Vijesti

| More

Broj pronađenih vijesti: 8.

30.01.2024. Vegani darivali krv i dobili biljni obrok

Udruga Prijatelji životinja, uz pomoć volontera, pokrenula je inicijativu za uvođenje veganskih opcija u menzu Hrvatskog zavoda za transfuzijsku medicinu. Ova inicijativa usmjerena je na osiguravanje jednakih prava i mogućnosti za sve darivatelje krvi, neovisno o njihovim prehrambenim navikama. Kao dio svoje inicijative, članovi Prijatelja životinja 24. siječnja posjetili su Zavod i sudjelovali u darivanju krvi demonstrirajući solidarnost i predanost humanitarnom radu. „Ovime želimo potaknuti na razmišljanje o važnosti poštovanja različitih prehrambenih navika. Iz Zavoda su se potrudili te nam prilikom našeg posjeta osigurali ukusan i hranjiv veganski sendvič. Zahvalni smo što su si dali truda i pokazali tu lijepu gestu”, pojasnio je Luka Savić, volonter Udruge.

24.01.2024. Državni inspektorat odgovorio da cirkus Candy ne krši zakon

Državni inspektorat poslao je prošloga mjeseca udruzi Prijatelji životinja odgovor da u radu i djelovanju cirkusa Candy ne nalazi bilo kakvu neusklađenost sa zakonom. „Da bismo došli do tog apsurdnog odgovora, tijekom osam mjeseci poslali smo DIRH-u dvije prijave i požurnicu, a u konačnici smo se obratiti za pomoć pučkoj pravobraniteljici", javljaju Prijatelji životinja. U odgovoru DIRH-a tvrdi se da su deve u Hrvatskoj domaće životinje. Inspekcija smatra i da je kopitarima u cirkusu dopušteno da „preskaču prepreke, trče, skaču, penju se po preprekama i provode druge radnje” jer takve pokrete iskazuju u prirodnom okolišu. U svojem odgovoru, za koji je opunomoćila pravnog stručnjaka, udruga Prijatelji životinja pobija sve tvrdnje Državnog inspektorata nazivajući ih proizvoljnima i suprotnima zakonskim odredbama na koje se DIRH poziva.

23.01.2024. Veganuary poziva na isprobavanje biljnog mesa

Kobasice, salame, ćevapčići, hrenovke, paštete, burgeri, odresci, medaljoni, mljeveno meso… Sve se to u našim trgovinama, a sve češće i restoranima, može naći i u potpuno biljnoj verziji. Prijatelji životinja pozivaju sve da tijekom Veganuaryja isprobaju biljno meso i uživaju u poznatom okusu i teksturi, ali uz poštedu životinja i s pozitivnim utjecajem na svoje zdravlje i planet. Biljno meso čine razni proizvodi potpuno biljnog podrijetla koji, više ili manje, imaju okus i teksturu životinjskoga mesa te se tako i pripremaju. No za proizvodnju biljnog mesa potrebno je znatno manje resursa u usporedbi s tradicionalnim mesom, što pomaže u borbi protiv krčenja šuma te očuvanju vode i smanjenju emisije stakleničkih plinova. Za besplatnu hrvatsku inačicu Veganuaryja, Vege izazov, svi zainteresirani mogu se prijaviti na www.veganopolis.net.

22.01.2024. Zahvaljujući zaštitarima životinja, skloništu u Crikvenici zabranjen rad!

Nakon što je udruga Prijatelji životinja poslala nekoliko prijava, veterinarska inspekcija zabranila je rad Veterinarskoj ambulanti Crikvenica d.o.o. na adresi gdje, kao pravna osoba, obavlja i djelatnost skloništa za nezbrinute životinje. Iz Državnog inspektorata naredili su i da se osam pasa, smještenih na lokaciji koja nije registrirana kao sklonište niti nema uvjete, premjesti u druga registrirana skloništa! Skandalozna priča koju su pri tri mjeseca pokrenuli zaštitari životinja time je dobila sretan epilog. Psi i mačke dosad su se više od četiri godine smještale u neregistrirano sklonište na adresi različitoj od one prijavljene u Upisnik kućnih ljubimaca, za koje je Veterinarska ambulanta Crikvenica d.o.o. dobila dozvolu za rad, a koje je zatvoreno. Cijelo to vrijeme Ambulanta je sklapala unosne ugovore s gradovima i općinama za uslugu zbrinjavanja napuštenih životinja na temelju rješenja o obavljanju djelatnosti skloništa za zatvoreno sklonište. Time je kontinuirano i svjesno kršila Zakon o zaštiti životinja i Pravilnik o uvjetima kojima moraju udovoljavati skloništa za životinje! Skloništa moraju imati najviše standarde u postupanju prema životinjama jer one ionako već ispaštaju zbog ljudske neodgovornosti.

16.01.2024. Veganuary za bolje zdravlje!

Ove godine promoviranju Veganuaryja pridružio se i Netflix izbacivši dokumentarac „Ono si što jedeš: Eksperiment s blizancima”. Ta dokumentarna serija temelji se na rezultatima istraživanja Sveučilišta Stanford koja je usporedila utjecaj veganske prehrane u odnosu na prehranu mesom kod 22 para jednojajčanih blizanaca. Zanimljivo je da su i oni blizanci koji nisu jeli isključivo veganski i dalje jeli zdravije od prosjeka, odnosno i njihova je prehrana uz meso i mliječne proizvode bila bogata raznovrsnim povrćem i voćem. To, nažalost, nije uobičajeno pa bi razlika u rezultatima zasigurno bila i veća da su se hranili kako se većina ljudi svakodnevno hrani. Rezultati su pokazali da su oni na isključivo biljnoj prehrani imali niže razine LDL kolesterola i inzulina te su izgubili na težini, budući da su prirodno jeli više vlakana i manje zasićenih masti. Svi ti čimbenici povezani su s manjim rizikom od srčanih bolesti, koje su vodeći uzrok smrti u svijetu. Prijatelji životinja pozivaju sve da se prijave na Vege izazov i okušaju i sami u blagodatima biljne prehrane.

10.01.2024. Food blogeri objavili recepte za Veganuary

Ušli smo u siječanj, mjesec u kojemu su svi skloni donošenju zdravijih i boljih životnih odluka. Jedna od najboljih koju svaki pojedinac može donijeti je prelazak na biljnu prehranu. Globalni veganski izazov Veganuary već deset godina pomaže pri donošenju te, za sve isplative odluke, a Hrvatska inačica Veganuaryja, Vege izazov koji su osmislili Prijatelji životinja, svima je besplatno dostupna putem stranice www.veganopolis.net. Tri osobe koje se prijave u siječnju bit će nagrađene prigodnim poklon-paketom, a svi će kroz razdoblje od 30 dana e-poštom besplatno dobivati recepte za ukusna jela i korisne informacije. Kako bi se proširila vijest o Veganuaryju, širenju ideje dobrih odluka u siječnju priključili su se i hrvatski food blogeri. Oni među njima koji objavljuju veganske recepte igraju veliku ulogu u tome da pokažu svima kako su veganska jela nevjerojatno ukusna, raznolika i svima privlačna.

05.01.2024. Umjesto zabrane daljnje uništavanje mora koćama

Udruga Prijatelji životinja ostavila je komentar na javnom savjetovanju za dopune „Pravilnika o izdavanju odobrenja za obavljanje gospodarskog ribolova na moru pridnenom povlačnom mrežom – koćom”. Poziva sve kojima je stalo do zaštite našega mora da joj se pridruže sudjelovanjem u javnoj raspravi, koja završava sutra, 6. siječnja u ponoć, u protivljenju da se rok za odobrenje ribarenja koćama produlji do 31. prosinca 2026. „To bi značilo još dvije godine daljnje devastacije Jadrana kočarenjem, što je iznimno štetno. Oporavak Jadrana nije moguć zakonskom regulacijom korištenja pridnenih povlačnih mreža, već jedino njihovom potpunom zabranom!” ističu Prijatelji životinja.

04.01.2024. U zatvor s roditeljima za ozljede djece zbog pirotehnike!

Udruga Prijatelji životinja uputila je dopis ministru unutarnjih poslova Davoru Božinoviću i zatražila da MUP zakonskim izmjenama ograniči korištenje dopuštene pirotehnike kategorija F2 i F3 na Silvestrovo i Novu godinu, uz ostanak nužne i hvalevrijedne potpune zabrane petardi i redenika. Smatraju da se roditelji koji djeci kupuju petarde i drugu opasnu pirotehniku čije korištenje uzrokuje gubitak prstiju ili vida trebaju sankcionirati i zbog kaznenog djela povrede djetetovih prava. Roditelje teško ozlijeđenog djeteta trebalo bi prijaviti i nadležnom centru za socijalnu skrb. Smatraju da su i jedna izgubljena dječja šaka i jedna mrtva životinja zbog korištenja petardi previše.

Broj pronađenih vijesti: 8.

<< Prethodni mjesecSljedeći mjesec >>

Info

Izaberi vijesti

<< 2024 >>
01 02 03 04
05 06 07 08
09 10 11 12

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting