Priprema sojinog mlijeka i tofua

| More

Domaće sojino mlijeko i tofu

Sastojci: 100 g žute soje u zrnu, 1 l vode, 1 žličica nigarija, limunovog soka ili octa

Sojino mlijeko

Soju namočiti 10-12 sati u vodi. Treba biti puno vode jer soja će dosta upiti. Soju dobro ocijediti i isprati. Staviti soju u blender, dodati 1/3 vode i izmiksati. 2/3 vode staviti u veliki lonac i pustiti da zakipi. U prokuhalu vodu dodati izmiksanu soju i, uz miješanje, opet pustiti da prokuha. Kuhati 10 minuta uz miješanje. U lonac staviti cjedilo, a u cjedilo gazu. Preliti mlijeko preko gaze u lonac. Dobili smo sojino mlijeko. Ono što je ostalo u gazi je okara i može se koristiti za popečke ili kolače.

Tofu

Mlijeko vratiti na vatru. U malo vode razmutiti nigari (ili limunov sok ili ocat). Mlijeko maknuti s vatre tik prije nego što prokuha. Lagano umutiti nigari (limunov sok, ocat) u mlijeko. Ostaviti da stoji pokriveno 10-15 minuta. Opet staviti cjedilo u lonac i u cjedilo gazu. Oprezno grabiti sir iz sirutke sa zaimačom i staviti u cjedilo. Preko tofua složiti gazu i staviti na to tanjur, a na tanjur bocu s vodom ili neki drugi uteg. Ostaviti 3-4 sata da se cijedi. Kad se tofu izvadi iz gaze, staviti ga u hladnu vodu i tako može stajati u hladnjaku do deset dana. Svaka dva dana treba mijenjati vodu. Može ga se i narezati i staviti u marinadu te ostaviti u hladnjaku. U marinadi može stajati do sedam dana. Tofu je neutralnog okusa i može se koristiti za slana ili slatka jela.

Napomena: Domaće sojino mlijeko ima karakteristični 'sojin' okus, stoga, ako ga želite koristiti kao topli ili hladni napitak, dodajte mu malo soli, neko sladilo i malo arome, npr. vaniliju, kako biste mu poboljšali okus.

Tofu kuhanje [ 27.20 Kb ]

Također pogledajte

Akcije

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting