16.01.24. Veganuary za bolje zdravlje!

| More

Prijatelji životinja pozivaju sve da pogledaju hit-dokumentarac „Ono si što jedeš: Eksperiment s blizancima”

- Isprobajte veganstvo i svjedočite kako vam se zdravlje i život mijenjaju nabolje

Ono si što jedeš: Eksperiment s blizancima [ 179.44 Kb ]

Deset godina je prošlo otkako su britanski biznismen Matthew Glover i njegova partnerica Jane Land, bivša učiteljica engleskog jezika, iskombinirali riječi „vegan" i „siječanj" te pokrenuli sada već planetarno popularnu inicijativu Veganuary kojom pozivaju sve da u siječnju isprobaju veganstvo. Istodobno s Veganuaryjem, u Hrvatskoj je stalno otvorena opcija prijave na besplatni vodič Vege izazov. Cilj oba izazova je demistificirati vegansku prehranu i približiti ekološke, zdravstvene i etičke vrijednosti takvog načina života, uz ukusne recepte i korisne informacije. „Nove prijave na Vege izazov stalno pristižu”, ističu Prijatelji životinja, koji su ga osmislili i ponudili na www.veganopolis.net.

Deset godina od postojanja Veganuaryja bilježimo nevjerojatan porast veganske ponude! I u Hrvatskoj se gotovo svugdje može naići na gotove biljne proizvode: od kafića koji nude kavu s biljnim mlijekom do supermarketa sa sve bogatijom ponudom biljnih sireva i mlijeka, biljnoga mesa i svih ostalih proizvoda. Čak su se i veliki lanci brze hrane odlučili uvrstiti veganske proizvode u svoju ponudu, Njihov trend popratili su i manji lokalni restorani, a sve češće otvaraju se i restorani s isključivo veganskom ponudom jer je ona namijenjena svima, neovisno o načinu prehrane.

„Prisutnost veganske ponude i prihvaćanje veganstva poraslo je u cijelome svijetu u posljednjem desetljeću. Prijateljski raspoložen i neosuđivački pristup ‘samo probaj na mjesec dana i vidjet ćeš’ odigrao je važnu ulogu u ovoj promjeni”, naveo je dr. Toni Vernelli iz Veganuaryja.

Ove godine promoviranju Veganuaryju pridružio se i Netflix izbacivši dokumentarac „Ono si što jedeš: Eksperiment s blizancima”, koji dokazuje velike dobrobiti biljne prehrane za naše zdravlje. Ta dokumentarna serija temelji se na rezultatima istraživanja Sveučilišta Stanford koja je usporedila utjecaj veganske prehrane u odnosu na prehranu mesom kod 22 para jednojajčanih blizanaca.

Proučavajući blizance istraživači su uspjeli kontrolirati genetske čimbenike i čimbenike načina života te se usredotočiti samo na zdravstvene dobrobiti prehrane. Zanimljivo je da su i oni blizanci koji nisu jeli isključivo veganski i dalje jeli zdravije od prosjeka, odnosno i njihova je prehrana uz meso i mliječne proizvode bila bogata raznovrsnim povrćem i voćem. To, nažalost, nije uobičajeno pa bi razlika u rezultatima zasigurno bila i veća da su se hranili kako se većina ljudi svakodnevno hrani.

Rezultati su pokazali da su oni na isključivo biljnoj prehrani imali niže razine LDL kolesterola i inzulina te su izgubili na težini, budući da su prirodno jeli više vlakana i manje zasićenih masti. Svi ti čimbenici povezani su s manjim rizikom od srčanih bolesti, koje su vodeći uzrok smrti u svijetu. Dokumentarac obrađuje i teme kao što su razoran ekološki utjecaj proizvodnje mesa i mliječnih proizvoda.

Osim najnovijeg dokumentarca, Netflix nudi i odlične dokumentarne filmove prepune životno korisnih informacija poput „The Game Changers”, „What The Health”, „Cowspiracy” i „Seaspiricy”.

Prijatelji životinja pozivaju sve da se prijave na Vege izazov i okušaju i sami u blagodatima biljne prehrane: „Nebrojeno je puno dokaza da je biljna hrana dobra za naše zdravlje i da pozitivno utječe na kvalitetu i duljinu našeg života, kao i na uštedu prirodnih resursa, sprječavanje gladi u svijetu, očuvanje vode, zemlje i zraka te smanjenje zagađenja okoliša. Također, izravno utječe i na sudbinu mnogih osjećajnih bića s kojima dijelimo planet. Početak godine uvijek je dobra prilika za pozitivne promjene. Nitko ništa neće izgubiti ako prihvati izazov na samo mjesec dana. Sve kreće informiranjem o hrani koju jedemo i kako ona dolazi do naših tanjura.”

Veganska hrana [ 410.79 Kb ]

Vezane teme

Također pogledajte

Akcije

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting