13.06.08. Prijedlog za donošenje zakonske zabrane prodaje plastičnih vrećica

| More

Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i
graditeljstva Republike Hrvatske
n/r: Nikola Ružinski, državni tajnik za zaštitu okoliša
Ulica Republike Austrije 14
10000 ZAGREB

Predmet: Prijedlog za donošenje zakonske zabrane prodaje plastičnih vrećica

Poštovani gospodine Ružinski,

Obraćamo vam se kako bismo izrazili mišljenje glede prijedloga otkupa plastičnih vrećica koji se upravo razmatra.

Smatramo da takav način zbrinjavanja plastičnih vrećica nikako ne bi doveo do smanjenja njihove proizvodnje, niti bi u potpunosti riješio ekološki problem koji one uzrokuju.

Iz istraživačke agencije za zaštitu okoliša Worldwatch Institute u Washingtonu dolazi uznemirujući podatak kako se godišnje distribuira više od 500 milijardi komada tog opasnog otpada, što se nikako ne može adekvatno zbrinuti otkupom i ponovnim recikliranjem.

Izuzetno je važno da se zabrani distribucija takvih vrećica kako bi se dao jasan znak svim građanima da je neprihvatljivo njihovo korištenje, zbog toga što se one u prirodi dugo razgrađuju i velika su opasnost za životinje, koje ih zamijene za hranu, te stoga progutaju velike količine vrećica, što rezultira bolnom smrću od gladi ili začepljenosti probavnog traka.

Također je važno istaknuti kako njihova proizvodnja zahtijeva upotrebu velike količine vode i nafte, što kao posljedicu ima još veću devastaciju i nepotrebno iskorištavanje prirodnih resursa, koje smo već uvelike iscrpili.

Kineska vlada donijela je proglas kojim se zabranjuje njihova proizvodnja i dijeljenje u dućanima, dok su građani grada Modburyja u jugozapadnoj Engleskoj sami, dogovorno, zabranili korištenje plastičnih vrećica, te će u trgovinama nuditi papirnate i platnene. I San Francisco je zabranio njihovo korištenje u trgovinama mješovite robe. Slične su odluke donesene i u drugim dijelovima svijeta, kao što su Južna Afrika, Irska i Tajvan, gdje su uvedene novčane kazne za one koji rabe takve neekološke vrećice.

Iskreno se nadamo da će naš prijedlog biti uvažen, te da će se dobro razmotriti mogućnost uvođenja zabrane distribucije i prodaje plastičnih vrećica na dobrobit životinja, okoliša i svih građana Republike Hrvatske.

Otvoreni smo za daljnje prijedloge i pomoć oko realizacije pravilnika.

S poštovanjem

Luka Oman
Predsjednik udruge Prijatelji životinja

U Zagrebu, 13. lipnja 2008.

Vezane teme

Download

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting