12.05.22. Studenti željni veganskih obroka

| More

Prijatelji životinja traže ekološku, kvalitetnu i ukusnu hranu za studente

- 18. 5.: potpisivanje peticije i degustacija na štandu ispred restorana Studentskog centra

veganski obroci u menzama [ 171.51 Kb ]

Svakim danom sve je više studenata koji su vegani, a raste i broj onih koji iz različitih razloga smanjuju konzumaciju mesa, mlijeka i jaja. Oni će, bez obzira na prehrambene navike, kada god mogu radije odabirati zdraviji, veganski obrok. No činjenica je da su studenti vegani češće gladni nego siti budući da u studentskim restoranima nema za njih opcije, a od priloga, salata i juha ne mogu živjeti.

„Sadašnja ponuda vrlo je loša jer obroci nisu dovoljno ukusni ili su pak, unatoč dobroj namjeri, i oni potencijalno veganski napravljeni na neveganski način – npr. sojine odreske pohaju s jajima, a u variva od povrća stavlja se slanina. Danas na tržištu postoje zaista ukusni i kvalitetni biljni proizvodi poput odrezaka, sireva, kobasica i sl., no mi studenti bili bismo zadovoljni i s pohanim šampinjonima s restanim krumpirom, tjesteninom s umakom od leće i mnogim drugim tradicionalnim i zasitnim biljnim jelima”, kaže Hana Dručak, studentica Medicinskog fakulteta u Zagrebu.

Upravo zato aktivisti udruge Prijatelji životinja 11. svibnja 2022. postavili su ispred restorana zagrebačkog Studentskog centra štand gdje su studenti imali priliku degustirati zdrava veganska jela i potpisati peticiju za uvođenje veganskih obroka u javne institucije u Republici Hrvatskoj. Interes studenata bio je vrlo velik, kako za podršku peticiji tako i za degustiranje veganske hrane za koju su svi redom izjavili da bi ju rado vidjeli i na jelovniku restorana. Zbog velikog interesa štand će biti ponovljen i 18. svibnja 2022.

„Žalosno je da se na studente vegane gleda kao na studente drugog reda. Zar oni nemaju jednako pravo na obrok? Dok, primjerice, u Berlinu studentski restorani postaju potpuno veganski kako bi studentima ukazali na nužnost promjene prehrane zbog klimatskih promjena, u Hrvatskoj je čista suprotnost. Iako je i Hrvatski sabor donio ‘Niskougljičnu strategiju’ te je svima jasno da mješovita prehrana ne podrazumijeva da svaki obrok mora biti s mesom, studenti nemaju gotovo nikakav izbor i često su osuđeni na snalaženje izvan studentskih restorana, što nimalo nije u redu. I liječnici preporučuju da se zbog zdravlja životinjski proizvodi jedu znatno rjeđe”, pojašnjavaju Prijatelji životinja.

Početkom 2021. godine osnovano je povjerenstvo koje bi radilo na novom Pravilniku o studentskoj prehrani, no cijeli postupak privremeno je odgođen. Prijatelji životinja poslali su Studentskom centru i nadležnom ministarstvu savjete za kuhare, recepte i druge korisne materijale, uz zamolbu da i njih i studente vegane uključe u planiranje i izradu novih menija.

Problem nedostatka veganskih obroka prisutan je i u drugim javnim ustanovama, pa tako i u vrtićima i školama gdje djeca često i gladuju. Ovdje možete pronaći više informacija i potpisati peticiju za uvođenje vege obroka u javne institucije.

veganski obroci u menzama [ 220.12 Kb ]

Vezane teme

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting