Dojenje

| More

Majčino mlijeko je prva hrana koju bi trebalo konzumirati dijete. Za detaljnije informacije o dojenju preporučamo da kontaktirate udrugu Roda.

Majčino mlijeko u potpunosti je prirodna hrana i sadrži sve što je potrebno djetetu. Prednosti dojenja su i u tome što majčino mlijeko sadrži antitijela koja štite dijete od prehlade, infekcije pluća i želuca, te smanjuje mogućnost da će dijete oboljeti od neke od alergija. Vjeruje se da ono također sadrži tvari potrebne dojenčadi za pravilan rast, a koje se ne mogu naći u hrani za dojenčad.

Hrana za dojenčad na bazi soje

Ako iz nekog razloga majka ne doji dijete ili ga se osim majčinim mlijekom treba hraniti i hranom za dojenčad, tada je korisno znati da postoji i hrana za dojencad na biljnoj bazi, odnosno adaptirana mlijeka na bazi soje. Takvim pripravcima se dojenčad može hraniti od samog rođenja te se može koristiti kao jedini izvor prehrane. Može se koristiti i kao zamjena za mlijeko u napitcima i jelima za stariju djecu ili odrasle.

Sirup glukoze nalazi se također u toj hrani jer ga dojenčad može lako probaviti čak i u slučaju bolesti crijeva, a pritom se koristi i kao ugljikohidrat u hrani za dojenčad jer ima karakterisike slične majčinom mlijeku. Sirup glukoze lako se miješa s vodom te pritom zamjenjuje gorak okus soje slatkim okusom.

Dijete bi adaptirano lijeko na bazi soje trebalo konzumirati iz bočice, dok bi djeca starosti između šest i 12 mjeseci trebala moći jesti iz šalice ili čaše.

Preporuča se da se obično sojino mlijeko ne uzima mjesto hrane za dojenčad temeljene na soji jer takvo mlijeko ne sadrži dovoljan omjer proteina, masnoće, ugljikohidrata, vitamina i minerala da bi se koristilo kao jedini izvor prehrane. Također, sojino mlijeko se ne bi trebalo davati djeci mlađoj od šest mjeseci jer ima previsoku razinu proteina, što može dovesti do zdravstvenih problema kod djece te dobi. Bolji izbor su mlijeka na bazi riže ili zobi (više informacija u udruzi Makronova), no preporučaju se adaptirana mlijeka na bazi soje koja su posebno prilagođena za dojenčad.

Nakon navršene godine dana djeteta i dalje se može koristiti mlijeko za dojenčad na bazi soje ili se mogu koristiti obična biljna mlijeka, no preporuča se korištenje sojinog mlijeka koje je posebno prilagođenoj za dječju dob, tzv. junior.

Prehrana majke u vrijeme dojenja

Preporučena prehrana u vrijeme dojenja slična je onoj koja se preporuča ženama u drugom stanju, iako bi razine kalorija, proteina i vitamina B12 trebale biti veće. Povećana konzumacija raznovrsnih veganskih namirnica, temeljena na zdravoj prehrani kao idealnoj za vrijeme trudnoće, pružit će primjerenu ishranu budućim majkama.

Gubitak tjelesne težine i mlijeka

Nakon poroda žene obično teže oko 3,5 kg više nego što su težile prije trudnoće. Taj iznos predstavlja sve dodatne tvari potrebne za uspješno dojenje te žene ne bi trebale pokušavati izgubiti tu dodatnu težinu jer to može dovesti do gubitka energije i hranjivih tvari potrebnih majci i djetetu. Ako majke ne konzumiraju dovoljno hrane u vrijeme dojenja tada može doći do pomanjkanja mlijeka. Ovi dodatni kilogrami obične se izgube tijekom dojenja preko gubitka kalorija u mlijeku. Preporuča se jedenje manjih, ali češćih obroka, te unošenje više tekućine. Dodatne kalorije zato je dobro unijeti konzumacijom sojinog mlijeka, juha, frapea te voćnih sokova i sokova od povrća.

Potrebne količine proteina

Dnevne količine proteina potrebne majkama koje doje iznose 56 g ili više, i to za vrijeme prvih šest mjeseci djetetova života. Nakon tog perioda iznos se može smanjiti na 53 g proteina ili više.

Neke od veganskih namirnica koje sadrže 10g proteina:

NamirnicaKoličina hrane koja sadrži 10 g proteina (g)
Kikiriki39
Badem47
Kruh od neprosijanog brašna109
Kuhana integralna riža109
Slanutak119
Tofu124
Kuhani grašak159
Kuhani špinat454

Svjetska zdravstvena organizacija preporuča da se dojenčad doji do i tijekom druge godine života, te da im se pritom u prehranu uključuje dodatna hrana nakon šestog mjeseca života. Prirodno ljudsko mlijeko pruža dojenčadi i maloj djeci sve potrebne hranjive tvari i povoljne imunološke uvjete i uvjete za rast koje im ne može pružiti zamjenska dječja hrana.

Dojenje - izvor: www.pregnancy.com.au

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Web reference

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting