Svjetlosno zagađenje

| More

Svjetlosno zagađenje je svaka nepotrebna/nekorisna emisija umjetne svjetlosti u prostor izvan zone koju je potrebno osvijetliti.

Nesagledive posljedice na životinjski svijet

Svjetlom često simboliziramo život, no kad govorimo o svjetlosnom zagađenju svjetlo znači smrt za milijune životinja kojima zbog nemogućnosti obavljanja osnovnih životnih potreba prijeti patnja i izumiranje. Tu ne govorimo samo o krijesnicama koje ćemo moći vidjeti isključivo na fotografijama već o mnogim drugim kukcima, šišmišima, pticama, ribama... cijeli je ekosustav ugrožen svjetlosnim zagađenjem.

Životinje se, za razliku od ljudi, u ovakvim uvjetima ne znaju izboriti za svoj opstanak te bivaju žrtve naše pohlepe i nepromišljenosti.

Svjetlosno zagađenje ometa gniježđenje ptica, te je broj gnijezda na nekim područjima drastično smanjen, a na drugima gnijezda više i nema. Ptice selice gube orijentaciju, jaka ih svjetlost ometa u letu te mnoge nastradaju na razne načine. Jedna od najtežih posljedica svjetlosnog onečišćenja za ptice je hormonalni poremećaj, te se one gnijezde u jesen umjesto u proljeće.

Morske kornjače more prepoznaju po odsjaju svijetla na njegovoj površini. Ukoliko se u blizini nalazi rasvjeta koja svoju svjetlost usmjeruje k moru, nerijetko se događa da kornjače - privučene njome - stradavaju od grabežljivaca ili pod kotačima automobila.

Neke kukce svjetlo odbija, dok neke iznimno privlači, što dovodi do toga da mnogi insekti stradaju kada se previše približe rasvjetnim tijelima čime se narušava ravnoteža u ekosustavu.

Također, svjetlosnim se zagađenjem mijenja trajanje dana i noći, stoga neke životinje nemaju dovoljno vremena za hranjenje, dok se drugima skraćuje vrijeme sna.

Nekim životinjskim vrstama pogoduje svjetlosno zagađenje što opet dovodi do velikih šteta prirodnom ciklusu.

Vrste rasvjetnih tijela

Postoji više vrsta izvora svjetlosti koji se upotrebljavaju za osvjetljavanje ulica, cesta i drugih javnih površina. Svjetiljke javne rasvjete možemo svrstati u tri skupine:

Situacija u Hrvatskoj

Središnji zagrebački trg daje primjer lošeg osvjetljenja, što je vrlo često rješenje u Hrvatskoj. Osvjetljenje čvorišta Istarskog ipsilona kod Kanfanara također je loš primjer, što je dovelo do nestanka cijele populacije šišmiša iz obližnje špilje. Dobrih primjera nažalost nema puno, možda da se izdvoji grad Rovinj koji je prvi u potpunosti uveo ekološku rasvjetu.

Kako možete pomoći

Svjetlosno zagađenje šteti životinjama, biljkama, ljudskom zdravlju, narušava sigurnost u prometu i stvara ekonomske gubitke u milijunima kuna. Ekološka rasvjeta koja ne osvjetljava iznad horizontalne razine trebala bi postati jedina dozvoljena, a svako uzaludno rasipanje svjetlom zabranjeno zakonom zbog dobrobiti svih nas.

Mislimo na to da rasvjeta treba osvijetliti samo naše putove i ulice, a ne noć pretvoriti u svjetlosnu moru za životinje i okoliš.

Ekološka rasvjeta [ 61.81 Kb ]Žrtve svjetlosnog zagađenja [ 70.22 Kb ]Zagađenje hrvatske

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Web reference

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting