zraka na Aljaski i za nuđenje nagrade za odrezane prednje noge ubijenih vukova.

10.02.2009. U Nizozemskoj umrla treća osoba od kravljeg ludila

Državni institut za ljudsko zdravlje i okoliš izvješćuje, 'treća osoba je umrla u Nizozemskoj od oblika Creutzfeldt-Jakobove bolesti, ljudske inačice kravljeg ludila'. Kravlje ludilo, ili goveđa spongiformna encefalopatija (poznata po engleskoj skraćenici BSE za Bovine spongiform encephalopathy), je ubojita bolest mozga goveda. Vjeruje se da se ljudi mogu zaraziti oblikom kravljeg ludila ako jedu zaraženi dio životinje koja je imala tu bolest.

09.02.2009. Svijet ide prema 'vodenom bankrotu'

Najnovija istraživanja upozoravaju da svijet ide prema 'vodenom bankrotu' jer potražnja za tim dragocjenim proizvodom nadmašuje čak i visoki rast populacije. Za manje od 20 godina, izvješćuje Svjetski ekonomski forum, nestašica vode bi mogla uzrokovati gubitak cijelih kultura žitarica Indije i Sjedinjenih Američkih Država, te dodaje da će potreba za hranom u nadolazećim desetljećima porasti do nebeskih razmjera. 'Svijet nikako ne može upravljati vodom u budućnosti na isti način kao i u prošlosti jer će se ekonomska mreža raspasti', kaže izvješće. Očekuje se veliki porast potražnje za vodom kao energentom, točnije za 165 % u SAD-u, 130 % u EU, postavljajući najveće redukcije u sektoru agrikulture, kaže SEF.

08.02.2009. Nizozemski potrošači protiv ubijanja uzgojenih muških pilića

Sudeći prema istraživanju koje je objavio fakultet Wageningen, 60% javnosti želi alternativno rješenje ubijanju jednodnevnih muških pilića iz uzgajališta. U Nizozemskoj, 30 milijuna muških pilića ubije se godišnje čim dođu na svijet. Identificirane su tri tehnološke alternative ubijanju jednodnevnih muških pilića, koje će se dalje istraživati, a podržane su i prihvaćene od strane javnosti.

07.02.2009. Carski pingvini marširaju prema izumiranju?

Istraživaći s Woods Hole Oceanografskog Instituta (WHOI) smatraju da se carski pingvin, populariziran filmom iz 2005. godine 'Carsko putovanje', najvjerojatnije približava izumiranju, i to najmanje u jednom dijelu njihovog područja obitavanja prije kraja ovog stoljeća. Istraživači su do ovih spoznaja došli koristeći matematičke metode predviđanja klimatskih promjena na pingvine a koje proizlaze iz gubitka ledenjaka. Ako se ledenjaci nastave topiti ovom brzinom, prosječna veličina populacije velikog carskog pingvina u Terre Adelie na Antarktici do kraja stoljeća će se najvjerojatnije smanjiti s postojećih 3000 na 400 rasplodnih parova.

07.02.2009. Prvi u svijetu konzervirat će povrće ultrazvukom

Hrvatski institut za tehnologiju daje 2,5 mil. kuna za novi projekt Prehrambeno-biotehničkog fakulteta u Zagrebu. Prvi u svijetu konzervirat će povrće ultrazvukom i visokim tlakom te mu produljiti rok trajanja do dva mjeseca. Proizvođači će štedjeti do 10.000 kuna na dan.

06.02.2009. Tele ugurao u Opel Corsu pa se odvezao iz Karlovca

Tele je jedva stalo u Opel Corsu. Moglo je micati samo glavom. Smetala su mu svjetla automobila, rekla je čitateljica 24 sata Martina Šerepec koja je fotografiju snimila u utorak oko 16 sati u Karlovcu. 'Policije nije bilo. Primijetile smo ga na karlovačkoj obilaznici. Vozač star između 30 i 40 godina skrenuo je na drugom semaforu od naplatnih kućica prema središtu grada', izjavila je Martina Šerepec.

06.02.2009. Dječaci pokušali dva psića ispeći na logorskoj vatri

Grupica maloljetnih Britanaca pokušala je dva psića ispeći na logorskoj vatri u Manchesteru. Melanie Johnson slučajno je prošla i psićima spasila život. Kaže kako je riječ o djeci od 10, 11 i 12 godina. Dječaci su jednomjesečne pse udarali i gurali na vatru koju su zapalili u kanalu. Melanie je viknula na njih te su dječaci pobjegli, a ona je životinje predala veterinarima koji su se pobrinuli za opekline te im traže dom. 'Nisam mogla vjerovati koliko su ta djeca okrutna. Da se nisam pojavila žive bi ih spalili', kaže Melanie. Jednom psiću spalili su krzno, a drugi ima kilu, rekla je veterinarka Jean Spencer dodavši kako će se psi, srećom, oporaviti. Policija nije našla delikvente.

05.02.2009. Uhitili kantu za smeće

Stanovnici Moskve svake godine proizvedu oko 4 milijuna tona otpada – prevelik zalogaj za sve pretrpanija lokalna odlagališta. No umjesto da potraže ekološki prihvatljivo rješenje gradski čelnici su se odlučili uz postojeće četiri izgraditi šest novih spalionica smeća. Ekološki aktivisti smatraju da spalionice predstavljaju još veći problem za okoliš pa su organizirali potpisivanje peticije na kojoj se već nalazi preko 7000 potpisa te nove ulične prosvjede. Najveće organizacije zelenih uključujući Greenpeace, Ruski Zeleni križ i Socio-Ecološka Unija zahtijevaju zabranu izgradnje spalionica. Uz Moskvu spalionice bi se trebale graditi i u St. Petersburgu, Novosibirsku, Nižnij Novgorodu, Čeljabinski i Jakutsku.

05.02.2009. Hayden poludjela zbog tjeranja ptica na snimanju 'Heroja'

Hayden Panettiere, 19-godišnja glumica iz popularne TV serije 'Heroji', poznata kao žestoka aktivistica za prava životinja, nedavno je na snimanju bila akterica u manjem incidentu. Panettiere je, kako piše Bang Showbiz, poludjela i počela vikati na radnika koji je s napravom za čišćenje lišća pokušao rastjerati ptice koje su smetale kamermanima dok su snimali scene izvan studija. 'Što to radite? Zamislite da vama netko počne s tim čudom stvarati buku po kući?', povikala je mlada glumica koja u toj NBC-jevoj hit seriji igra navijačicu Claire Bennet. Ipak, zbog njezine reakcije snimanje je premješteno na drugu lokaciju. Hayden Panettiere prošle je godine u Japanu sudjelovala u spašavanju dupina.

04.02.2009. Poznati podržali Luku Nižetića u akciji protiv krzna

Promocija kampanje 'Reci ne krznu sad i zauvijek' s Lukom Nižetićem održala se 3. veljače u klubu Gjuro2 u Zagrebu. Od javnih osoba koje podržavaju kampanju uz Luku Nižetića bile nazočile su Fani Stipković, Ivana Kindl, Meri Jaman, Anita Valo, te Lea Dekleva i Jelena Radan koje su ujedno i članice band aida 'Ja volim životinje' čiji se spot 'Nema isprike' prikazao za vrijeme promocije. Osim spota hrvatskog band aida za životinje na prijedlog Luke Nižetića prikazan je i kratki film sa šokantnim snimkama ubijanja životinja za potrebe modne industrije.

04.02.2009. Zaštitari prirode progone japanske kitolovce

Za zaštitare životinja među najvećim zločinima prema životu na Zemlji, ubraja se lov na kitove, zbog čega postoji i cijeli niz brodova koji prate kitolovce, onemogućavajući im izlov tih najvećih morskih sisavaca. Jedan od takvih brodova - anti-kitolovac 'Steve Irwin', koji nosi ime po poznatom australskom istraživaču životinjskog svijeta, nesretno stradalom baš u moru 2006. godine, upravo progoni nedaleko od Tasmanije japanskog kitolovca 'Nisshin Maru'. Brod pripada organizaciji Sea Shepherd koja djeluje upravo na onemogućavanju izlova kitova, koje posebno u međunarodnim vodama obavljaju kitolovci iz Japana. Japanski su kitolovci samo ovog ljeta ubili više od 1000 kitova.

04.02.2009. Krava za Guinessa

Krava iz sjeverne Španjolske mogla bi ući u Guinessovu knjigu rekorda kao najteže govedo na svijetu. Skrbnici krave koja je težila oko 1300 kilograma dok je bila živa planiraju aplicirati za Guinnessovu knjigu rekorda. Španjolske sjeverne regije inače su područje koje je poznao po uzgoju stoke.

03.02.2009. U bikinijima se bore protiv krzna na skijalištima

PETA-ine aktivistice za prava životinja došle su u Garmisch-Partenkirchen odjevene samo u oskudne bikinije kako bi ukazale da krzno nije neophodno. Fotografije možete vidjeti ovdje.

03.02.2009. PETA-ina dobrodošlica za Obaminu inauguraciju

Nevladina organizacija za zaštitu životinja PETA povodom inauguracija novog američkog predsjednika Baracka Obame organizirala je aktivnosti kao doprinos 'najzelenijoj' inauguraciji u povijesti. Tijekom Obamine inauguracije PETA-ini aktivisti su beskućnicima na ulicama Washingtona dijeliti krznene kapute koje su prethodno donirale osobe koje su odrekle ovog stila odijevanja.

02.02.2009. Goli i krvavi prosvjedovali protiv krzna

U Barceloni su u nedjelju prosvjedovali članovi udruge Anima Naturalis, koji su okupili stotinjak ljudi kako bi prosvjedovali protiv ubijanja životinja radi krzna. Goli i obojeni crvenom bojom koja simulira krv, aktivisti su iscenirali prizor klanja i to pred očima brojnih turista i znatiželjnika.

02.02.2009. Hrvatska je debela nacija

U Europi smo po debljini stanovnika na petom mjestu. Prema službenim zdravstvenim podacima u RH, prekomjernu težinu ima 63% muškaraca i 54% žena, te sve više djece. Iz podataka koji govore o stalnom povećanju tjelesne težine građana Hrvatske (osobito od 1. kongresa o debljini u Rapcu 2002. godine) da se naslutiti kako sve dosadašnje aktivnosti u pogledu povećanja kvalitete života i smanjenju trenda povećanja broja prekomjerno teških osoba ne daju pozitivne učinke, ili daju skromne učinke koji se u općim postocima ne vide.

01.02.2009. Mačak Tom spasio obitelj od gušenja

Petogodišnji mačak Tom spasio je četveročlanu obitelj iz Banjola od gušenja u dimu koji je preplavio njihov stan. Prošlog tjedna zbog neispravnog dimnjaka dim je ispunio dom Svetlane Kečan u kojem ona živi sa svoja dva maloljetna sina i nevjenčanim suprugom Ivicom Matićem. Dok su ukućani spavali, a dim sukljao iz dimnjaka, mačak je neprestanim glasnim mijaukanjem probudio Ivicu.

01.02.2009. Mladić lovio fazane i poginuo od zaostale mine

U mjestu Župić kraj Petrinje, Dino Koljaja (19), učenik srednje škole u Sisku, poginuo je od mine PROM 1 na području za koje su svi mislili da je razminirano. U subotu je bio zadnji dan lova na fazane te se skupina lovaca uputila u lov. Table za opasnost od mina nije bilo. Osim Dine, u skupini su bili njegov otac Branko i stric Miroslav, te drugi lovci. Na jednom mjestu gdje je bila crta bojišnice, odjeknula je eksplozija. Mladić je nagazio na minu ili aktivirao konop i na mjestu poginuo.

Broj pronađenih vijesti: 49.

<< Prethodni mjesecSljedeći mjesec >>

Info

Izaberi vijesti

<< 2009 >>
01 02 03 04
05 06 07 08
09 10 11 12

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting