Vijesti

| More

Broj pronađenih vijesti: 14.

27.05.2022. Međunarodni dan kastracije slobodnoživućih mačaka

Povodom 27. svibnja, Međunarodnog dana kastracije slobodnoživućih mačaka, udruga Prijatelji životinja uputila je dopis svim gradovima i općinama pozivajući ih na aktivnu provedbu programa „Uhvati-Kastriraj-Vrati”. „Uspješnost i nužnost takva programa dokazuju primjeri diljem svijeta. I u Hrvatskoj dosta gradova i općina provodi kastracije slobodnoživućih mačaka upravo po istoj metodi. Grad Zagreb donio je gradsku odluku, pravilnik i poziv vezano za organiziranje hranilišta za slobodnoživuće mačke te osigurava za njih kućice kako bi bile na sigurnom”, kaže dr. med. vet. Svjetlana Prodanović, koordinatorica projekta Mreža za zaštitu životinja udruge Prijatelji životinja. Podsjetila je i na aktualnu kampanju Prijatelja životinja „Svibanj – mjesec kastracije pasa i mačaka” kojoj se pridružilo više od stotinu veterinara u Hrvatskoj, a koja ima za cilj i povećanje broja općina i gradova koji (su)financiraju kastracije skrbničkih pasa i mačaka te slobodnoživućih mačaka. Prijatelji životinja pozvali su sve da se raspitaju kod svojih veterinara o kastraciji svojeg muškog i ženskog psa i mačke po promotivnim cijenama ili o mogućem sufinanciranju kastracija te da rezerviraju termin kastracije u svibnju.

26.05.2022. Grad Dubrovnik jedini je krivac za patnju napuštenih životinja!

Prijatelji životinja upozoravaju na alarmantnu i sramotnu situaciju u turističkom središtu gdje se više od 20 godina nemar gradskih vlasti, koje krše Zakon, prelama na životima pasa. Dubrovačke vlasti već više od dva desetljeća ponavljaju iste otrcane fraze o izgradnji azila, u što više nitko ne vjeruje jer je jasno da su takva obećanja isprazna politička demagogija. Pitaju se kako je moguće da Grad Dubrovnik nema sklonište i nije nikada čak ni upozoren, a kamoli kažnjen zbog kršenja zakona, dok već 20 godina najavljuje izgradnju fantomskog skloništa. Navode da su još 2015. godine dopisom upozorili Grad Dubrovnik da krši tadašnji Zakon o zaštiti životinja jer nije izgradio, ne financira rad skloništa i uopće ne provodi svoje zakonske obaveze, iako ima novaca! Ponovno su pisali dubrovačkom gradonačelniku 2017. godine i obavijestili ga o obavezama Grada prema novom Zakonu o zaštiti životinja, no vlasti su nastavile ignorirati Zakon. „S druge strane, jasno je da Dubrovnik ne može prepustiti brigu o napuštenim psima na Žarkovici volonterima, koji niti nisu zakonski obavezni zbrinjavati životinje, već psima treba izgradnjom skloništa osigurati primjerene uvjete kako ne bi bila ugrožena njihova dobrobit. Osim neodgovornih građana, koji napuštaju životinje i ne kastriraju svoje pse i mačke, isključivi i jedini krivac za desetljetnu nebrigu Dubrovnika za napuštene životinje je Grad Dubrovnik!”

25.05.2022. Zabranom koća do oporavka Jadrana

Otvoreno je novo savjetovanje za „Prijedlog pravilnika o izdavanju Odobrenja za obavljanje gospodarskog ribolova na moru pridnenom povlačnom mrežom – koćom”. „Molimo institucije, znanstvenike, udruge i sve građane da komentiranjem na javnoj raspravi do 2. 6. 2022. podrže hitnu i potpunu zabranu koćarenja u Jadranskome moru. Prijedlog da se odobrenja za koćarenje produlje do 1. ožujka 2024. godine smatramo iznimno štetnim i nepopravljivim”, ističu Prijatelji životinja. Prijatelji životinja pokrenuli su novu kampanju i web-stranicu www.zabranimo-koce.net kroz koju edukacijom građana o razornom djelovanju pridnenih koća na Jadransko more žele stati na kraj njihovu korištenju u Hrvatskoj. Mnogi znanstvenici i morski biolozi nakon dugogodišnjih temeljitih istraživanja i uznemirujućih podataka izvještavaju o devastirajućem utjecaju pridnenih koća na morski ekosustav. Na to je još 2006. upozorio glavni tajnik Ujedinjenih naroda navodeći da je 95 % štete na morskom ekosustavu diljem svijeta prouzročeno upravo pridnenim povlačnim mrežama – koćama, koje svojim djelovanjem uništavaju morsko dno, utječu na globalno zatopljenje, zagađuju planet i svakodnevno ubijaju stotine tisuća morskih životinja. 

23.05.2022. Za Europu bez krzna

Međunarodna koalicija Fur Free Alliance pokrenula je Europsku građansku inicijativu „Europa bez krzna”. U suradnji s raznim organizacijama za zaštitu životinja diljem Europe, uključujući Prijatelje životinja i Eurogroup for Animals, na www.furfreealliance.com/fur-free-europe/ godinu dana prikupljat će se potpisi građana EU-a koji podržavaju potpunu zabranu uzgoja životinja radi krzna u Europskoj uniji. Poziv na ukidanje uzgoja krznaša u EU-u radi dobrobiti životinja, javnoga zdravstva i etičkih razloga podržalo je ukupno 12 država članica tijekom razmatranja ovoga dokumenta, a europskom građanskom inicijativom sada i brojni građani mogu iskazati svoj stav protiv krzna. „Veliki broj država, među kojima je i Hrvatska, već je zabranio uzgoj životinja radi krzna svojim nacionalnim zakonodavstvom. Zaista je trenutak da takav vrlo opravdan i nužan čin sada napravi Europska unija”, zaključuju Prijatelji životinja.

21.05.2022. Međunarodni dan biološke raznolikosti

Povodom Međunarodnog dana biološke raznolikosti, koji se svake godine obilježava 22. svibnja, udruga Prijatelji životinja iznosi šokantne podatke kako bi pozvala sve da se zauzmu za opstanak životinjskih vrsta kojima prijeti izumiranjeIstraživanja otkrivaju i uzroke nestanka bioraznolikosti, odnosno potvrđuju da ono što jedemo ima direktnu povezanost sa sudbinom životinjskih vrsta. Deseci milijardi krava koje se uzgajaju radi hamburgera i mliječnih proizvoda, kokoši koje se uzgajaju radi jaja i svinja koje se uzgajaju radi mesa uzrokuju nenadoknadive štete prirodi. Naime, svaki uzgoj životinja zahtijeva ogromne resurse; zemlju, vodu, naftu te proizvodi emisije štetnih plinova više od cjelokupnog svjetskog prometa, a sve to oduzima ili zagađuje prostor prijeko potreban divljim životinjama. „Štetu koju uzrokuje uzgoj životinja lako je eliminirati jer se svi životinjski proizvodi mogu zamijeniti biljnim proizvodima koji imaju znatno manji utjecaj na okoliš, a istovremeno takvom prehranom možemo i poboljšati naše zdravlje“, izjavili su.

18.05.2022. Svi plaćamo za patnju nevinih zatočenika!

Sve više građana svjesno je da životinje u zoološkim vrtovima pate budući da se nijedna nastamba, bez obzira na to koliko je prostrana, ne može usporediti sa slobodom divljine. Životinje kao izraz patnje, dosade, stresa i depresije pokazuju zoohotična ponašanja, a cijeli koncept oduzimanja slobode povlači za sobom još patnje – hiperprodukciju, ubijanje te razmjenu ili preprodaju. „Plaćaš za njihovu patnju. Gradovi troše milijune za održavanje zoo-vrtova. Vrijeme je za transformaciju.” - poruka je na novim plakatima Prijatelja životinja koji će osvanuti u Zagrebu, Osijeku, Varaždinu, Rijeci, Splitu, Puli i drugim gradovima. Njome informiraju građane da plaćaju za patnju nevinih zatočenika, čak i ako ne posjećuju zoološke vrtove, čega većina nije svjesna! Naime, Prijatelji životinja ukazuju da se iz gradskih proračuna troše golema financijska sredstva na održavanje zooloških vrtova. To se ne može opravdati ni edukacijom, ni zaštitom životinja, ni zakonskim obavezama jer radi se o zastarjeloj atrakciji na račun građana. Primjerice, Grad Osijek izdvojit će u ovoj godini za zoo-vrt gotovo četiri milijuna kuna, a Grad Zagreb više od 15 milijuna kuna.

17.05.2022. Gnijezda vrana u Koprovnici ipak se neće rušiti

Prijatelji životinja zahvaljuje se gradonačelniku Koprivnice Mišelu Jakšiću na odluci da se ne ruše niti diraju gnijezda vrana do kolovoza što je i u skladu s važećim zakonskim propisima. Naime,  Grad Koprivnica ishodio je suglasnost Ministarstva za uklanjanje gnijezda vrana na području grada Koprivnice iako je vrijeme gniježđenja te u skladu s tim zabranjeno. Planirano je da se tijekom ovog tjedna započne s procesom uklanjanja gnijezda vrana po gradu no radi brojnih uznemirenih građana i lokalnih udruga, gradonačelnik Jakšić je pokazao razumijevanje te uvažio stručnu argumentaciju udruge BIOM koju mu je poslala udruga Prijatelji životinja što je za svaku pohvalu. Udruga Prijatelji životinja uputila je i dopis Ministarstvu poljoprivrede zamolbu da pripaze kakva rješenja izdaju s obzirom da su zakonske odredbe jasne, a upute poput zbrinjavanja ptica iz uništenih gnijezda neprovedive.   

16.05.2022. Gdje je provedba "Niskougljične strategije"?
U lipnju 2021. Hrvatski sabor donio je tzv. „Niskougljičnu strategiju", prijeko potreban plan za ublažavanje klimatskih promjena i zaustavljanje uzročnika globalnog zatopljenja. U njemu se navodi u dvije važne točke da bi se „značajno smanjenje emisije stakleničkih plinova moglo ostvariti uz promjene prehrambenih navika društva, odnosno mjerama kojima bi se poticala veća potrošnja namirnica biljnog porijekla” te da „uzgoj žitarica za hranu za životinje proizvodi puno više stakleničkih plinova nego proizvodnja žitarica za ljudsku prehranu te da bi se povećanjem utroška namirnica biljnog porijekla u prehrani mogli ostvariti značajna smanjenja emisija, kao i ušteda vode”. Od donošenja "Niskougljične strategije" prošlo je gotovo godinu dana, a vezano za ove dvije točke nije se učinilo gotovo ništa, iako je za primjenu navedenih mjera potrebno malo financijskih sredstava. Stoga Prijatelji životinja pozivaju gradove i općine da barem simbolično pridonesu provedbi tako da hrana koju organiziraju na službenim sastancima bude isključivo biljnog podrijetla.
13.05.2022. Održan sastanak Ministarstva poljoprivrede i udruge Prijatelji životinja

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković je s državnim tajnikom Šimom Mršićem i ravnateljicom Uprave za veterinarstvo i sigurnost hrane Tatjanom Karačić i suradnicima u četvrtak, 12. svibnja 2022. godine, održala sastanak s predsjednikom udruge Prijatelji životinja Lukom Omanom na temu daljnjih aktivnosti u svrhu unaprijeđenja zaštite i dobrobiti životinja diljem Hrvatske. Nastavno na dostavljene prijedloge Prijatelja životinja, ministrica je istaknula kako će se ove godine, kako je Ministarstvo poljoprivrede i planiralo, osnovati Povjerenstvo koje će započeti s radom na izmjenama Zakona o zaštiti životinja, a u prvom redu s prikupljanjem potrebne dokumentacije i izradom nužnih analiza. Dodala je i kako će kvaliteti rada Povjerenstva svakako koristiti planirano integriranje civilnog društva i stručne zajednice u sve rasprave. Cilj je da potencijalne izmjene postojećeg Zakona o zaštiti životinja u konačnici pridonesu boljoj zaštiti životinja i jačanju svijesti o važnosti brige odnosno dobrobiti životinja tijekom njihovog držanja i uzgoja, a koje se, između ostalog, odnose i na mogućnost zabrane držanja pasa na lancu. Sudionici sastanka su, između ostalog, otvorili temu trgovine divljim i egzotičnim životinjama kao kućnim ljubimcima te nadogradnju Jedinstvenog informacijskog centra za napuštene i izgubljene kućne ljubimce, pri čemu je ministrica Vučković potvrdila uskoro planirano unaprjeđenje i poboljšanje istog, kako bi se osiguralo da svaka životinja bude zbrinuta i evidentirana te da dobije svoju priliku za novi dom. (poljoprivreda.gov.hr)

12.05.2022. Studenti željni veganskih obroka

Svakim danom sve je više studenata koji su vegani, a raste i broj onih koji iz različitih razloga smanjuju konzumaciju mesa, mlijeka i jaja. Oni će, bez obzira na prehrambene navike, kada god mogu radije odabirati zdraviji, veganski obrok. No činjenica je da su studenti vegani češće gladni nego siti budući da u studentskim restoranima nema za njih opcije, a od priloga, salata i juha ne mogu živjeti. Upravo zato aktivisti udruge Prijatelji životinja 11. svibnja 2022. postavili su ispred restorana zagrebačkog Studentskog centra štand gdje su studenti imali priliku degustirati zdrava veganska jela i potpisati peticiju za uvođenje veganskih obroka u javne institucije u Republici Hrvatskoj. Interes studenata bio je vrlo velik, kako za podršku peticiji tako i za degustiranje veganske hrane za koju su svi redom izjavili da bi ju rado vidjeli i na jelovniku restorana. Zbog velikog interesa štand će biti ponovljen i 18. svibnja 2022.

10.05.2022. Mjesec kastracije pasa i mačaka

Udruga Prijatelji životinja poziva sve skrbnike životinja da se odazovu velikoj akciji kastracije pasa i mačaka koja se održava ovaj mjesec. Sada već više od stotinu veterinarskih stanica i ambulanti poziva građane da im se jave za ovaj rutinski, ali važan zahvat koji pomaže u sprječavanju nastanka neželjenih štenaca i mačića te osigurava zdravlje kućnih ljubimaca. „Psi i mačke su visokoreproduktivne vrste čiji se broj može udeseterostručiti u samo nekoliko godina. Kastracija je nužan alat u borbi protiv njihova napuštanja posebno uzevši u obzir da su skloništa prepuna, a trošak zbrinjavanja životinja iznimno velik. U usporedbi s ostalim europskim zemljama, Hrvatska stoji loše kada se radi o broju obavljenih kastracija, a to se i odražava u velikom broju neželjenih pasa i mačaka”, ističe dr. med. vet. Svjetlana Prodanović, koordinatorica projekta Mreža za zaštitu životinja udruge Prijatelji životinja. Navodi da će, zahvaljujući inicijativi Prijatelja životinja, tijekom cijelog mjeseca svibnja veterinari diljem Hrvatske podizati svijest, nuditi informacije i educirati o važnosti ovog zahvata za pse i mačke.

07.05.2022. Svaka mama voli svoje dijete i svako dijete voli svoju mamu

Svake godine druge nedjelje u svibnju slavi se Majčin dan, a ove godine slavlje bezuvjetne ljubavi između majke i djeteta obilježava se 8. svibnja. Iako se povezanost majke i djece cijeni kao nešto dragocjeno, određenim vrstama niječe se povezanost s djetetom te se iskorištava njihov reproduktivni sustav i majčinstvo. Iz udruge Prijatelji životinja pozivaju sve da se na ovaj dan informiraju o svim majkama, jer majčinstvo je svakoj majci jednako važno: “Svaka mama voli svoje dijete i svako dijete voli svoju mamu, neovisno kojoj rasi ili vrsti pripadaju”. Naveli su neke od primjera manipulacije majčinstvom svjesnih bića s različitim vrstama inteligencije te istančanim emotivnim i socijalnim sposobnostima te pozvali sve da na Majčin dan razmisle o majkama koje ne mogu ostvariti svoje prirodno pravo na povezanost s djetetom i majčinstvo, informiraju se te pripreme vegansko jelo i na taj način slave majke svih vrsta.

05.05.2022. Masline zavijene u crno

Branje maslina, zbog tehnološkog napretka, u posljednjih je nekoliko desetljeća doživjelo značajne promjene. Umjesto tradicionalnog ručnog branja pod dnevnim svjetlom, određene zemlje, koje su moćni izvoznici ovog ukusnog ploda, odlučile su se za noćno branje velikim strojevima. Strojevi za branje osim maslina usišu i brojne ptice koje se odmaraju na granama. Naime, razne ptice selice tijekom svoje migracije koriste upravo stabla masline kako bi otpočinule prije povratka na put. Naglo probuđene, životinje se zbog zasljepljujućih reflektora i zaglušujuće buke ne uspijevaju snaći i poletjeti na sigurno, zbog čega dolazi do velikih stradanja. Samo u španjolskoj autonomnoj regiji Andaluziji noćno branje maslina izravni je krivac za smrt tri milijuna ptica selica godišnje.  U Hrvatskoj i Grčkoj noćno se branja maslina ne prakticira i ptice nisu ugrožene zbog čega Prijatelji životinja apeliraju na sve da biraju domaće masline i maslinovo ulje. 

03.05.2022. Svibanj - mjesec kastracije pasa i mačaka

Udruga Prijatelji životinja poziva sve skrbnike životinja da se odazovu velikoj akciji kastracije pasa i mačaka koja se održava u svibnju. Više od 60 veterinara diljem Hrvatske pozivaju građane da im se jave i dogovore termin za ovu rutinsku, ali važnu operaciju koja pomaže u sprječavanju nastanka neželjenih štenaca i mačića te osigurava zdravlje kućnih ljubimaca. Tijekom cijelog mjeseca svibnja brojni veterinari podizat će svijest, nuditi informacije te kroz edukacije i na druge načine ukazivati na važnosti ovog zahvata za pse i mačke. Mnogi od njih će nuditi promotivne akcije i popuste na kastraciju pasa i mačaka te informirati o mogućim subvencijama ili sufinanciranju od strane grada ili općine. Prijatelji životinja pozivaju sve bez obzira gdje se u Hrvatskoj nalaze da se raspitaju o kastraciji svog muškog i ženskog psa i mačke kod veterinara i rezerviraju termin u svibnju.

Broj pronađenih vijesti: 14.

<< Prethodni mjesecSljedeći mjesec >>

Info

Izaberi vijesti

<< 2022 >>
01 02 03 04
05 06 07 08
09 10 11 12

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting