Vijesti

| More

Broj pronađenih vijesti: 14.

30.01.2023. Psi i dalje čekaju na Žarkovici!

U lipnju prošle godine započela je velika akcija udomljavanja pasa sa Žarkovice nakon što je veterinarska inspekcija izdala rješenje da se više od 260 pasa mora izmjestiti u vrlo kratkom roku. U ovom trenutku na Žarkovici ih je ostalo još 35. Veterinarska inspekcija nekoliko je puta produljivala rok za premještaj, a zadnji zadani rok istječe s krajem siječnja. Voditeljica projekta, Ana Ivelja, nada se da će za par mjeseci Dubrovnik konačno imati svoje registrirano sklonište. Gradonačelnik Dubrovnika još je u srpnju najavljivao izgradnju velikog skloništa za životinje, no kako bi se preostali psi što prije smjestili u odgovarajuće uvjete, planira se hitna izgradnja skloništa s manjim smještajnim kapacitetom. Važno je naglasiti da je trajno udomljeno 120 pasa, a još više njih traži dom uz pomoć privremenih udomitelja i skloništa u kojima su smješteni. Svi oni, uz 35 pasa koji su još uvijek na Žarkovici, oglašeni su na www.adopt-zarkovica.eu. Mole se svi koji žele pomoći da njihove fotografije i dirljive priče šire do pronalaska trajnog doma.

27.01.2023. Matei Negovetic poziva na Veganuary

Veganuary se bliži kraju, no za mnoge je to tek novi početak. Nikada nije kasno za pozitivne promjene kojima direktno utječemo na vlastito zdravlje, spašavanje životinja i planeta. „Izaberimo suosjećanje, poštovanje, ljubav i sreću svaki dan, budimo glas onih koji se ne mogu izboriti za sebe, pomažimo u stvaranju boljeg svijeta. Uživajmo u obilju raznovrsnih veganskih proizvoda, zanimljivih recepata i ukusnih jela“ – poručuju Prijatelji životinja te ističu da su Veganuary i Vege izazov za svaki dan, a ne samo siječanj. S njima se slaže i Matei Negovetić, zaljubljenik u kuhanje te sudionik kulinarskog showa Masterchef: „Postati vegan znači uskladiti se sa svojim odlukama da želimo dobro i sebi i bićima koja nas okružuju. Ono što treba imati na umu je da je to promjena prehrane i promjena načina života – a to je proces.

26.01.2023. Potvrđeno više od 1,2 milijuna potpisa protiv pokusa na životinjama

Europska građanska inicijativa „Spasite kozmetiku proizvedenu bez okrutnosti – obvežite se na Europu u kojoj nema ispitivanja na životinjama”, koju su u kolovozu 2021. pokrenule Cruelty Free Europe i druge organizacije, prikupila je više od 1,2 milijuna potpisa podrške! Nijedna druga europska građanska inicijativa nikada nije dobila ovu razinu podrške u toliko različitih zemalja. U ovoj Inicijativi premašen je prag u čak 22 zemlje, uključujući Hrvatsku s više od 12 000 potpisa, a to dokazuje golemu potporu građana ukidanju testiranja na životinjama. Europska komisija sada se mora sastati s nositeljima inicijative i predložiti novi propis kojim će osigurati zabranu pokusa. Podsjećamo, zabrana testiranja kozmetike na životinjama i prodaja takve kozmetike u Europskoj uniji stupila je na snagu još 2013. godine, no potkopava ju Uredba REACH. Budući da svake godine više od 10 milijuna životinja stradava u pokusima u EU-u, a nove tehnologije ispitivanja bez životinja razvijaju se brže nego ikada prije, vrijeme je za promjenu.

24.01.2023. Scraping je nada za morski svijet

Uprava ribarstva pri Ministarstvu poljoprivrede objavila je Javni poziv za sudjelovanje u mjeri trajnog prestanka ribolovnih aktivnosti za 2022. – 2023. godinu. Vlasnici pridnenih povlačnih mreža – koća i okružujućih mreža plivarica – srdelara imaju mogućnost podnijeti Zahtjev za potporu u okviru mjere trajnog prestanka ribolovnih aktivnosti uništavanjem ribarskog plovila ili prenamjenom u drugu djelatnost izvan gospodarskog ribolova. Scraping podrazumijeva uništavanje ribarskih plovila, odnosno trajnu obustavu ribolova kroz otkup ribarskih brodova, alata i opreme. Rok za podnošenje Zahtjeva za potporu traje do 31. siječnja 2023. godine, a obrazac Zahtjeva za potporu i Popis obvezne dokumentacije dostupni su na mrežnim stranicama Upravljačkog tijela. Prijatelji životinja pozdravljaju mjeru trajnog prestanka ribolovnih aktivnosti i smatraju da je ona važna u spašavanju ekosustava Jadranskog mora i njegove biološke raznolikosti. Podsjećaju da pridnene koće rade golemu štetu cijelome morskom svijetu i pozivaju sve na potpis peticije na www.zabranimo-koce.net.

23.01.2023. Poslali saborskim zastupnicima brošuru o zakonskim izmjenama

Prijatelji životinja poslali su svim saborskim zastupnicima brošuru kojom ih informiraju o prijedlozima za izmjene Zakona o zaštiti životinja, koje su iznijeli na www.boljizakon.net. Ministarstvo poljoprivrede osnovalo je povjerenstvo koje bi trebalo već od početka 2023. raditi na prijeko potrebnom novom Zakonu o zaštiti životinja. „Drago nam je da je Ministarstvo prepoznalo važnost poboljšanja zakonske zaštite životinja u Hrvatskoj, a već prvi odgovori saborskih zastupnika koje smo primili pokazuju da su itekako spremni podržati napredak. Očekujemo da će zaista nužan bolji Zakon stupiti na snagu najkasnije u prvom tromjesečju 2024. godine”, navode iz udruge Prijatelji životinja. Predložili su potpunu zabranu držanja pasa na lancu, nastupa svih životinja u cirkusima i držanja tigrova u zatočeništvu privatnih osoba, propisivanje tzv. Pozitivne liste životinja koje se mogu držati za kućne ljubimce i druge izmjene Zakona o zaštiti životinja.

20.01.2023. Više od milijun građana za zabranu trgovine krznom u EU-u!

Organizacije za zaštitu životinja Oikeutta eläimille i Humane Society International/Europe izašle su u javnost sa šokantnim snimkama.Snimke razotkrivaju veliku patnju životinja u nemilosrdnoj industriji krzna. Takvi prizori prisutni su u zemljama poput Finske, koja se hvali da je gotovo 100 % njezinih farma lisica za krzno certificirala aukcijska kuća za trgovanje krznom SAGA Furs, koja obećava „najvišu razinu dobrobiti životinja”. Više od 1,2 milijuna građana EU-a dosad je potpisalo Europsku građansku inicijativu „Europa bez krzna” kojom se poziva Europska komisija da zabrani uzgoj i prodaju krzna u EU-u. Kod nas je potrebno još 2000 potpisa da bi i Hrvatska dospjela na popis zemalja čiji se građani zalažu za Europu bez krzna. Prijatelji životinja mole sve da ostave potpis na www.krvnijemoda.eu što prije jer je svaki glas važan: „Sada je vrijeme da budemo glasni za životinje koje pate na okrutnim farmama u Europi!”

19.01.2023. Zakon na snazi: Svaki pas mora biti označen prije premještanja!

Krajem prosinca 2022. stupio je na snagu Zakon o zdravlju životinja koji, kao najvažniju pozitivnu novost, donosi obavezu označavanja pasa mikročipom „prije premještanja u svrhu promjene vlasništva”. To znači da svako štene, neovisno udomljava li se ili prodaje, mora prije toga biti mikročipirano i od početka se mogu pratiti njegovi skrbnici. To je iznimno važno zato što svaki neoznačeni pas prije ili kasnije može završiti na ulici i onda njegovo zbrinjavanje u sklonište pada na teret lokalnog proračuna. Označavanje pasa mikročipom obavezno je još od 2004. godine, a sva skloništa moraju osigurati označavanje pronađenih neoznačenih pasa u roku od deset dana od dolaska u sklonište. Prijatelji životinja redovito pozivaju gradove i općine na provedbu zakonski propisane sustavne i kontinuirane kontrole mikročipiranja pasa kako bi izbjegli povećanje broja napuštenih pasa i troškove njihova zbrinjavanja.

18.01.2023. Veganuary - za opstanak našeg planeta

Veganuary, globalni veganski izazov u siječnju, već devet godina pomaže savjetima i receptima te pruža podršku pri prelasku osoba na veganstvo. Izazov traje mjesec dana, no odluka je cjeloživotna. Na hrvatsku inačicu Veganuaryja, Vege izazov, koji također već devet godina ljudima pomaže pozitivno promijeniti životne navike, može se prijaviti putem stranice veganopolis.net. Kampanja je dobila veliki poticaj nakon što je pop ikona Billie Eilish potaknula svojih 107 milijuna pratitelja da se pridruže izazovu te pozitivno iskoristila svoj status slavne osobe za educiranje o klimatskoj krizi. Eilish, zagovornica veganstva i službena ambasadorica Veganuaryja, izjavila je: „Stočarski sektor doprinosi s više od 60% svih stakleničkih plinova u prehrambenom sustavu. To je ogroman pritisak na naš planet, ali ako konzumaciju mesa zamijenimo hranom biljnog podrijetla, svi zajedno možemo dati Zemlji dati priliku za opstanak.”

16.01.2023. Povijesni korak prema svijetu bez testiranja na životinjama

Prvi put u više od 80 godina, promjena u američkom zakonu dopušta testiranje novih lijekova bez životinja korištenjem modernih metoda na ljudima. Udruga Prijatelji životinja, kao članica Europske koalicije za prestanak pokusa na životinjama (ECEAE), zajedno s drugim organizacijama, pozdravlja ovaj veliki korak naprijed: „Pozivamo EU i Hrvatsku da usvoje ovaj primjer provedbe strategije za razvoj lijekova relevantnih za ljude bez testiranja na životinjama." Novi zakon omogućava američkoj Agenciji za hranu i lijekove (FDA) da odobri nove lijekove bez traženja podataka iz testiranja na životinjama. Ranije su farmaceutske tvrtke bile zakonski obavezne testirati sigurnost i učinkovitost potencijalnih lijekova u višestrukim ispitivanjima na životinjama koristeći najmanje dvije vrste prije nego što im je bilo dopušteno testirati ih u kliničkim ispitivanjima na ljudima.

13.01.2023. FDA više ne mora raditi testove na životinjama prije ispitivanja lijekova na ljudima

Prema Zakonu koji je potpisao predsjednik Joe Biden krajem prosinca 2022., novi lijekovi ne moraju se testirati na životinjama da bi dobili odobrenje Američke agencije za hranu i lijekove (FDA). Ova revolucionarna promjena, za koju su dugo lobirale brojne organizacije za dobrobit životinja, mogla bi značiti veliki pomak za životinje. Umjesto odredbe iz 1938. da se potencijalni lijekovi moraju u svakom slučaju testirati na životinjama, Zakon sada dopušta Agenciji da promiče lijek za ispitivanje na ljudima nakon ispitivanja na životinjama ili bez životinja. Zbog te odredbe Agencija bi se trebala početi više oslanjati na metode kao što su računalno modeliranje, "organski čipovi" i druge metode testiranja koje ne uključuju životinje. "Testiranje na životinjama češće iznese pogrešne rezultate nego one primjenjive na ljude", izjavio je Don Ingber, bioinženjer sa Sveučilišta Harvard čiji je laboratorij razvio novu tehnologiju organskih čipova. Organski čipovi obično sastoje od šupljih kanala umetnutih u polimere na bazi silikona. Kanali su obloženi živim stanicama i tkivima iz organa kao što su mozak, jetra, pluća i bubrezi. U tijelu se oštećenje lijekova često očituje u jetri. Takav model ljudske jetre može upozoriti na toksičnost budući da eksperimentalni lijek koji se pumpa kroz njega ošteti stanice. Modeli jetre te tvrtke točno su identificirali 87% raznih lijekova koji su dani ljudima na testiranje nakon životinja, ali su potom odbačeni jer su proglašeni toksičnim.

11.01.2023. Veganski proizvodi šire se svijetom

Svake godine inicijativa Veganuary sve je popularnija, pa je tako prošle godine u tom izazovu sudjelovalo rekordnih 629 000 ljudi iz čak 228 zemalja. Broj vegana samo u Americi porastao je za 300 posto između 2004. i 2019. godine, a svakim danom sve je više ljudi diljem svijeta koji se odlučuju postati vegani. Cilj Veganuaryja je potaknuti što više ljudi da se u siječnju okušaju u veganstvu, a zatim i zadrže svoju odluku kao onu životnu, zbog vlastitoga zdravlja, zaštite okoliša i poštede života mnogih životinja. Porastom broja vegana raste i potražnja za veganskim proizvodima kojih nikada nije bilo toliko na tržištu kao danas. Prema nekim procjenama, prodaja veganske hrane, uključujući biljno i kultivirano meso, trebala bi porasti na 300 milijardi dolara do 2025. godine.

07.01.2023. U Kaliforniji stupila na snagu zabrana prodaje i proizvodnje krzna

Od 1. siječnja u Kaliforniji je stupila na snagu zabrana prodaje i proizvodnje proizvoda od životinjskog krzna! 2023. godina prijelomna je godina za pse, mačke, kune, lisice i mnoge druge druge životinje koje muče i ubijaju zbog tjelesnog pokrova. Zakon koji je usvojen u kalifornijskom zakonodavnom tijelu još 2019. godine zagovaralo je više od 600.000 aktivista i podržavatelja PETA-e. Prijatelji živoitnja pozivaju sve da im pomognu da se izbore za zabranu u Europskoj uniji i potpišu inicijativu Za Europu bez krzna na https://www.eurogroupforanimals.org/hr/krzno-za-europu.

03.01.2023. Postanite pristupnim članom udruge Prijatelji životinja

Uz zahvalu na uplati članarina i donacija u 2022. godini, Prijatelji životinja obavijestili su sve da se članarina za 2023. godinu nije promjenila po iznosu, već je sada samo u drugoj valuti, odnosno u eurima, a iznosi 16 eura godišnje (1,33 eura mjesečno). "Vašom podrškom zajedno mijenjamo svijet na bolje i stvaramo uspjehe za životinje. Vaša članarine i donacije nam omogućuju da nastavimo kampanje poput zabrane uporabe pirotehnike koje direktno utječu na sudbinu mnogih životinja i ljudi" izjavili su iz udruge i pozvali sve da uplatom članarine ostvare razne popuste za članove i druge pogodnosti.

01.01.2023. Veganuary - mala promjena u siječnju za veliku razliku u životu

Početak godine idealan je za donošenje odluke koja ide u korist nama, planeti i svim njenim stanovnicima. Mnogi se odlučuju od siječnja donositi zdravije životne odluke i postati bolji. Novi početak uvijek daje motivaciju da učinimo dobre stvari zbog kojih ćemo se osjećati ponosno cijelu godinu. Upravo to, ali i puno više od toga, možemo postići uz pomoć Veganuaryja koji se obilježava diljem svijeta tijekom siječnja. Postoji i hrvatska inačica jednomjesečnog veganskog izazova, Vege izazov, na koji se svake godine putem www.veganopolis.net prijavljuje tisuće ljudi koji svojim životom žele napraviti pozitivan utjecaj na svijet.

Broj pronađenih vijesti: 14.

<< Prethodni mjesecSljedeći mjesec >>

Info

Izaberi vijesti

<< 2023 >>
01 02 03 04
05 06 07 08
09 10 11 12

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting